Ministry of Law and Justice
Department of Justice releases first e-edition of success stories on Tele-law programme titled " Reaching the unreached - Voices of the Beneficiaries"
Tele-law programme enables advice to more than 3 Lakh beneficiaries in remote areas across 260 districts including 115 Aspirational Districts of 29 States and UTs
Initiative harnesses smart technology to connect the indigent, down-trodden, vulnerable, unreached groups and communities with Panel Lawyers for seeking timely and valuable legal advice
23 SEP 2020 10:15AM by PIB Delhi
To commemorate the journey of it’s Tele-Law programme, union Department of Justice has released its first booklet “Tele-Law - Reaching the Unreached, “Voices of the beneficiaries” that is a captivating readable collection of the real life stories of the beneficiaries and assistance received under the Tele-Law programme to resolve disputes that affects their day to day to living. Currently encompassing 260 districts (including 115 Aspirational districts) and 29860 CSCs across 29 States &Union Territories, it has enabled advice to more than 3 Lakh beneficiaries in the various geographically difficult and far flung areas.
Endearing to read, the booklet unfolds the role of paralegal volunteers, village level entrepreneurs in educating and encouraging the villagers to seek legal advice as an essential component of legal aid. It successfully breaks the myths and fears of the common man in resolution of their disputes through alternate dispute mechanism. In very simple narratives it uncovers 6 categories namely fighting injustice, resolution of property disputes, relief to COVID distressed, empowering with information, overcoming procedural hurdles and action against domestic abuse.
Embarking on the “Digital India Vision” of the Government of India, Department of Justice has been harnessing “emerging” and “indigenous” digital platforms to accelerate and make access to justice a reality for all. In meeting this objective, Tele-Law programme was launched in 2017 to address cases at pre–litigation stage. Under this programme, smart technology of video conferencing, telephone /instant calling facilities available at the vast network of Common Service Centres at the Panchayat level are used to connect the indigent, down-trodden, vulnerable, unreached groups and communities with the Panel Lawyers for seeking timely and valuable legal advice.
Especially designed to facilitate early detection, intervention and prevention of the legal problems, the Tele-Law service is proactively outreached to groups and communities through a cadre of frontline volunteers provided by NALSA and CSC- e Gov. These grassroot soldiers have been additionally equipped with a mobile application to pre-register and schedule appointment of the applicants during their field activity. Dedicated pool of lawyers has been empanelled to provide continued legal advice and consultation to the beneficiaries. Enriching IEC has been uploaded on its public portal that may be accessed on https://www.tele-law.in/. Separate Dashboard has been developed for capturing real time data and nature of advice rendered. In order to ensure district level granularity in the near future, data is also being pushed to the PMO Prayas Portal.
Aspiring to cover all the districts in the country and endeavouring to establish Tele-Law as an incredible pillar in the chain of legal aid, Department of Justice, will continue to showcase such empowering stories of change agents on a quarterly basis.
