PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
06 OCT 2020 6:26PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• এক্তিক কেসকী মশিংনা অপুনবা কেশ মশিংগী ১৩.৭৫% খক্তমক ওইরি
• নাবা ফবগী অনৌবা কেসশিংগী ৭৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি
• অনৌবা নাবা ফবগী মশিংনা রাজ্য/য়ু.তি. ২৫গী অনৌবা কনফর্ম কেস মশিংদগী হেল্লি
• হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৭৫,৭৮৭ নাবা ফখি অমসুং দিসচার্জ তৌখি অমদি অনৌবা কেস ৬১,২৬৭ লাকখি
• দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ মেনেজ তৌননবা অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগদা য়ুম্ফম ওইবা নেসনেল ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল ফোঙখ্রে
• শ্রী প্রকাশ জাবাদেকরনা ফিল্ম একজিবিসনগী এস.ও.পি. ফোঙখ্রে
ভারতকী এক্তিব কেস মশিং হন্থবগী %গী চাং তাথরক্লি, এক্তিক কেসকী মশিংনা অপুনবা কেশ মশিংগী ১৩.৭৫% খক্তমক ওইরি, নাবা ফবগী অনৌবা কেসশিংগী ৭৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি, অনৌবা নাবা ফবগী মশিংনা রাজ্য/য়ু.তি. ২৫গী অনৌবা কনফর্ম কেস মশিংদগী হেল্লি
অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ওইবা মশিংগা চাংদম্নবদা এক্তিব কেসকী মশিং লেংদনা হন্থরকপগী ফিভম অসি ভারত্তা উবা ফংলি। হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেসকী মশিং অসি অপুনবা পোজিতিব কেসকী মশিংগা চাংদম্নবদা ৯,১৯,০২৩ ওইদুনা শুপ্নগী ১৩.৭৫%গী চাংদা লৈরি। এক্তিব কেসকী চাদা ওইবা মশিংনা হন্থরকপগী মওং অসি নাবা ফবগী চাদা ওইবা মশিংনা হেনগৎলকপা অসিনা মতিক চানা শৌগৎলি। অপুনবা নাবা ফবগী মশিং অসি ৫৬,৬২,৪৯০ লৈরি। নাবা ফবা অমসুং এক্তিব কেসকী মশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি লাখ ৪৭নি (৪৭,৪৩,৪৬৭)। নাবা ফবগী মশিংনা হেনগৎলকপগী মতুংদা খেৎনবা অসিসু হেনগৎলক্লি। নাবা ফবগী মশিং হেনগৎলকপা অসিনা লৈবাক্কী নাবা ফবগী চাং অসি ৮৪.৭০%দা ফগৎহল্লে। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৭৫,৭৮৭ নাবা ফখি অমসুং অনৌবা কেস ৬১,২৬৭ লাকখি। অনৌবা নাবা ফবগী মশিংনা রাজ্য/য়ু.তি. ২৫দা অনৌবা লাকপা কেস মশিংদগী হেনখি। অনৌবা নাবা ফবগী ৭৪% অসি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী লাকখি – মহারাস্ত্রা, আন্ধ্র প্রদেশ, করনাতকা, তমিল নাদু, কেরলা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, দিল্লী, ছতিসগর অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোলনি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৬১,২৬৭ লাকখি। অনৌবা কেসকী ৭৫% অসি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী লাকখি। মহারাস্ত্রানা অনৌবা কেস ১০,০০০ হেন্না মশিং য়াম্লবা কেস লাক্তুনা মাংজিল থারি অমসুং করনাতকানা কেস ৭,০০০তগী হেন্না লাক্তুনা তুং ইন্নরি। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৮৮৪ লৈখিদবগী পাউ লাকখি। মসিগী মনুংদগী চাউরাক্না ৮০%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০, মহারাস্ত্রা, করনাতকা, উত্তর প্রদেশ, তমিল নাদু, নোংচুপ বেঙ্গোল, আন্ধ্র প্রদেশ, পঞ্জাব, ছতিসগর, দিল্লী অমসুং মধ্য প্রদেশতগী লাকপনি। অনৌবা লৈখিদবা মীওইগী ২৯% (২৬৩) অসি মহারাস্ত্রাদগী লাকপনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ মেনেজ তৌননবা অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগদা য়ুম্ফম ওইবা নেসনেল ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল ফোঙখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ মেনেজ তৌনবা অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগদা য়ুম্ফম ওইবা নেসনেল ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল ঙসি অয়ুসকী রাজঞ মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী শ্রীপদ য়েস্সো নাইকনা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াদুনা ফোঙদোকখ্রে‍। নিতি অয়োগ ভাইস চেয়রমেন দোক্তর রাজিব কুমার অমসুং নিতি অয়োগ মেম্বর (হকশেল) দোক্তর ভি.কে. পোলসু থৌরমদুদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি‍। আই.সি.এম.আর.গী হান্নগী দাইরেক্তর জেনেরেল দোক্তর ভি.