জল শক্তি মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুম খুদিংদা মরুওইনা লাইরবা কাংলুপশিংদা তোতী ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিশন অসি মথৌ পাংথোকহন্নবা মখা তানা কন্না হোৎননবা হায়খ্রে
01 OCT 2020 5:21PM by PIB Imphal
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সেপ্তেম্বর ২৯, ২০২০ থাবা চেপাও অমদা জল জীবন মিশন(জে.জে.এম.)অসি হেন্না নিংথিনা নিংথিনা থবক পাংথোকহন্নবা ৱাফম অসি লৈবাক অসিগী সর্পঞ্চশিং/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা য়ৌহনখ্রে। মিশন অসিগী পান্দম ওইরিবা-য়ুম খুদিংদা ঈশিং হায়বা অসি সর্পঞ্চশিং/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং/খুঙ্গংগী খুল্লাকপশিং অসিনা মসি থবক পাংথোকহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবনা মখোয় পুম্নমক্কী মতেংনা মপুং ফানা খংহনবা ঙমগনি। প্রধানমন্ত্রীনা মতৌ করম্না মীয়াম্না থৌদাং লৌদুনা মিশনশিং অসি মায় পাকপা অসি পুৱারী অমা শেম্লি হায়না পনখি। মিশন অসিদগী ঈশিংগী খুদোংচাদবা অসি খংহনবদা নত্তনা কোলেরা, ইতোন ফাইবা, দাইরিয়া, এন্সেফেলাইতিস, তাইফোইদনচিংবা ঈশিংদগী থোরকপা লায়নাশিং অসি তেক্কল তৌবদা মতেং ওইরগনি।অদুগা শা-শনশিংদা অফবা অমদি অরুবা ঈশিং অসি ফংহনবা তারবদি মখোয়গী মশা ফহনবদা নত্তনা পোত্থোক হেনগৎহনবদসু মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা ইমুংশিংগী চাগা হেনগৎহনগনি। প্রধানমন্ত্রীনা মীয়াম অমসুং গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা জল জীবন মিশন অসি ময়ামগী ইহৌ ওইহন্নবা হায়খ্রে।
লৈবাক পুম্বনা অঙম্বা থাদুনা কোরোনা লায়চৎ অসি লান্থেংনরিঙৈগী মরক অসিদা চেপাও অসিগী মতম অসিগী ওইনা মরুওই অমদি মসিগা লোয়ননা মীপাল তাংদনা হিংবা ঙম্বা ওইহন্নবগীদমক্তা ‘মীপাল তাংদবা ভারত’ অমা তশেংনা ওইবা ওইহন্নবা পুৱারীগী ওইবা খোংথাংশিং পায়খৎলি। চেপাও অসিদা কেন্দ্র সরকারনা হৌখিবা চহি তরুকসিদা লম্বি, য়ুম শাবা, অমাংশঙ, গ্যাস কনেক্সন, মৈ, বেঙ্ক একাউন্ত অমসুং মীপুম খুদিংমকপু পেন্সন ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা হোৎনখিবশিং অদু পনখি। অফবা অমদি মতিক চানা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী মরুওইবা অসি তশেংনা মথৌ তাবা অমনি হায়বসিদা অকনবা মিৎয়েং থম্লদুনা জে.জে.এম. অসি মতৌ করম্না মসিগী থৌরম মখল অমা ওইনা থৌরাং তৌবা, থবক পাংথোকহনবা, থবক তৌহনবা অমদি য়েংশিন্নবগী থৌদাং অসি খুঙ্গংগী মীওই কাংলুপশিংগা লোয়ননা য়ুম খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা তৌখিবগে হায়বসি প্রধানমন্ত্রীনা ফোংদোক্তুনা খংহনখি।
মহাক্কী চেপাও অদুদা প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঈশিং কাংবনা নুপী-অঙাংশিংদা শাথিনা চৈথেং পীরিবা অসিবু খংহনখি। কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারনা খুঙ্গংগী থাক্তা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী থৌরাংদা নুপীশিং অসি য়াওবা মরম্না নুপীশিংনা ঈশিংনা ঈশিংগী থবকশিং অসি মকোক থংলবদি মসি নুপীশিংনা খ্বাইদগী ফবা মওংদা পাংথোকপা ঙমগনি হায়খি। জল জীবন মিশন অসি খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক থোরকহন্নবগী পাম্বৈ অমসুনি। কোরোনা ভাইরসকী লায়চৎ অসিনা ময়ুম-ময়ুমদা হল্লকখিবা মাইগ্রেন্তশিংগীদমক্তা 'গরীব কল্যান য়োজনা'গী মখাদা মিশন অসি মরুওইনা তৌগদবা থবক ওইহনখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুম খুদিংদা মরুওইনা লাইরবা কাংলুপশিং অমসুং লাইরবগী পনখৈগী মখাদা লৈবা মীশিং অলসি পুন্সি হোংহনবা ঙম্বা মিশন অসিগী মখাদা তোতী ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিশন অসি মথৌ পাংথোকহন্নবা মখা তানা কন্না হোৎননবা হায়খ্রে।
সর্পঞ্চশিং অমসুং প্রধানশিংনা মখোয় মশা অমদি সরকার অনিমক্কী ওইনা ৱাফমশিং পীরক্নবসু হায়খ্রে। গ্রাম পঞ্চায়েৎকী মীহুৎ খুদিংদা কোরোনা ভাইরসনা নাদনবা অমদি ফুৎ তরুক লাপ্না লৈনবা অমদি শোইদনা মাস্ক উপ্নবগীদমক্তা খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশিংনা পাংথোকপা য়াবা থবক তৌরক্কনি হায়বগী থাজবা থম্বগী ৱাফম ফোংদোকখি। প্রধানমন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক হকচাং ফনা অমদি তেক্ত-কাইদনা লৈনবা হায়খি। পঞ্চায়েৎশিং/ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন কমিতী/পানী সমিতীশিংনা পুন্সি হোংহনবা ঙম্বা মিশন ওইরিবা ‘জল জীবন মিশন’ অমসিগী মখাদা শোইদবা মওংদা ঈশিং ফংহন্নবগী ওইনা প্রধানমন্ত্রীনা ‘মার্গদর্শিকা’ (Click here to view the ‘Margdarshika’)সু ফোংখি। জল জীবন মিশনগী ‘লোগো’সু মাইখুম হাংদোকখি। জল জীবন মিশন অসি লৈবাক অসিদা ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দমদা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নবগী মখাদা থবক পাংথোকহনবনি। হৌখিবা চহি অমসিদা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর ২.৩০দা হান্ননা তোতী ঈশিং কনেক্সন ফংহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ইমুং করোর ৫.৫০না মখোয়গ য়ুমদা তোতী ঈশিং পুশিল্লে হায়বদি অপুনবা খুঙ্গংগী ইমুং মশিংগী চাদা ৩০দা ফংহল্লে।

