Prime Minister's Office
PM lays foundation stone for National Highway projects worth about Rs 14000 crore in Bihar
Launches Optical Fibre internet services project for all villages in the state
Reforms in Agriculture would empower farmers to sell produce at a profitable rate anywhere in the country: PM
MSP to continues as it was before : PM
Vested interests misleading farmers against beneficial reforms: PM
21 SEP 2020 3:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone for nine National Highway Projects worth Rs 14000 crore in Bihar and launched the project to provide internet services through Optical Fibre in the state today through video conferencing.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said these highway projects would improve the connectivity in Bihar. The highway projects include construction of 3 large bridges, upgrading of highways into 4 lanes and 6 lanes.He said all rivers in Bihar will have bridges confirming to 21st century specifications and all major NHs will stand widened and strengthened
Prime Minister termed the day as not only historic for Bihar but for the entire country as the Government is taking major steps to make its villages the mainstay of AtmaNirbharBharat and that this is starting from Bihar today. He said under this project 6 Lakh villages would be provided internet services through Optical Fibre cable in 1000 days. This includes the 45,945 village in Bihar. He said it was inconceivable a few years ago that the number of Internet users in rural areas would be more than those in the urban areas.
The Prime Minister said India is one of the leading countries in the world in terms of digital transactions. In August 2020 alone about Rs 3 Lakh Crore worth transactions were made through UPI. With the increase in internet usage, now it is also necessary that the villages of the country have good quality, high speed internet.
He said because of the efforts of the government optical fiber has already reached about 1.5 lakh Village Panchayats and more than 3 lakhs Common Service Centers.
Explaining the benefits that accrue through the speedier connectivity, Prime Minister said it would provide access to best of the reading material to the students, along with access to tele-medicine and access to information on seeds, new techniques nationwide markets to the farmers apart from real time data on weather conditions. Farmers can also easily transport their produce all over the country and world, he said.
The Prime Minister said the aim of the Government is to provide Urban facilities to Rural Areas in the country.
Shri Modi said, infrastructure planning was lopsided earlier and that its development was given a proper thrust only when Shri Atal Behari Vajpayee was the Prime Minister, who gave priority to infrastructure over politics.
The Prime Minister said that the approach now is to develop a Multi-Modal Transport Network where each mode of transport is linked to the other. The scale at which work is now being done on infrastructure related projects, the speed at which work is being done is unprecedented. Today, highways are being built at twice the speed than before 2014. Compared to the period before 2014 there has been a 5 times increase in the expenditure of highway construction.
He said the Government has announced to spend more than Rs 110 Lakh Crore on infrastructure in the coming 4-5 years. Out of this, projects worth more than Rs 19 lakh crore are allocated for the development of Highways alone.
The Prime Minister said Bihar is also benefiting from these efforts to expand the infrastructure related to road and connectivity. Under the Prime Ministers Package announced in 2015, over 3000 Kms of National Highway were proposed. In addition, under the Bharatmala Project, 650 kilometer national highway is being constructed. Today in Bihar, the work on the national highway grid is going at a fast pace. There are 5 projects underway to connect East and West Bihar with four lanes and 6 projects underway to connect North India with South India.
He said, the biggest obstacle in Bihar's connectivity has been due to large rivers. This is the reason that special attention was paid to the construction of bridges when the PM package was announced. Under PM package 17 bridges are being built over Ganges and most of which have been completed. Similarly, bridges are being constructed on the Gandak and Kosi rivers.
The Prime Minister said the Patna ring road and the bridge parallel to Mahatma Gandhi Setu and Vikramshila setu in Patna and Bhagalpur will speed up the connectivity.
Referring to the Agriculture Bills passed by the Parliament yesterday, the Prime Minister said these reforms are necessary in order to free the farmers from various shackles. He said the historic laws give new rights to the farmers and there would be no restrictions on selling their produce to anyone, anywhere and at a price and terms determined by the farmer himself.
The Prime Minister said the earlier system bred vested interests which took advantage of hapless farmers.
Shri Modi said under the new reforms, the farmer has various alternatives apart from the Agriculture Markets (Krishi Mandis). A farmer can now sell his produce where he gets more profit.
