PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
04 SEP 2020 6:08PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী অপুনবা ফগৎলকপা মশীং লাখ ৩০ হেনখ্রে
• অনাবা মীশিংগী চাদা ০.৫ য়ৌদনা ভেন্তিলেতর হাপ্লি, চাদা ২না আই.সি.য়ু.দা লৈরি অমদি চাদা ৩.৫ য়ৌদনা ওক্সিজেন সপ্পোর্ত শীজিন্নরি
• কোবিদ-১৯ নারবশিংগী মরক্তগী ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৭.১৫ ওইরি।
• এক্তিব কেস মশিং (৮,৩১,১২৪) হন্থরক্লে অমদি হৌজিক হৌজিক অপুনবা পোজিতিব কেস মশিংগী শুপ্নতগী চাদা ২১.১১ ওইরি‍।
• নুমিৎ নিনি থংন-থংন্না সেম্পল লাখ ১১.৭০ হেন্না তেস্ত তৌখি
• নুমিৎ খুদিংগী পোজিতিপ ওইবগী চাং চাদা ৭.৫গী মখাদা লৈরি অমসুং অপুনবা পোজিতিপ ওইবগী চাং চাদা ৮.৫গী মখাদা লৈরি
অনাবা মশীং য়াম্না ফগৎলকপগা লোয়ননা ভারতকী অপুনবা ফগৎলকপা মশীং লাখ ৩০ হেনখ্রে
ভারতকী মী শিবগী চাং মালেমগী চাংচত্তগী নেমবা অমদি অসুম অসুম হন্থরকপদা (হৌজিক্কী চাং চাদা ১.৭৪ ওইরি) নত্তনা, এক্তিব কেসকী পীক্লবা শরুক খরখক, চাদা ০.৫ য়ৌদনা ভেন্তিলেতর সপ্পোর্ত শীজিন্নরি‍। এক্তিব কেসকী চাদা ২না আই.সি.য়ু.দা অমসুং চাদা ৩.৫ য়ৌদবনা ওক্সিজেন সপ্পোর্ত য়াওবা ফমুংদা লৈরি হায়বা দেতানা উৎলি‍। থৌরাং অসিগী মহৈনা, ভারতকী কোবিদ-১৯ নারম্বদগী অপুনবা ফগৎলক্পা মীশিং ঙসি লাখ ৩০ (৩০,৩৭,১৫১) লানখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৬৬,৬৫৯ ফগৎলক্তুনা, ভারতনা নুমিৎ ৮নি চুপ্না মীশিং ৬০,০০০গী মথক্তা ফগৎলকপা ঙম্লি‍। কোবিদ-১৯ নারবশিংগী মরক্তগী ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৭.১৫ লৈদুনা হৌখিবা থা কয়াসিদা অনাবা ফগৎলকপগী চাং তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লি‍। মীশিং য়াম্না ফগৎলকপনা মরম ওইরগা ফখ্রবা অমদি হৌজিক নারিবা মীশিংগী মরক্তা খেন্নবসু অসুম অসুম হেনগৎলক্লি‍। খেন্নবা অসি ঙসিফাওবদা লাখ ২২ লানখ্রে‍। মসিনা লৈবাকসিদা লৈরিবা তশেং তশেংবা কেসলোদ হায়বদি এক্তিব কেস মশিং (৮,৩১,১২৪ এক্তিব মেদিকেল কেয়রগী মখাদা লৈরিবা) হন্থরক্লে, অমদি হৌজিক হৌজিক অপুনবা পোজিতিব কেস মশিংগী শুপ্নতগী চাদা ২১.১১ ওইরি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651265
ভারতনা মখা তানা কোবিদ-১৯ তেস্ত পাংথোকপা হেনগৎলক্লি, নুমিৎ নিনি থংন-থংন্না সেম্পল লাখ ১১.৭০ হেন্না তেস্ত তৌখি, তেস্ত তৌবগী চাং য়াম্না ৱাংলবসু, নুমিৎ খুদিংগী পোজিতিপ ওইবগী চাং চাদা ৭.৫গী মখাদা লৈরি অমসুং অপুনবা পোজিতিপ ওইবগী চাং চাদা ৮.৫গী মখাদা লৈরি
নোংমদা তেস্ত তৌবা ঙম্বগী পান্দম ফংলবা মতুংদা, ভারতনা হৌখিবা নুমিৎ নিনিদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎলক্তুনা নোংমদা তেস্ত লাখ ১০ হেন্না পাংথোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা নুমিৎ নিনি থংন-থংন্না সেম্পল লাখ ১১.৭০ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১১,৬৯,৭৬৫ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে। নোংমদা মশিং য়াম্না তেস্ত পাংথোকপা ঙম্বগী থাক অসি লৈবাক অমতনা পাংথোকপা ঙমদ্রি। নোংমগী তেস্ত তৌবগী চাং ৱাংখৎলকপগা লোয়ন্না, অপুনবা তেস্ত তৌখিবা মশিং করোর ৪.৭গী ময়া য়ৌরে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা তেস্ত তৌখিবা মশিং ৪,৬৬,৭৯,১৪৫নি। নোংমদা তেস্ত তৌবগী চাং য়াম্না ৱাংলবসু, নোংমগী পোজিতিপ ওইবগী চাং অসি চাদা ৭.৫গী মখাদা লৈরি অদুগা অপুনবা পোজিতিপ ওইবগী চাং চাদা ৮.