Election Commission
Conducting free, fair, participative and safe elections in Bihar a priority: CEC
ECI Organizes Virtual cum in-person Briefing Meeting of Election Observers amid Corona Backdrop for Legislative Assembly Elections in Bihar
05 OCT 2020 5:24PM by PIB Delhi
Election Commission of India today organized a Briefing Meeting for Observers to be deployed for the forthcoming Bihar Legislative Assembly Elections as also bye elections across the states, schedule for which was announced on 25th September, 2020 and subsequently. This meeting was uniquely positioned as a blend of virtual and physical gathering with more than 700 General, Police and Expenditure Observers joining virtually from 119 locations across the country and about 40 Observers posted in Delhi joining in person.
Speaking to the Observers, Chief Election Commissioner Sh. Sunil Arora gave a global perspective on the impact of Covid 19 on election schedules around the world and the detailed deliberation and assessments done by ECI before taking the decision to conduct elections in Bihar. He underscored the need to be extra careful as this election will be keenly watched by the world community being the largest election in the world to be held amid the pandemic. He reiterated ECI’s commitment to conduct an election that is free, fair, transparent, ethical and also Covid Safe. He stated that the strength of a democracy rests in its primary stakeholder- the voter . All efforts must be made to instil confidence in the voter to come to the polling station on election day to cast her/his vote safely and freely. He called upon the Observers to assume the role of friend, philosopher and guide to the local election machinery, guide and hand-hold them and help resolve their issues. He lauded the commitment and dedication of some of the special expenditure observers in the past who made sure that level playing field was made available during election. Such observers, by virtue of their formidable domain knowledge and absolute impartiality, attest to the faith that was reposed in ECI as an institution by the founding fathers of our Constitution.
Election Commissioner Shri Sushil Chandra emphasised the significance of role of Observers. He pointed out that two Special Expenditure Observers have already been appointed by the Commission and if required other such Special Observers would also be appointed as the election process progresses. Shri Chandra pointed out that familiarization with laid down instructions specifically the highlights of the broad guidelines issued by the Commission on 21st August, 2020 as also by the CEO Bihar should be strictly adhered to. He advised officers to pro-actively redress complaints and ensure impartially while discharging their duties.
Speaking on the occasion, Election Commissioner Shri Rajiv Kumar drew the attention of the officers that as Observers they have a statutory duty to perform on behalf of Election Commission of India. He said the officers should always bear in mind they are the actual face of ECI on the ground. He reminded the officers that Bihar Elections needs to be showcased to the world as all attention is focussed on these Elections.He said the Observers play an important role in guiding, mentoring and advising the field teams.
Sessions in the half- day long briefing held today for the Delhi based Observers, as also for Officers attending online from other States and UTs, were addressed by Secretary General, ECI, Shri Umesh Sinha and other DECs. Giving a panoramic view of election process, Shri Sinha specifically briefed the officers on Election Planning, Security Management, SVEEP and Media aspects. Sr. Dy. Election Commissioner Shri Dharmendra Sharma informed the Observers of the training process already conducted for the polling personnel. Dy. Election Commissioner Shri Sudeep Jain spoke to the Observers on the EVM VVPAT management system as also the Electoral Roll issues.
DEC, Shri Chandra Bhushan Kumar, who is also Bihar State In-charge at ECI, detailed out the legal provision, Model Code of Conduct issues specifically in COVID scenario for Bihar Elections. DEC, Shri Ashish Kundra briefed the Observers on the specific IT applications while. Director Expenditure and Director Media too briefed the Observers on their specific role in Expenditure monitoring and effective use of Media Certification and Monitoring Committees.
Each of the sessions laid emphasis on the extra dimension of Covid safe election and the broad guidelines issued by the Commission on this subject and the seminal role that Observers would play in ensuring that these guidelines and instructions on various facets are followed in letter and spirit.

ইলেক্সন কমিসন
বিহারদা অয়েৎ অপন লৈতনা, কাংলোন চুম্না, মীপুম খুদিংমক য়াওনা অমসুং অশোই অঙাম য়াওদনা মীখল পাংথোকপা হায়বসিনা মরুওইবা থম্লিঃ সি.ই.সি.