এম. কাতোচনা চেয়র তৌবা ‘নেসনেল ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল: কোবিদ-১৯’দা অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগ ইন্তরভেন্সন পুনশিন্নবা শেমবা ইন্তরদিসিপ্লিনরী কম্মিতী অমা অমদি হীরমসিদা খঙ-হৈরবা এক্সপর্তশিংগী গ্রুপশিংনা রিপোর্ত অদু শেম্লগা ময়াম্না য়াগদবা চাংয়েং অমসুং লায়েংবদা শীজিন্নবগী দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা রিকমেন্দেসন থাগৎখিবনি‍। হিদাকশিং অসিগী কান্নবশিং অমসুং শাফগদবা ফীভমশিং তাকপা ফাইন্দিংশিং অদু নেসনেল তাস্ক ফোর্স ওন কোবিদ-১৯ অমসুং জোইন্ত মোনিতরিং গ্রুপতা লানখত্তুনা নিতি অয়োগকী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না প্রোতোকোল ওইনা শেমখিবনি‍। মীয়ামগী মশা মউ ফনা থম্নবগীদমক পীরিবা পাউতাকশিং অসি য়াম্না পাম্নবা ওইরকপসিদা অয়ুস মন্ত্রালয়না ফংলিবা এচীভমেন্ত অদুবু থাগৎলদুনা, দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না হায়খিও “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা কোবিদ-১৯ মেনেজ তৌননবা অয়ুসকী পাউতাকশিং অসি ইন্দুনা চৎনবা ৱাফম থমখি‍। ঙাকথোক্ননবা অমদি চেকশিনৱা ওইনা শীজিন্নরিবা প্রোতোকোল অসিনা কোবিদ মেনেজ তৌবদা নত্তনা অনৌবা মতমগী খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবগী মরী লৈনবা ত্রেদিসনেল ওইবা ৱাখল লৌশিংগী লমদা শিংথানিংঙাই ওইরবা খোঙথাঙ অমা ওইরি‍।” লইনা ফংবা অয়ুর্বেদকী মনা মশিংশিং য়াওহনবা অমদি লাইওং উত্তবা অমদি ইচম চমবা লাইওং উৎপা কোবিদ কেসশিং লায়েংনবগীদমক গুদুচি, অস্বগন্ধ, অয়ুস-৬৪গুম্বা হিদাক লাংথকশিং শেমবদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দবল্যু.ঐচ.ও. একজিক্যুতিব বোর্দতা দা.হর্শ বর্ধননা ৫শুবা অখন্নবা সেসন অদুগী থৌরম মপু ওইখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা.হর্শ বর্ধননা একজিক্যুতিব বোর্দকী ব্যুরোগী মঙাশুবা অখন্নবা সেসন অদুদা ভর্চুয়েল্লী ওইনা ৱল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন(দবল্যু.ঐচ.ও.)গী একজিক্যুতিব বোর্দকী চিয়রমেন ওইনা থৌরম মপু ওইখ্রে৷ দবল্যু.ঐচ.ও. ময়াইলোইশঙগী ওবজর্ভর পার্তিসিপেন্তশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷ কোবিদ-১৯ রেস্পোন্সতা দবল্যু.ঐচ.এ.৭৩.১ রিজোলুসনগী তর্মশিং অদু মপুং ফানা অমসুং মশক থোক্না চৎন্নবগীদমক তঙাই ফদনা লৌখৎকদবা খোংথাংশিংদা মীৎয়েং থম্বা অসিসু মীফম অদুগী এজেন্দাগী শরুক অমা ওইখি৷ কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স হায়না মমিং থোনবা দবল্যু.ঐচ.এ.৭৩.১ রিজোলুসন অসি লৈবাক ১৩০ হেন্না পুন্না স্পোন্সর তৌখি অমসুং ভাইরস অসি থেংন্নবা দরকার লৈরিবা মরু ওইবা হেল্থ তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদকশিং চাং চপ মান্ননা য়েন্থোক্নবা অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হোৎনরিবশিং অসি কা হেন্না থৱাই য়াওনা হোৎন্নবা হায়খ্রে৷ লাইনা-লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা গ্লোবেল ক্রাইসিস অদু নিংশিংলদুনা মহাক্না অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “ ঙসি ঐখোয় পুম্নমক ভর্চুয়েল্লী ওইনা ফিভম অসিনা মরম ওইদুনা নমফুদা উন্নহল্লে৷ খুদোং থীবশিং, রিসর্স, মেনুফেকচরিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন অদুদা শেল পীন্নবগীদমক সরকারশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং ফিলানথ্রোপীনা রিসোর্সশিং অদু শিজিন্নগদবনি অদুবু মীপুং খুদিংমক্তা পীগদৌরিবা রিৱার্দশিং অদু মখোয়না মফম কদাইৱাইদগী শেম-শারক্লিবনো হায়বা থিদনা পীগদবনি৷” হিরম অসিগী মতাংদা পব্লিক হেল্থ ওব্লিগেসনশিং ইফিসিয়েন্ত, ইফেক্তিব অমসুং রেস্পোন্সিব ওইনা পাংথোক্ননবগীদমক পার্তনরশিংগী গ্লোবেল কম্মুনিতীগা পুন্না চৎমিন্নদুনা থবক তৌমিন্ননবগীদমক দবল্যু.ঐচ.ও. মেম্বরশিংদা দা. হর্শ বর্ধননা হায়জখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯ ভেক্সিন চাংয়েং তৌন্নবা দি.বি.তি.-তি.ঐচ.এস.তি.আই.বু গ্লোবেল বাইওএসে লেবোরেতরী অমা ওইনা সেপিনা শকখঙখ্রে
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরিবা ত্রান্সলেসনেল হেল্থ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুত অসি কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী সেন্ত্রেলাইজ ওইনা চাংয়েং তৌনবা গ্লোবেল নেতৱর্ক ওফ লেবোরেতরীশিংগী মনুংদা অমনি হায়না হৌজিক্তি সেপিনা শকখঙখ্রে৷ সেপি নেতৱর্ক অসি হৌরকপা মতমদদি লেব তরুক খক্তমক লৈরম্মী, কেনদা, ব্রিতেন, ইতালি, নেদরলেন্দস, বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারততা অমমম লৈরম্মী৷ সেপি গ্লোবেল নেতৱর্ক অসিগী মখাদা লেবোরেতরী অসিনা চপ মান্নবা রিএজেন্ত শিজিন্নরগনি অমসুং দিভেলপমেন্ত অমসুং ত্রাইয়েল তৌদুনা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ভেক্সিন কেন্দিদেতশিংগী ইম্যুইন রেস্পোন্স অদু ওন্ননবগীদমক প্রোতোকোলগী কম্মন ওইবা সেত অমা ইল্লগনি৷ মসিনা ভেক্সিন চাংয়েং তৌবগী থৌওং অদু হেন্না ফহল্লগনি অমসুং তোঙান তোঙানবা ভেক্সিন কেন্দিদেতশিং চাংদম্নবা য়াহল্লগনি অমসুং খ্বাইদগী ফরবা কেন্দিদেত খন্দোকপগী খোঙজেল য়াংহল্লগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সতা অচৌবা ভর্চ্যুএল সম্মিৎ অমা ওইরিবা রেজ ২০২০ প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স (এ.