ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୋଲାଙ୍ଗରେ ଅଭିନନ୍ଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
• ହମିରପୁରଠାରେ 66 ମେଗାୱାଟର ଧୌଲସିଦ୍ଧ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଘୋଷଣା
03 OCT 2020 5:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସୋଲାଙ୍ଗ ଉପତ୍ୟକାରେ ଆୟୋଜିତ ଅଭିନନ୍ଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏଥିପୂର୍ବରୁ ସେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଲମ୍ବା ଅଟଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସିସୁଠାରେ ଆଭାର ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମନାଲି ପ୍ରତି ଅଟଳଜୀଙ୍କର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭଲ ପାଇବା ରହିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ ଲାଗି ସେ ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଟଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଲେହ, ଲଦାଖ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଲହୌଲ ଓ ସ୍ପିତିକୁ ବର୍ଷ ବ୍ୟାପୀ ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦେବ । ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଦିନ ଆଉ ବେଶୀ ଦୂର ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ କୁଲ୍ଲୁ-ମନାଲିରେ ସିଦ୍ଦୁ ଘିଅର ଜଳଖିଆ କରିବା ପରେ ଲୌହଲରେ ପହଞ୍ଚି ‘ଦୋ-ମାର’ ଓ ‘ଚିଲାଦେ’ର ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ କରିବେ ।
ହମିରପୁର ଠାରେ ଧୌଲସିଦ୍ଧ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ
ହମିରପୁର ଠାରେ 66 ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତାବିଶିଷ୍ଟ ଧୌଲସିଦ୍ଧ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ ସେବା ଯୋଗାଇବା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ, ରାଜପଥ, ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ରେଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଆଦି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିରତପୁର-କୁଲ୍ଲୁ-ମନାଲି ସଡ଼କ କରିଡର, ଜିରାକପୁର-ପରୱାନୁ-ସୋଲାନ-କୈଥଲିଘାଟ ରୋଡ କରିଡର, ନାନଗାଲ ଡ୍ୟାମ-ତଲୱାରା ରେଳ ମାର୍ଗ, ଭାନୁପାଲି-ବିଳାସପୁର ରେଳ ମାର୍ଗର କାମ ଖୁବ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିଛି । ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ବବ ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର କାମ ଶେଷ ହେବ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏଗୁଡ଼ିକର ସେବା ପାଇପାରିବେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ବ୍ୟତୀତ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆରାମଦାୟକ କରିବା ଲାଗି ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିଦ୍ୟୁତ, ମୋବାଇଲ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ଆଦି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଦେଶର 6ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛାଇବା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଯାହାକି ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ 15 ତାରିଖସୁଦ୍ଧା 1000 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ଗାଁ ଏବଂ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ୱାଇଫାଇ ହଟସ୍ପଟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ଏହା ସହିତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ବିଶେଷ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ପିଲାମାନଙ୍କର ପାଠପଢ଼ା, ଔଷଧ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସବୁଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନ ଧାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଅଧିକାଂଶ ସରକାରୀ ସେବା ଯେପରିକି ଦରମା, ପେନସନ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବା, ବିଦ୍ୟୁତ ଓ ଟେଲିଫୋନ ବିଲ ଆଦିର ଡିଜିଟାଲକରଣ ହୋଇସାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ସଂସ୍କାର ସମୟ ଓ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହିତ ଦୁର୍ନୀତିର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିପାରୁଛି ।
ଏପରିକି କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପେନସନଭୋଗୀ ଏବଂ ପାଖାପାଖି 6 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି ।
କୃଷି ସଂସ୍କାର
ସଦ୍ୟ କୃଷି ସଂସ୍କାରକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାର କେବଳ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ନିଜସ୍ୱ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦେଖୁଥିଲେ । ଏପରି ଲୋକମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ରହିଛନ୍ତି କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ମଧ୍ୟସ୍ଥ ଓ ଦଲାଲି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଚ୍ଛେଦ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଭାବେ କୁଲ୍ଲୁ, ଶିମଲା ଓ କିନ୍ନୌରରୁ ସେଓ କିଲୋପ୍ରତି ମାତ୍ର 40-50 ଟଙ୍କାରେ କିଣାଯାଇ ଶେଷ କ୍ରେତାଙ୍କୁ 100-150 ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ କିମ୍ବା କ୍ରେତା କେହି ଲାଭବାନ ହେଉନାହାନ୍ତି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ ସେଓ ଉତ୍ପାଦନ ଋତୁରେ ଅଧିକ ଫଳ ହେଉଥିବା ସମୟରେ ଦର ଅତ୍ୟଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଲେ ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ବିଶେଷ ଭାବେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥାନ୍ତି । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଆଇନରେ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ଚାହିଁଲେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କର ଏକ ସଂଘ ଗଠନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଯେକୌଣସି ଲୋକକୁ ସେଓ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ ।
ପିଏମ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ପିଏମ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯାଇସାରିଲାଣି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରାୟ 10.25 କୋଟି କୃଷକ ପରିବାର ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର 9 ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାର ରହିଛନ୍ତି, ଏମାନଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି 1 ହଜାର କୋଟି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇସାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କାମ କରିବାର ଅନୁମତି ମିଳୁନଥିଲା କିନ୍ତୁ ନିକଟରେ ଶ୍ରମ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇ ଏଥିପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମହିଳାମାନେ କାମ କରିବାର ସମାନ ଅଧିକାର ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ପୁରୁଷଙ୍କ ଭଳି ସମାନ ଦରମା ପାଇବାକୁ ହକଦାର ହେବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିବ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଦେଶ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM participates in Abhinandan Program in Solang
Announces 66 MW Dhaulasidh Hydro Project at Hamirpur
03 OCT 2020 5:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Abhinandan program in Solang Valley, Himachal Pradesh today. Earlier he dedicated to the nation the World’s longest Atal Tunnel at Rohtang and participated in the Abhar Samaroh at Sissu in Himachal Pradesh.