৫গী মখাদা লৈরি। য়ুমদা নাইতোম লৈরিবশিং অমসুং হোস্পিতালশিংদা লৈরিবশিং ফজনা লায়েংবদগী শিবগী চাং হন্থরকপনি। শিবগী চাং চাদা ১গী মখাদা লৈনবা পান্দম অমগা লোয়ন্না থবক পায়খৎপদগী ভারতকী কেস ফেতালিতি রেত(সি এফ আর) অসি চাদা ১.৭৪দা লৈরে অমসুং তপ্না তপ্না হন্থরক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা দাইগনোস্তিক লেবশিং হাংদোকপগী মহৈ ওইনা ভারতনা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎলকপনি। হৌজিক ফাওবদা সরকারগী লেব ১০২৫ অমসুং লনাইগী লেব ৬০৬ য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা অপুনবা লেব ১৬৩১ লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651215
প্রধান মন্ত্রীনা আই.পি.এস. প্রোবেসন্নরশিংগা ৱারী শানখ্রে
ঙসি সর্দার ভাল্লবভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদেমি(এস ভি পি এন পি এ)দা ‘দিকসান্ত পেরেত থৌরম’ মনুংদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আই.পি.এস প্রোবেসন্নরশিংগা ৱারি শানখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি একাদেমি অসিদগী পাস তৌরকখিবা নহা ওইরবা আই.পি.এস ওফিসারশিংগা মহাক্না চাংনাইনা ৱারি শানখি, অদুবু চহি অসিগী ওইনা কোরোনাভাইরসনা মরম ওইদুনা মহাক্না মখোয়গা উনবা ঙমদ্রে। অদুবু ঐনা ওফিস পায়রিঙৈ মতমদা, ঐনা করিগুম্বা মতমদা অদোমগা ময়ামগা শোইদনা উনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মাইপাক্না মখোয়গী ত্রেনিং লোইশিনবগী আই.পি.এস প্রোবেসন্নরশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুনিফোর্মগী শক্তি উৎপগী মহুৎতা প্রোবেসন্নরশিংনা মখোয়গী য়ুনিফোর্মগী চাউথোকচবা অসিনা হেন্না মরুওই। মরুওইনা কোবিদ-১৯ মনুং অসিদা অফবা থবক পাংথোক্তুনা খাগি য়ুনিফোর্মগী মীনুংশিং খঙবা মশক অদু মীয়ামদা ৱাখলদা মমি তাহনগদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651252
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এস.-আই.এস.পি.এফ. অমেরিকা-ভারত ২০২০ সমিত্তা মরুওইবা ৱারোল ফোংদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা অমেরিকা-ভারত 2020 সবমিত্তা মরুওইবা ৱারোল থমখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেমগী ওইনা থোক্লিবা লায়চৎ অসিনা মীওই খুদিংমক্তা চৈথেং পীরি অমদি মসিনা ঐখোয়গী হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিলহল্লক্নবগী, ঐখোয়গী মীয়ামগী হকশেলগী সিস্তেমশিং, ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী চাংয়েং লৌরি। হৌজিক্কী ওইরিবা ফীভম অসিনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা লৈহন্নবা হায়রি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অসিগুম্বা চাউখৎপগী লাল্লোং অসি মীওইবদা পান্দম থম্বা ৱাখল্লোনগী ওইবা। মীওইবা খুদিংনা অমগা-অমগা মতেং পাংনবগী ৱাখল্লোন ওইবা অদু ফোংদোকখি। ভারতকী লল্লোন-ইতিক তৌবা কাংলুপশিং, মরুওইনা পিক্না লল্লোন-ইতিক তৌবশিংনা হান্না নিংথিনা মথৌ তৌবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। চাউরাক্না শিনোদগী হৌদুনা মালেম পুম্বগী ওইনা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা পি.পি.ই. কীত শাবা লৈবাক ওইহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। মখল-মখা কয়াদা ফগৎহনখিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী লায়চৎ অসিদা ভারতকী মীওই বিলিয়ন ১.৩গী অনিংবশিং অমদি অথোইবা অনিংবশিং অসি ফংহনবদা মায় পাক্ত্রি হায়না মহাক্না হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651145