Citing examples of Potato farmers in a state, and oil seed farmers in MP and Rajasthan Prime Minister said, the farmers reaped in more than 15 to 30 Percent profit under the reformed system. He said Oil Mill owners purchased oil seeds directly from the farmers in these states. In states like Madhya Pradesh, UP, Chhattisgarh and West Bengal with surplus pulses, the farmers have got 15 to 25 percent more prices directly compared to last year since Pulses mills have also purchased directly from farmers. In states like Madhya Pradesh, UP, Chhattisgarh and West Bengal with surplus pulses, the farmers have got 15 to 25 percent more prices directly compared to last year since Pulses mills have also purchased directly from farmers.
The Prime Minister clarified that krishi mandis will not be closed and that they would continue to operate as they have been doing before. The Prime Minister said it was the NDA Government which is working for modernization and computerization of Mandis for the last 6 years.
Shri Narendra Modi also assured every farmer in the country that the system of MSP shall continue as before. Prime Minister said that the same vested interests which were exploiting the farmers have pushed the Swaminathan Committee Recommendations on MSP under the carpet for years. He said that every season the Government would announce MSP as always.
Referring to the state of farmers the Prime Minister said that we have more than 85 percent farmers are either small or marginal and because of this their input costs increase and also cannot make profits because of low production. The Prime Minister said if the farmers can form a union then they can ensure better input costs and better returns. They can enter into better contracts with the buyers. These reforms will increase investment in agriculture, farmers will get modern technology, farmers' produce will reach the international market more easily.
Shri Modi referred to how recently five Farmer Producer Organisations in Bihar have entered into an agreement with a very famous rice trading company. Under this agreement 4 thousand tons of paddy would be procured from the FPOs. Similarly, the Dairies and Milk Producers can also benefit from the reforms, he said.
The Prime Minister said that reforms have also been introduced in the Essential Commodities Act. He said certain provisions of the Act have hindered farmers' freedom. Shri Modi said pulses, oil seeds, potatoes, onions etc have been removed from restrictions of the act. Now the farmers of the country can easily store large amounts of their produce in cold storage. In our country, when the legal problems related to storage will be removed, the network of cold storage will also develop further and expand further.
The Prime Minister said some vested interests are trying to mislead the farmers on the historical reforms in agriculture. He said, the government procurement of pulses and oilseeds in the last 5 years is about 24 times more than the 5 years preceding 2014. During the Corona period this year, record purchases of wheat have been made from farmers during the Rabi season.
This year in rabi season, farmers were given Rs 1 lakh 13 thousand crore in MSP for the procurement of Wheat, Grain, Pulses and Oilseeds. This amount is also more than 30 percent over the previous year.
That is, during the Corona period, not only the record government purchases were made but also the record payments were made to the farmers. It is the responsibility of 21st century India to create new systems for the farmers of the country with modern thinking.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରରେ 14 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
● କୃଷିରେ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ କୃଷକର ସଶକ୍ତିକରଣ ହେବା ସହ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରିବଟା କରିପାରିବେ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଏମଏସପି ପୂର୍ବଭଳି ବଳବତ୍ତର ରହିବ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ସଂସ୍କାରର ଭଲ ଦିଗଗୁଡିକୁ ଭୁଲ ବୋଲି କହି ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର କରୁଛନ୍ତି ନ୍ୟସ୍ତ ସ୍ଵାର୍ଥ ଗୋଷ୍ଠୀ