ই.সি.আই.না কোরোনাগী লাল্লক্তা বিহারগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লী ইলেক্সনগী ইলেক্সন ওবজর্বরশিংগী ভর্চুএল কম ইন-পার্সন ব্রীফিং মীতিং পাংথোকখ্রে
05 OCT 2020 5:24PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়ানা ঙসি লাক্লিবা বিহার লেজিস্লেতিব এসেমব্লী ইলেক্সনশিংগী অমসুং সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০দা অমসুং মতুংদা লাউথোকখিবা রাজ্য অসিদা পাংথোক্কদবা মরক্কী মীখলগীদা ওবজর্বর ওইনা থাগদবশিংগী ব্রীফিং মীতিং অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অসি অখন্নবা মওংদা ভর্চুএল অমসুং ফিজিকেল য়ানশিন্নরদুনা জেনরেল পুলিস অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজর্বর ৭০০না লৈবাক অসিগী মফম ১১৯দগী ভর্চুএল ওইনা অমসুং দিল্লীদা লৈবা ওবজর্বর ৪০না মশা ওইনা শরুক য়াখি। ওবজর্বরশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, চীফ ইলেক্সন কম্মিসনর শ্রী সুনিল অরোরানা কোবিদ-১৯না মালেমগী মীখলশিংদা পীরিবা চৈথেংগী মরমদা অমসুং ই.সি.আই.না বিহারদা মীখল পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌদ্রিঙৈ মমাংদা কুপ্না খন্নখিবা অমসুং য়েংশিনখিবা কয়াগী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্না মীখল অসি লাইচৎ মনুংদা পাংথোক্কদবা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মীখল ওইবনা মালেমগী কম্ম্যুনিতীশিংনা য়েংগদৌবনা কা হেন্না চেকশিনবগী তঙাইফদবা লৈরিবসিসু থমখি। ই.সি.আই.না অয়েৎ অপন লৈতনা, কাংলোন চুম্না, মনুং মপান ফাওনা উবা, ইথিকেল ওইবা অমসুং কোবিদতগীসু অশোই অঙাম য়াওদ্রবা মীখল অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি হায়না ফংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিমোক্রেসীগী মপাঙ্গল হায়বসি মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিং – ভোতরশিংগী মখা পোল্লি। মীখলগী নুমিত্তা ভোতর খুদিংমক্না পোলিং স্তেসন্দা মখোয়গী ভোৎ থাদনবগীদমক লাক্নবা থাজবা পীগদবনি। মহাক্না ওবজর্বরশিংদা লোকেল ইলেক্সন মেকানিজমগী মফমদা মরুপ, ফিলোসোফর অমসুং গাইদ অমগী শক্তম লাংনবা অমসুং মখোয়দা লৈবা চমম্নবশিং কোকপীনবা মতেং লমজিংবীনবা হায়খি। মহাক্না মীখলগী মতমদা প্লেয়িং ফীল্দ অমা ফংবা ঙমহনখিবা মমাংগী অখন্নবা এক্সপেন্দিচর ওবজর্বর খরগী হোৎনজমল অমসুং কত্থোকপশিং থাগৎপা ফোংদোকখি। অসিগুম্বা ওবজর্বরশিং অসি মখোয়দা লৈবা অশেংবা মপাঙ্গল লৈরবা লৌশিং কয়ানা অমসুং ইম্পার্সিএলিতী, থাজবা লৈবনা ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন হৌদোকপীরম্বশিংনা ই.সি.আইবু ইন্সতিত্যুসন অমা ওইহনখি।