আই.)দা অচৌবা ভর্চ্যুএল সম্মিৎ অমা ওইরিবা রেজ ২০২০ প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং হৌদোকখ্রে। রেজ ২০২০ অসি খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবা, পুম্নমকপু কোনশিন্নবা অমসুং হেল্থক্যের, এগ্রিকলচর, এজুকেসন অমসুং স্মার্ত মোবিলিতী অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াদা শক্তি পীনবগীদমক এ.আই. শীজিন্নবগী লম্বী য়াৎনবগীদমক ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নগদবা মালেমগী লৌশীং লৈবশিংগী মীফমনি। প্রধান মন্ত্রীনা শীলি-লাংলিবশিংবু আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মরমদা খন্ন-নৈনবা অসিবু থৌগৎপগীদমক থাগৎখি। মহাক্না হায়খি তেক্নোলোজীনা ঐখোয়গী থবক মফমশিংদা অওনবা পুরক্লে অমসুং কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না খুন্নাইগী ওইবা থৌদাং লৌরিবা অমসুং এ.আই. পুনশিন্নদুনা মীওইবগী মতেংগা লোয়ননা এ.আই. ফগৎহনবা ঙমগনি হায়না আশা তৌরি। মহাক্না হায়খি মীওইবশিংগা লোয়ননা এ.আই.গী. তিমৱার্ক্না ঐখোয়গী গ্রহ অসিদা অঙকপশিং পাংথোকপা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি ভারতনা লৌশিং অমসুং তাকপী-তম্বীবদা মালেমদা মাংজিল থারি অমসুং মখা তানা দিজিতেল ওইনা মাই পাকপা পুরক্তুনা মালেমদা ঙান্থোইবা ঙমগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি তেক্নোলোজীনা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং সর্ভিস দেলিবরী তৌবা হেনগৎহনবদা মতেং করম্না পাঙপগে হায়বা খঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুনিক আইদেন্তিতী সিস্তেম-আধার লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী অনৌবা দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেম –য়ু.পি.আই.না দিজিতেল সর্ভিসশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লি, মসিদা ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, লায়রবা অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংগী দাইরেক্ত কেশ ত্রান্সফরশিংগুম্বা অসি য়াওরি। লায়চৎ মনুং অসিদা মসিনা খ্বাইদগী কান্নবা মওংদা মীওই কয়াদা মতম চানা মতেং পাংবা ঙমহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি এ.আই.গী মালেমগী হব অমা ওইহনবা পাম্মি অমসুং ভারতমচা কয়ানা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা হীরম অসিদা থবক তৌরক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি পান্দম অসিগীদমক লৌখৎলিবা খোঙথাং অসি মরু ওইবা ৱাখল্লোনশিংনা পাঙ্গল হাপ্লি: তিমৱারক, থাজবা, চুংশিন্নবা, থৌদাং লৌবা অমসুং ইনক্লুসিবিতী অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
‘রেস্পোন্সিবল এ.আই. ফোর সোসিএল এমপৱারমেন্ত ২০২০’ হৌদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ইজরেলগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর বেঞ্জামিন নেতন্যাহুগী মরক্তা ফোন্দা ৱারী শাখ্রে
ঙরাং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা ইজরেলগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর বেঞ্জামিন নেতন্যাহুগা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী নেতন্যাহু অমসুং ইজরেলগী মীয়ামদা জুৱিশকী চহি হৌবা নুমিৎ অমসুং জুৱিশকী কুম্মৈ সুক্কোৎনা লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীখি। লুচিংবশিংনা কোবিদ-১৯ লায়চৎকা মরী লৈননা মরু ওইনা রিসর্চকী লমশিং, দাইগনোস্তিক খুৎলাইশিং অমসুং বেক্সিন পুথোক্নবগী ত্রাইএলশিংগী লমশিংগী মতাংদা বাইলেতরেল কোওপরেসন অসিগী মখাদা লৌখৎলিবা থবক থৌরমশিং য়েংশিনখি। হায়রিবা মরু ওইবা লমশিং অসিদা পুন্না খুৎশম্নদুনা হোৎনবা মরু ওই হায়না য়ান্নখি মসিনা লৈবাক অনিগী মীওইশিংগী কান্নবা খক্তা নত্তনা মীওইবা জাতিদা চাউনা কান্নবা ফংহনগনি। মখোয়না হৌজিক খুৎশম্ননা চত্থরিবা ঈশিং অমসুং লৌউ-শিংউ, হকশেল, ললোন-ইতিক অমসুং স্তার্তঅপ অমসুং ইন্নোবেসনগী লমশিং য়েংশিনখি অমসুং মসিদা মখা তানা মরী ফগৎহন্নবসু খন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শ্রী প্রকাশ জাবাদেকরনা ফিল্ম একজিবিসনগী এস.ও.পি. ফোঙখ্রে, সিনেমা হোলশিং সীতিং কেপাসিতী ৫০%গা লোয়ননা হাংবা য়ারে