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এস.-আই.এস.পি.এফ. য়ু.এস.-ইন্দিয়া সম্মিৎ ২০২০দা পীখিবা অখন্নবা মরুওইবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651144
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা হায় ভারতকী এক্সপোর্ত অমসুং ইমপোর্তশিং অসি পোজিতব ত্রেন্দশিং উৎলক্লি; ত্রেদ দিফিসিত অসি হন্থরক্লি
কেন্দ্রগী কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসি লৈবাক অসিগী গ্লোবল ত্রেদ, গ্রাউন্দ লেভেল সিচুৱেশন, অমসুং এক্সপোর্তরশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অদুগা মরী লৈনবা ইসুশিংঅদুগী মতাংদা তাথোক-তাশিন তৌনবা এক্সপোর্ত প্রোমোশন কাউন্সিলশিং (ই.পি.সি.শিং)গী ওফিস-ব্যররশিং উনখি। মহাক্কী ৱাহৌদোক ৱারোলদা, মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী এক্সপোর্তশিং অদুগা লোইন-লোইননা ইমপোর্তশিংনা পোজিতিব ত্রেন্দশিং উৎলি। এক্পোর্তশিং অদু লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা হনদক্কী চহিগী এপ্রিলদা খংহাই-হাইথরুরবা মতুংদগী মমাং চহিগী থাক অদু য়ৌরক্কদৌরে,। ইমপোর্তশিংগী মতাংদা অফবা অমদি লৈ মদুদি কেপিতল গুদস ইমপোর্তশিং অদু হন্থখিদে, অমসুং ইমপোর্ত্তা মরু ওইনা চ্রুদ, গোলদ অমসুং ফর্তিলাইজরশিংদা হন্থখিবা থেংনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ত্রেদ দিফিসিত অসি য়াম্না শাথিনা হন্থেরক্লি অমসুং ঐখোয়গী সপ্পাই চেন্না অখাং কনবা অমসুং ঐখোয়গী এক্সপোর্তরশিংগী নীংহন্নদবা অমসুং হোৎনবা কনবদগী, গ্লোবল ত্রেদতা ঐখোয়গী শেয়র অসি ফগৎলক্লি। মন্ত্রীনসু হায়খি মদুদি ঐখোয়না হেন্না রিলায়েবল ওইবা অমসুং হেন্না ফবা ত্রেদ দেতা পুথোক্নবা হোৎনরি, মসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিনা হেন্না ফবা প্লান্নিং অমসুং পোলিসীশিং ফ্রেম তৌবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651202
০৪.০৯.২০২ফাওবদা খারিফ মহৈ-মরোংশিং অসি হেক্তর লাক্ষ ১০৯৫.৩৮গী রেকোর্দ তৌরবা মফমদা মহৈ-মরোংশিং লোকখ্রে
খারিফ ২০২০গী হৌজিক্কী কুম অসি অসিদা লম হেক্তর লাক্ষ ১০৯৫.৩৮ য়ৌনা থবক পাংথোকপা ঙমখ্রে। হৱাইশিং, হৱাই অপৌবশিং, চুজাক অমসুং থাউ লোক্নবা মরুশিং লোকপা লোইশিনখ্রবসু ফৌ লোকপদি মখা চত্থরি। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না খারিফকী মহৈ-মরোংশিংগী মফমশিং অসি য়ৌশিনবদা অপনবা চৈথেং অমত্তা পীদ্রি। লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা সরকারনা মরুশিং, তীলহাৎ হিদাকশিং, হারশিং, মেছিনরীশিং অমসুং পোৎ শোৎপা অসি মতম চানা হান্না মফম শেমদুনা ফংহনবা অসিনা লায়চৎ অসিগী লোকদাউনগী অসিদসু চাউরবা মফমশিং থু্ংনা থবক পাংথোকপা ঙমহল্লি হায়না ফোংদোকখ্রে। লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং রাজ্য সরকারনা মিশন প্রোগ্রামশিং অমদি ফ্লেগশিপ স্কীমশিং অসি মায় পাক্না থবক পাংথোকহন্নবা অরৈবা থাদুনা হোৎনবা য়াবা হোৎনখি। শ্রী তোমারনা মতম চানা থবক পাংথোকপা, তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা অমদি সরকারগী স্কীমশিং অসিগী কান্নবা লৌবা অসি লৌমীশিংননি হায়না ফোংদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1651248
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• হরিয়ানা: কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগা মরী লৈননা অনলোক-৪গী গাইদলাইনশিং পীথোকখিবগা লোইননা, হরিয়ানা সরকারনা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.শিং) অমসুং রাজ্য অসিদা ফিলম শুতিংগীদমক্তা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। শুতিং তৌবগী মতম অদু য়ারিবমখৈ হন্থহনগদবনি অমসুং মীওই ৫০দগী হেল্লোইদবনি।