21 SEP 2020 3:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି 14 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିହାରର 9ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ପଦ୍ଧତିର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ସଡକ ସଂଯୋଗୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ 3ଟି ବୃହତ ସେତୁ, ରାଜପଥଗୁଡିକୁ ଚାରି ଓ ଛଅ ଲେନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ବିହାରର ସମସ୍ତ ନଦୀ ଉପରେ ସେତୁ ଓ ମୁଖ୍ୟ ରାଜପଥଗୁଡିକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରାଯିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଦିନ କେବଳ ବିହାର ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିବା ନେଇ ସରକାରଙ୍କ ଯେଉଁ ସ୍ଵପ୍ନ ରହିଛି ତାହା ଆଜିଠାରୁ ବିହାରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଦେଶର 6 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମକୁ 1000 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଜରିଆରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ବିହାରର 45,945ଟି ଗ୍ରାମ ଏହି ଇଣ୍ଟରନେଟ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । ସହରାଞ୍ଚଳ ତୁଳନାରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଏତେ ବଢିଯିବ ତାହା କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ଵର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । କେବଳ ଗତ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନେଣଦେଣ ୟୁପିଆଇ ଜରିଆରେ ହୋଇଛି । ଇଣ୍ଟରନେଟର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ କିପରି ଉତ୍ତମ ସେବାଯୁକ୍ତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ପାଇବେ ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ନୀରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସେବା ଦେଶର 1.5 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଓ 3 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି ।
ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ସୁବିଧା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିହଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଛାତ୍ରାଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଠପଢା ପାଇଁ ଖୁବ ଫଳପ୍ରଦ ହେବ । ଏହାଛଡା ଲୋକମାନେ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ, ମଞ୍ଜି ଓ ଚାରା ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ, ବଜାରଗୁଡିକର ନୂତନ ପଦ୍ଧତି, ପାଣିପାଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପର୍କରେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ତଥ୍ୟମାନ ପାଇପାରିବେ । କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ଦେଶ ଓ ଦେଶ ବାହାରକୁ ଖୁବ କମ ସମୟରେ ପରିବହନ କରିପାରିବେ । ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭଳି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅସଜଡା ଭାବରେ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ସ୍ଵର୍ଗତ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟଭାର ଗ୍ରହଣ କଲେ ସେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ରାଜନୀତିଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦିଆଗଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁମୂଖୀ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଯୋଡିହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେପରି ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି ତାହା ଆଗରୁ କେବେ ଦେଖାଯାଇନଥିଲା । 2014 ପୂର୍ବ ତୁଳନାର ଆଜି ରାଜପଥଗୁଡିକୁ ଦ୍ଵିଗୁଣିତ ଗତିରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେତେବେଳ ତୁଳନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ 5ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଏହି ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆସନ୍ତା 4 ରୁ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ନେଇ 110 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେଥିରୁ 19 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ କେବଳ ରାଜପଥ ବିକାଶ ବାବଦକୁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଡକ ଓ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବାବଦକୁ ଯେଉଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ବିହାର ମଧ୍ୟ ସେଥିରୁ ଲାଭବାନ ହେବ । 2015ରେ ଘୋଷିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜରେ ସଡକ କ୍ଷେତ୍ରରେ 3 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଥିଲା । ଏଥିସହିତ ଭାରତମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ବିହାରରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ବିହାରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ 5ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଉତ୍ତର ଭାରତ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ 4 ଲେନ ଯୁକ୍ତ 6ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିହାରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ବନ୍ୟା ସବୁଠାରୁ ବିଶେଷ ଅନ୍ତରାୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିବା ବେଳେ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ 17ଟି ପୋଲ ତିଆରି ଚାଲିଛି ଓ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶର କାମ ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଲାଗିଛି । ଗଣ୍ଡକ ଓ କୋଶୀ ନଦୀରେ ମଧ୍ୟ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପାଟଣା ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସେତୁର ସମାନ୍ତରାଳରେ ଥିବା ବିକ୍ରମଶିଳା ସେତୁ ଓ ଭାଗଲପୁର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଅଧିକ ମହତ୍ଵ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଗତକାଲି ସଂସଦରେ ପାରିତ ହୋଇଥିବା କୃଷି ବିଧେୟକ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଅଭାବ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ବିଧେୟକର ଆବଶ୍ୟକ ରହିଥିଲା । ଏହି ଆଇନ ଦ୍ଵାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଶରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନିଜ ସାମଗ୍ରୀର ବିକ୍ରିବଟା ପାଇଁ କୌଣସି କଟକଣା ରହିବ ନାହିଁ । ଆଗରୁ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଚାଷୀମାନେ ନ୍ୟସ୍ତ ସ୍ଵାର୍ଥ ଲୋକଙ୍କର ଚକ୍ରାନ୍ତର ଶିକାର ହେଉଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ କୃଷି ମଣ୍ଡିକୁ ଛାଡିଦେଲେ ଚାଷୀ ପାଇଁ ଅନେକ ବିକଳ୍ପ ରାସ୍ତା ଖୋଲିପାରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଷୀ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନିଜର ସାମଗ୍ରୀକୁ ବିକ୍ରି କରି ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରିବ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଆଳୁଚାଷୀ ଓ ରାଜସ୍ଥାନର ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସଂସ୍କାର ପଦ୍ଧତି ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନେ ଶତକଡା 15 ରୁ 30 ଭାଗ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହିସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ତେଲ ମିଲ ମାଲିକାମାନେ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ତୈଳ ବୀଜ କିଣିଥାନ୍ତି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭଳି ବଳକା ଡାଲି ଉତ୍ପାଦିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ କୃଷକମାନେ 15 ରୁ 25 ଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକ ଲାଭ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପାଇଛନ୍ତି । କାରଣ ଡାଲି ମିଲ ମାଲିକମାନେ କୃଷକଙ୍କ ଠାରୁ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ କିଣିଥାନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷି ମଣ୍ଡିଗୁଡିକ ବନ୍ଦ ନହୋଇ ପୂର୍ବ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ସରକାର ଗତ 6 ବର୍ଷ ଧରି ମଣ୍ଡିଗୁଡିକର ଆଧୂନିକୀକରଣ ଓ କମ୍ପ୍ୟୁଟରିକରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟୁନତମ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ପୂର୍ବ ଭଳି ବଳବତ୍ତର ରହିବ । ଚାଷୀ ମାନଙ୍କୁ ଆଗରୁ ହଇରାଣ କରୁଥିବା ନ୍ୟସ୍ତ ସ୍ଵାର୍ଥର ଲୋକମାନେ ସ୍ଵାମୀନାଥନ କମିଟି ଦ୍ଵାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଏମଏସପିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଅବହେଳା କରିଆସିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭଳି ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ଫସଲ ଅମଳ ଅନୁସାରେ ଏହାର ନ୍ୟୁନତମ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିବେ ।
ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଯାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ ଶତକଡା 85 ଭାଗ କୃଷକ କ୍ଷୁଦ୍ର ବା ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀ । ସେମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନୁସାରେ ବା ସ୍ୱଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ପାଇ ପାରୁନାହାନ୍ତି । ଯଦି ଚାଷୀମାନେ ଏକ ସଂଘ ତିଆରି କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଅଧିକ ଲାଭାନ୍ବିତ ହେବେ । ସେମାନେ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରେତାଙ୍କ ସହ ନିଜ ଇଚ୍ଛା ଅନୁସାରେ ମୂଲଚାଲ କରିବେ । ଏହି ସଂସ୍କାର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ ଯୋଗୁଁ କୃଷକର ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଜାରରେ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ । କିପରି ନିକଟରେ ବିହାରର 5ଟି କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ସଂଗଠନ ଏକ ଚାଉଳ କମ୍ପାନୀ ସହ ରାଜିନାମା କରିଥିଲେ ତାହାର ଉଦାହରଣ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ରାଜିନାମା ଅନୁସାରେ କୃଷକ ସଂଗଠନ ଦ୍ଵାରା 4 ହଜାର ଟନ ଧାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇପାରିବ । ସେହିପରି ଦୁଗ୍ଧଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି । ଆଇନର କେତେକ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସ୍ଵାଧୀନତା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥିଲା । ଆଇନର ଏହି କଟକଣା ମଧ୍ୟରୁ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ, ଆଳୁ, ପିଆଜ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ ଚାଷୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏସବୁ ଜିନିଷ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ଗଚ୍ଛିତ କରିପାରିବେ । ଆମ ଦେଶରେ ଭଣ୍ଡାରଣ ନେଇ ଥିବା ଆଇନଗତ ସମସ୍ୟା ଉଠାଯିବା ପରେ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟିର ପଥ ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାରକୁ କେତେକ ନ୍ୟସ୍ତ ସ୍ଵାର୍ଥ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି । 2014 ପୂର୍ବରୁ ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଯେତିକି ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିଲା ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ତାହାର 24 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏପରିକି କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ରବି ଋତୁରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଗହମ, ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ ଜାତୀୟ ଫସଲ ଏମଏସପି ବାବଡକୁ 1.13 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 30 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ।
କରୋନା କାଳରେ ସରକାର କେବଳ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ କରିଛନ୍ତି । ଆଧୁନିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପାଥେୟ କରି ଏହି ନୂତନ ପଦ୍ଧତିରେ ଅବଲମ୍ବନ ସ୍ୱରୂପ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ।