আয়ুশ
হকশেল অমসুং চিঞ্জাক্তা মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোল অসি অমুক হন্না হৌগৎনবা ৱেবিনারগী অচৌবা পরিং অমা শিনগদৌরি
30 SEP 2020 12:25PM by PIB Imphal
দ নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ নেচুরোপেথী (এন.আই.এন.), পুনেনা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রীগী মখাদা লৈবা মহারাস্ত্রা অমসুং গোৱাগী রিজনেল আউতরিস ব্যুরিয়োগা খুৎশম্নদুনা গান্ধী জয়েন্তি (২০২০গী ওক্তোবরগী ২)দগী হৌরগা অমসুং নেচুরোপেথী নুমিৎতা (২০২০গী নবেম্বরগী ১৮)দা লোইগদবা নুমিৎ ৪৮ চুপ্না ৱেবিনার অমা পাংথোক্কদৌরি। ৱেবিনার অসি নুমিৎ খুদিংগী অয়ুক পুং ১১দগী নুমিৎ য়ুংবা ১২ ফওবা পাংথোক্কনি অমসুং হায়রিবা অসি ফেসবুক্তা https://www.facebook.com/punenin উবা ফংগনি। মসি য়েংবদা হান্ননা মিং চন্দ্রবসু য়ারি। থৌরম খর অমদি আয়ুশ ভর্চুএল কনভেনসন সেন্তর (এ.ভি.সি.সি.)দা আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা তোঙান্না লাউথোক্তুনা হৌদোক্কনি।
ৱেবিনার অসিগী থীম অসি “মহাত্মা গান্ধী-দ হীল্লর” হায়বা অসিনা ওইগনি অমসুং মসিনা ২১শুবা সেনচুরিদা লৈরিবা মীয়ামগী পুন্সি মহিং অসিদা মহাত্মা গান্ধীজিগী হকশেল অমসুং চিঞ্জাক্কী ৱাখল্লোল অসি মরী লৈননা মীয়ামদা শন্দোকপনি।
গান্ধীয়নগী ৱাখল্লোল অমসুং নেচুরোপেথী অসিদা মমিং লৈরবা একাদেমিসিয়ান, ক্লিনিসিয়ান, হৈ-শিংলবা কালুপ অমনা থৌরম অসি পায়গনি। মসিদা শক্নাইরবা হায়বদি য়ুনাইতেৎ স্তেত্তগী দাঃ মার্ক লিন্দলি, ওস্ত্রেলিয়াদগী দাঃ গামভী ৱাত, মমিং লৈরবা গান্ধীয়ন হিস্তোরিয়ন দাঃ গীতা ধরমপাল, মেনেজনেন্ত গুরু প্রোফেসর শম্ভু প্রসাদ, পব্লিক হেলথ ফাউন্দেসন ওফ ইন্দিয়া (পি.ঐচ.এফ.আই.)গী দাইরেক্তর প্রোফেসর শ্রীনাথ রেদী, মমিং লৈরবা ওনকোলোজিস্ত দাঃ আর্বিন্দ কুলকার্নি অমসুং আই.এ.এস. শ্রীমতি লীলা মেহেন্দালে হায়রিবাশিং অসিনা থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। ৱেবিনার অসিদা গান্ধী কাথা মহাত্মা গান্ধীগী অতাংবা ফিল্ম অসি উৎক্নি।
ৱেবিনার অসিগী অচৌবা পরিং অসিনা মহাত্মা গান্ধীগী পাওজেল অসি ২১শুবা সেনচুরি অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংদা মশানা মশাবু লাকশিন্নবা হোৎনরি।
মহাত্মা গান্ধীগী ময়াম্না পাংনা খংনদবা অমা হায়রগদি মহাক্না চিঞ্জাক অমসুং ন্যুত্রীসন্দা নৈনবা অসিনি। আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা মীয়ামদা আশা থম্লি মদুদি মহাক্কী ৱাখল্লোল অসি থৱায় য়াওনা অমুক হন্না চাকখৎহনবা অসিনি হায়রিবা অসিনা ২০২০গী ওক্তোবরগী ২ গান্ধী জয়েন্তি অসিদগী হৌরদুনা নুমিৎ ৪৮গী ৱেবিনার পরিং অসিদা মহাক্কী মতমগা হৌজিক্কী মতমগা মরী লৈনহনবা অসিনি।
গান্ধীজিগী ১৫০শুবা মপোক কুমোন পাংথোকপা অসিদা লৈবাক অসিনা মহাকপু ইকাই খুম্নবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনা নীংশিংলি। মীওইবা অমা ওইনা তৌগদবা ইথৌদাং হায়বদি থৌনা লৈবা, মীপুম খুদিংবু নুংশি চান্না তৌবা, হিংশা তৌদবা, মহৌশাগী ওইবা পোৎনা ফগৎহনবা, লু-নানবা অমসুং হকচাং ফবা অসি মতম পুম্বদা মরী লৈনহল্লি।
এন.আই.এন. পুনে অসি ভারত সরকারনা ১৯৮৬দা নেচর ক্যুর অসি মপাঙ্গল কনখৎনবা শেমখিবনি হায়রিবা অসি থৌরম কয়া অমা মথং মথং পাংথোক্তুনা ‘সেলফ রিলাইন্স থ্রু সেলফ হেলথ রিলাইন্স’ হায়বা থীম অসিদা চহি কয়া অমা শন্দোক্তুনা লাক্লি। এন.আই.এন.না মখোয় মশা অসি মহাত্মা গান্ধীগী হকশেল অমসুং চিঞ্জাক্কী মফমদা ইন্সতিত্যুৎ অমনি হায়না লৌরি মসি কেম্পস অসি পুনেদা লৈবনি অদুগা ওল ইন্দিয়া নেচর ক্যুর ফাউন্দেসন থ্রস অসি ১৯৪৫কী নবেম্বর ১৮ দা লিংখৎখিবনি। গান্ধীজিনা সহি তৌবা চে য়াওবা ইন্সতিত্যুসন অসি মফম খর খক্তনি। থ্রস দিদ অসিদা অসিগুলবা কত্থোক্লবা থ্রস অসি নেচর ক্যুরগী সাইন্সতা মীয়ামদা পাউজেল পীবনি। এন.আই.এন. অসি আয়ুশ মিনিস্ত্রী মখাদা লৈবা মরোমদোম লেপচবা বোদি অমনি হায়রিবা অসি ইজুকেসনেল অমসুং হকশেলগী চেকশিন থৌরাংদা পান্দম থম্বনি।
নবেম্বর ১৮ অসি ১৯৪৫তা ভারত সরকারনা নেচুরোপেথীগী নুমিৎ হায়না মহাত্মা গান্ধীনা নেচর ক্যুরগীদমক হোৎনজবা অদুদা লাওথোকখিবনি। নুমিৎ অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিং অমসুং মালেম পুম্বদা লৈরিবা নেচুরোপাথ অমসুং নেচুরোপেথীনা পাংথোক্লি।

AYUSH
Mega series of webinars to re-kindle Mahatma Gandhi’s thoughts on Health and Nutrition
30 SEP 2020 12:25PM by PIB Delhi
