প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হিমাচল প্রদেশকী সিসুদা প্রধান মন্ত্রী ‘অভার সমারোহ’ শরুক য়াখ্রে
অতল তনেলনা লমদম অসিগী মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎপগী কান্নবশিং মীওই খুদিংমক ফংগদবনি হায়বা সরকারগী পান্দম অতল তনেলনা খুদম ওইনা উৎলে: উৎলে
হৌজিক ভোৎ মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা থৌশিলশিং শেমদ্রে, ভারতমচা অমতা চিৎথহৌদনবা থবক পাংথোকপা অসিনা পান্দম ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
হৌজিক লাহুল-স্পিতি অসি দেব দর্সন অমসুং বুদ্ধ দর্সনগী পুনফম ওইনা অনৌবা শক্তম অমা হাপচিল্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
03 OCT 2020 1:35PM by PIB Imphal
ঙসি হিমাচল প্রদেশকী লাহুল-স্পিতিগী সিসুদা পাংথোকপা 'অভার সমারোহ’দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শরুক য়াখ্রে।
তনেলনা পুরক্কদবা অওনবশিং
মহাক্না থৌমী অমা ওইনা থবক তৌরিঙৈ মতমদা রোহতাং ফাওরগা চৎখিবা শাংলবা লম্বী অমসুং নিংথমথা মতমশিংদা রোহতাং পাসনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না খুদোংচাদবশিং মায়োক্নখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। হায়রিবা মতম অদুদা শ্রী থাকুর এন নেগিগা মহাক্কা উনখিবা অদু মহাক্না নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি অৱাবশিং অসি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়িনা ফজনা খঙখি অমসুং মরম অদুনা ২০০০দা তনেল অসি শানবা মহাক্না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কিলোমিতর ৯ শাংবা তনেল অসিনা কিলোমিতর ৪৫-৪৬গী অরাপ্পা হন্থহল্লগনি। তনেল অসিনা মরম ওইদুনা লমদম অসিগী মীয়ামগী পু্ন্সিদা অহোংবা পুরক্লগনি। লৌমীশিং, হোর্তিকলচরগী থবক তৌরিবা মীওইশিং, শা-শন লোইরিবশিং, মহৈরোইশিং, ললোনবশিং য়াওনা লাহুল-স্পিতি অমসুং পাঙ্গিগী মীয়ামদা তনেল অসিনা কান্নবা পীরগনি। কৈথেলশিংদা য়াম্না য়াংনা য়ৌদুনা লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং অমাং-অতা থোকপদগী তনেল অসিনা কল্লগনি। লমদম অসিগী চন্দ্রমুখি অলুশিং অনৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌবদা তনেল অসিনা মতেং পাংলগনি। লাহুল-স্পিতি লমদমদা হৌরিবা হিদাক কান্নবা পাম্বীশিং য়োনবা অমসুং লমদম অসি মালেমদা খঙহনবদা তনেল অসিনা মতেং পাংলগনি। ইমুং-মনুংশিংনা মখোয়গী মচাশিং লাইরিক তম্নবা মপান্দা চৎপা অদু তনেল অসিনা হন্থহল্লগনি।
তুরিজম অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপা
লমদম অসিদা লৈরিবা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক লাহুল-স্পিতি অসি দেব দর্সন অমসুং বুদ্ধ দর্সনগী পুনফম ওইনা অনৌবা শক্তম অমা হাপচিল্লগনি। হৌজিক মালেমগী মীয়াম্না স্পিতি তম্পাক্তা লৈরিবা তাবো মোনাস্ত্রি য়াম্না লাইনা য়ৌবা ঙম্লগনি। লমদম অসি শীনবা থুংনা নোংপোক এসিয়া অমসুং মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগী বুদ্ধিস্তশিংগী য়াম্না চাউবা মফম অমা ওইরগনি। তুরিজম হেনগৎলকপা অসিনা নহারোলশিং থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি।
খ্বাইদগী লাপ্পা মফম ফাওবা য়ৌবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎপগী কান্নবশিং মীওই খুদিংমক ফংগদবনি হায়বা সরকারগী পান্দম অদু অতল তনেলনা খুদম ওইনা উৎলে। মমাংদা লাহুল-স্পিতি অমসুং অতোপ্পা অসিগুম মফমশিং মখোয় মরোমদোম থাদোক্তুনা থম্লমখি, মরমদি হায়রিবা মফমশিং অসি মীওই খরগী রাজনিতিগী খুদোংচাবশিং ফংখিদে। অদুবু হৌজিক লৈবাক অসি অনৌবা ৱাখল্লোল অমগা লোয়ন্না থবক পাংথোক্লি অমসুং হৌজিক ভোৎ মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা থৌশিলশিং শেমদ্রে, ভারতমচা অমতা চিৎথহৌদনবা থবক পাংথোকপা অসিনা পান্দম ওইরে। লাহুল-স্পিতি অসি মসিগী অহোংবা অসিগী অচৌবা খুদম অমনি, য়ুমথোং খুদিং তোতি ঈশিং ফংহনবা থৌরাং তৌরিবা জিলাশিংগী মনুংদা লাহুল-স্পিতি য়াওরিবা অসি খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দলিৎশিং, ত্রাইবেলশিং, অৱাবা নংলবশিং অমসুং তোল্লবশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। খুঙ্গংদা মৈ ফংহন্নবা, এল.পি.জি গ্যাস কন্নেক্সন পীনবা, তোইলেৎশিং শানবা অমসুং অয়ুশ্মান ভারত য়োজাগী মখাদা অনা-লায়েংগী কান্নবশিং ফংহনবা য়াওনা মীয়ামগী য়াইফনবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। কোরোনাভাইরসতগী ঙাকথোক্নবা মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈনবা মীয়ামদা খঙহল্লদুনা মহাক্কী ৱারোল অদু লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM participates in ‘Abhar Samaroh’ at Sissu in Himachal Pradesh