ইনফোর্মেসন অমসুং বোর্দকাস্তিংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রাকশ জাবাদেকরনা ঙসি ফিল্ম একজিবিসনগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.) ফোঙখ্রে। ফিল্ম একজিবিসনগী চেকশিল থৌরাংগী এস.ও.পি. অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গা লোয়ননা তান্নদুনা শেমখিবনি। এস.ও.পি. অসি ফোঙলদুনা মন্ত্রীনা হায়খি গৃহ মন্ত্রালয়গী য়াথং মতুং ইন্না ওক্তোবর ১৫, ২০২০দগী সিনেমা হোলশিং হাংবা য়ারগনি অমসুং হীরম অসিদা আই অমসুং বি মন্ত্রালয়না এস.ও.পি. শেম্লে। মসিদা ঙাক্না চৎকদবা কাঙলোনশিং অসিদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পীবা জেনরেল প্রিন্সিপলশিং য়াওরি, হায়রিবা অসিদা বিজিতরশিং/স্তাফশিং থর্মেল স্ক্রীনিং তৌবা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং মরাং কায়না থম্বা, ফেস-কভর/মাস্কশিং শীজিন্নবা, তোয়না খুৎশা হাম্বা, হেন্দ সেনিতাইজর অসিনচিংবা ফংহনবা অমসুং ফিল্ম একজিবিসন অসিগা মরী লৈননা মরু ওইনা লোক খুবা হাকথি খনবগী কাঙলোনশিং য়াওরি। মন্ত্রালয় অসিগী জেনরেল এস.ও.পি. অসি ফিজিকেল দিস্তেন্সিং তৌবা, পরেংদা লেপ্নবা য়েক্তুনা থম্বা চংফম অমসুং থোকফমগী মওং, স্তাফকী শাফনবা থৌরাং, শোক্না শম্নবা হন্থহনবা য়াওনা সেক্তর অসিদা লৈরিবা ইন্তরনেস্নেলগী কাঙলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখি। ফমফমগী মওং অসি সীতিং কেপাসিতীগী ৫০% খক্তমক ওইগদবনি। শোগী মতমশিং চপ মান্ননা তাশিনমিন্নদনবা মল্তিপ্লেক্স শোগী মতমশিং অসি কান্নগদবনি। তেম্পরেচরগী সেত্তিং অসি ২৪°-৩০°সিগী চাংদা লৈহনগদবনি। ঙাক্না চৎকদবা কাঙলোনশিং অমসুং এস.ও.পি. অসি রাজ্য পুম্নমক অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা ফিল্মশিংগী একজিবিসন হৌবা মতমদা শীজিন্নবা য়াগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: ইন্দসত্রী অসিনা মহারাস্ত্রদা ওক্তোবর ৫দগী রেস্তোরেন্তশিং, ইতরীশিং অমসুং বারশিং হাংদোকপা য়ারবসু হৌজিক ফাওবদা মাইপাক্না থবক ওইনা পাংথোকপদি ঙমখিদে। মুম্বাইদা রেস্তোরেন্ত ১৪,০০০গী ২৫-৩০% খক্তমক লৈরিবা দিমান্দ, স্তাফ পুথোক-পুশিন তৌবদা থেংনরিবা অৱাবা অমসুং মখোয়গী একোমোদেশন্নাচিংবশিংগী মতাংদা লৈরিবা অৱাৎপশিং অদু পল্লদুনা মখোয়গী শত্তরশিং অদু হাংখি। নিংথৌকাবা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ১০,২৪৪ অমসুং ১২,৯৮২ ফগৎখিবা থেংনখি।
• গুজরাত: গুজরাত্তা কোবিদকী মশিং অসি নিংথৌকাবা নুমিত্তা অহেনবা অনৌবা কেস ১,৩২৭ থেংনখিবগা লোইননা লাখ ১.৪৪ য়ৌখ্রে, অদুগা পেসেন্ত ১,৪০৫ ফগৎলক্তুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। সুরত্তা অনৌবা কেস ২৭৬ থেংনখি, হায়রিবা অসি গুজরাত্তা জিলা অমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি, মথংদা এহমদাবাদনা (১৮৭) ওইখি। রাজ্য অসিনা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৮৫.৯৪ ওইখি।
• রাজস্থান: রাজস্থানগী ভিলৱারাগী সহারা কন্সতিত্বেন্সীদগী কোংগ্রেস লিজিসলেতর, কৈলাশ ত্রিৱেদি, লৈবাকপোকপা অয়ুক্তা উরুগ্রামদা লৈবা লানাইগী হোসপিতাল অমদা পোস্ত-কোবিস-১৯ কমপ্লিকেশন্না মরম ওইরগা লৈখিদ্রে। মহাক চহি ৫৬ শুখি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা কোরোনা ভাইরস ইনফেক্সন্না মরম ওইরগা পুন্না মীওই ১,৫৫৯ শিখ্রে অদুগা ২১,২১৫না লাইয়েংদুনা লৈরি।
• ছত্তিসগর: অনৌবা কেস ২,৬৮১ অমসুং ৩৬ অমুক শিখিবগা লোইননা ছত্তিসগরদা অপুনবা মশিং অদু নিংথৌকাবা নুমিত্তা ১,২৬,০০৫ য়ৌখ্রে অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদুনা ১,০৮১ শুখ্রে। রায়পুর জিলাদা লাইচৎ অসিনা খআইদগী হেন্না শোকহনখি অমসুং অনৌবা কেস ২৭০ থেংনদুনা রাজ্য অসিদা কোরোনাভাইরসকী লিস্ততা মকোক থংবদা লৈরি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৩৫,৪৬৭ য়ৌহনখ্রে। জিলা অসিনা হৌজিক ফাওবদা ৪৫৫ শিখিবা থেংনখি।
• গোৱা: গোৱাদা হোম আইসোলেশন তৌদুনা লৈরিবা অসীম্তমেতিক পেসেন্তশিংগীদমক্তা কোবিদ-১৯ কিতশিং য়েন্থোকপা অদু ঙসিদগী হৌরগনি। কিতশিং অসিদা দিসপোজল মাস্ক, এন-৯৫ মাস্ক, পল্স ওক্সিমীতর, দিজিতল থর্মোমীতর, অমসুং ভিতামিনশিং য়াওনা হিদাক-লাংথকশিং য়াওগনি।
• কেরলা: মুখ্য মন্ত্রী, পিনারায়ি ৱিজয়ন্না হায়খি মদুদি চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎপদা অহাংবা লৈখিবনা রাজ্য অসিদা কোবিদ ত্রান্সমিশন লৈখিবনি। করিগুম্বা পেসেন্তশিংগী মশিং হেনগৎলবদি, শিবগী মশিং ৱাংখৎলগনি অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না মসি থোকহন্দনবা য়াম্না কন্না হোৎনগদবনি। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫,০৪২ লৈখি। পেসেন্ত ৮৪,৮৭৩ লাইয়েদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই লাখ ২.৫৮ ওবজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি। কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিং অসি ৮৫৯ য়ৌখ্রে।
• তামিল নাদু: মুখ্য মন্ত্রী, এদাপ্পাদি কে. পলানিস্বামি অমসুং মহাক্কী কেবিনেত কলীগ অহুম্না কোবিদ-১৯গী লৈরিবা ফিভম, মেদিকেল এদমিশন্দা এন.ই.ই.তি. ক্বালিফাই তৌরবা সরকারগী স্কুলশিংগী মহৈরোইশিংগীদমক্তা হোরাইজোন্তেল রিজার্ভেশন পীনবা বিল অমসুং অন্না য়ুনিভর্সিতীগী বাইফর্কেশনগী মতাংদা খন্ননবা নিংথৌকাবা নুমিত্তা রাজ ভাৱনদা গোভর্নর বনৱারিলাল পুরোহিত্তা হায়খ্রে। ক্লাস X, XI অমসুং XIIকী মহৈরোইশিংগীদমক্তা ওনলাইন কআলসশিং লৌরিবা ওজাশিংনা হন্থহল্লবা সীলেবস অদু য়াম্না থুনা থাদোক্নবা স্কুল এজুকেশন দিপার্তমেন্ত্তা তকশিনখ্রে।; মখোয়না হায়খি মদুদি মতম চানা নৌনা শেমদোক্লবা সীলেবসশিং অদু খঙহনবনা মহৈরোইশিংদা একজামিনেশনগীদমক্তা মাংজৌননা শেম-শাবদা মতেং পাংগনি।
