Ministry of Defence
Induction Ceremony of Rafale Aircraft into Indian Air Force
09 SEP 2020 1:14PM by PIB Delhi
The Indian Air Force will formally induct the Rafale aircraft on 10th September 2020 at Air Force Station, Ambala. The aircraft will be part of 17 Squadron, the “Golden Arrows”. The first five Indian Air Force Rafale aircraft arrived at Air Force Station, Ambala from France on 27th July 2020.
Hon’ble Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and Mrs Florence Parly Minister of the Armed Forces of France will be the Chief Guest for the event. Chief of Defence Staff General Bipin Rawat, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal RKS Bhadauria, Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Dr G Satheesh Reddy, Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO along with other senior officers of Ministry of Defence and Armed Forces will be present to mark a very important milestone in the history of the IAF. The French delegation will be represented by Mr Emmanuel Lenain Ambassador of France to India, Air General Eric Autellet, Vice Chief of the Air Staff of the French Air Force and other senior officials. A large delegation of senior functionaries of French Defence Industries which includes Mr Eric Trappier Chairman and Chief Executive of Dassault Aviation and Mr Eric Beranger, CEO, MBDA will be present during the ceremony.
Mrs Florence Parly Minister of the Armed Forces of France will be given a ceremonial Guard of Honour on arrival at Delhi. At Ambala the program will include ceremonial unveiling of the Rafale aircraft, a traditional ‘Sarva Dharma Puja’, Air Display by Rafale and Tejas aircraft as well as by ‘Sarang Aerobatic Team’. Afterwards, a traditional water cannon salute will be given to the Rafale aircraft. The programme will culminate with the ceremonial induction of Rafale aircraft to 17 Squadron. After the ceremonial events the Indian and French delegation will have a bilateral meeting.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ଏକ ସମାରୋହରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନାରେ ସାମିଲ ହେବ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ରାଫେଲ୍
09 SEP 2020 1:14PM by PIB Bhubaneswar
ଅମ୍ବାଲା ସ୍ଥିତ ବାୟୁସେନା ଘାଟିଠାରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 10, 2020 ଦିନ ସମାରୋହପୂର୍ବକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ରାଫେଲକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ସାମିଲ କରାଯିବ । ରାଫେଲ୍ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର 17ତମ ସ୍କ୍ୱାର୍ଡ଼ନ “ଗୋଲଡେନ ଆରୋ”ର ଅଂଶ ଭାବେ ସାମିଲ ହେବ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପାଞ୍ଚଟି ରାଫେଲ ବିମାନ ଜୁଲାଇ 27 ତାରିଖ ଦିନ ଫ୍ରାନ୍ସରୁ ଆସି ଅମ୍ବାଲାସ୍ଥିତ ବାୟୁସେନା ଘାଟିଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲି ଏହି ଅବସରରେ ଆୟାଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ୍, ବାୟୁସେନା ମୁଖ୍ୟ ଏୟାର ମାର୍ଶାଲ ଆର କେ ଏସ ଭଦୌରିଆ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ କୁମାର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡିଓର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଜି ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ସଶସ୍ତ୍ର ବଳର ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବେ । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାମିଲ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱର ଏଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିମାନ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା । ଏହି ଅବସରରେ ଫ୍ରାନ୍ସରୁ ଆସିଥିବା ଏକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଶ୍ରୀ ଇମାନୁଏଲ ଲେନିନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ବାୟୁସେନାର ଉପ ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ସାମିଲ ରହିବେ । ଡାସଲ୍ଟ ଏଭିଏସନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଏରିକ୍ ଟ୍ରେପିୟର ଏବଂ ଏମଭିଡ଼ିର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଏରିକ୍ ବେରାଙ୍ଗରଙ୍କ ସମେତ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗର ଅନେକ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲିଙ୍କ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀ ଆଗମନ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ତୋପ ସଲାମୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଅମ୍ବାଲା ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଠାରେ ରାଫେଲ ବିମାନର ଔପଚାରିକ ଅନାବରଣ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ସମ୍ପାଦନ କରାଯିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସର୍ବ ଧର୍ମ ପୂଜନ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ । ଏହି ଅବସରରେ ରାଫେଲ ବିମାନ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଉଡାଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ରାଫେଲ ବିମାନ ସମେତ ତେଜସ୍ ବିମାନ ତଥା ସାରଙ୍ଗ ଏରୋବାଟିକ୍ ଟିମକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯିବ । ଏହାପରେ ରାଫେଲ ବିମାନକୁ ପାରମ୍ପରିକ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ୱାଟର କ୍ୟାନନ ଦ୍ୱାରା ସଲାମୀ ଦିଆଯିବ । ସମାରୋହ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ବାୟୁସେନାର ସପ୍ତଦଶ ସ୍କ୍ୱାର୍ଡ଼୍ରନରେ ରାଫେଲ ବିମାନକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ଆୟୋଜନ ପରେ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।