• পঞ্জাব: পঞ্জাব সরকারনা সরকারগী হোসপিতালশিং অমসুং মোবাইল ভানশিংদা ফ্রী ৱাক-ইন তেস্তিং, অমসুং রাজ্য অসিদা কেস হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংশিন্নবা কোবিদ তেস্তিং তৌবা থৌগৎনবা অসিগা চপ মান্ননা লানাইগী দোক্তরশিং অমসুং হোসপিতালশিংনা য়ামদবা মেনপাৱর চংবগী মমল লুপা ২৫০দগী হেন্দবা তেস্তিং তৌবগী য়াহল্লগনি
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা, কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা মীওই ২১৪ থেংনখি অমসুং অমা শিখি, হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা পুন্না মমীওই নিপান শিখ্রে।
• অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৩০৫৪ পোজিতিভ ওইবা থেংনখি অমসুং মীওই ১৯৭১ ফখি, অপুনবা কেস মশিং ১১৮৩৩৩দা হেনগৎখ্রে, এক্তিব কেস ২৭৩০৩ অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৩৩০।
• মনিপুর: মনিপুরদা, কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১০২ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং ৩ অমুক শিখ্রে, চাদা ৭২গী চাংদদা ফগৎপগা লোইননা ১৬৭ ফখি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৮০৩ লৈরি।
• মিজোরাম: মিজোরামদা, কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস তরুক রাজ্য অসিদা ঙরাং থেংনখি। অপুনবা কেস ১০৪৬। মিজোরাম সরকারনা অসাম অমসুং ত্রিপুরা বোর্দরদা কমপলসরী রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত অদু লেপখ্রে। থর্মল স্করীনিং অমসুং অতোপ্পা বেসিক প্রোসিজরশিং অদু খক্তমক মিজোরামদা চংলক্লিবশিং অদুদা তেস্ত তৌরগনি।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, হৌজিক ফাওবদা আর.তি.-সি.পি.আর.গী খুত্থাংদা তেস্ত তৌনবগীদমক্তা পুন্না সেমপল ৩৯,৭৬৯ থাখ্রে অমসুং ত্রুনেত মেছিনশিংগী খুত্থাংদা তেস্ত তৌনবগীদমক্তা অতোপ্পা ২৩,৬৩৮ অমুক থাখি।
• কেরলা: সরকারগী সার্বিস তৌরিবা জুনিয়র দোক্তরশিংনা করিগুম্বা মখোয়বু সেলরী চেলেঞ্জদা লৌথোক্ত্রবদি সেপ্তেম্বর ১০দগী সার্বিস্তগী তোক্লগনি হায়না খঙহল্লকখ্রে। কোবিদ ফার্সত-লাইন ত্রীমেন্ত সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা হেল্থ সেন্তরশিংদা থবক তৌখিবা দোক্তর পুন্না ৮৬৮না মখোয়বু সেলরী চেলেঞ্জদগী লৌথোকপীনবা হায়জদুনা মেমোরেন্দম অমা থাজিনখি। রাজ্য অসিদা ঙরাং য়াম্লবা কোবিদ-১৯গী কেস ১,৫৫৩ থেংনখি। হৌজিক-হৌজিক রাজ্য অসিদা পেসেন্ত ২১,৫১৬ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা হৌজিক পুন্না মীওই লাখ ১.৯২ ক্বারন্তিন তৌদুনা লৈরি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা শিবগী মশিং ৩১৫ য়ৌখ্রে
• তামিল নাদু: পুদুচেরীদা ২০ শিখিবগা লোইননা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না শিখিবগী মশিং লৈখি, মসিনা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা লৈখিবা খ্বাইদগী য়াম্বা ১৩ শিখিবগী হান্নগী মশিং অদু হেনখ, ইরাই নুমিৎকী পুং অয়ুক্তা লোইদুনা হৌখিবা পুং ২৪দা ভাইরস অসিদগী মীওই ৫৯১ পোজিতিব ওইখি। ওক্সসফোর্দ য়ুনিভর্সিতীনা পুথোকপা কোভিশীল্দ ভেক্সিন অনিশুবা ফেজগী ক্লিনিকেল ত্রায়লশিংগীদমক্তা চেন্নাই য়ৌরকখ্রে। ভেক্সিন অসিভারত্তা মল্তি সেন্ত্রিক স্তদী অমগী শরুক অমা ওইনা রাজিব গান্ধি জেনরেল হোসপিতাল অমসুং স্রি রামাচন্দ্র ইন্সতিত্যুত ওফ হায়র এজুকেশন এন্দ রিসর্চ পোরুরদা চহি ১৮গী মথক্তা লৈবা ভোলন্তিয়র ৩০০দা তেস্ত তৌরগনি।