• কর্নাতকা: হেনগৎলক্লিবা কোবিদ কেসশিং অসি য়েংলগা, মুখ্য মন্ত্রীনা মিনিস্তরশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংগী মীফম অমা হায়েং কৌখ্রে; শগোলশেল নুমিত্তা জিলাগী কমিশনরশিং অমসুং এস.পি.শিংগী মীফম অমসু কৌখ্রে। মেদিকেল এজুকেশন মন্ত্রী, দা. কে. সুধারনা হেল্থ দিপার্তমেন্ততা ওক্তোবর ১৫গী মতুংদা স্কুলশিং অমুক হন্না হাংবগী মতাংদা সুজেসশনশিং পীনবা হায়জখ্রে। রাজ্য সরকারনা নিংথৌকাবা নুমিত্তা চত্থরিবা স্ত্রাইক অসিদা কোবিদ-১৯ দ্যুতী পুরিবা হেল্থ ৱার্করশিংদা অথিংবা থম্লদুনা ওর্দর অমা থোকখ্রে। হাইকোর্তনা বেঙ্গলোরদা পব্লিক তোইলেতশিং পীনবা বি.বি.এম.পি.দা হায়খ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: ৱইশাখাপতনম কিং জোর্জ হোসপিতাল (কে.জি.ঐচ.)না কোরোনাভাইরস ভেক্সিন কোভিশীলদগীদমক্তা চাংয়েল তৌবগী মতাংদা শিথংনীংঙাই ওইবা খোংথাং লৌখৎখ্রে। থা অনি মখাই হেল্লবা মতুংদা নোংমদা লৈখিবা কোবিদ-১৯গী মশিং অসি রাজ্য অসিদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা কেস ৫,০০০গী মখাদা লৈখি। রাজ্য অসিদা মমাংদা অরোইবা ওইনা কেস ৫,০০০ লৈখিবা অসি জুলাইগী ২১দা ওইখি, মসিদা সেমপল ৩৭,০০০ তেস্ত তৌখিবদা ৪,৯৪৪ পোজিতিব ওইখি। অদুবু রাজ্য অসিদা ৩৮ শিখিবগা লোিননা কোবিদকী মশিং অসি ৬,০০০ হেনখ্রে।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ১৯৮৩ থেংনখি, ২৩৮১ ফখ্রে অমসুং ১০ শিখিবগী পাউ লৈখ্রে; কেস ১৯৮৩গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী লেস ২৯২ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,০২,৫৯৪; এক্তিব কেসশিং: ২৬,৬৪৪; শিখিবশিং: ১১৮১; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৭৪,৭৬৯। স্তেত ইলেক্সন কমিশনর, সি. পার্থাসারথিনা হায়খি মদুদি মসিগী ৱারেপ অসি কোবিদ-১৯গী লাইচৎ, মুন্না খন্থরবা মতুংদা, লৈরিবা মতম অঞসুং পোলিতিকেল পার্তীশিংনা ফোংদোরকপা ৱাফমশিং অদু নীংথিনা খল্লবা মতুংদা ৱারেপ অসি লৌখিবনি।
• অরুনাচল: ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ২৩৫ থেংনখি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩০০০ শুখ্রে। ঙরাং পেসেন্ত অমমুক লৈখিদ্রে অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১৯ শুখ্রে।
• মনিপুর: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ২৫০ থেংনখি। মীওই অমা অমুক লাইনা অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রে, মসিনা মরম ওইরগা অপুনবা মশিং অদু ৭৫ শুহনখ্রে। রাজ্য অসিদা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৭৭নি।
• মঘালয়া: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ২২১৭ য়ৌখ্রে। মখোয়শিং অদুগী মনুংদা ১২৩দি বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংদগী ওইখি। হৌজিক ফাওবদা মীওই ৪৪৯১ ফগৎখ্রে।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯ অনৌবা কেস নিপান কনফর্ম তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২১২৮ য়ৌখ্রে। মখোয়শিং অদুগী মনুংদা কেস ২৯১দি এক্তিব ওইখি।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা থেংনখিবা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৪২গী মনুংদা দিমাপুরদগী ৩০, মোনদগী ৮ অমসুং কোহিমাদগী ৪ থেংনখি।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
06 OCT 2020 6:26PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India on a steady trajectory of dipping %Active Cases, Active caseload only 13.75% of Total Positive Cases, 74% of the New Recovered Cases concentrated in 10 States/UTs, New Recoveries exceed the new Confirmed Cases in 25 States/UTs
India continues to report a trend of steadily declining active cases as a percentage of the total positive cases.Presently the active cases comprise merely 13.75% of the total positive cases of the country standing at 9,19,023.The declining trend of the percentage active cases is commensurately supported by rising percentage of recovered cases.The total recovered cases stand at 56,62,490. The gap between Recovered cases and Active cases has crossed 47 lakh (47,43,467).With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening.Higher number of recoveries has aided the national Recovery Rate to further improve to 84.70%. 