Transformative impact of the Tunnel
Speaking on the occasion the Prime Minister said Atal ji’s love for Manali and his desire to to improve the infrastructure, connectivity and tourism industry of the region was the reason for his decision to construct the Tunnel.
Shri Modi said that the Atal Tunnel would transform the lives of the people in Himachal, Leh, Ladakh and J&K. He said the tunnel has reduced the burden of the common people and now provides easy access to Lahaul & Spiti throughout the year. This tunnel would boost the regional economy and tourism.
He said the day is not too far when the tourists will have breakfast of Siddu Ghee in Kullu-Manali and will be able to go to Lahaul and have lunch of 'Do-Mar' and 'Chilade'.
Dhaulasidh Hydro Project at Hamirpur
The Prime Minister announced the construction of 66 MW Dhaulasidh Hydro Project at Hamirpur. He added not only will it provide electricity but also several employment opportunities to youth of the region.
He said Himachal Pradesh is also an important stakeholder in the Government’s efforts to build modern infrastructure across the country especially rural roads, highways, power projects, rail connectivity and air connectivity.
Infrastructure development in Himachal Pradesh
The Prime Minister said the work in Kiratpur - Kullu - Manali road corridor, Zirakpur - Parwanoo - Solan - Kaithlighat road corridor, Nangal Dam - Talwara rail route, Bhanupali - Bilaspur rail route are going at full pace and efforts are on to complete these projects as soon as possible and start serving the people of Himachal.
He said along with basic amenities like road, rail and electricity, mobile and internet connectivity are also very important to make the life of the people comfortable.
The Prime Minister mentioned the Government’s programme to lay optical fiber in 6 lakh villages of the country. Which would be completed in 1000 days from 15th of August this year.
He said under this project, Wi-Fi hotspots will be installed in villages and households will also be able to get internet connection. With this, the children of Himachal Pradesh will be benefited in every way from the education, medicines and tourism of the patients.
The Prime Minister said it is the constant endeavor of the government to ensure ease of living of people and to see that they get their full benefits of their rights. Almost all government services like salary, pension, banking services, payment of electricity and telephone bills etc have been digitized. He said many such reforms are saving time, money and ending the scope for corruption.
Even during the period of Corona, hundreds of crores of rupees have been deposited in the Jan Dhan account of more than 5 lakh pensioners and about 6 lakh beneficiaries in Himachal Pradesh.
Agricultural Reforms
Criticizing those who are against recent agriculture reforms the Prime Minister said the reforms are upsetting those who always worked for their own political interests. Such people are upset as it is disturbing the system of middlemen and brokers which they have created.
The Prime Minister described how prices of apples from Kullu, Shimla or Kinnaur, are brought at the rate of 40-50 rupees per kg from farmers and sold at 100 - 150 rupees to the end users. Neither the farmer nor did the buyers benefit. Not only this, as the apple season approaches the peak, the prices fall drastically and farmers having small orchards are the worst hit. He said historical reforms have been made in the laws for the development of the agricultural sector. Now if small farmers want they are free to form their associations and sell the apples anywhere and to anyone in the country.
PM Kisan Samman Nidhi
The Prime Minister said the government is committed to increasing the income of farmers. Under the PM Kisan Samman Nidhi, about 1 lakh crore rupees have been deposited in the accounts of about 10.25 crore farmer families of the country so far. Among this there are 9 lakh farmer families in Himachal who have got about 1000 crore rupees.
The Prime Minister said until recently there were many sectors in the country in which women were not allowed to work but this has been done away with the recently enacted labour reforms. Now women are given the same right to work and equal salary as accorded to men.
The Prime Minister said in order to awaken the confidence of every citizen of the country and to build a self-reliant India, the process of reforms will continue.
He said the dreams and aspirations of every youth of Himachal, and of the country, are paramount.