প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সোলাংদা অভিনান্দন প্রোগ্রাম শরুক য়াখ্রে
হমীরপুরদা এম.দবল্যু ৬৬ ধৌলাসিধ হাইদ্রো প্রোজেক্ত শানবা লাউথোকখ্রে
03 OCT 2020 5:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হিমাচল প্রদেশকী সোলাং তম্পাক্তা অভিনান্দন প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে। নুমিৎ অসিগী অঙনবা শরুক্তা মহাক্না রোহতাংদা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা অতল তনেল জাতিদা কত্থোকখি অমসুং হিমাচল প্রদেশকী সিসুদা ‘অভার সমারোহ’দা শরুক য়াখি।
তনেল অসিনা অওনবা পুরক্কদবা
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধাম মন্ত্রীনা হায়খি অতলজীনা মনালি নুংশিজরম্বা অমসুং মহাক্না লমদম অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, লম্বী-থোং অমসুং তুরিজমগী ইন্দস্ত্রী ফগৎহনবা পামজরম্বা অসিনা মরম ওইরগা মহাক্না তনেল অসি লোয়শিন্নবা ৱারেপ লৌখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি অতল তনেলনা হিমাচল, লেহ, লদাখ অমসুং জে অমসুং কেগী মীয়ামগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্লগনি। মহাক্না হায়খি তনেল অসিনা মীচম প্রজাগী পোৎলুম হন্থহনদুনা হৌজিক্তি চহি চুপ্পা লাহাউল অমসুং স্পিতিদা লায়না চত্থোক-চৎশিনবা তৌবা য়াহল্লগনি। তনেল অসিনা লমদম অসিগী শেন্মীৎলোন অমসুং তুরিজম চাউখৎ হল্লগনি।
মহাক্না হায়খি লমকোয়বশিংনা সিদু ঘীগী কুলু-মনালিদা ব্রেকফাস্ত তৌরগা লহাউলদা চৎতুনা মফম অদুদা ‘দো-মার’ অমসুং ‘চিলাদে’গী অয়ুক্কী চাকলেন চাবা য়ারগবা নুমিৎ অদু লাক্কদবা কুইররোই।
হমীরপুরগী ধৌলাসিধ হাইদ্রো প্রোজেক্ত
প্রধান মন্ত্রীনা হমীরপুরদা এম.দবল্যু ৬৬ ধৌলাসিধ হাইদ্রো প্রোজেক্ত শানবা লাউথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মসিনা মৈ ফংহনবতা নত্তনা লমদম অসিগী নহাশিংদা মখল কয়াগী থবক্কী খুদোংচাবশিংসু পীরগনি।
মহাক্না হায়খি মরু ওইনা খুঙ্গংদা লম্বীশিং, হায়ৱেশিং, পাৱর প্রোজেক্তশিং, রেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতী হায়রিবা মতম অসিগা চান্নবা ইনফ্রাস্ত্রকর অসি লৈবাক শিনবা থুংনা শানবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিদা হিমাচল প্রদেশ অসি মরু ওইবা স্তেকহোল্দর অমা ওইরি।
হিমাচল প্রদেশতা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কিরাৎপুর – কুলু – মনালি রোদ কোরিদপর, জিরাকপুর – পরৱানো – সোলান – কাইথলিঘাৎ রোদ কোরিদোর, নানগল দাম – তালৱরা রেল রুৎ, ভানুপলি – বিলাসপুর রেল রুৎ অসি খোঙজেল য়াংনা থবক চত্থরি অমসুং প্রোজেক্তশিং অসি অথুবদা লোয়শিন্নবা অমসুং হিমাচলগী মীয়ামগী থবক্তা মতেং পাংনবা হোৎনরি।
মীয়ামগী পুন্সি অসি নুংঙাইনা হিংনবা লম্বী, রেলগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং অসিগা লোয়ননা ইলেক্ত্রিসিতী, মোবাইল অমসুং ইন্তরনেৎ কন্নেক্তিবিতী অসিসু য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ ৬তা ওপ্তিকেল ফাইবর থম্নবা সরকারগী প্রোগ্রাম অসি ফোঙদোকখি। হায়রিবা অসি চহি অসিগী অগস্ত ১৫দগী হৌরগা নুমিৎ ১০০০দা লোয়শিনগনি।
