Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
1116.88 lakh ha area sown compared to 1066.06 lakh haarea during Kharif season of corresponding period last year
25 SEP 2020 3:57PM by PIB Delhi
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and State Governments have put all efforts in successful implementation of mission programs and flagship schemes. The timely prepositioning of inputs by Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large coverage during pandemic lockdown conditions.There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.Credit goes to farmers for timely action and adoption of technologies and taking benefit of government schemes.
Progress of area coverage reportedis1116.88 lakh ha area compared to corresponding period of last year 1066.06 lakh ha. The final sowing figures for kharif season is expected to be closed on 1stOctober 2020.
Rice: Sowing of Rice has been reported on 407.14 lakh ha compared to 385.71 lakh ha during the corresponding period of last year i.e. increase in area coverage by 5.56%.
Pulses: Pulses on 139.36 lakh ha against 133.94 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 4.05%.
Coarse Cereals: Coverage of Coarse Cereals reported on 183.01 lakh ha area against 180.35 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 1.47%.
Oilseeds: Oilseeds 197.18 lakh ha area against 179.63 lakh ha area of last year i.e. area coverage increased by 9.77%.
Sugarcane: Sugarcane on 52.84 lakh ha area against 51.89 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 1.83%.
Cotton: Cotton area coverage reported on 130.37 lakh ha area against 127.67 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 2.11%
Jute & Mesta: Jute & Mesta on 6.98 lakh ha area against 6.86 lakh ha area i.e. increase in area coverage by 1.78% reported in the country.
Progress of area coverage under Kharif crops as on 25.09.2020
S.
No.
Crop
Area Sown in lakh ha
% Increase
2020-21
2019-20
2019-20
1
Rice
407.14
385.71
5.56
2
Pulses
139.36
133.94
4.05
3
Coarse cereals
183.01
180.35
1.47
4
Oilseeds
197.18
179.63
9.77
5
Sugarcane
52.84
51.89
1.83
6
Jute & Mesta
6.98
6.86
1.78
7
Cotton
130.37
127.67
2.11
Total
1116.88
1066.06
4.77
As on 24.09.2020, actual rainfall received in the country is 928.8 mm against normal of 854.7 mm i.e. departure of (+)9% during the period from 01.06.2020 to 24.09.2020. As reported by Central Water Commission, as on 24.09.2020, the live water storage available in 123 reservoirs in the country is 99% of live storage of corresponding period of last year and 115% of storage of average of last ten years.
Harvesting Status of Kharif crops as on 25.09.2020 (Area in lakh ha.)
S.
No.
Crop
Normal Area (DES)*
Area Sown
Harvesting Area
% Harvest
Crop Condition / Remarks
1
Rice
397.29
407.14
1.86
0.46
Harvesting started in Tamil Nadu and Punjab
2
Pulses
128.88
139.36
39.42
28.29
Normal
a