• কর্নাতকা: কর্নাতকাদা জুলাইদগী হেনগৎলক্লিবা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিং অদু ১০৪ শিখিবগা লোইননা শগোলশেল নুমিত্তা ৬০৫৪ য়ৌখ্রে। সেপ্তেম্বর ৭তগী থবক তৌবা হৌদোরবা, বেঙ্গলোর মেত্রো রেল কোরপোরেশন্না চৎথোক-চৎশিন তৌরিবশিংদা মখৌয়গী স্মার্ত কার্দশিং তোপ অপ তৌনবা এপ অমা হৌদোক্লগনি। প্রিজন ইনমেত কয়া কোরোনা পোজিতিব ওইখিবগে হায়না হাই কোর্তনা রাজ্য সরকারদা হংখি অমসুং এফিদেভিত অমা ফাইল তৌনবা রাজ্যদা খঙহল্লকখ্রে
• অন্ধ্র প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রীনা আরোগ্যস্রি স্কীম চৎলু য়াদবা হোসপিতালশিংগী মায়োক্তা অহকপা থবক পাইখৎনা য়াথং পীখি। ৱিশাখাপতনম কোবিদ-১৯গী মশিং অদু ৩৯,০০০ হেনখ্রে। গুন্তুর কলেক্তরনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিংগি মেপ্পিং লোইশিন্ননবা নোদল ওফিসরশিংদা খঙহল্লকখ্রে। মহাক্না পেসেন্ত ৪০,০৪৪গী মেপ্পিং হৌজিক ফাওবা লোইদ্রিআ হায়বা উবা ফংখি। হৌজিক ফাওবা ত্রিয়াগিং তৌদ্রিবা পেসেন্ত ৯,৫৮৩ লৈরি।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২৪৭৮থেংনখি, ২০১১ ফখি অমসুং ১০ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২৪৭৮গী মনুংদা কেস ২৬৭দি জি.ঐচ.এম.সি.দগীনি। অপুনবা কেস: ১,৩৫,৮৮৪; এক্তিব কেস: ৩২,৯৯৪; শিখিবশিং: ৮৬৬; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,০২,০২৪। চাদা ১৮গী চাংদা, কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী চাং অসি তেলঙ্গানাগী হেল্থকেয়র স্তাফকী মরক্তা খোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী চাং খ্বাইদগী হেন্না ৱাংঙি।
• মহারাস্ত্র: কোংগ্রেসকী লুচিংবা অমসুং এনিমল হসবেন্দ্রী অমসুং দায়রী দিবেলপমেন্তকী স্তএত মিনিস্তর, সুনি কেদর (৫৯) কোবিদ -১৯ পোজিতিব ওইখ্রে।, মহাক অসিনা মহারাস্ত্র ৱিকাস অঘদি কোলিশন গোভর্নমেন্ততা পোজিতিব ওইখিবা তরুকশুবা মিনিস্তরনি। মহারাস্ত্রদা শগোলশেল নুমিত্তা অনৌবা ইনফেক্সন ১৮,১০৫ থেংনখি, মসিনা অপুনবা কেসশিং অদু লাখ ৮.৪৩ হেলহনখি। মুম্বাইগী অপুনবা মশিং অসি লাখ ১.৫০ য়ৌখ্রে।
• গুজরাত: গুজরাত্তা শগোলশেল নুমিত্তা হৌখিবা পুং খরা অসিদা নুংদাংগী পুং ৫দা লোইদুনা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংখিবদুনা অনৌবা পোজিতিভ কেস ১,৩২৫ থেংনদুনা কোবিদ-১৯পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ১ য়ৌখিবা ১১শুবা রাজ্য ওইখি। গুজরাত্তা লৈরিবা অপুনবা কেস অসি হৌজিক ১,০০,৩৭৫ য়ৌরে। এনালিসিস অমনা উৎখি মদুদি রাজ্য অসিনা অহানবা কেস ২৫,০০০ লান্থোকপদা চংখিবা নুমিৎ ৯০ অদুগা চাংদম্নবদা হৌখিবা নুমিৎ ২৩দা কেস ২৫,০০০ থেংনখি।
• রাজস্থান: রাজস্থান সরকারনা চার্জশিং অদু নোংমদা লুপা ৫,০০০দগীনা লুপা ৯,৯০০ ফাওবগী মরক্তা থমদুনা লনাইগী হোসপিতালশিং কোরোনাভাইরস লাইয়েংবগীদমক্তা মমল লেপথোকখ্রে। ৱারেপ অসি লাইয়েংবগীদমক্তা লানাইগী হোসপিতালশিংনা কা হেন্না য়াম্বা ফী লৌই হায়বা পাউ লাকখিবদগীনি। লাঈয়েংবগী মমল অদুদা পি.পি.ই. কিত অমগী লুপা ১,২০০সু য়াওরিবনি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৬,০৬৭ লৈরি।
