মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
খুৎহৈবশিং মশিং হেনগৎনবা, অগরবতি পুথোকপা হেনগৎনবা, ভারত অত্মা-নির্ভর ওইনবা ভারত সরকারনা মতেং পীবা হেনগৎহল্লে
মমাংদা ২০০ পীরম্বদগী হেনগৎনা, ওতোমেতিক অগরবতি মেকিং মেছিন ৪০০ পীরগনি
খুৎহৈবা ৫০০০ কান্নবা পীনবা লুপা করোর ৫০ চঙনা সফুরতিগী মখাদা ক্লস্তর ১০ শেমগৎলগনি
মেছিন পুথোক্নবা অমসুং অনৌবা পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা কন্নৌজদা লৈরিবা অসি য়াওনা সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অনি লিংখৎলগনি
খুৎনা অগরবতি শাবা খুৎহৈবশিং অমসুং মপান্দগী হল্লকপা শিন্মীশিংদা খুদোংচাবা পীগনি
মমাংদা লুপা করোর ২.৬৬ পীরম্বা অদুদগী হেনগৎনা অপুনবা ওইনা লুপা করোর ৫৫ পীরগনি
থবক অসি কে.ভি.আই.সিনা পায়খৎকনি
06 SEP 2020 11:49AM by PIB Imphal
২০২০গী সেপ্তেম্বর ৪দা অনৌবা চৎন-কাংলোনশিং ফোঙদুনা অগরবতি শাবা খুৎহৈবশিং অমসুং অগরবতি ইন্দস্ত্রিদা মখা তানা মতেং পীবা হেনগৎহন্নবা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে। ২০২০গী জুলাই ৩০দা মতেং পাংনবা থবক মিনিস্ত্রি অসিনা হৌদোকখ্রবা মতুংদা, অগরবতি শানবা মেছিনশিং খক ফংহনবগী মথক্তা, ইন্দস্ত্রি অসিগী অতৈ শরুকশিংদা মতেং পাংনবা মিনিস্ত্রিনা মিৎয়েং চঙলি। মসিদা মচাকশিং অমসুং রো মেতেরিএলশিং পীবা য়াওরি। অনৌবা থবক অসিগী মরুওইবা য়ুম্বী মরি অদুদি :
১. ত্রেনিং, রো মেতেরিএল, য়োনফম অমসুং শেন্থংগী খুৎথাংদা খুৎহৈবশিং লেপ্তনা শৌগৎপা;
২. মনম অমসুং পেকেজিংদা অনৌবা পুথোকপা, অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা লৈ অমসুং কোইর পিথনা অনৌবা রো মেতেরিএল ওইনা শীজিন্নবা অমসুং এগ্রিকলচর মিনিস্তরগা থবক তৌমিন্নদুনা ৱাচেৎ লৌনবা থবক পায়খৎকনি। মসিগী কন্নৌজদা লৈবা এফ.এফ.দি.সিদা সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমা লিংখৎপা;
৩. খুৎহৈবা ৫০০০গী লেংদবা থবক পীনবা অমসুং শেন্থোক হেনগৎহন্নবা লুপা করোর ৫০ চঙনা মিসিস্ত্রিগী সফুরতি স্কিমগী মখাদা ক্লস্তর ১০ লিংখৎপা;
৪. লৈবাক অসিদা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা ঙম্নবা মেছিন পুথোকপা হেনগৎহনবা অমসুং লুপা করোর ২.২০ চঙনা আই.আই.তিশিং/এন.আই.তিশিংদা সেন্তর ওফ এক্সলেন্সশিং লিংখৎপা;
২০২০গী সেপ্তেম্বর ৪দা লাউথোকখিবা থবক অদুগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা পাইলোত প্রোজেক ২০গী মখাদা লনাই মীওইশিং অমসুং এস.ঐচ.জিশিংদা অহেনবা খোঙনা ওৎপা মেছিন ৫০০ অমসুং ওতোমেতিক অগরবতি মেকিং মেছিন ৪০০ পীরগনি অমসুং য়োনফম অমসুং রো মেতেরিএলগী মতাংদা মতেং পাংগনি। থবক অসিনা খুৎহৈবা ১৫০০ রোম কান্নবা পীগনি। থবক অসিগী মখাদা খুৎনা অগরবতি শাবা খুৎহৈবশিং অমসুং মপান্দগী হল্লকপা শিন্মীশিংদা খুদোংচাবা পীগনি।
হিরম অসিদা অত্মা-নির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা থবক অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৫৫দা হেনগৎহল্লে, মসিদা খুৎহৈবা ১৫০০ রোম খুদক্কী মতেং পাংনবা লুপা করোর ৩.৪৫, লুপা করোর ২.২০ চঙনা আই.আই.তিশিং/এন.আই.তিশিংদা সেন্তর ওফ এক্সলেন্সশিং লিংখৎপা, অহেনবা খুৎহৈবা ৫০০০ কান্নবা পীনবা লুপা করোর ৫০ চঙনা অনৌবা সফুরতি ক্লস্তর ১০ লিংখৎপা য়াওরি। মমাংদা থবক অসিদা লুপা করোর ২.৬৬ থাদদুনা খুৎহৈবা ৫০০ রোম কোনশিল্লম্বনি।
মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রি কমিসন(কে ভি আই সি)না থবক অসি পায়খৎকনি অমসুং দরকার ওইবা মতেংশিংগীদমক খুৎহৈবশিং অমসুং এস.ঐচ.জিশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নগনি।
হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা অগরবতি ইন্দস্ত্রি চাউখৎহনগনি অমসুং অগরবতি শাবা হেনগৎতুনা মপানদা থাদোকপা হেনগৎকনি অমসুং খুৎহৈবশিং অমসুং ওন্ত্রোপ্রিনরশিং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎকনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Government of India Expands the support to Artisans manifold, for making Agarbatti, to make India Aatm- Nirbhar
400 Automatic Agarbatti making machines to be provided as against 200 earlier
10 clusters under SPURTI to be set up at a cost of about Rs 50 crore to benefit 5000 Artisans