মহাক্না হায়খি প্রোজেক্ত অইগী মখাদা, ৱাই-ফাই হোৎস্পোৎশিং খুঙ্গংশিংদা ইনস্তোল তৌগনি অমসুং য়ুমথোংশিংদা ইন্তরনেৎ কন্নেক্সন ফংহনগনি। মসিগা লোয়ননা হিমাচল প্রদেশকী অঙাংশিংনা মহৈ-মশিং, হীদাক-লাংথকশিং অমসুং তুরিজম হীরম খুদিংদা কান্নবা ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামবা নুংঙাইনা হিংনবা অমসুং মখোয়গী ফংফম থোকপা হকশিং মপুং ফানা ফংহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। তোলোপ, পেন্সন, বেঙ্কিং সর্ভিসশিং, মৈগী পৈশা অমসুং তেলিফোন বিলশিং থিবা অসিগুম্বা সরকারগী সর্ভিসশিং অসি দিজিতাইজ তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা অওনবা কয়ানা মতম, শেল মাংহনদে অমসুং শেঞ্জা-থুনজা মুত্থৎপা ঙম্মি।
কোরোনাগী তানফম অসিগী মনুংদসু হিমাচল প্রদেশকী পেন্সনর লাখ ৫ হেন্না অমসুং বেনিফিসরী লাখ ৬কী জন ধন একাউন্তদা লুপা করোর কয়া কয়া দিপোজিৎ তৌখি।
লৌউ-শিংউগী অওনবশিং
হন্দক্কী লৌউ-শিংউদা অওনবশিং পুরকপা অসিগী মায়োক্তা লৈরিবা মীওইশিংবু চৈরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মখোয় মশাগী রাজনিতীগী ওইবা কান্নবশিংগীদমক থবক তৌদুনা লাকখিবশিংনা অওনবশিং অসিদা নুংঙাইতবা পোক্লি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা মখোয়না শেমখিবা দলালি চারিবা মীওইশিং অসি মুত্থৎলগনি হায়বদা শাউনীংবা পোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা কুলু, শিমলা নত্রগা কিন্নোরদগী শেমশিং অসি লৌমীশিংদগী কে.জি. অমদা লুপা ৪০-৫০গী চাংদা লৈরগা এন্দ য়ুজরদা লুপা ১০০-১৫০দা মমলশিং হেনগৎনা য়োনবগী মতাংদা ফোঙদোকখি।মসিদা লৌমী নত্রগা লৈরিবা মীওই অমত্তদা কান্নবা ফংহনদে। মসিদা নত্তনা শেলগী পন্থা ওইরকপদা মমলশিং অসিনা অঙকপা ফংনা হন্থখি অমসুং অপিকপা হৈকোলশিং লৈজবা লৌমীশিংনাখ্বাইদগী অৱাবা নংলি। মহাক্না হায়খি লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা চাউখৎপা পুরক্নবা লোশিংদা ইতিহাসিক ওইরবা অওনবশিং পুরকখ্রে। হৌজিক করিগুম্বা অপিকপা লৌমীশিংনা পাম্লবদি মখোয়গী ওইবা এসোসিএসনশিং শেম্বা য়াগনি অমসুং শেমশিং অসি লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা অমসুং মীওই অমা হেক্তদা য়োনবা য়াগনি।
পি.এম. কিসান সম্মান নিধি
প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎনবা কন্না হোৎনরি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা হৌজিক ফাওদা লৈবাক অসিগী লৌমী ইমুং চাউরাক্না করোর ১০.২৫কী একাউন্তশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ অমা দিপোজিৎ তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা হিমাচলগী লৌমী ইমুং লাখ ৯দা লুপা করোর ১০০০ অমা ফংবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মতম খরগী মমাংদানু পীশিংনা থবক তৌবা য়াদবা লৈবাক অসি সেক্তর কয়ামরুম লৈরম্মি অদুবু হন্দক্তা চৎনখিবা লেবর রিফোর্মশিংনা মসি লৌথোকখ্রে। হৌজিক্তি নুপাশিংগা মান্ননা নুপীশিংদা থবক তৌবগী হক অমসুং মান্নবা তোলোপ পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্তা থাজবা লৈহন্নবা অমসুং মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবা অওনবশিংগী প্রোসেস অসি মখা চত্থখিগনি।
মহাক্না হায় হিমাচল অমসুং লৈবাক অসিগী নহা খুদিংমক্কী মংলাং অমসুং অশা অসি য়াম্না মরু ওই।

Prime Minister's Office
PM participates in Abhinandan Program in Solang
Announces 66 MW Dhaulasidh Hydro Project at Hamirpur
03 OCT 2020 5:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Abhinandan program in Solang Valley, Himachal Pradesh today. Earlier he dedicated to the nation the World’s longest Atal Tunnel at Rohtang and participated in the Abhar Samaroh at Sissu in Himachal Pradesh.
