ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
2020 ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ
• ଏହି ମାସରେ ମୋଟ 86,449 କୋଟି ଟଙ୍କା ଜିଏସ୍‌ଟି ଆକାରରେ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି
01 SEP 2020 6:04PM by PIB Bhubaneswar
2020 ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଦେଶରେ ମୋଟ 86,449 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ 15906 କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବାବେଳେ ରାଜ୍ୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ପରିମାଣ 21064 କୋଟି ଟଙ୍କା । ସେହିଭଳି ଏହି ମାସରେ ସମନ୍ୱିତ ଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦରେ 42246 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆଦାୟ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ସଂଗୃହୀତ ରାଜସ୍ୱ ପରିମାଣ 19179 କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହାଛଡା ସେସ୍‌ ବା ଉପକର ବାବଦରେ ଏହି ମାସରେ ମୋଟ 7215 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଉପରୁ ମିଳିଥିବା ଟିକସ ପରିମାଣ 673 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ନିୟମିତ ପରିଶୋଧ ଅନୁସାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସିଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦରେ 18216 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ସମନ୍ୱିତ ଜିଏସ୍‌ଟିରୁ ରାଜ୍ୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦକୁ 14650 କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ନିୟମିତ ପରିଶୋଧ ପରେ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡିକର ଅଗଷ୍ଟ ମାସର ଆୟ ଯଥାକ୍ରମେ 34122 କୋଟି ଟଙ୍କା (ସିଜିଏସ୍‌ଟି) ଏବଂ 35714 କୋଟି ଟଙ୍କା (ଏସ୍‌ଜିଏସ୍‌ଟି) ।
2019 ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦରେ ସରକାର ଯେତେ ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ କରିଥିଲେ ଚଳିତବର୍ଷ ସେହି ମାସରେ ଏ ବାବଦ ଆୟ 88 ଶତାଂଶ ରହିଛି । ଏହି ମାସରେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ 77 ଶତାଂଶ (ଘରୋଇ ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସଂଗୃହୀତ ରାଜସ୍ୱ ସହ) ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ଏହା ଥିଲା 92 ଶତାଂଶ । ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ବାର୍ଷିକ 5 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାରବାର କରୁଥିବା ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଚଳିତମାସ ଯାଏଁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବାକୁ କୋହଳ ସମୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
ତଳେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଟେବୁଲରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଭିନ୍ନ ମାସର ମୋଟ ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହର ଧାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଚଳିତବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସ ଏବଂ ଗତବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ଜିଏସ୍‌ଟିର ଏକ ତୁଳନାତ୍ମକ ଚିତ୍ର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଟେବୁଲ – ଅଗଷ୍ଟ ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟୱାରୀ ସଂଗୃହିତ
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ
ଅଗଷ୍ଟ-19
ଅଗଷ୍ଟ-20
ବୃଦ୍ଧି
1
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
302
326
8%
2
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
676
597
-12%
3
ପଞ୍ଜାବ
1,255
1,139
-9%
4
ଚଣ୍ଡିଗଡ
160
139
-13%
5
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
941
1,006
7%
6
ହରିୟାଣା
4,474
4,373
-2%
7
ଦିଲ୍ଲୀ
3,517
2,880
-18%
8
ରାଜସ୍ଥାନ
2,550
2,582
1%
9
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
4,975
5,098
2%
10
ବିହାର
981
967
-1%
11
ସିକ୍କିମ
163
147
-10%
12
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
45
35
-22%
13
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
27
31
17%
14
ମଣିପୁର
37
26
-29%
15
ମିଜୋରାମ
28
12