75,787 have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 61,267.The new recoveries have exceeded the new confirmed cases in 25 States/UTs.74% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs viz. Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, Uttar Pradesh, Odisha, Delhi, Chhattisgarh and West Bengal.Maharashtra alone has contributed the maximum with nearly 13,000 single day recovery.61,267 new confirmed cases were recorded in last 24 hours.75% of the new cases are from 10 States and UTs. Maharashtra continues to be the State reporting a very high number of new cases with more than 10,000 cases followed by Karnataka with more than 7,000 cases.884 case fatalities have been reported in the past 24 hours.Of these, nearly 80% are concentrated in ten State/UTs of Maharashtra, Karnataka, Uttar Pradesh Tamil Nadu, West Bengal, Andhra Pradesh, Punjab, Chhattisgarh, Delhi and Madhya Pradesh.More than 29% of new fatalities reported are from Maharashtra (263 deaths).
For details:
Dr. Harsh Vardhan releases National Clinical Management Protocol based on Ayurveda and Yoga for management of COVID-19
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health & Family Welfare today released National Clinical Management Protocol based on Ayurveda and Yoga for management of COVID-19 in the virtual presence of Sh. Shripad Yesso Naik, Minister of State for AYUSH (Independent Charge). Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog and Dr. V. K. Paul, Member (Health), NITI Aayog also joined virtually. An Interdisciplinary Committee for integration of Ayurveda and Yoga Interventions in the 'National Clinical Management Protocol: COVID-19’, chaired by Dr V M Katoch, former Director General ICMR and a group of experts with domain knowledge had formulated the report and submitted recommendations based on acceptable experimental and clinical data. Hailing the achievement on the part of Ministry of AYUSH that the advisories for boosting the immunity of the people have become highly popular, Dr. Harsh Vardhan noted, “Prime Minister Sh. Narendra Modi ji has emphasized following AYUSH advisories for management of COVID-19 crisis. This protocol dealing with preventive and prophylactic measures is a significant step in not only in management of COVID but also in making traditional knowledge relevant to solving problems of the modern time”. He expressed satisfaction with the inclusion of easily available and common Ayurvedic herbs and formulations like Guduchi, Ashwagandha, AYUSH-64 in treating mild and asymptomatic COVID cases.
For details:
Dr Harsh Vardhan chairs 5th Special Session of the WHO Executive Board
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare presided over the fifth special session of Bureau of the Executive Board as Chairman of the Executive Board of the World Health Organization (WHO), virtually yesterday. Observer participants and senior officials of WHO Headquarters were also present.The agenda of the meet included focus on the measures necessary to ensure the full and effective implementation of the terms of resolution WHA 73.1 on COVID-19 response.The resolution WHA 73.1 titled “COVID-19 response” was co-sponsored by more than 130 countries and calls for the intensification of efforts to control the pandemic and for equitable access to and fair distribution of all essential health technologies and products to combat the virus.Recollecting the global crisis the pandemic has unleashed, he said: “Today there are compelling circumstances that have forced us all to meet virtually.Governments, industry and philanthropy must pool resources to pay for the risk, the research, manufacturing and distribution, but with the condition that the rewards should be available to everyone, regardless of where they have been developed.Dr Harsh Vardhan urged WHO members to work with the global community of partners for the efficient, effective and responsive discharge of public health obligations.