• মধ্য প্রদেশ: শগোলশেল নুমিত্তা এম.পি.দা অনৌবা কোরোনা ভাইরস কেস ১,৬৭২ লৈখিদুনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলকপা থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিগী ইনফেক্সগী মশিং অদু ৬৮,৫৮৬তা য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্বা কেস মশিং ২৫৯ ইন্দোরদা থেংনখি, মথংদা গ্বালিয়রদা ২৪৬, ভোপালদা ১৯৮ অমসুং জবলপুরদা ১২৯। ইন্দোরগী অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ১৩,৭৫২ য়ৌখ্রে।

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
04 SEP 2020 6:08PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
With higher number of patients getting cured, India’s total Recoveries surpass 30 lakh
Not only is India’s Case Fatality Rate lower than the global average and progressively declining (current figure is 1.74%), but a very small proportion of the active cases, amounting to less than 0.5%, are on ventilator support. Data also shows that 2% cases are in ICUs and less than 3.5% of the active cases occupy oxygen supported beds. As a result of these measures, India's total COVID-19 recoveries have crossed 30 lakh (30,37,151) today.With the recovery of 66,659 in the last 24 hours, India has continued its trajectory of posting more than 60000 recoveries for the 8th consecutive day. The Recovery Rate amongst the COVID-19 patients is 77.15%. The higher number of recoveries has also led to a steady enhancement in the difference between the recovered and active ones. This difference has crossed 22 lakh, as on date. This ensured that the actual caseload of the country viz. the active cases (8,31,124 which are under active medical care), has reduced and currently comprises only 21.11% of the total positive cases.
For details:
India continues to scale new peaks in COVID-19 tests, More than 11.70 lakh samples tested for 2 consecutive days, Despite the very high testing levels, Daily Positivity rate is below 7.5% and Cumulative Positivity Rate is less than 8.5%
After having successfully achieved the goal of enhancing the daily testing capacity to more than 10 lakhs daily tests, India has scaled new peaks in COVID-19 testing for the last two successive days. For these two successive days, more than 11.70 lakh samples have been tested across the country. 11,69,765 samples were tested in the last 24 hours. No other country has achieved these levels of very high daily testing. With this steep exponential rise in daily testing, the cumulative tests are nearing 4.7 crore. The cumulative tests as on date have reached 4,66,79,145. Even with this very high daily testing, the daily Positivity Rate is still below 7.5%, while cumulative Positivity Rate is less than 8.5%. With the aim to reduce the fatality rate below 1%, India’s Case Fatality Rate (CFR) has touched 1.74% following a gradient of steady and sustained decline.India’s substantial increase in the testing levels is anchored in the daily expanding diagnostic lab network across the country. As on date, with 1025 labs in the government sector and 606 private labs, the country-wide network is strengthened with 1631 total lab facilities.