ইলেক্সন কম্মিসনর শ্রী সুশিল চন্দ্রনা ওবজর্বরশিংগী মরুওইবশিংগী মতাংদা ঙাংখি। মহাক্না থিন্দুনা তাকখি মদুদি স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজর্বর অনী মাংজৌননা কম্মিসন অসিনা খনখ্রে অমসুং করিগুম্বা তঙাইফদ্রবদি অতোপ্পা স্পিসিএল ওবজর্বরশিং মীখলগী থবক হৌরকপা মতমদা খনবা য়ারি। শ্রী চন্দ্রনা হায়খি মদুদি কম্মিসন অসিনা ওগস্ত ২১, ২০২০দা সি.ই.ও. বিহারগা লোইননা ফোংখিবা মপুং ওইবা চৎনকাংলোনশিং ঙাক্না চৎকদবনি। মহাক্না ওফিসরশিংদা ৱাকৎ লাকপশিংবু মতীক চানা লোইশিন্নবা অমসুং মখোয়গী মথৌ তৌবা মতমদা মীচঙ মীখাই নাইদনবা খঙহনখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা ইলেক্সন কম্মিসনর শ্রী রজিব কুমারনা ওফিসরশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা হায়খি মদুদি ওবজর্বর ওইনা মখোয়দা ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়াগী মহুৎ শিন্দুনা পাংথোক্কদবা থবক খরা লৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি ওফিসরশিংনা মতম চুপ্পা ৱাখলদা মখোয় অসি মফমশিংদুদদি ই.সি.আই.গী মাইথোংনি হায়না খনগদবনি। মহাক্না ওফিসরশিংদা নিংশিংখি মদুদি বিহারগী মীখল অসি মালেম অসিদা লৈরিবশিংনা মীখল অসিদা মীৎয়েং থম্নরিবনা মালেমদা খুদম অমা উৎনবা হোৎনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওবজর্বরশিংনা লমজিংবদা, তাকপী তম্বীবদা অমসুং ফীল্দ তীম্বু পাউতাক পীবগী মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
দিল্লী বেজ ওবজর্বরশিং অমসুং অতোপ্পা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী ওফিসরশিংগীনা ওনলাইন্দা ঙসি পাংথোকখিবা নুমিৎ তংখাই অমা লৌবা মীফম অদু সেক্রেতরী জেনরেল, ই.সি.আই., শ্রী উমেশ সিনহা অমসুং অতোপ্পা দি.ই.সি.শিংনা ৱা ঙাংখি। মীখলগী থৌওংগী ওইবা পেনারোমিক ভ্যু অমা পীরদুনা শ্রী সিনহানা মরুওইনা ওফিসরশিংনা ইলেক্সন প্লান্নিং, এস.ভি.ই.ই.পি. অমসুং মীদিয়াগী হীরমদা ঙাংখি। সেনিয়র দিপুতী ইলেক্সন কম্মিসনর শ্রী ধর্মেন্দ্র শর্মনা ওবজর্বরশিংদা পোলিং পার্সনেলশিংগী মাংজৌননা পাংথোকখ্রবা ত্রেনিং প্রোসেসকী মতাংদা পাউদমখি। দিপুতি ইলেক্সন কম্মিসনর শ্রী সুন্দীপ জৈন্না ওবজর্বরশিংদা ই.ভি.এম. ভি.ভি.পেৎ মেনেজমেন্ত সিস্তেমগী মতাংদা অমসুং ইলেক্তোরেল রোল ইস্যুশিংগী মতাংদা ঙাংখি।
দি.ই.সি. শ্রী চন্দ্র ভুশন কুমার, ই.সি.আই.দা বিহার স্তেৎ ইন-চার্জ ওইরিবা অসিনা লিগেল প্রোবিজন, কোবিদকী ওইরিবা ফিবম অসিদা বিহার মীখলগী মোদেল কোদ ওব কন্দক্তকী সমশ্যাশিংগী মতাংদা শুগাইনা ঙাংখি। দি.ই.সি. শ্রী অশিশ কুন্দ্রানা ওবজর্বরশিংদা অখন্নবা আই.তু. এপ্লিকেসনশিংগী মতাংদা ঙাংখি। দিরেক্তর এক্সপেন্দিচর অমসুং দিরেক্তর মীদিয়ানা ওবজর্বরশিংদা এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং অমসুং মীদিয়া সর্তিফিকেৎ অমসুং মোনিতরিং কম্মিতীশিংদা লৈরিবা মখোয়গী থৌদাংশিংগী মতাংদা ঙাংখি।
তাংকক খুদিংমক্তা কোবিদকী ওইনা অশোই অঙাম য়াওদবা মীখল অমা ওইনবগী মাইকৈ খুদিংদা অমসুং কম্মিসন অসিনা হীরম অসিগী মতাংদা পীরিবা চৎন-কাংলোনশিং অমসুং ওবজর্বরশিংনা চৎন-কাংলোনশিং অসিবু ঙাক্নবা হোৎনবদা অমসুং তোঙান-তোঙানবা মাইকৈশিংবু খন্নখিবা পুম্নমক চপ চানা তানবা হোৎননবা মীৎয়েং থমখি।