আয়ুশ
অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা ঙসিদগী থবক মফমশিংদা য়োগা ব্রেক হৌদোক্লগনি
25 SEP 2020 12:27PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ প্রোতোকোল মরম ওইদুনা লেপ্তুনা লৈরুরবা “য়োগা ব্রেক” থৌওংশিং পুখৎনবা অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা ঙসিদগী হৌনা অমুক চৎথবা হৌখ্রে। মসিগী মিনিত মঙাগী প্রোতোকোল অসি মীয়াম্বু থবক মফমদা য়োগা তৌনবা পীবনি অমসুং মখোয়বু থবক্তগী ঙাইহাক পোত্থাদুনা মশা তেকখৎপা অমসুং অমুক হন্না থবক্তা চিংশিনগনি।
য়োগা অসি ইন্দিয়াগী থায়নদগী লৈরক্লবা হৌনবী অমনি মসিনা মীওই অমসগী মশা-মউ, ৱাখল, থৱায়গী ওইবা ফগৎহল্লি। থবক্কী মচৎ হোংলকপা মরুওইনা কম্প্যুতর অসিনা মতম কুইনা শাংনা ফম্বনা থবক্তা অৱাবা ফাওহল্লি। মসিনা থবক্তা হেন্না পুক্নিং চংখিদুনা কোন্না মথৌ হন্থরকই।
অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা এম.দি.এন.আই.ৱাই.গা লোয়ননা মিনিত মঙাগী য়োগা ব্রেক প্রোতোকোল পীদুনা স্ত্রেস হন্থহনবা, তেকখৎহনবা অমসুং থবক্তা অমুক পুক্নিং চিংশিনহনবা অসি ২০১৯দা থবক মফমশিংদা শেমগৎখি। প্রোতোকোল অসি য়োগাগী লমদা হৈথোইরবা কাংলুপ অমনা শেমগৎপনি মসিদা তারাসানা, কাতি চক্রসানা অসিনচিংবা অমসুং নাদিসোধানা ভ্রামারি প্রানায়ামা অমসুং ধ্যানাসু য়াওরি। প্রোতোকোল অসি ত্রাইয়েল বেসিস ওইনা ২০২০গী জানুৱারিদা শরুক য়ারিবশিংনা পীনরকপা অপাম্বদগী হৌদোকখিবনি।
অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা নই দিল্লীদা লৈরিবা অয়ুশ ভবন অমসুং এম.দি.এন.আই.ৱাই.দা ঙসি য়োগা ব্রেক (ৱাই-ব্রেক) প্রোতোকোল মওং উৎপা অমসুং শাজেল তৌবা হান্নগী মফমদা হনজিনখ্রে। হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী মওং অসি য়েংলগা মরুওইবা ওইনা লৌরিবা অসি শ্বরগী শাজেল (প্রনায়ামা)অসিনা মসিনা লঙ্গসগী মথৌ কনখৎল্লি। য়োগাগী মওং উৎপা অমসুং শাজেল তৌবা অসি অয়ুশ ভবন্দা নুমিৎ খুদিংগী মিনিত ১০পীগনি অমসুং শরুক য়াগদবশিংনা মফম অসিদা য়াওবা য়াগনি। য়াম্না অচেৎপা নিয়ম থাপ্না লৈনবা সরকারগী চৎন পথাপ চৎনগনি। অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা মসিগী খুদোংচাবা অসি নই দিল্লীগী আই.এন.এ.গী জি.পি.ও. কম্প্লেক্সদা লৈরিবা স্তাফ অমসুং ওফিসরশিংদা লাক্লিবা চয়োল অসিদা লেম্না ফংহনগনি।

AYUSH
Commencement of Yoga Break at Work Place by the Ministry of AYUSH from today
25 SEP 2020 12:27PM by PIB Delhi
Activities for promoting the “Yoga Break” protocol of the Ministry of AYUSH, which were suspended after the onset of the Covid-19 protocol, have been resumed with effect from today. This five minute protocol is intended to introduce people at the work place to Yoga, and also to help them to take a break from the work schedule and to refresh and re-focus.
Yoga is an ancient Indian discipline intended to bring balance and well being of individuals to the physical, mental, emotional and spiritual dimensions. Due to change in working habits, particularly on computer and continuously sitting for long hours majority of work force is feeling work stress. Such stress may decrease the focus at work which may further hamper their efficiency and effectiveness.
Ministry of AYUSH in association with MDNIY developed 5 minutes yoga break protocol to de-stress, refresh and re-focus the workers at the work place in 2019. The protocol which was developed by a group of eminent Yoga experts contains a few stretching Yoga practices including Tadasana, Kati Chakrasana, etc. and Nadisodhana Bhramari Pranayama and Dhyana. The protocol was initially launched on trial basis in January 2020 and was found to be effective, based on an analysis of feedback of participants.
Ministry of AYUSH resumed the demonstration and practice the Yoga Break (Y-Break) Protocol today at the AYUSH Bhavan. and MDNIY campuses in New Delhi. Taking account of the currently prevailing health emergency, additional emphasis was laid on breathing exercise (pranayama), in view of its effectiveness in increasing the lungs capacity. The demonstration and training will continue for ten minutes daily in the lawns of AYUSH Bhavan and participants from various offices in the vicinity have enlisted to join the same. Strict adherence to the norms of social distancing and other guidelines of the government are being ensured. Ministry of AYUSH will extend this facility free of cost to the staff & officers of various offices situated in GPO Complex, INA, New Delhi in the coming weeks.