For details:
PM interacts with IPS Probationers
Prime Minister Shri NarendraModi interacted, through video-conference, with IPS Probationers during the ‘Dikshant Parade Event’ at the SardarVallabhbhai Patel National Police Academy today.Speaking on the occasion, the PM said he regularly interacts with young IPS officers who have passed out from the academy, but this year due to coronavirus he was unable to meet them. “But I’m sure that during my tenure, I will surely meet you all at some point,” he added.The PM wished the IPS probationers for completing their training with success. He said it is very important that the probationers should be proud of their uniform instead of flexing power out of it. “Never lose the respect for your Khaki uniform. The human face of the Khaki uniform has been engraved in the public memory due to the good work done by police especially during this Covid-19,” he said.The Prime Minister appreciated that the 'Humane' side of police came to fore during COVID-19 pandemic.
For details:
Prime Minister Delivers Special Key Note Address at the US-India 2020 Summit of US-ISPF
Prime Minister Shri NarendraModi delivered the Special Key Note Address at the US-India 2020 Summit through video conference yesterday. Addressing the Summit, Shri NarendraModi said the global pandemic has impacted everyone and that it is testing our resilience, our public health systems, our economic systems.The current situation demands a fresh mind set. A mind set where the approach to development is human centric. Where there is a spirit of cooperation between everyone, he said. Talking about the way ahead the Prime Minister said that the country is focussing on ramping up capacities, securing the poor and future proofing our citizens. Referring to various steps taken to ramp up facilities for fighting COVID and to increase awareness amongst the citizens, the Prime Minister said all such early measures ensured that the country with 1.3 billion people and limited resources has one of the lowest death rates per million in the World. He expressed his happiness that India’s business community, especially the small business has been proactive. Starting from almost nothing, they made us the second largest PPE kits manufacturer in the World, he said. Referring to various reforms the Prime Minister said that the pandemic failed to impact the aspirations and ambitions of 1.3 billion Indians.
For details:
Text of Prime Minister’s Special Key Note Address at US-ISPF US-India Summit 2020
For details:
Shri PiyushGoyal says country’s Exports and Imports are showing positive trends; Trade deficit is narrowing
Union Minister of Commerce and Industry Shri PiyushGoyal today met the Office-bearers of various Export Promotion Councils (EPCs), to discuss the issues concerning the country’s global trade, ground level situation, and problems being faced by the exporters. In his opening remarks, the Minister said that the country’s exports as well as imports are showing positive trends. The exports are approaching the last year’s levels, after making a sharp dip in April this year due to pandemic. Regarding imports, the positive thing is that the Capital Goods imports have not declined, and the reduction in imports has been seen mainly in crude, gold and fertilizers. He added that the trade deficit is reducing drastically and our share in the global trade is improving, thanks to our resilient supply chains, and perseverance and hardwork of our exporters.
For details:
Record area of 1095.38 lakh ha has been covered under Kharif crops as on 04.09.2020
In the current season of Kharif 2020, record area of 1095.38 lakh has been covered. Sowing of rice still continues while sowing of pulses, coarse cereals, millets and oilseeds is almost over. There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar said that the timely prepositioning of inputs by Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large coverage even during pandemic lockdown conditions.Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare and State Governments have put all efforts in successful implementation of mission programs and flagship schemes. Shri Tomar said that credit goes to farmers for timely action and adoption of technologies and taking benefit of government schemes.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Haryana: With Unlock-4 guidelines regarding COVID-19 Pandemic already in place, Haryana Government has issued Standard Operating Procedures (SOPs) and guidelines for Film Shooting in the State. The duration of shooting should be restricted to the minimum possible and not more than 50 persons should be present. Moreover, shooting would commence only after all the persons involved are thermally scanned and are found asymptomatic. The locations will be chosen taking into consideration if the locality falls in or near containment zones. Permissions and approvals will be given only for safe zones.
• Punjab: Punjab government has decided to allow free walk-in Testing in government hospitals and mobile vans, and similar testing at a nominal manpower cost not exceeding Rs 250 by private doctors and hospitals, to encourage increased Covid testing to check the surge in cases in the state. People who want their result immediately can opt for Rapid Antigen testing while RT-PCR testing will also be similarly available.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, 214 more people tested positive for COVID-19 and one death, total eight people died in the State till now.
• Assam: In Assam, 3054 more people tested positive for COVID-19 and 1971 people recovered yesterday, total cases rise to 118333, active 27303 and total death 330.
• Manipur: In Manipur, 102 more people tested positive for COVID-19 and 3 more deaths, 167 recoveries with 72 percent recovery rate. There are 1803 active cases in the state.
• Mizoram: In Mizoram, six fresh cases of COVID-19 detected in the state yesterday. Total cases 1046.Compulsory Rapid Antigen Test at Assam and Tripura border by Mizoram government to be discontinued. Only thermal screening and other basic procedures will be carried out to test those entering Mizoram.