Atal Tunnel will transform the lives of the people of the region: PM
Atal Tunnel symbolizes the commitment of the government to ensure that the benefits of development reach out to each and every citizen: PM
Policies now are not made on the basis of the number of votes, but the endeavour is to ensure that no Indian is left behind: PM
A new dimension is now going to be added to Lahaul-Spiti as a confluence of Dev Darshan and Buddha Darshan: PM
03 OCT 2020 1:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in ‘Abhar Samaroh’ at Sissu, Lahaul and Spiti, in Himachal Pradesh today.
Transformative impact of the Tunnel
Prime Minister recalled going there when he used to work as a karyakarta, by traversing the long route through Rohtang, and the difficulties faced by people due to Rohtang Pass being closed in winters. He also recalled his interactions with Shri Thakur Sen Negi in those days. He said that former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee was well aware of these difficulties, which was why he announced the tunnel in the year 2000.
Prime Minister noted that through the 9 Km tunnel, a distance of about 45-46 Km has been reduced. He underlined that the lives of the people of the region are about to change due to the transformative impact of the tunnel. He said that the tunnel will prove beneficial for a spectrum of people of Lahaul-Spiti and Pangi, including the farmers, people associated with horticulture and animal rearing, students, businessmen etc. It will prevent the farm produce of the region from getting ruined, by enabling it to reach markets quickly. It will help Chandramukhi potatoes of the region reach new markets and new buyers. The tunnel will also help herbal medicinal plants and spices grown in Lahaul-Spiti reach out and make a mark worldover for the region. Further, the tunnel will negate the need of families venturing out for education of their kids, he noted.
Boost to tourism and employment opportunities
Prime Minister talked about the tremendous tourism potential of the region. He said a new dimension is now going to be added to Lahaul-Spiti as a confluence of Dev Darshan and Buddha Darshan. It will now become easier for people all over the world to access Tabo Monastery in Spiti Valley. He remarked that the entire region will become a huge centre for Buddhists from East Asia and also from other countries across the world. Increased tourism will also open up several employment opportunities for the youth, he said.
Last mile outreach
Prime Minister underlined that the Atal Tunnel symbolizes the commitment of the government to ensure that the benefits of development reach out to each and every citizen. He said that earlier, Lahaul-Spiti and several other such areas were left to fend for themselves, since these regions could not fulfil the politically selfish desires of some people. But, the country is now working with a new thinking, and policies now are not made on the basis of the number of votes, but the endeavour is to ensure that no Indian is left behind. Prime Minister noted that Lahaul-Spiti is a big example of this change, as evident in it being one of those districts where the arrangement for har ghar pipe se jal has been ensured.
Prime Minister reiterated the commitment of the government for making all basic necessary facilities available for the Dalits, the Tribals, the victims and the deprived. He listed out efforts of the government towards rural electrification, making available LPG gas connection, construction of facilities like toilets, treatment facilities through Ayushman Bharat Yojana. He ended his remarks by asking people to remain vigilant against coronavirus.