2 Centres of Excellence including one at Kannauj to be set up to develop machine making and promote product innovations
Artisans developing hand rolled Agarbatti and ‘Migrant workers’ to be given preference
Overall size of the Programme enhanced sharply to Rs 55 crore against Rs 2.66crore earlier
KVIC to implement the programme
06 SEP 2020 11:49AM by PIB Delhi
Taking a holistic approach and looking to the enhanced interest of the stakeholders, Ministry of Micro Small and Medium Enterprises (MSME), further expanded the reach and support to Artisans, involved in Agarbatti making, and to the Agarbatti Industry, by issuing new guidelines on 4th September, 2020. Further to its launching the support program on 30.07.20, Ministry has looked at all aspects of the industry, beyond just supply of machines for making Agarbatti. This includes ensuring supply of inputs and raw materials, the demand for which has increased hugely in last one year. The four main pillars of the new program are-
i) Continuously supporting the artisans through training, raw material, marketing and financial support;
ii) Working on all aspects of this product, like innovation in the fragrance & packaging, use of new / alternate raw materials like re-usable flowers, coir pith etc., supply of bamboo sticks by closely working with Ministry of Agriculture etc. A ‘Center of Excellence’ for this purpose is being set up in FFDC (Flavour and Fragrance Development Center) Kannauj;
iii) Setting up 10 clusters with proper marketing linkages under SFURTI (Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries) scheme of the Ministry of MSME at a total cost of about Rs. 50 Crs, to benefit about 5000 artisans for their sustainable employment and enhanced earnings;
iv) Strengthen the machine manufacturing capability to achieve self-sufficiency in the country and develop various other products by setting up ‘Centers of Excellence’ with IITs/NITs etc. at a cost of Rs. 2.20 crore.
Under the expanded program announced on 4th September, 400 Automatic Agarbatti making machines as against 200 earlier, and additional 500 Pedal operated Machines will be given to ‘Self Help Groups (SHGs)’ and individuals through 20 pilot projects, across the country with proper marketing and raw material supply tie ups. The program will immediately benefit about 1500 artisans, in providing sustainable employment with increased earnings. Artisans developing hand rolled Agarbatti and ‘Migrant workers’ will be given preference as part of the program.
Now, to make India Aatm- Nirbhar in this sector, the total size of the program, has been increased to more than Rs 55 Cr, which will include immediate support to about 1500 artisans of about Rs 3.45 Cr, development of two centers of Excellence costing at Rs 2.20 Cr at IITs/NITs and at FFDC Kannauj and setting up of 10 new SFURTI clusters at a cost of about Rs 50 Crs, benefitting about 5000 additional artisans. Earlier the size of the program was of Rs 2.66 Crs covering about 500 artisans.
The Khadi and Village Industries Commission (KVIC), one of the statutory organizations, under the M/o MSME, will implement the program and will handhold the artisans & SHGs with proper backward & forward linkages and needful support.
These projects, will give boost to the Agarbatti industry and help in further building indigenous capability in all areas of Agarbatti manufacturing with increased exports, and enhanced employment opportunities to the Artisans and entrepreneurs.