• Nagaland: In Nagaland, a total of 39,769 samples have been sent for testing through RT-PCR and another 23,638 sent for testing through TrueNat machines so far.
• Kerala: Junior doctors in government service have threatened of quitting from service on September 10 if they are not exempted from salary challenge. A total of 868 doctors who are appointed in Covid First-Line Treatment Centres and other health centres have given a memorandum to the CM requesting to avoid them from salary challenge. However, CM has declared that the government will not re-examine the decision on salary challenge. As many as 1,553 Covid-19 cases were reported in the state yesterday. At present, 21,516 patients are undergoing treatment in the State and currently there are a total of 1.92 lakh people are under quarantine in various districts. The death toll in the State so far is 315.
• Tamil Nadu: Puducherry registered its highest single-day Covid-19 toll with 20 deaths, beating the previous highest of 13 deaths a few days back, while 591 more tested positive for the virus in the last 24 hours ending 10 am on Friday. Madras High Court has directed the School Education Department to conduct Covid-19 tests for the physically and mentally challenged candidates and also their scribes, appearing for Class X private exams, starting September 21. Covishield vaccine developed by Oxford University reached Chennai for phase two clinical trials. The vaccine will be tested on 300 health volunteers above the age of 18 at Rajiv Gandhi Government General Hospital and Sri Ramachandra Institute of Higher Education and Research, Porur, as part of multi-centric study in India.
• Karnataka:Covid-19 fatalities in Karnataka which have been on the rise since July touched 6054 on Thursday with 104 deaths. With services set to resume on September 7, Bangalore Metro Rail Corporation will introduce an app to allow commuters to top up their smart cards. High Court has asked the State govt that how many prison inmates have tested corona positive and directed the state to file an affidavit. State government has decided to penalise private labs for delay in testing samples sent by it.
• Andhra Pradesh: Chief Minister has issued instructions to take strict action against hospitals that would not implement the Aarogyasri scheme. Officials have been advised to set up Covid help desks at every Aarogyasri empaneled hospitals to make the services accessible. Visakhapatnam Covid-19 cases count breaches 39,000 mark. Guntur collector has directed nodal officers to complete mapping of Covid-19 positive cases. He observed that mapping of 40,044 patients was yet to be completed. There are 9,583 patients who are yet to undergo triaging.
• Telangana: 2478 new cases, 2011 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours; out of 2478 cases, 267 cases reported from GHMC. Total cases: 1,35,884; Active cases: 32,994; Deaths: 866; Discharges :1,02,024. At 18 per cent, Covid-19 positivity rate highest among healthcare staff in Telangana. As there was a high incidence of Covid-19 in the age group of 20 to 50 years, the government has requested the people not to step out, unless absolutely necessary. Covid-19 test must for all MLAs, journalists attending Telangana legislature's monsoon session.
• Maharashtra: Congress leader and the state Minister for Animal Husbandry and Dairy Development Sunil Kedar (59) has tested positive for Covid 19. He is the 6th Minister of the Maharashtra VikasAghadi coalition government to test positive. Maharashtra on Thursday reported 18,105 new infections, taking the cumulative tally past 8.43 lakh cases. The tally for Mumbai has since reached 1.50 lakhs. Meanwhile, Maharashtra Governor Bhagat Singh Koshiyari, in his capacity as the Chancellor of the Universities has agreed to the state government’s proposal to conduct online exams which can be taken from home by the students.
• Gujarat: Gujarat on Thursday became 11th state to have 1 lakh cumulative Covid-19 patients as it recorded 1,325 new positive cases, the highest single-day tally in the past hours ending at 5pm. The total cases in Gujarat now stand at 1,00,375. An analysis reveals that the last 25,000 cases were recorded in the past 23 days compared to 90 days it took for the state to cross the first 25,000 cases.
• Rajasthan: The Rajasthan government has fixed rates for Coronavirus treatment at private hospitals, keeping the charges between Rs 5,000 to Rs 9,900 a day. The decision has come amid reports that private hospitals were charging exorbitant fee for the treatment. The treatment cost includes Rs 1,200 of a PPE kit. The state has 16,067 active cases as on date.
• Madhya Pradesh: MP on Thursday reported the highest single-day rise of 1,672 new coronavirus cases, which pushed the state's infection count to 68,586. At 259, Indore reported the highest number of cases in the day in the state, followed by 246 in Gwalior, 198 in Bhopal and 129 in Jabalpur. Indore's total count of cases has reached 13,752.