Ministry of Jal Shakti
Prime Minister Shri Narendra Modi appeals to all Village Sarpanchs & Gram Pradhans to continue their efforts towards effective implementation of Jal Jeevan Mission in villages to provide tap water to every home, especially poor communities
01 OCT 2020 5:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi reached out to all Sarpanchs/ Gram Pradhans of the country through a letter dated 29th September, 2020 for more effective implementation of the Jal Jeevan Mission (JJM). The goal of the Mission - Har Ghar Jal can be fully realized with the help of all Sarpanch/ Pradhan/ village community leaders as they play a pivotal role in its implementation. Prime Minister mentioned how the contribution made by people for this missions’ success is creating history. Through this mission, the issue of water supply will not only be addressed, but will also help in tackling water-borne diseases like cholera, dysentery, diarrhea, encephalitis, typhoid, etc. Also, when the livestock is provided with safe and clean water, it not only improves their health but plays a critical role in improving their productivity, thus enhancing income of families. Prime Minister appealed to people and Gram Panchayats to make Jal Jeevan Mission a people’s movement.
The timing of the letter is crucial as the country is in the midst of fighting the Corona pandemic with full strength and simultaneously also taking historic steps to become self-reliant and truly become ‘Atma Nirbhar Bharat’. The letter mentioned the efforts of the Union Government in the last six years in providing road, housing, toilet, gas connection, electricity, bank account, and pension to all. Emphasizing on the importance of safe and adequate potable drinking water as an absolute necessity, the Prime Minister stated how JJM has emerged as a one of its kind programme in which planning, implementation, operation and maintenance role has been vested with the village communities to ensure drinking water to every home.
In his letter, Prime Minister Shri Modi highlighted how the scarcity of water adversely affects women and children. It is urged that women take lead in water management as this can be done in a best way by the womenfolk, as Centre and State Government can play the role of a facilitator, while women are at the helm of the drinking water supply programme at village level. Jal Jeevan Mission is also a means to generate employment in rural areas. This Mission has been given priority under the 'Garib Kalyan Rojgar Yojna' meant for the migrant workers who have returned home due to the Corona Virus pandemic.
Prime Minister has appealed to the Sarpanchs/ Gram Pradhans to continue their efforts towards providing tap water connection to every household in the villages, especially poor and marginalized people under this life changing Mission. Suggestions from the Sarpanchs and Pradhans, both for himself and the Government have also been sought. Shri Modi has hoped that all possible steps will be taken by the Sarpanch in the village to keep every member in the Gram Panchayat safe from Corona virus by maintaining the physical distance of six feet and compulsory use of masks. The Prime Minister wished everyone good health and safety.
Prime Minister Shri Narendra Modi also released the ‘Margdarshika’ for providing assured water supply to every household in the villages by Gram Panchayats/ Village Water and Sanitation Committees/ Paani Samitis under the life changing ‘Jal Jeevan Mission’ (Click here to view the ‘Margdarshika’). The ‘Logo’ of the Jal Jeevan Mission was also unveiled. Jal Jeevan Mission is under implementation in partnership with States with the aim to provide drinking water to every rural household of the country by 2024. In the past one year, more than 2.30 Crore households have already been provided tap water connections across the country. As on date, 5.50 Crore households now get assured safe tap water in their homes, i.e. almost 30% of total rural households.