Click here to see “Tele-Law - Reaching the Unreached, Voices of the beneficiaries booklet

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
“ফংদবশিং ফংহল্লে-কান্নবা ফংলবশিংগী খোঞ্জেলশিং” হায়না মিংথোনবা তেলি-লো থৌরম মাইপাকপগী ৱারিশিংগী অহানবা ই-ইদিসন জজতিস্ত দিপার্তমেন্তনা ফোঙলে
তেলি-লো থৌরম্না রাজ্য অমসুং য়ু.তি ২৯গী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ১১৫ য়াওনা জিলা ২৬০গী মনুংহুঞ্জিনবা মফমশিংদা কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ ৩ হেনবদা পাউতাক পীখ্রে
শোৎথরবশিং, খুদোংথিনিংঙাই ওইরবশিং, কান্নবা ফংদ্রবা কাংবু অমসুং মীয়ামদা উকিলশিংনা মতম চানা অমসুং মমল য়াম্লবা আইনগী পাউতাকশিং পীনবা থৌরাং অসিনা স্মার্দ তেক্নোলোজি শীজিন্নরি
23 SEP 2020 10:15AM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রিগী তেলি-লো থৌরমগী খোঙচৎ নিংশিংবা ওইনা জজতিস্ত দিপার্তমেন্তনা মসিগী অহানবা লাইরিকমচা “তেলি-লো-ফংদবশিং ফংহনবা”, কান্নবা ফংলবশিংগী খোঞ্জেল” ফোঙলে। লাইরিকমচা অসি তেলি-লো থৌরমগী মখাদা মতেং ফংলবশিং অমসুং কান্নবা ফংলবশিংগী অশেংবা পুন্সি ৱারিশিংগী খোমজিনবনি। তেলি-লো থৌরম্না রাজ্য অমসুং য়ু.তি ২৯গী সি.এস.সি ২৯৮৬০ অমসুং এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ১১৫ য়াওনা জিলা ২৬০ মনুংহুঞ্জিনবা মফমশিংদা কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ ৩ হেনবদা পাউতাক পীখ্রে।
লাইরিকমচা অদুদা খুঞ্জাশিংনা তঙাইফদবা আইনগী মতেং লৌনবা পুক্নিং থৌগৎনবা পেরালিগেল ভলুন্তিয়ারশিং অমসুং খুঙ্গংগী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী থৌদাংশিং তাক্লি। ৱারোইশিন পুরক্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ শীজিন্নদুনা মখোয়গী ৱাথোকশিং য়ানবা পুরকপদা মীয়াম্না লৈরিবা অরানবা থাজবশিং অমসুং অকিবশিং লাইরিকমচা অসিনা মাইপাক্না চিংনবা কোকহল্লে। লাইরিকমচা অসিদা কাংলুপ ৬ হায়বদি অরানবা থেংনবা, লন-থুমগী য়ানদবশিং য়ানবা পুরকপা, কোবিদকী অৱাবশিং কোকহনবা, ই-পাউ পীদুনা থৌনা লৈহনবা, আইনগী থবকশিংগী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা অমসুং ইমুং-মনুংগী মীওৎ-মীনৈগী মথক্তা থবক লৌখৎপগী মতাং য়াওরি।
ভারত সরকারগী “দিজিতেল ইন্দিয়া ভিজন”গী মখাদা মী খুদিংমক অচুম্বা ফংহন্নবা জজতিস্ত দিপার্তমেন্তনা নৌনা থোরকপা অমসুং হান্নগী দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী খুদোংচাবশিং শীজিন্নরে। পান্দম অসিগী মখাদা, কোর্ত য়ৌদ্রিঙৈদা কেসশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা ২০১৭দা তেলি-লো থৌরম হৌদোকখি। থৌরম অসিগী মখাদা শোৎথরবশিং, খুদোংথিনিংঙাই ওইরবশিং, কান্নবা ফংদ্রবা কাংবু অমসুং মীয়ামদা উকিলশিংনা মতম চানা অমসুং মমল য়াম্লবা আইনগী পাউতাকশিং পীনবা কমন সর্বিস সেন্তরশিংদা ফংলিবা র্ভিদিও কনফরেন্সিং অমসুং তেলিফোনগী খুদোংচাবশিং শীজিন্নরি।
আইনগী খুদোংচাদবশিং ঙন্না খঙদোক্নবা, য়েংশিন্নবা অমসুং ঙাকথোক্নবা অখন্ননা দিজাইন তৌরবা তেলি-লোগী থবক অসিনা নালসা অমসুং সি.এস.সি-ই গোভনা পীবা মাংজিল থাবা ভোলুন্তিয়ারশিংগী খুৎথাংদা মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। হায়রিবা ভোলুন্তিয়ারশিং অসিনা এপ্লিকান্তশিংগী প্রি-রেজিস্তার অমসুং উনবগী মতম মোবাইল এপ্লিকেসনগী মতেংগা লোয়ন্না মখোয়না মতেং পাংলি। মসিগীদমক লৈরবা উকিল কাংবু অমনা কান্নবা ফংলবশিংদা মখা তানা আইনগী ওইবা মতেং পাংগনি। থবক অসিগী পোর্তেল https://www.tele-law.in/ দা আই.ই.সি থাগৎলে। মতম চপ চানবা দেতা লৌনবা অমসুং পাউতাক লৌরিবা কেস অদুগী মওং খঙদোক্নবা তোখাইবা দাসবোর্দ অমা শেম্লে। তুংদা জিলা থাক্তা দেতা লৈহন্নবা, দেতা অসি পি.এম.ও প্রায়াস পোর্তেলদসু য়াওহল্লে।
লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক কোনশিন্নবা অমসুং আইনগী তেংবাংগী থবকশিংদা তেলি-লো অসি মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইহন্নবা, জজতিস্ত দিপার্তমেন্তনা মকা তানা অসিগুম্বা অহোংবা পুরকপদা মতেং পাংগদবা ৱারিশিং থা মরি খুদিংগী ফোঙগনি।
“তেলি-লো-ফংদবশিং ফংহল্লে-কান্নবা ফংলবশিংগী খোঞ্জেলশিং” হায়রিবা লাইরিকমচা অসি পানবা মফম অসিদা নম্বীয়ু
(Click here to see “Tele-Law - Reaching the Unreached, Voices of the beneficiaries booklet)