পাৱর মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী পাৱর মন্ত্রীনা পুৱারী ওইবা কঞ্জ্যুমরদা কান্নবা ফংগদবা ইলেক্ত্রিসিতী (কঞ্জ্যুমরশিংগী হক) রুলস, ২০২০ চৎননবা হায়খ্রে; সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবগী মনুংদা পাউতাক কয়া পীরকপা য়াগনি
ইলেক্ত্রিসিতী পীবগী অরায়বা থৌওং পাঙথোকপগী মতাংদা হৌদোক্লি; কে.দবল্যু. ১০ ফাওবগী কন্নেক্সন লৌবদা চে-চাং অনিখক্কী তঙাই ফদবা লৈরগনি
অপীবা বিলগী নুমিৎ ৬০ নত্ত্রগা অহেনবদা শেল থীদোকপদা ২দগী ৫% ফাওবগী রিবেৎ পীবগী মতাংদা খন্নরি
অনৌবা কঞ্জ্যুমরগী কাঙলুপ অমা ওইরক্লিবা “প্রোজ্যুমর”শিংবু মশক খঙখ্রে
তোইনা শিজিন্নবা সেবাশিংগী ওইনা ২৪x৭ তোল ফ্রী, ৱেবতা য়ুম্ফম ওইবা মোবাইল এপ্লিকেসন লৈহল্লগনি
16 SEP 2020 10:25AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী পাৱর মন্ত্রীনা খ্বাইদগী ইহান অহানবা ওইনা ইলেক্ত্রিসিতী কঞ্জ্যুমরশিংগী হক পীনবা কাঙলোনশিং শেমখ্রে। ইলেক্ত্রিসিতীগী কঞ্জ্যুমরশিং অসি পা ৱর সেক্তরগী খ্বাইদগী মরু ওইবা স্তেকহোলদরশিংনি। সেক্তর অসিনা মখোয় লৈবদগী হিংলিবনি। মীয়াম খুদিংদা ইলেক্ত্রিসিতীগী খুদোংচাবশিং ফংহনখিবগা লোয়ননা মখোয়গী পেন্নবা মিৎয়েং চঙবা অসি য়াম্না মরু ওইবা ওইরক্লি। মসিগীদমক্তা লৈরিবা সর্বিসশিং অসিদগী মরু ওইবা সর্বিসশিং, খ্বাইদগী অনেম্বা সর্বিসকী থাক খায়দোকপা অমসুং হীরমশিং অসিবু কঞ্জ্যুমরশিংগী হকনি হায়না শকখঙবা অসি য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা ওইরে।
পান্দমশিং অসিগা লোয়ননা সরকারনা অহানবা ওইনা ইলেক্ত্রিসিতী (কঞ্জ্যুমরশিংগী হক) কাঙলোনশিং, ২০২০ শেমখ্রে।
মসিগী মরু ওইবা থৌওংশিংদিঃ
• সেবাশিংদা থাজবা য়াবাঃ এস.ই.আর.সি.শিংনা দি.আই.এস.সি.ও.এম.শিংগী কঞ্জ্যুমরশিংগী ওইনা চহিদা মৈ মুৎপগী চাংচৎকী অকুইবা অমসুং মশিং লেপকনি।
• মৈ পুশিনবগী মতম চাবা অমসুং লায়হনলবা থৌওং: কে.দবল্যু. ১০ ফাওবগী মৈ পুশিনবদা চে-চাং মখল অনিখক চঙলগনি অমসুং কে.দবল্যু. ১৫০ ফাওবগী মৈ লৌশিনবদা দীমান্দ চার্জ পাবগী থৌওং চৎনররোই।
• অনৌবা কনেক্সন অমা লৌবদা মেত্রোগী মফমশিংদা নুমিৎ ৭, অতোপ্পা ম্যুনিসিপালগী মফম,শিংদনা নুমিৎ ১৫ অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদনা নুমিৎ ৩০দগী তাদনা চঙলগনি।
• অপীবা বিলগী মতমদগী নুমিৎ ৬০ নত্ত্রগা অহেনবগী মনুংদা শেল থিদোকপদা ২দ্গী ৫% ফাওবগী রিবেৎ পীগনি।
• বিল থিবগী থৌওং অসি শেল ওইনা পীবা, চেক, দেবিৎ কার্দ অমসুং নেৎ-বেঙ্কিং শিজিন্নদুনা পাঙথোকপা য়াগনি অদুবু লুপা ১০০০ অমসুং অহেনবা বিলশিংদি ওনলাইন্দা থীগদবনি।
• মৈ লৌশিনবা তোকপা, নৌনা অমুক লৌশিনবা, মীতর শিন্দোকপা, বিল্লিং তৌবনচিংবা হীরমশিংগী কান্নবা কয়া পীগনি।
• নৌনা হৌরক্লিবা কঞ্জ্যুমরগী কাঙলুপ অমা ওইরিবা “প্রোজ্যুমর”শিংবু শক-খঙবা। কঞ্জ্যুমরসু ওইবা অমসুং মশাগী য়ুমথক্তা মৈগী য়ুনিৎ নত্ত্রগা মখোয়গী লৌবুক্তা ঈশিং পীবগী থৌওংদা সোলার ইনর্জী শিজিন্নবা মীওইশিং অসি কাঙলুপ অসিদা চল্লি। মখোয়না মশাগী শিজিন্ননবা মৈ পুথোকপগী হক লৈগনি অমসুং এস.ই.আর.সি. পীবা অকক্নবা চাংগী মনুংদা মখোয়গী মান্নবা কনেক্সন অসিগী খুত্থাংদা গ্রিদতা মৈ পীশিনবসু য়াগনি।
• দি.আই.এস.সি.ও.এম.না সেবা পীবদা থেংথবা মতমদা খেতি পুরোন নত্ত্রগা শেল হঞ্জিনবগী থৌওং লৈগনি অমসুং মসিগী থৌওং অসি য়ারিবমখৈ ওতোমেতিক ওইহন্নবা হোৎনগনি অমসুং মৈগী বিলদা উৎকনি।
• অনৌবা কনেক্সন লৌবা, মৈ লৌথোকপা, নৌনা অমুক মৈ শম্বা, কনেক্সনগী মফম হোংবা, মিং অমসুং অতোপ্পা ৱারোল ওন্থোকপা, লোদ লৌবগী চাং ওন্থোকপা, মীতর শিন্দোকপা, সপ্লাই পীদবনচিংবা থৌওংশিংগী মতাংদা ২৪x৭ তোল ফ্রী কোল সেন্তর, ৱেবতা য়ুম্ফম ওইবা মোবাইল এপ্লিকেসন লৈহন্দুনা এস.এম.এস./ই.-মেলদা পাউ ফাওবা, ওনলাইন্দা স্তেতস খঙবা য়াবা অমসুং থবক য়াঙশিনহনবদা তেংবাংবগী খুদোংচাবা কয়াসু পীগনি।
• কঞ্জ্যুমর ২দগী ৩না মীহুৎ শিনবা কঞ্জ্যুমরগী ৱাকৎ তাবগী ফোরম অমা সব-দিবিজনগী থাক্তগী হৌদুনা ৱাকৎপা নুংঙাইহন্নবা লৈহল্লগনি।
দ্রাফৎ রুল অসি পাৱর মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ৯, ২০২০দগী থাদোকপা হৌখ্রে অমসুং মসিগী মতাংদা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা মীয়াম্না পাউতাক, ফীদবেক নত্ত্রগা ৱাফম কয়া অমা ফোপঙদোক্লকপা য়াগনি। হায়রিবা পাউতাকশিং অসি ফংলবা মতুংদা কাঙলোনশিং অসি অরোইবা ওইগনি।
