Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
1116.88 lakh ha area sown compared to 1066.06 lakh haarea during Kharif season of corresponding period last year
25 SEP 2020 3:57PM by PIB Delhi
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and State Governments have put all efforts in successful implementation of mission programs and flagship schemes. The timely prepositioning of inputs by Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large coverage during pandemic lockdown conditions.There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.Credit goes to farmers for timely action and adoption of technologies and taking benefit of government schemes.
Progress of area coverage reportedis1116.88 lakh ha area compared to corresponding period of last year 1066.06 lakh ha. The final sowing figures for kharif season is expected to be closed on 1stOctober 2020.
Rice: Sowing of Rice has been reported on 407.14 lakh ha compared to 385.71 lakh ha during the corresponding period of last year i.e. increase in area coverage by 5.56%.
Pulses: Pulses on 139.36 lakh ha against 133.94 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 4.05%.
Coarse Cereals: Coverage of Coarse Cereals reported on 183.01 lakh ha area against 180.35 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 1.47%.
Oilseeds: Oilseeds 197.18 lakh ha area against 179.63 lakh ha area of last year i.e. area coverage increased by 9.77%.
Sugarcane: Sugarcane on 52.84 lakh ha area against 51.89 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 1.83%.
Cotton: Cotton area coverage reported on 130.37 lakh ha area against 127.67 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 2.11%
Jute & Mesta: Jute & Mesta on 6.98 lakh ha area against 6.86 lakh ha area i.e. increase in area coverage by 1.78% reported in the country.
Progress of area coverage under Kharif crops as on 25.09.2020
S.
No.
Crop
Area Sown in lakh ha
% Increase
2020-21
2019-20
2019-20
1
Rice
407.14
385.71
5.56
2
Pulses
139.36
133.94
4.05
3
Coarse cereals
183.01
180.35
1.47
4
Oilseeds
197.18
179.63
9.77
5
Sugarcane
52.84
51.89
1.83
6
Jute & Mesta
6.98
6.86
1.78
7
Cotton
130.37
127.67
2.11
Total
1116.88
1066.06
4.77
As on 24.09.2020, actual rainfall received in the country is 928.8 mm against normal of 854.7 mm i.e. departure of (+)9% during the period from 01.06.2020 to 24.09.2020. As reported by Central Water Commission, as on 24.09.2020, the live water storage available in 123 reservoirs in the country is 99% of live storage of corresponding period of last year and 115% of storage of average of last ten years.
Harvesting Status of Kharif crops as on 25.09.2020 (Area in lakh ha.)
S.
No.
Crop
Normal Area (DES)*
Area Sown
Harvesting Area
% Harvest
Crop Condition / Remarks
1
Rice
397.29
407.14
1.86
0.46
Harvesting started in Tamil Nadu and Punjab
2
Pulses
128.88
139.36
39.42
28.29
Normal
a
Arhar
44.29
48.49
-
-
b
Urdbean
35.53
38.96
17.60
45.17
c
Moongbean
30.49
35.84
16.00
44.64
d
Kulthi
2.13
0.39
0.017
4.36
e
Other pulses
16.45
15.69
5.80
36.97
3
Coarse cereals
184.89
183.01
20.46 – 23.55
11.18 – 12.87
Normal
a
Jowar
20.56
16.87
1.19 – 1.49
7 – 9
b
Bajra
72.98
67.51
9.08 – 11.37
13 – 17
c
Ragi
10.90
10.58
0.16 – 0.17
1.5 – 1.6
d
Small millets
5.72
4.78
0.73
16
e
Maize
74.73
83.27
9.30 – 9.79
11 - 12
4
Oilseeds
178.08
197.18
1.022
0.52
Normal
a
Groundnut
41.41
50.98
0.677
1.33
b
Soybean
110.32
121.24
0.200
0.16
c
Sunflower
1.58
1.23
0.020
1.62
d
Sesamum
13.60
14.14
0.125
0.88
e
Niger
2.14
1.67
0.00
-
f
Castor
9.03
7.92
0.00
-
5
Sugarcane
48.46
52.84
Not started
-
Normal
6
Jute & Mesta
7.87
6.98
6.60
94.70
Normal
7
Cotton
122.26
130.37
Picking started (1.20)
0.92
Picking started in north zone
Total
1067.73
1116.88
72.107
6.50
*Directorate of Economics & Statistics
Please click for more information

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ସତ୍ତ୍ୱେ ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଚାଷ ଗତବର୍ଷଠାରୁ ଅଧିକ ଜମିରେ ହୋଇଛି
• ଗତବର୍ଷ 1066.06 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଖରିଫ ଚାଷ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଚଳିତବର୍ଷ ହୋଇଛି 1116.88 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ
25 SEP 2020 3:57PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦେଶରେ ଖରିଫ ଚାଷ ଆଦୌ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନାହିଁ । କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟତା ଫଳରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିଛି । ଚାଷୀମାନେ ସମର୍ପିତ ଓ ଉତ୍ସାହିତଭାବେ ଏହି ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଗତବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଜମିରେ ଫସଲ ଲାଗିଛି । ସମନ୍ୱିତ ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ଖରିଫ ଚାଷ ଉପରେ କରୋନାର କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡିନାହିଁ । ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ବିହନ, କୀଟନାଶକ, ସାର, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ କୃଷିଋଣ ଆଦି ଯୋଗାଇ ଦେବାରୁ ଚାଷୀମାନେ ଲକ୍‌ଡାଉନ ସମୟରେ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇ ଚାଷବାସରେ ଅଧିକ ମନୋନିବେଶ କରିଥିଲେ । ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଖରିଫ ଚାଷକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା ।
କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିଥିବା ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ, ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ 1116.88 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଖରିଫ ଫସଲ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ 1066.06 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଖରିଫ ଚାଷ ହୋଇଥିଲା । ଆସନ୍ତା ଅକ୍ଟୋବର 1 ତାରିଖଠାରୁ ଖରିଫ ଚାଷର ବୁଣାବୁଣି କାର୍ଯ୍ୟ ଆନୁଷ୍ଠାନିକଭାବେ ଶେଷ ହେବ । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଖରିଫ ଫସଲର ସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ନିମ୍ନରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଧାନ: ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ 407.14 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଧାନଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ପରିମାଣ ଥିଲା 385.71 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର । ଚଳିତବର୍ଷ ଗତବର୍ଷଠାରୁ 5.56 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଜମିରେ ଧାନଚାଷ ହୋଇଛି ।
ଡାଲି: ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁରେ 139.36 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲ ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 133.94 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଡାଲି ଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥର ଖରିଫରେ ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲ ଚାଷ ପରିମାଣ 4.05 ଶତାଂଶ ବଢିଛି ।
ମୋଟା ଶସ୍ୟ: ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫରେ 183.01 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ପରିମାଣ ଥିଲା 180.35 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର । ଏଥର ଖରିଫରେ ଏହି ଚାଷ 1.47 ଶତାଂଶ ବଢିଛି ।
ତୈଳବୀଜ: ଏଥର ଖରିଫରେ ଦେଶର 197.18 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ତୈଳବୀଜ ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଯାହା ପୂର୍ବବର୍ଷଠାରୁ 9.77 ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ଗତବର୍ଷ 179.63 ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଏହି ତୈଳବୀଜ ଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଆଖୁ: ଚଳିତବଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ 197.18 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଆଖୁଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷଠାରୁ ଏହା 1.83 ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ଗତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ 51.89 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଆଖୁଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା ।
କପା: ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଦେଶରେ 130.37 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ କପା ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ମାତ୍ର 2.11 ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ଗତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଦେଶରେ 127.67 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ କପାଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା ।
ନଳିତ ଓ ମେସ୍ତା: ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫରେ 6.98 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ନଳିତା ଓ ମେସ୍ତା ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁ ତୁଳନାରେ ଏହା 1.78 ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ଗତବର୍ଷ ମୋଟ 6.86 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଏହି ଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା ।
25.09.2020 ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ଖରିଫ ଫସଲର ଅମଳ ସ୍ଥିତି
S.
No
Crop
Normal Area (DES)*
Area Sown
Harvesting Area
% Harvest
Crop Condition / Remarks
1
Rice
397.29
407.14
1.86
0.46
Harvesting started in Tamil Nadu and Punjab
2
Pulses
128.88
139.36
39.42
28.29
Normal
a
Arhar
44.29
48.49
-
-
b
Urdbean
35.53
38.96
17.60
45.17
c
Moongbean
30.49
35.84
16.00
44.64
d
Kulthi
2.13
0.39
0.017
4.36
e
Other pulses
16.45
15.69
5.80
36.97
3
Coarse cereals
184.89
183.01
20.46–23.55
11.18 – 12.87
Normal
a
Jowar
20.56
16.87
1.19–1.49
7 – 9
b
Bajra
72.98
67.51
9.08–11.37
13 – 17
c
Ragi
10.90
10.58
0.16–0.17
1.5 – 1.6
d
Small millets
5.72
4.78
0.73
16
e
Maize
74.73
83.27
9.30–9.79
11 - 12
4
Oilseeds
178.08
197.18
1.022
0.52
Normal
a
Groundnut
41.41
50.98
0.677
1.33
b
Soybean
110.32
121.24
0.200
0.16
c
Sunflower
1.58
1.23
0.020
1.62
d
Sesamum
13.60
14.14
0.125
0.88
e
Niger
2.14
1.67
0.00
-
f
Castor
9.03
7.92
0.00
-
5
Sugarcane
48.46
52.84
Not started
-
Normal
6
Jute & Mesta
7.87
6.98
6.60
94.70
Normal
7
Cotton
122.26
130.37
Picking started
(1.20)
0.92
Picking started in north zone
Total
1067.73
1116.88
72.107
6.50
ଚଳିତବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 24 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମୋଟ 928.8 ମିଲିମିଟର ପ୍ରକୃତ ବର୍ଷା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ସ୍ୱାଭାବିକଭାବେ 854.7 ମିଲିମିଟର ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ । 01.06.2020ରୁ 24.09.2020 ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବୃଷ୍ଟିପାତ 9 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ କମିସନଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଚଳିତବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 24 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 123ଟି ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ 99 ଶତାଂଶ ଜଳ ମହଜୁଦ ରହିଛି । ଗତବର୍ଷଠାରୁ ଏହା ଅଧିକ । ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହଜୁଦ ରହିଥିବା ଜଳକୁ ହିସାବକୁ ନେଲେ ଏହାର ହାରାହାରି 115 ଶତାଂଶ ।