The National Institute of Naturopathy(NIN), Pune in association with the Regional Outreach Bureau Maharashtra and Goa of the Ministry of Information and Broadcasting, is organizing a 48 day- long series of Webinars starting on Gandhi Jayanti (2nd October 2020) and ending on Naturopathy Day (18th November 2020). The webinar will be held from 11AM to 12 noon every day, and can be viewed on Facebook at https://www.facebook.com/punenin. No prior registration required to join it. Some of the events will also be hosted on the Ayush Virtual Convention Centre (AVCC), links to which will be announced by the Ministry of AYUSH separately.
The webinars will be on the theme “Mahatma Gandhi- The Healer” and are intended to propagate the relevance of GandhiJi’s thoughts on Health and Nutrition in the 21st century among people of all walks of life. In particular, they aim to promote the benefits of Naturopathy. The seminars shall culminate with a Finale – which will also be a virtual event – on 18th November 2020.
A galaxy of reputed academicians, clinicians, experts on Gandhian thought and naturopaths will handle these sessions. This will include personalities such as Dr Mark Lindley from United Sates, Dr. Gambhi Watts from Australia, Dr Gita Dharampal, renowned Gandhian historian, Prof. Shambhu Prasad, Management Guru, Prof. Srinath Reddy, Director, Public Health Foundation of India (PHFI), Dr Arvind Kulkarni renowned Oncologist and Smt. Leena Mehendale, IAS. There will also be Gandhi katha, display of rare film footage on Mahatma Gandhi and Gandhi bhajans, along with this webinar.
This mega-series of webinars are expected to take the message of Mahatma Gandhi on the need to master one’s own health to the 21st century audience.
One of Mahatma Gandhi's lesser known passions was the study of food and nutrition. The Ministry of AYUSH hopes to re-kindle public interest in his thoughts on these subjects – which are as relevant today as they were in his times –through a series of 48 webinars starting on Gandhi Jayanti, the 2nd of October 2020.
As the sesquicentennial celebrations of the birth of Gandhi Ji draws towards its conclusion, the country remembers him in the spirit of gratitude and inspiration. The basic human values such as courage, universal love, non-violence, nature cure, sanitation and health are perennially relevant.
The NIN, Pune established in the year in 1986 by Government of India to follow and strengthen the movement of Nature Cure in India joined these celebrations by taking up a series of activities spread over a year on the theme ‘Self Reliance through Self Health Reliance’. NIN considers itself as the institutional inheritor of Mahatma Gandhi’s legacy in the area of Health and Nutrition, as it is in this very campus in Pune (which at that point in time housed the Nature Cure Clinic and Sanatorium) that he founded the All India Nature Cure Foundation trust on November 18, 1945. This is one of the few institutions where he held a formal position - the deed of the Nature Cure Trust was signed by Gandhi Ji. In the trust deed, the objects of making this charitable trust have been specified as spreading the knowledge of the science of nature cure in all its aspects and expanding the activity of nature cure therapeutics so as to make its benefits available to all classes of people and especially the poor, putting said institution on a permanent basis, with the ultimate object of creating from it a Nature Cure University. NIN, an Autonomous Body under the Ministry of AYUSH keeps these objectives alive through its educational and healthcare activities.
Government of India has declared November 18 as Naturopathy Day in commemoration of the commitment made by Mahatma Gandhi to Nature Cure on that day in 1945. The Day is celebrated by all Naturopaths and Naturopathy enthusiasts all over the country and across the globe.