প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সতা অচৌবা ভর্চ্যুএল সম্মিৎ অমা ওইরিবা রেজ ২০২০ প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে
ভারত অসি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সকী মালেমগী হব অমা ওইরগনি: পি.এম.
এ.আই.গী নেস্নেল প্রোগ্রাম খুনাইগী সমস্যাশিং কোকহনবদা শীজিন্নরগনি: পি.এম
05 OCT 2020 8:51PM by PIB Imphal
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স (এ.আই.)দা অচৌবা ভর্চ্যুএল সম্মিৎ অমা ওইরিবা রেজ ২০২০ প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হৌদোকখ্রে। রেজ ২০২০ অসি খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবা, পুম্নমকপু কোনশিন্নবা অমসুং হেল্থক্যের, এগ্রিকলচর, এজুকেসন অমসুং স্মার্ত মোবিলিতী অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াদা শক্তি পীনবগীদমক এ.আই. শীজিন্নবগী লম্বী য়াৎনবগীদমক ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নগদবা মালেমগী লৌশীং লৈবশিংগী মীফমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা শীলি-লাংলিবশিংবু আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মরমদা খন্ন-নৈনবা অসিবু থৌগৎপগীদমক থাগৎখি। মহাক্না হায়খি তেক্নোলোজীনা ঐখোয়গী থবক মফমশিংদা অওনবা পুরক্লে অমসুং কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না খুন্নাইগী ওইবা থৌদাং লৌরিবা অমসুং এ.আই. পুনশিন্নদুনা মীওইবগী মতেংগা লোয়ননা এ.আই. ফগৎহনবা ঙমগনি হায়না আশা তৌরি। মহাক্না হায়খি মীওইবশিংগা লোয়ননা এ.আই.গী. তিমৱার্ক্না ঐখোয়গী গ্রহ অসিদা অঙকপশিং পাংথোকপা ঙমগনি।
মহাক্না হায়খি ভারতনা লৌশিং অমসুং তাকপী-তম্বীবদা মালেমদা মাংজিল থারি অমসুং মখা তানা দিজিতেল ওইনা মাই পাকপা পুরক্তুনা মালেমদা ঙান্থোইবা ঙমগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি তেক্নোলোজীনা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং সর্ভিস দেলিবরী তৌবা হেনগৎহনবদা মতেং করম্না পাঙপগে হায়বা খঙখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুনিক আইদেন্তিতী সিস্তেম-আধার লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী অনৌবা দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেম –য়ু.পি.আই.না দিজিতেল সর্ভিসশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লি, মসিদা ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, লায়রবা অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংগী দাইরেক্ত কেশ ত্রান্সফরশিংগুম্বা অসি য়াওরি। লায়চৎ মনুং অসিদা মসিনা খ্বাইদগী কান্নবা মওংদা মীওই কয়াদা মতম চানা মতেং পাংবা ঙমহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি এ.আই.গী মালেমগী হব অমা ওইহনবা পাম্মি অমসুং ভারতমচা কয়ানা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা হীরম অসিদা থবক তৌরক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি পান্দম অসিগীদমক লৌখৎলিবা খোঙথাং অসি মরু ওইবা ৱাখল্লোনশিংনা পাঙ্গল হাপ্লি: তিমৱারক, থাজবা, চুংশিন্নবা, থৌদাং লৌবা অমসুং ইনক্লুসিবিতী অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা হন্দক্তা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ চৎনবা হৌখ্রে, মসিনা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা লর্নিং অমসুং স্কিল্লিং অসি এজুকেসনগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা মীয়েং চংলি। মহাক্না মখা তারদুনা হাবখি তোঙান তোঙানবা রিজনেল লোনশিং অমসুং দাইলেক্তশিংদসু ই-কোর্সশিং দিবেলপ তৌগনি। হোৎনরিবা পুম্নমক অসি এ.আই. প্লেৎফোর্মশিংগী নেচরেল লেংগ্বেজ প্রোসেসিং (এন.এল.পি.)দগী কান্নবা ফংগনি। মহাক্না হায়খি ২০২০গী এপ্রিলদা ‘রেস্পোন্সিবল এ.আই. ফোর য়ুথ’ প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা স্কুলশিংদগী মহৈরোয় ১১,০০০ হেনবনা বেসিক কোর্স তম্বা লোইখ্রে। মখোয়না এ.আই. প্রোজেক্তশিং শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নেস্নেল এজুকেস্নেল তেক্নোলোজী ফোরমনা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, দিজিতেল কন্তেন্ত অমসুং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা ই-এজুকেসন অমা শেম্লগনি। মহাক্না হায়খি ভর্চ্যুএল লেবশিং লিংখৎপা, অতল ইন্নোবেসন মিসন হৌদোকপা অসিগুম্বা থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং অসিগা লোয়ননা খোঙজেল মান্ননা চৎমিন্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী নেস্নেল প্রোগ্রাম অসি খুন্নাইগী সমস্যাশিং কোকহন্নবগীদমক কত্থোক্কনি।
শ্রী মোদীনা এ.আই.না অচৌবা থৌদাং লৌগদবা সেক্তরশিং অদু থমখি - লৌউ-শিংউ, নেক্স জেনরেসন অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা, সহরগী সমস্যাশিং কোকহনবা: ত্রাফিক জাম হন্থহনবা, সিৱেজ সিস্তেমশিং ফগৎহনবা অমসুং ইনর্জী গ্রিশিং শেম্বা, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত সিস্তেম হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং অঈং-অশাগী অহোংবা লাক্লিবা অসিগী সমস্যা অসি কোকহনবা। মহাক্না এ.আই. শীজিন্নদুনা লোলগী ফাওনদবা অসি লৈহল্লরোই অমসুং লোল অমসুং দাইলেক্ত কয়া য়োখৎলগনি। মহাক্না লৌশিং সিয়র তৌনবগীদমক এ.আই. শীজিন্ননবসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অলগোরিথম ত্রান্সপরেন্সী অসি এ.আই. করম্না শীজিন্নগনি হায়বগী থাজবা অদু লৈহনবদা মরু ওই অমসুং থাজবা থম্বা ঙমহনবা হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
