জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ, বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহলৈ নল-সংযোগী পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ‘জল জীৱন মিছন’ কাৰ্যক্ৰমৰ সফল ৰূপায়ণ সম্ভৱ কৰাৰ বাবে প্ৰয়াসৰত হ’বলৈ ‘সৰপঞ্চ’ আৰু গাঁওবুঢ়াসকললৈ আহ্বান জনাইছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে
01 OCT 2020 5:21PM by PIB Guwahati
‘জল জীৱন মিছন’(জেজেএম)ৰ সফল ৰূপায়ণ সম্ভৱ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰয়াসৰত হ’বলৈ দেশৰ সকলো ‘সৰপঞ্চ’ আৰু গাঁওবুঢ়াসকললৈ আহ্বান জনাইছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে। যোৱা ২৯ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ত দেশৰ সকলো ‘সৰপঞ্চ’ আৰু গাঁওবুঢ়ালৈ প্ৰেৰণ কৰা এক পত্ৰ যোগে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই আহ্বান জনায়। ‘জল জীৱন মিছন’ৰ মূল লক্ষ্যই হ’ল প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ পানীৰ যোগান সম্ভৱ কৰা আৰু এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ হ’লে প্ৰতিটো পঞ্চায়তৰ মূৰব্বী ‘সৰপঞ্চ’ আৰু গাঁৱৰ গাঁওবুঢ়াসকলৰ দৰে সমাজৰ মুখীয়ালসকলৰ সহায়ৰ নিতান্তই প্ৰয়োজন হ’ব। সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজে কেনেকৈ এই অভিযান সফল কৰাৰ বাবে অৰিহণা আগবঢ়াই ইতিহাস ৰচনা কৰিছে তাৰ বিস্তৃত উল্লেখ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰিছে। এই মিছনৰ জৰিয়তে কেৱল পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাই নহয়, বৰং হাইজা, গ্ৰহণী, ডায়েৰীয়া, এনচেফেলাইটিছ, টাইফয়েদৰ দৰে জল-সংক্ৰমিত ৰোগৰ সমস্যাকো নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক হ’ব। ইফালে নিৰাপদ আৰু নিৰ্মল পানী খুউৱাৰ ফলত পশুধনৰ স্বাস্থ্যই কেৱল উন্নত নহয়, ইয়াৰ লগতে এইবোৰৰ উত্পাদনশীলতাও বৃদ্ধি পাব আৰু ইয়াৰ পৰিণতিত পৰিয়ালসমূহৰ আয় বৃদ্ধি পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পঞ্চায়তসমূহৰ লগতে সামগ্ৰিকভাবে দেশৰ জনসাধাৰণক ‘জল জীৱন মিছন’ক গণ আন্দোলনৰ ৰূপত গঢ়ি তোলাৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনায়।
ক’ৰোনা মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে সৰ্বশক্তিৰে যুঁজি থকাৰ মাজতে আৰু সমান্তৰাল ভাবে আত্ম-নিৰ্ভৰতাক সাৰোগত কৰি প্ৰকৃতাৰ্থতে এখন ‘আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত’ গঢ়াৰ বাবে ঐতিহাসিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ মুহূৰ্তত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনেদৰে আহ্বান জনাই প্ৰেৰণ কৰা পত্ৰখনৰ সময়টো নিতান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচিত হৈছে। পত্ৰখনত শেহতীয়া ছটাবছৰত পথ-যোগাযোগ, গৃহ নিৰ্মাণ, শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ, গেছৰ সংযোগ প্ৰদান, বিদ্যুতৰ সংযোগ প্ৰদান, বেংকত একাউণ্ট খোলা আৰু সকলোৰে বাবে পেন্সনৰ দিহা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ কথা বিশেষ ভাবে উল্লেখ কৰা হয়।
পানীৰ অভাৱে কেনেকৈ মহিলা আৰু শিশুসকলৰ জীৱন দুৰ্বিষহ কৰি তোলে সেই বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ পত্ৰখনত সবিস্তাৰে উল্লেখ কৰিছে। জল-প্ৰবন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলে আগভাগ ল’ব আৰু এয়া মহিলাসকলে অতি উত্তম প্ৰক্ৰিয়াৰে সম্পন্ন কৰিব পাৰিব বুলি বিশ্বাস প্ৰকট কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে এইক্ষেত্ৰত সহযোগীৰ ভূমিকাহে পালন কৰিব বুলি উল্লেখ কৰে। ‘জল জীৱন মিছন’ৰ জৰিয়তে গ্ৰামাঞ্চলত নিয়োগ সম্ভাৱনাৰো সৃষ্টি কৰা হ’ব আৰু এই কাৰ্যক্ৰমক ‘গৰীৱ কল্যাণ ৰোজগাৰ যোজনা’ৰ অধীনত ক’ৰোনা মহামাৰীৰ বাবে গাঁৱলৈ উভতি আহিবলগীয়া হোৱা প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত ৰূপায়ণৰ দিহা কৰা হ’ব।
তেওঁ, গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ, বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহলৈ নল-সংযোগী পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ‘জল জীৱন মিছন’ কাৰ্যক্ৰমৰ সফল ৰূপায়ণ সম্ভৱ কৰাৰ বাবে প্ৰয়াসৰত হ’বলৈ ‘সৰপঞ্চ’ আৰু গাঁওবুঢ়াসকললৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে দেশৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন সাধান কৰিব পৰা ‘জল জীৱন মিছন’ৰ অধীনত প্ৰতিখন গাঁৱৰ প্ৰতি ঘৰ গৃহস্থীলৈ গাঁও পঞ্চায়ত/গ্ৰাম্য জল আৰু অনাময় সমিতি/জল সমিতি আদিৰ জৰিয়তে পৰিচালিত হ’ব লগা পানী যোগান আঁচনিৰ বাবে যুগুতোৱা ‘মাৰ্গদৰ্শিকা’ (Click here to view the ‘Margdarshika’) খনো উন্মোচন কৰে। সেইদৰে ‘জল জীৱন মিছন’ৰ প্ৰতীকটোও তেওঁ আনুষ্ঠানিক ভাবে উন্মোচিত কৰে। ২০২৪ চনৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ প্ৰতিটো গৃহস্থীলৈ নল-সংযোগী পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সহযোগিতাৰে ৰূপায়িত এই কাৰ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে যোৱা এটা বছৰত ২.৩০ কোটি পৰিয়াললৈ পানীৰ যোগান ধৰা হৈছে। ইয়াকে ধৰি আজিৰ তাৰিখত দেশৰ ৫.৫০ কোটি পৰিয়াল, অৰ্থাত দেশৰ মুঠ গাঁওবাসীৰ ৩০%ই এতিয়া নল-সংযোগী নিৰাপদ আৰু নিৰ্মল পানীৰ নিশ্চয়তা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।