For details:
DBT-THSTI recognized as a Global Bioassay Laboratory to assess COVID 19 Vaccine by CEPI
Translational Health Science And Technology Institute (THSTI), an autonomous institute of the Department of Biotechnology, has now been recognized by Coalition of Epidemic Preparedness for Innovation (CEPI ) as one of the Global network of Laboratories for centralized assessment of COVID 19 Vaccines. The CEPI network will initially involve six labs, one each in Canada, Britain, Italy, the Netherlands, Bangladesh and India. Under the CEPI Global network the Laboratory will use the same reagents and follow a common set of protocols to measure the immune response of multiple vaccine candidates under development and trial. This will greatly harmonize the Vaccine trial process and allow different vaccine candidates to be compared and speed up the selection of the most effective candidate.
For details:
Prime Minister inaugurates RAISE 2020 - a Mega Virtual Summit on Artificial Intelligence
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated RAISE 2020, a Mega Virtual Summit on Artificial Intelligence (AI) yesterday. RAISE 2020 is a global meeting of minds to exchange ideas and chart a course for using AI for social transformation, inclusion and empowerment in areas like Healthcare, Agriculture, Education and Smart Mobility, among other sectors.The Prime Minister praised the organizers for encouraging discussion on Artificial Intelligence. He said Technology has transformed our workplaces and has improved connectivity. He hoped the merger between social responsibility and AI would enrich AI with human touch. He said the teamwork of AI with humans can do wonders for our planet.He pointed that India has led the world in knowledge & learning and will continue to digitally excel and delight the world.Shri Modi said India has experienced how technology helps in improving transparency and service delivery.The Prime Minister stressed how the world's largest unique identity system - Aadhaar along with the world's most innovative digital payments system - UPI has enabled providing access to digital services, including financial services, like Direct Cash Transfers to the poor and marginalised. During the pandemic, it has enabled in reaching out to people with help, at the earliest and in the most efficient manner.The Prime Minister wished India to become a global hub for Artificial Intelligence and hoped many more Indians would start working on this in the times to come. He said the approach towards this goal is powered by core principles of: Teamwork, Trust, Collaboration, Responsibility and Inclusivity.
For details:
Text of PM’s address at the inauguration of 'Responsible AI for Social Empowerment 2020' Summit
For details:
Phone call between Prime Minister Shri Narendra Modi and H.E. Mr. Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel
Prime Minister Shri Narendra Modi spoke with H.E. Mr. Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel yesterday. Prime Minister Modi conveyed warm greetings on the Jewish New Year and the Jewish festival of Sukkot to Prime Minister Netanyahu and the people of Israel.The leaders positively assessed the progress in bilateral cooperation in the context of the Covid-19 pandemic, especially in the fields of research, field trials of diagnostic tools and vaccine development. They agreed on the importance of close cooperation in these important areas not only for the benefit of the people of the two countries but also for the greater good of humanity.They also reviewed ongoing cooperation in the areas of water and agriculture, health, trade, and start-up and innovation, and discussed further deepening of these ties.
For details:
Shri Prakash Javadekar releases SOP for film exhibition; Cinema halls allowed to open with 50% seating
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Prakash Javadekar released the Standard Operating Procedures (SOP)for film exhibition today. The SOP on preventive measures for Exhibition of Films has been prepared in consultation with the Ministry of Health & Family Welfare. Releasing the SOP, the Minister said that as per decision of Ministry of Home Affairs, cinema halls will reopen from 15th October, 2020 and to that end Ministry of I&B has prepared this SOP. The highlights of the guiding principles include the general principles which have been given by the Ministry of Health & Family Welfare including thermal screening of all visitors/ staffs, adequate physical distancing, use of face covers/ masks, frequent hand washing, provision of hand sanitizers etc. and respiratory etiquettes specifically with regard to the exhibition of films. The Ministry has formulated the general SOPs taking into consideration international practices notified in the sector including physical distancing, entry and exit with designated queue markers, sanitization, safety of staff, contact minimization. The seating arrangements shall be restricted to 50 percent of the seating capacity. Multiplex show timings shall be staggered, so as to not have overlap of show timings. Temperature setting shall be in the range of 24°- 30°c.The Guiding principle and SOP may be used by all States and other stake holders and State Governments while resuming Exhibition of Films.
For details:
Recommendations of the 42nd GST Council Meeting
The 42nd GST Council met under the Chairmanship of Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman through video conferencing yesterday. The meeting was also attended by Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Thakur besides Finance Ministers of States & UTs and senior officers of the Ministry of Finance& States/ UTs. The recommendations made by the GST Council include: Levy of Compensation Cess to be extended beyond the transition period of five years i.e. beyond June, 2022, for such period as may be required to meet the revenue gap. Further details to be worked out, Centre hasdecided yesterday to release compensation of ₹ 20,000 crore to States towards loss of revenue during 2020-21and an amount of about ₹ 25,000 crore towards IGST of 2017-18 by next week, Enhancement in features of return filing.With a view to further enhance Ease of Doing Business and improve the compliance experience, the Council has approved the future roadmap for return filing under GST.
For details:
Department of School Education and Literacy, Ministry of Education issues SOP/Guidelines for reopening of schools
Department of School Education and Literacy, Ministry of Education has issued SOP/Guidelines for reopening of schools yesterday. Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' announced regarding SOP/Guidelines of DoSEL for reopening of schools through his tweet.SOP/Guidelines of Department of School Education & Literacy for reopening of schools includes: As per para -1 of MHA order no. 40-3/2020-DM-I(A) dated 30.09.2020 for reopening, States/UT Governments may take a decision in respect of reopening of schools and coaching institutions after 15.10.2020 in a graded manner in consultation with the respective schools/institutions management and based on local situation, Part I refers to the health and safety aspects for reopening schools. These are based on the prevailing instructions of Ministry of Home Affairs and Ministry of Health and Family Welfare with regard to health and safety protocols, and maybe implemented by adopting/adapting in accordance with the local situation in all States/UTs. Part II refers to learning with physical/social distancing and the academic aspects related to the delivery of education, such as, curriculum transactions, instructional load, timetables, assessment, etc. These are advisory in nature. States &UTs may use these in the manner deemed fit to prepare their own guidelines.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Even as the industry has welcomed reopening of restaurants, eateries and bars in Maharashtra since October 5th, there has been a lukewarm response. Only 25-30% of 14,000 odd restaurants in Mumbai opened their shutters citing lack of demand, difficulty in staff transportation and accommodation etc. As against the State guideline of permitting restaurants to open with 50% capacity, the BrihanMumbai Municipal Corporation has fixed the capacity at 33% for the month of August. On Monday, the state reported 10,244 new cases and 12,982 recoveries.