Transformative impact of the Tunnel
Speaking on the occasion the Prime Minister said Atal ji’s love for Manali and his desire to to improve the infrastructure, connectivity and tourism industry of the region was the reason for his decision to construct the Tunnel.
Shri Modi said that the Atal Tunnel would transform the lives of the people in Himachal, Leh, Ladakh and J&K. He said the tunnel has reduced the burden of the common people and now provides easy access to Lahaul & Spiti throughout the year. This tunnel would boost the regional economy and tourism.
He said the day is not too far when the tourists will have breakfast of Siddu Ghee in Kullu-Manali and will be able to go to Lahaul and have lunch of 'Do-Mar' and 'Chilade'.
Dhaulasidh Hydro Project at Hamirpur
The Prime Minister announced the construction of 66 MW Dhaulasidh Hydro Project at Hamirpur. He added not only will it provide electricity but also several employment opportunities to youth of the region.
He said Himachal Pradesh is also an important stakeholder in the Government’s efforts to build modern infrastructure across the country especially rural roads, highways, power projects, rail connectivity and air connectivity.
Infrastructure development in Himachal Pradesh
The Prime Minister said the work in Kiratpur - Kullu - Manali road corridor, Zirakpur - Parwanoo - Solan - Kaithlighat road corridor, Nangal Dam - Talwara rail route, Bhanupali - Bilaspur rail route are going at full pace and efforts are on to complete these projects as soon as possible and start serving the people of Himachal.
He said along with basic amenities like road, rail and electricity, mobile and internet connectivity are also very important to make the life of the people comfortable.
The Prime Minister mentioned the Government’s programme to lay optical fiber in 6 lakh villages of the country. Which would be completed in 1000 days from 15th of August this year.
He said under this project, Wi-Fi hotspots will be installed in villages and households will also be able to get internet connection. With this, the children of Himachal Pradesh will be benefited in every way from the education, medicines and tourism of the patients.
The Prime Minister said it is the constant endeavor of the government to ensure ease of living of people and to see that they get their full benefits of their rights. Almost all government services like salary, pension, banking services, payment of electricity and telephone bills etc have been digitized. He said many such reforms are saving time, money and ending the scope for corruption.
Even during the period of Corona, hundreds of crores of rupees have been deposited in the Jan Dhan account of more than 5 lakh pensioners and about 6 lakh beneficiaries in Himachal Pradesh.
Agricultural Reforms
Criticizing those who are against recent agriculture reforms the Prime Minister said the reforms are upsetting those who always worked for their own political interests. Such people are upset as it is disturbing the system of middlemen and brokers which they have created.
The Prime Minister described how prices of apples from Kullu, Shimla or Kinnaur, are brought at the rate of 40-50 rupees per kg from farmers and sold at 100 - 150 rupees to the end users. Neither the farmer nor did the buyers benefit. Not only this, as the apple season approaches the peak, the prices fall drastically and farmers having small orchards are the worst hit. He said historical reforms have been made in the laws for the development of the agricultural sector. Now if small farmers want they are free to form their associations and sell the apples anywhere and to anyone in the country.
PM Kisan Samman Nidhi
The Prime Minister said the government is committed to increasing the income of farmers. Under the PM Kisan Samman Nidhi, about 1 lakh crore rupees have been deposited in the accounts of about 10.25 crore farmer families of the country so far. Among this there are 9 lakh farmer families in Himachal who have got about 1000 crore rupees.
The Prime Minister said until recently there were many sectors in the country in which women were not allowed to work but this has been done away with the recently enacted labour reforms. Now women are given the same right to work and equal salary as accorded to men.
The Prime Minister said in order to awaken the confidence of every citizen of the country and to build a self-reliant India, the process of reforms will continue.
He said the dreams and aspirations of every youth of Himachal, and of the country, are paramount.