Arhar
44.29
48.49
-
-
b
Urdbean
35.53
38.96
17.60
45.17
c
Moongbean
30.49
35.84
16.00
44.64
d
Kulthi
2.13
0.39
0.017
4.36
e
Other pulses
16.45
15.69
5.80
36.97
3
Coarse cereals
184.89
183.01
20.46 – 23.55
11.18 – 12.87
Normal
a
Jowar
20.56
16.87
1.19 – 1.49
7 – 9
b
Bajra
72.98
67.51
9.08 – 11.37
13 – 17
c
Ragi
10.90
10.58
0.16 – 0.17
1.5 – 1.6
d
Small millets
5.72
4.78
0.73
16
e
Maize
74.73
83.27
9.30 – 9.79
11 - 12
4
Oilseeds
178.08
197.18
1.022
0.52
Normal
a
Groundnut
41.41
50.98
0.677
1.33
b
Soybean
110.32
121.24
0.200
0.16
c
Sunflower
1.58
1.23
0.020
1.62
d
Sesamum
13.60
14.14
0.125
0.88
e
Niger
2.14
1.67
0.00
-
f
Castor
9.03
7.92
0.00
-
5
Sugarcane
48.46
52.84
Not started
-
Normal
6
Jute & Mesta
7.87
6.98
6.60
94.70
Normal
7
Cotton
122.26
130.37
Picking started (1.20)
0.92
Picking started in north zone
Total
1067.73
1116.88
72.107
6.50
*Directorate of Economics & Statistics
Please click for more information

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
খরিফ কুমগী মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা লৌরোক থাখিবা হেক্ত্যার লাখ ১০৬৬.০৬ অদুগা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ১১১৬.৮৮দা লৌরোক থাখি
25 SEP 2020 3:57PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মীসন প্রোগ্রামশিং অমসুং ফ্লেগশিপ স্কিমশিংবু মাই পাক্নহন্নবা থৌওং খুদিংমক পাঙথোক্তুনা হোৎনরি। ভারত সরকারনা হীরম অসিদা চঙগদবা লৌরোক থানবা মরু, তিলহাৎ হিদাক, হার, খুৎশু-খুৎলাই অমসুং শেলগী তেংবাংশিং মাংজৌননা ফংহনবগী থৌওং অসিনা লায়চৎ অসিগী লোকদাউনগী মনুংদা ফাওবা পাক চাউরবা লম কয়াদা অমদা লৌরোক থাবা য়াহল্লিবনি। ঙসি ফাওবগী ওইনা খরিফকী লৌরোক থানবা লমগী পাক চাউবা কয়া হেনগৎহন্নবা হোৎনবদা কোবিদ-১৯গী চৈথেং অমত্তা ফংবা উদ্রি। মসিগী মরু ওইবা মহৈদি মতম চানা থবক পাঙথোক্লিবা, তেক্নোলোজী শিজিন্নরিবা অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী খুদোংচাবা কয়া লৌরিবা লৌউবশিংনা ফংগনি।
মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা লৌরোক থাখিবা হেক্ত্যার লাখ ১০৬৬.০৬ অদুগা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিগী ওইনা অপুনবা লমগী পাক চাউবা অসি ঐচ.এ. লাখ ১১১৬.৮৮নি। খরিফ কুমগী ওইনা লৌরোক থাবগী অরোইবা মশিং অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দা লোইশিল্লগনি হায়বগী থাজবা লৈরি।
চেঙঃ চেঙ থাবগী ওইনা মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ৩৮৫.৭১ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিদা অপুনবা লম ঐচ.এ. লাখ ৪০৭.১৪ ওইখি, হায়বদি লম কোনশিনবগী পাক চাউবা অসি ৫.৫৬% হেনগৎলে।
হৱাইঃ মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ১৩৩.৯৪দা হৱাই থাখিবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ১৩৯.৩৬তা থাখি, হায়বদি লম কোনশিনবগী চাং অসি ৪.০৫%দা হেনগৎলে।
অপৌবা সিরিএলঃ অপৌবা সিরিএল থাবগী ওইনা মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ১৮০.৩৫ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিদা অপুনবা লম ঐচ.এ. লাখ ১৮৩.০১ ওইখি, হায়বদি লম কোনশিনবগী পাক চাউবা অসি ১.৪৭% হেনগৎলে।