• Gujarat: The Covid tally in Gujarat rose to 1.44 lakh with the addition of 1,327 new cases on Monday, while 1,405 patients were discharged following recovery. Surat reported 276 new cases, the highest for a district in Gujarat, followed by Ahmedabad (187). The state has achieved a recovery rate of 85.94 per cent.
• Rajasthan: Congress legislator from Rajasthan’s Sahara constituency in Bhilwara, Kailash Trivedi, died of post-Covid-19 complications at a private hospital in Gurugram on Tuesday morning. The Rajasthan government had moved him to the hospital five days ago by an air ambulance. He was 65. Total of 1,559 people have succumbed to Corona virus infection in the state till date, while 21,215 are under treatment.
• Chhattisgarh: With 2,681 new COVID-19 cases and 36 more deaths, Chhattisgarhs total count rose to 1,26,005 and the toll to 1,081 on Monday. Raipur district, which is hardest hit by the pandemic and placed at the top of the list of coronavirus cases in the state, reported 270 new cases, taking its total count to 35,467. The district has witnessed 455 deaths so far.
• Goa: In Goa, the distribution of Covid-19 kits for asymptomatic patients opting for home isolation will begin from today. Three weeks ago, health minister Vishwajit Rane had announced that the kits would be given within a week through the primary health centres. The kits will contain disposal masks, a N-95 mask, pulse oximeter, digital thermometer, and medicines, including vitamins.
• Kerala: Chief Minister Pinarayi Vijayan said that the lapses in exercising caution resulted in Covid transmission in the state. If number of patients increase, death rate also will go up and all have to work carefully to avoid this. Criticizing the statement of IMA that the state health department has been infested with worms, Chief Minister said those who claim to be experts should not try to create misunderstanding in the state. The expert panel appointed by the government has submitted the guidelines to be followed by devotees while visiting Sabarimala during the Covid pandemic. 5,042 new cases of Covid-19 were reported in Kerala yesterday. There are 84,873 patients undergoing treatment and 2.58 lakh people under observation in various districts. The Covid death toll has reached 859.
• Tamil Nadu:Chief Minister Edappadi K. Palaniswami and three of his Cabinet colleagues called on Governor Banwarilal Purohit at the Raj Bhavan on Monday to discuss the Covid-19 situation, the Bill providing horizontal reservation for NEET-qualified government school students in medical admission and the bifurcation of Anna University. Teachers who have been taking online classes for X, XI and XII students have urged the school education department to immediately release the reduced syllabus; they said the timely declaration of the revised syllabus would help students to prepare for examinations in advance.
• Karnataka: In view of rising Covid cases Chief Minister has called a meeting of Ministers, Members of Parliament tomorrow; CM has also called a meeting of the district commissioners and SP's on Thursday. Medical Education Minister Dr K Sudhar requested health department to give suggestions on re-opening of schools after Oct 15. State government on Monday issued order prohibiting health workers engaged in Covid-19 duty on going to strike. Highcourt asked BBMP on providing public toilets in Bangalore.
• Andhra Pradesh: Visakhapatnam King George Hospital (KGH) has embarked on a historic journey of the trial for coronavirus vaccine, Covishield. Two volunteers were administered the Covishield vaccine on the first day, under strict guidelines issued by the World Health Organisation (WHO) and as per the protocols laid down by the Oxford University, Serum India Limited and the ICMR. People with co-morbidities and those who have tested positive for Covid, are not eligible for vaccine trials. After more than two-and-half months, the daily Covid-19 count was less than 5,000 cases in the State on Monday. The last time the State recorded less than 5,000 cases was on July 21, when 4,944 of the total 37,000 samples, tested positive. However, the Covid toll crossed the 6,000-mark with 38 more fatalities in the State.
• Telangana: 1983 new cases, 2381 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours; out of 1983 cases, 292 cases reported from GHMC. Total cases: 2,02,594; Active cases: 26,644; Deaths: 1181; Discharges :1,74, 769. The State Election Commission on Monday announced that polls to the Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) and the remaining urban local bodies in the state would be conducted with ballot papers. State election commissioner C ParthaSarathi said a decision was taken after considering the Covid-19 pandemic, detailed deliberation, available time and opinions expressed by the political parties.
• Arunachal:235 new positive cases of COVID-19 detected yesterday. Total active cases reached around 3000 in the state. One more patient lost his life yesterday and total death toll touches to 19.
• Manipur:250 new Covid19 positive cases reported in the state. One more person succumbed to the disease taking the toll to 75. Recovery rate in the state is 77 percent.
• Meghalaya:Total Active COVID-19 Cases in the state reached to 2217. Out of them 123 are from BSF and Armed forces. So far 4491 persons have been recovered.
• Mizoram:Eight new Covid-19 cases confirmed in Mizoram yesterday. Total cases reached to 2128 in the state. Out of them 291 cases are active.
• Nagaland: Of Nagaland's 42 fresh COVID-19 cases detected on Monday, 30 were from Dimapur, 8 from Mon and 4 from Kohima.