-56%
16
ତ୍ରିପୁରା
58
43
-26%
17
ମେଘାଳୟ
117
108
-7%
18
ଆସାମ
768
709
-8%
19
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
3,503
3,053
-13%
20
ଝାଡଖଣ୍ଡ
1,770
1,498
-15%
21
ଓଡିଶା
2,497
2,348
-6%
22
ଛତିଶଗଡ
1,873
1,994
6%
23
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ
2,255
2,209
-2%
24
ଗୁଜରାଟ
6,185
6,030
-3%
25
ଡାମନ ଏଣ୍ଡ ଡିଉ
103
70
-32%
26
ଦାଦ୍ରା ଏଣ୍ଡ ନଗର ହାଭେଲି
159
145
-9%
27
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
13,407
11,602
-13%
29
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
6,201
5,502
-11%
30
ଗୋଆ
325
213
-34%
31
ଲାକ୍ଷାଦୀପ
1
0
-72%
32
କେରଳ
1,582
1,229
-22%
33
ତାମିଲନାଡୁ
5,973
5,243
-12%
34
ପୁଡିଚେରୀ
161
137
-15%
35
ଆଣ୍ଡାମାନ ଏଣ୍ଡ ନିକୋବର
30
13
-59%
36
ତେଲଙ୍ଗାନା
3,059
2,793
-9%
37
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
2,115
1,955
-8%
38
ଲାଦାଖ
0
5
97
Other Territory
170
180
6%
99
Centre Jurisdiction
100
161
61%
ସମୁଦାୟ
72,543
66,598
-8%

Ministry of Finance
GST Revenue collection for August, 2020
Rs. 86,449 crore of gross GST revenue collected in the month of August
01 SEP 2020 6:04PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of August, 2020 is Rs. 86,449 crore of which CGST is Rs. 15,906 crore, SGST is Rs. 21,064 crore, IGST is Rs. 42,264 crore (including Rs. 19,179 crore collected on import of goods) and Cess is Rs.7,215 crore (including Rs. 673 crore collected on import of goods).
The government has settled Rs. 18,216 crore to CGST and Rs. 14,650 crore to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue earned by Central Government and the State Governments after regular settlement in the month of August, 2020 is Rs. 34,122 crore for CGST and Rs. 35,714 crore for the SGST.
The revenues for the month are 88% of the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from import of goods were 77% and the revenues from domestic transaction (including import of services) were 92% of the revenues from these sources during the same month last year. It may also be noted that the taxpayers with turnover less than Rs. 5 crore continue to enjoy relaxation in filing of returns till September.
The chart shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of August 2020 as compared to August 2019 and for the full year
.
Table: State-wise collection till August[1]
Aug-19
Aug-20
Growth
1
Jammu and Kashmir
302
326
8%
2
Himachal Pradesh
676
597
-12%
3
Punjab
1,255
1,139
-9%
4
Chandigarh
160
139
-13%
5
Uttarakhand
941
1,006
7%
6
Haryana
4,474
4,373
-2%
7
Delhi
3,517
2,880
-18%
8
Rajasthan
2,550
2,582
1%
9
Uttar Pradesh
4,975
5,098
2%
10
Bihar
981
967
-1%
11
Sikkim
163
147
-10%
12
Arunachal Pradesh
45
35
-22%
13
Nagaland
27
31
17%
14
Manipur
37
26
-29%
15
Mizoram
28
12
-56%
16
Tripura
58
43
-26%
17
Meghalaya
117
108
-7%
18
Assam
768
709
-8%
19
West Bengal
3,503
3,053
-13%
20
Jharkhand
1,770
1,498
-15%
21
Odisha
2,497
2,348
-6%
22
Chattisgarh
1,873
1,994
6%
23
Madhya Pradesh
2,255
2,209
-2%
24
Gujarat
6,185
6,030
-3%
25
Daman and Diu
103
70
-32%
26
Dadra and Nagar Haveli
159
145
-9%
27
Maharashtra
13,407
11,602
-13%
29
Karnataka
6,201
5,502
-11%
30
Goa
325
213
-34%
31
Lakshadweep
1
0
-72%
32
Kerala
1,582
1,229
-22%
33
Tamil Nadu
5,973
5,243
-12%
34
Puducherry
161
137
-15%
35
Andaman and Nicobar Islands
30
13
-59%
36
Telangana
3,059
2,793
-9%
37
Andhra Pradesh
2,115
1,955
-8%
38
Ladakh
0
5
97
Other Territory
170
180
6%
99
Centre Jurisdiction
100
161
61%
Grand Total
72,543
66,598
-8%
[1] Does not include GST on import of goods