ওইলসীদঃ মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ১৭৯.৬৩দা ওইলসীদ থাখিবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ১৯৭.১৮দা থাখি, হায়বদি লম কোনশিনবগী চাং অসি ৯.৭৭%দা হেনগৎলে।
চুঃ মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ৫১.৮৯দা চু থাখিবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ৫২.৮৪দা থাখি, হায়বদি লম কোনশিনবগী চাং অসি ১.৮৩%দা হেনগৎলে।
লশিং: মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ১২৭.৬৭দা লশিং থাখিবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ১৩০.৩৭তা থাখি, হায়বদি লম কোনশিনবগী চাং অসি ২.১১%দা হেনগৎলে।
লিমোন অমসুং মেস্তা: মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা ঐচ.এ. লাখ ৬.৮৬দা লিমোন অমসুং মেস্তা থাখিবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ৬.৯৮দা থাখি, হায়বদি লৈবাক অসিদা লম কোনশিনবগী চাং অসি ১.৭৮%দা হেনগৎলে।
খরিফ কুমগী লৌরোক থাবগী ২৫/৯/২০২০ ফাওবগী মনুংদা লম কোনখিবগী চাংগী ফিভম
মশিং
লৌরোক
ঐচ.এ.গী পাক চাউবা লম
% হেনগৎপা
২০২০-২১
২০১৯-২০
২০১৯-২০
১
চেঙ
৪০৭.১৪
৩৮৫.৭১
৫.৫৬
২
হৱাই
১৩৯.৩৬
১৩৩.৯৪
৪.০৫
৩
অপৌবা সিরিএল
১৮৩.০১
১৮০.৩৫
১.৪৭
৪
ওইলসীদ
১৯৭.১৮
১৭৯.৬৩
৯.৭৭
৫
চু
৫২.৮৪
৫১.৮৯
১.৮৩
৬
লিমোন অমসুং মেস্তা
৬.৯৮
৬.৮৬
১.৭৮
৭
লশিং
১৩০.৩৭
১২৭.৬৭
২.১১
অপুনবা
১১১৬.৮৮
১০৬৬.০৬
৪.৭৭
লৈবাক অসিদা ২৪/৯/২০২০ ফাওবগী মনুংদা নোং তাখিবা অসি মহৌশাগী ওইনা এম.এম. ৮৫৪.৭ ওইখিবা, হায়বদি ১/৬/২০২০দগী ২৪/৯/২০২০ ফাওবদা (+)৯% খেৎনদুনা, অসিগা চাংদম্নবদা তসেংনা এম.এম. ৯২৮.৮ ওইখি। সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন্না ২৪/৯/২০২০ ফাওবগী মনুংদা পাউদম্বা অসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী ঈশিং তুংফম ১২৩ অসিদা ঈশিং লৈবগী চাং অসি মমাং চহিগা চাংদম্নবদা হন্দক্না ৯৯%গী চাংদা লৈরি অমসুং মমাংগী চহি তরাগী চাংচৎকা চাংদম্নবদনা ১১৫%গী চাংদা ঈশিং লৈরি।
খরিফ লৌরোক্কী ওইনা ২৫/৯/২০২০ ফাওবগী মনুংদা লৌ-খাউবগী ফিভম (লমগী পাক-চাউবনা ঐচ.এ. লাখতা)
মশিং
লৌরোক
মহৌশাগী ওইবা পাক চাউবা (দি.ই.এস.)*
লৌরোক থাখিবা লম
লৌ-খাওরবা লম
লৌ খাউখিবগী %
লৌরোক্কী ফিভম/অতোপ্পা ৱারোল
১
চেঙ
৩৯৭.২৯
৪০৭.১৪
১.৮৬
০.৪৬
তমিল নাদু অমসুং পঞ্জাবতা লৌ খাউবা হৌরে
২
হৱাই
১২৮.৮৮
১৩৯.৩৬
৩৯.৪২
২৮.২৯
মহৌশাগুম
ক)
অরহর
৪৪.২৯
৪৮.৪৯
-
-
খ)
উর্দ-বীন
৩৫.৫৩
৩৮.৯৬
১৭.৬০
৪৫.১৭
গ)
মুং বীন
৩০.৪৯
৩৫.৮৪
১৬.০০
৪৪.৬৪
ঘ)
কুলথি
২.১৩
০.৩৯
০.০১৭
৪.৩৬
ঙ)
অতোপ্পা হৱাই
১৬.৪৫
১৫.৬৯
৫.৮০
৩৬.৯৭
৩
অপৌবা সিরিএল
১৮৪.৮৯
১৮৩.০১
২০.৪৬ – ২৩.৫৫
১১.১৮ – ১২.৮৭
মহৌশাগুম
ক)
জোৱার
২০.৫৬
১৬.৮৭
১.১৯ – ১.৪৯
৭ – ৯
খ)
বাজ্রা
৭২.৯৮
৬৭.৫১
৯.০৮ – ১১.৩৭
১৩ – ১৭
গ)
রাগি
১০.৯০
১০.৫৮
০.১৬ – ০.১৭
১.৫ – ১.৬
ঘ)
অপিকপা মিল্লেৎ
৫.৭২
৪.৭৮
০.৭৩
১৬
ঙ)
মেজ
৭৪.৭৩
৮৩.২৭
৯.৩০ – ৯.৭৯
১১ – ১২
৪
ওইলসীদ
১৭৮.০৮
১৯৭.১৮
১.০২২
০.৫২
মহৌশাগুম
ক)
নুং- হৱাই
৪১.৪১
৫০.৯৮
০.৬৭৭
১.৩৩
খ)
সোয়াবীন
১১০.৩২
১২১.২৪
০.২০০
০.১৬
গ)
নুমিৎলৈ
১.৫৮
১.২৩
০.০২০
১.৬২
ঘ)
সীসামম
১৩.৬০
১৪.১৪
০.১২৫
০.৮৮
ঙ)
নাইজর
২.১৪
১.৬৭
০.০০
-
চ)
কেস্তর
৯.০৩
৭.৯২
০.০০
-
৫
চু
৪৮.৪৬
৫২.৮৪
হৌদ্রি
-
মহৌশাগুম
৬
লিমোন অমসুং মেস্তা
৭.৮৭
৬.৯৮
৬.৬০
৯৪.৭০
মহৌশাগুম
৭
লশিং
১২২.২৬
১৩০.৩৭
হেকপা হৌবা (১.২০)
০.৯২
অৱাংগী জোনশিংদা হেকপা হৌরে
অপুনবা
১০৬৭.৭৩
১১১৬.৮৮
৭২.১০৭
৬.৫০
* ইকোনোমিক্স অমসুং স্তেতিস্তিক্স দাইরেক্তোরেৎ
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক্তা মফম অসিদা নম্বীয়ু