ইলেক্ত্রিসিতী (কঞ্জ্যুমরশিংগী হক) কাঙলোন, ২০২০গী পি.দি.এফ. য়েংনবা মফম অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু

Ministry of Power
Union Power Ministry in a historic pro-consumer move drafts Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020; invites suggestions/comments by 30th September
Proposes Simplified procedure for electricity connection; only 2 documents to be required for connection up to load of 10 kw
2 to 5% rebate on serving bills with delay of sixty days or more proposed
Recognises “Prosumers”, the emerging category of consumers
Provision for 24x7 Tollfree Call Centre, web-based and mobile applications for common services envisaged
16 SEP 2020 10:25AM by PIB Delhi
Union Power Ministry has drafted Rules providing for Rights of Electricity Consumers for the First Time. Electricity Consumers are the most important stakeholders in the power sector. The sector exists because of them. Having provided access to electricity to all citizens, it is now important to focus on consumer satisfaction. For this, it is imperative to identify the key services, prescribe minimum service levels and standards with respect to these services and recognize them as rights of consumers.
With this objective, a draft of Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020 have been prepared for the first time by the Government.
The main features are –
•Reliability of service: SERCs to fix average number and duration of outages per consumer per year for DISCOMs.
•Timely and simplified procedure for connection: Only two documents for connection up to load of 10 kw and no estimation of demand charges for loads up to 150 kw to expedite giving connection.
•Time period of not more than 7 days in metro cities, 15 days in other municipal areas and 30 days in rural areas, to provide new connection and modify existing connection.
•2 to 5% rebate on serving bills with delay of sixty days or more.
•Option to pay bills in cash, cheque, debit cards, net banking etc but bills of Rs. 1000 or more to be paid online.
•Provisions related to disconnection, reconnection, meter replacement, billing, payment, etc.
•Recognition to the emerging category of consumers known as “Prosumers”. Persons who are consumers and have also set up a rooftop units or solarised their irrigation pumps. They will have right to produce electricity for self-use and inject excess in the grid using same point of connection up to limits prescribed by the SERC.
•Compensation / penalties for delay in service by DISCOMs; compensation to be automatic as far as possible, to be passed on in the bill.
•24x7 toll free call centre, web-based and mobile applications for common services like new connection, disconnection, reconnection, shifting of connection, change in name and particulars, load change, replacement of meter, no supply, etc with facilities for sms/email alerts, online status tracking and auto escalation.
•Consumer Grievance Redressal Forum with 2-3 representatives of consumers at various levels starting from Sub-division for ease of consumer grievance redressal.
Draft Rules have been circulated by Ministry of Power on 9th September 2020 for seeking comments/views/suggestions of Consumers up to 30th September 2020. They shall be finalized after taking into account all the suggestions received and issued.
Click here to see PDF on draft Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020