ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଏକ ବୃହତ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀ ‘ରେଜ-2020’ ଉଦଘାଟିତ
• ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଯୋଗ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
05 OCT 2020 8:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଉପରେ ଏକ ବୃହତ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷି, ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ମାର୍ଟ ପରିବହନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସମାବେଶନ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ନିମନ୍ତେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଉପଯୋଗ ଲାଗି ବିଚାର ବିନିମୟ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସମ୍ମିଳନୀ ‘ରେଜ 2020’ର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆମ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଧାରି ପାରିଛି । ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସାମାଜିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱର ମିଶ୍ରଣ ଫଳରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମାନବୀୟ ସ୍ପର୍ଶ ପାଇ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିଷ ସହିତ ଏଆଇର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଆମ ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଅନେକ ଚମତ୍କାର କରିପାରିବ ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଆସିଛି । ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏହି ସଫଳତା ଜାରି ରଖିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆଣିବା ଏବଂ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କିଭଳି ଭାବେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଭାରତ ସେହି ଅନୁଭୂତି ହାସଲ କରିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଏକକ ପରିଚୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା- ଆଧାର ସମେତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଅଭିନବ ଡିଜିଟାଲ ପଇଠ ବ୍ୟବସ୍ଥା-ୟୁପିଆଇ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବୀ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଭଳି ଆର୍ଥିକ ସେବା ପାଇବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ କରିଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସବୁଠୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇବା ଦିଗରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟ ଏହା ଉପରେ କାମ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ, ବିଶ୍ୱାସ, ସହଭାଗିତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମାବେଶୀତା ଆଦି ମୌଳିକ ନୀତିକୁ ନେଇ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ଭାରତ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି 2020କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏଥିରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ଶିକ୍ଷାବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ଓ ଉପଭାଷାରେ ଇ-ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରାଯିବ । ଏଆଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାଷା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ (ଏନଏଲପି) କ୍ଷମତା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଲାଭବାନ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘ରେସ୍ପନସିବଲ ଏଆଇ ଫର ୟୁଥ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏପ୍ରିଲ 2020ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, 11,000ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏଥିରେ ମୌଳିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ କରିସାରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ଏଆଇ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଡିଜିଟାଲ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମଞ୍ଚ ଏକ ଇ-ଶିକ୍ଷା ୟୁନିଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ତାଳ ମିଳାଇ ଚାଲିବା ଲାଗି ଭର୍ଚୁଆଲ ଲ୍ୟାବ, ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଆଦି ସ୍ଥାପନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାଜର ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବା ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସହରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଟ୍ରାଫିକ ଜାମ, ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଦ୍ୟୁତ ଗ୍ରୀଡ ବିଛାଇବା ଭଳି ସହରାଞ୍ଚଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ତଥା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବ । ଭାଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଭାଷା ଓ ଉପଭାଷା ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବ୍ୟବହାର କିପରି ହେଉଛି ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଆଲଗୋରିଦିମର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ମିଳିତ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥଲେ।
ବିନାଶକାରୀ ଶକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଅସ୍ତ୍ରୀକରଣ ଠାରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାନବୀୟ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ମାନବୀୟ ଭାବନା ସବୁବେଳେ ଯନ୍ତ୍ର ବିରୋଧରେ ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅଭିନବ ଶକ୍ତି ହୋଇ ରହିବ । ଯନ୍ତ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ବୌଦ୍ଧିକ ସୀମାକୁ କିଭଳି ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ମାନବୀୟ ବୁଦ୍ଧିମତା ଯେପରି ସବୁବେଳେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଠାରୁ ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବ ସେ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିଷର ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇ କିଭଳି ଭାବେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ଅଭିନବ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉଜାଗର କରିବ ଏବଂ ସମାଜ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥ କରିବ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଚାର ବିନିମୟ କରିବା ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ‘ରେଜ 2020’ର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଲୋଚନାରୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ନିମନ୍ତେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବ ଯାହାକି ସାରା ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister inaugurates RAISE 2020 - a Mega Virtual Summit on Artificial Intelligence
India to become global hub for Artificial Intelligence: PM
National Programme on AI will be used for solving the problems of society: PM
05 OCT 2020 8:51PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated RAISE 2020, a Mega Virtual Summit on Artificial Intelligence (AI) today. RAISE 2020 is a global meeting of minds to exchange ideas and chart a course for using AI for social transformation, inclusion and empowerment in areas like Healthcare, Agriculture, Education and Smart Mobility, among other sectors.
The Prime Minister praised the organizers for encouraging discussion on Artificial Intelligence. He said Technology has transformed our workplaces and has improved connectivity. He hoped the merger between social responsibility and AI would enrich AI with human touch. He said the teamwork of AI with humans can do wonders for our planet.
He pointed that India has led the world in knowledge & learning and will continue to digitally excel and delight the world.
Shri Modi said India has experienced how technology helps in improving transparency and service delivery.
The Prime Minister stressed how the world's largest unique identity system - Aadhaar along with the world's most innovative digital payments system - UPI has enabled providing access to digital services, including financial services, like Direct Cash Transfers to the poor and marginalised. During the pandemic, it has enabled in reaching out to people with help, at the earliest and in the most efficient manner.
The Prime Minister wished India to become a global hub for Artificial Intelligence and hoped many more Indians would start working on this in the times to come. He said the approach towards this goal is powered by core principles of: Teamwork, Trust, Collaboration, Responsibility and Inclusivity.
The Prime Minister said India has recently adopted the National Education Policy 2020, which focuses on technology-based learning and skilling as a major part of education. He added E-courses will also be developed in various regional languages and dialects. This whole effort will benefit from Natural Language Processing (NLP) capabilities of AI platforms. He said under the ‘Responsible AI for Youth’ program launched in April 2020, more than 11,000 students from schools completed the basic course. They are now building their AI projects.
The Prime Minister said the National Educational Technology Forum will create an e-Education unit to boost the digital infrastructure, digital content and capacity. He elaborated the steps taken to keep pace with the emerging technologies like setting up of Virtual labs, Atal Innovation Mission.
He said the National Programme on Artificial Intelligence will be dedicated for solving problems of society.
Shri Modi listed the sectors in which he envisions a big role for AI - agriculture, creating next generation urban infrastructure, addressing urban issues like: reducing traffic jams, improving sewage systems and laying energy grids, making disaster management systems stronger and solving the problem of climate change. He suggested using AI to seamlessly bridge language barriers and preserve the diversity of languages and dialects. He also suggested using AI for knowledge sharing.
The Prime Minister said Algorithm Transparency is key to establishing trust in how AI is used and it remains our collective responsibility to ensure it.
He urged to protect the world against weaponization of AI by Non-State Actors. He said human creativity and human emotions continue to be our greatest strength and are our unique advantage over machines. He urged everyone to think about how this intellectual edge over machines can be retained and ensure human intelligence is always a few steps ahead of AI. He said we should think about how AI can help humans to increase their own capacities.
The Prime Minister said AI will unlock the unique potential of each person and will empower them to contribute more effectively to the society. He urged the participants at RAISE 2020 to exchange ideas and chart a common course for the adoption of Artificial Intelligence. He wished that the Action Roadmap for Responsible AI created out of the discussion would help in transforming the lives and livelihoods of people across the world.