Ministry of Jal Shakti
Prime Minister Shri Narendra Modi appeals to all Village Sarpanchs & Gram Pradhans to continue their efforts towards effective implementation of Jal Jeevan Mission in villages to provide tap water to every home, especially poor communities
01 OCT 2020 5:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi reached out to all Sarpanchs/ Gram Pradhans of the country through a letter dated 29th September, 2020 for more effective implementation of the Jal Jeevan Mission (JJM). The goal of the Mission - Har Ghar Jal can be fully realized with the help of all Sarpanch/ Pradhan/ village community leaders as they play a pivotal role in its implementation. Prime Minister mentioned how the contribution made by people for this missions’ success is creating history. Through this mission, the issue of water supply will not only be addressed, but will also help in tackling water-borne diseases like cholera, dysentery, diarrhea, encephalitis, typhoid, etc. Also, when the livestock is provided with safe and clean water, it not only improves their health but plays a critical role in improving their productivity, thus enhancing income of families. Prime Minister appealed to people and Gram Panchayats to make Jal Jeevan Mission a people’s movement.
The timing of the letter is crucial as the country is in the midst of fighting the Corona pandemic with full strength and simultaneously also taking historic steps to become self-reliant and truly become ‘Atma Nirbhar Bharat’. The letter mentioned the efforts of the Union Government in the last six years in providing road, housing, toilet, gas connection, electricity, bank account, and pension to all. Emphasizing on the importance of safe and adequate potable drinking water as an absolute necessity, the Prime Minister stated how JJM has emerged as a one of its kind programme in which planning, implementation, operation and maintenance role has been vested with the village communities to ensure drinking water to every home.
In his letter, Prime Minister Shri Modi highlighted how the scarcity of water adversely affects women and children. It is urged that women take lead in water management as this can be done in a best way by the womenfolk, as Centre and State Government can play the role of a facilitator, while women are at the helm of the drinking water supply programme at village level. Jal Jeevan Mission is also a means to generate employment in rural areas. This Mission has been given priority under the 'Garib Kalyan Rojgar Yojna' meant for the migrant workers who have returned home due to the Corona Virus pandemic.
Prime Minister has appealed to the Sarpanchs/ Gram Pradhans to continue their efforts towards providing tap water connection to every household in the villages, especially poor and marginalized people under this life changing Mission. Suggestions from the Sarpanchs and Pradhans, both for himself and the Government have also been sought. Shri Modi has hoped that all possible steps will be taken by the Sarpanch in the village to keep every member in the Gram Panchayat safe from Corona virus by maintaining the physical distance of six feet and compulsory use of masks. The Prime Minister wished everyone good health and safety.
Prime Minister Shri Narendra Modi also released the ‘Margdarshika’ for providing assured water supply to every household in the villages by Gram Panchayats/ Village Water and Sanitation Committees/ Paani Samitis under the life changing ‘Jal Jeevan Mission’ (Click here to view the ‘Margdarshika’). The ‘Logo’ of the Jal Jeevan Mission was also unveiled. Jal Jeevan Mission is under implementation in partnership with States with the aim to provide drinking water to every rural household of the country by 2024. In the past one year, more than 2.30 Crore households have already been provided tap water connections across the country. As on date, 5.50 Crore households now get assured safe tap water in their homes, i.e. almost 30% of total rural households.