ঐখোয়না মালেম অসি নন-স্তেৎ এক্তরশিংনা ৱীপনাইজেসন তৌরিবা অসিদগী ঙাকথোক্নবা মহাক্না হায়জখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না মীওইবগী অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপা ঙম্বা অমসুং মীওইবগী পুক্নিং-ৱাখল অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী কনবা পাঙ্গলনি অমসুং মসিনা মেছিনশিংদগী হেনবা ঐখোয়গী তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবনি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্না মসিগী ইন্তেলেকচ্যুএল অসিনা মেছিনশিংদগী হেন্না ফরিবা অসি করম্না লেংদনা লৈহনগনি হায়বা খন্নবা অমসুং এ.আই.দগী মীওইবগী লৌশিংনা হেন্না মাংজিল থাহন্দুনা থম্বা ঙম্নবা হায়জখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না এ.আই.না মীওইবশিংবু করম্না মতেং পাংদুনা মখোয় মশানা তৌবা ঙমজরিবা অসি হেনগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা খনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এ.আই.না মীওইবা অমমমগী লৈজরিবা তোপ-তোপ্পা গুনশিং অদু পুথোকপা ঙমগনি অমসুং মখোয়বু থৌনা হাপতুনা খুন্নাইগীদমক হেন্না অফবা মওংদা মতেং পাঙহনগনি। মহাক্না রেজ ২০২০দা শরুক য়ারিবশিংদা ৱাখল্লোনশিং ওন্থোক্নদুনা অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স শীজিন্ননবা মান্নবা লম্বী অমদা চংশিনমিন্ননবা ফোঙদোকখি। মহাক্না খন্ন-নৈনবা অসিদগী শেমলকপা মতিক চাবা এ.আই.গী এক্সন রোদমেপ অদুনা পুন্সি কয়া অমসুং মালেমদা লৈরিবা মীওই কয়াগী হিংনবগী পাম্বৈশিংদা অওনবা পুরকপদা মতেং ওইরগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister inaugurates RAISE 2020 - a Mega Virtual Summit on Artificial Intelligence
India to become global hub for Artificial Intelligence: PM
National Programme on AI will be used for solving the problems of society: PM
05 OCT 2020 8:51PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated RAISE 2020, a Mega Virtual Summit on Artificial Intelligence (AI) today. RAISE 2020 is a global meeting of minds to exchange ideas and chart a course for using AI for social transformation, inclusion and empowerment in areas like Healthcare, Agriculture, Education and Smart Mobility, among other sectors.
The Prime Minister praised the organizers for encouraging discussion on Artificial Intelligence. He said Technology has transformed our workplaces and has improved connectivity. He hoped the merger between social responsibility and AI would enrich AI with human touch. He said the teamwork of AI with humans can do wonders for our planet.
He pointed that India has led the world in knowledge & learning and will continue to digitally excel and delight the world.
Shri Modi said India has experienced how technology helps in improving transparency and service delivery.
The Prime Minister stressed how the world's largest unique identity system - Aadhaar along with the world's most innovative digital payments system - UPI has enabled providing access to digital services, including financial services, like Direct Cash Transfers to the poor and marginalised. During the pandemic, it has enabled in reaching out to people with help, at the earliest and in the most efficient manner.
The Prime Minister wished India to become a global hub for Artificial Intelligence and hoped many more Indians would start working on this in the times to come. He said the approach towards this goal is powered by core principles of: Teamwork, Trust, Collaboration, Responsibility and Inclusivity.
The Prime Minister said India has recently adopted the National Education Policy 2020, which focuses on technology-based learning and skilling as a major part of education. He added E-courses will also be developed in various regional languages and dialects. This whole effort will benefit from Natural Language Processing (NLP) capabilities of AI platforms. He said under the ‘Responsible AI for Youth’ program launched in April 2020, more than 11,000 students from schools completed the basic course. They are now building their AI projects.
The Prime Minister said the National Educational Technology Forum will create an e-Education unit to boost the digital infrastructure, digital content and capacity. He elaborated the steps taken to keep pace with the emerging technologies like setting up of Virtual labs, Atal Innovation Mission.
He said the National Programme on Artificial Intelligence will be dedicated for solving problems of society.
Shri Modi listed the sectors in which he envisions a big role for AI - agriculture, creating next generation urban infrastructure, addressing urban issues like: reducing traffic jams, improving sewage systems and laying energy grids, making disaster management systems stronger and solving the problem of climate change. He suggested using AI to seamlessly bridge language barriers and preserve the diversity of languages and dialects. He also suggested using AI for knowledge sharing.
The Prime Minister said Algorithm Transparency is key to establishing trust in how AI is used and it remains our collective responsibility to ensure it.
He urged to protect the world against weaponization of AI by Non-State Actors. He said human creativity and human emotions continue to be our greatest strength and are our unique advantage over machines. He urged everyone to think about how this intellectual edge over machines can be retained and ensure human intelligence is always a few steps ahead of AI. He said we should think about how AI can help humans to increase their own capacities.
The Prime Minister said AI will unlock the unique potential of each person and will empower them to contribute more effectively to the society. He urged the participants at RAISE 2020 to exchange ideas and chart a common course for the adoption of Artificial Intelligence. He wished that the Action Roadmap for Responsible AI created out of the discussion would help in transforming the lives and livelihoods of people across the world.