হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারতনা চীংদোল অমগসু লোম্লে; ফগৎলকপা অপুনবা মশিং মিল্লিয়ন ২ হেল্লে
হৌখিবা পুং ২৪দা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংনা মীওই ৬০,০৯১ ফগৎলকখ্রে
ভারতকী ফগৎপগী চাংসু চীংদোল অমা লেপ্লে, চাদা ৭৩ লান্না চেনখ্রে
19 AUG 2020 11:24AM by PIB Imphal
খোঙজেল য়াঙনা চেন্দুনা অপুনবা তেস্ত মশীং করোর ৩ লান্থোক্তুনা ভারতনা অতোপ্পা থাক ৱাংবা অমগসু রেকোর্দ থম্লে‍। অপুনবা ফগৎলকপা মশীং ঙসি মিল্লিয়ন ২ লান্থোকখ্রে (২০,৩৭,৮৭০)‍।
মসিগা লোয়ননা অতোপ্পা এচিভমেন্ত অমা হায়রগদি হৌখিবা পুং ২৪সিদা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা মীওই ৬০,০৯১ ফগৎলকখিবা অসিনি‍। অসিগুম্লবা মশীং য়াম্লবা কোবিদ-১৯ নারুবা মীওইশিং ফগৎলকপা অমদি অনা লায়েংশঙশিংদগী অমসুং য়ুমদা আইসোলেসন তৌবদগী (মাইল্দ অমসুং ময়ায় ওইরপ তৌবা কেসশিং) থাদোকখিবগা লোয়ননা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৭৩ (৭৩.৬৪) ওইদুনা চীংদোল অনী লোম্লে‍। মসিনা কেস ফেতেলিতী রেত (মী শিবগী চাং) হন্থহল্লে অমদি ঙসি চাদা ১.৯১দা নেম্না লৈরে‍।
রেকোর্দ ওইনা ৱাংনা ফগৎলকপা অসিনা একচুএল কেস লোদ হায়বদি মক্তিব কেস হন্থহন্দুনা হৌজিক্কী ওইনা অপুনবা পোজিতিব কেসকী শরুক ৪ থোকপগী ১দা (শুপ্নতগী চাদা ২৪.৪৫) লৈরে‍। মশীং য়াম্না ফগৎলকপা অমদি শিইবগী চাং হন্থরকপা অসিনা ভারতকী থাক নাইবা খুজিল থৌরাং অসি কান্নবা ফংলে হায়বা উৎলি‍। ভারতকী ওইনা এক্তিব কেসতগী (৬,৭৬,৫১৪) ফগৎলকপনা মশীং ১৩,৬১,৩৫৬ হেল্ল‍‍।
জনুৱারী ২০২০ হৌরকপদগী হৌনা, ভারত লৈঙাক্না চেকশিন্না লৈবাকসিদা কোবিদ-১৯গী থাক নাইবা, মাঙজৌনবা অমদি ইচঙ থৌবা রেন্সপোন্স অমসুং মেনেজমেন্তকী লাল্লোং ইন্দুনা লাকখি‍। মীৎয়েং চঙবা, পুন্না পাঙথোকমিন্নবা অমদি লৈঙাক মপুম ওইনা চঙশিনখিবা খোঙজঙ অসিনা মায় পাকপা পুরক্লি‍।
কেয়রগী খোঙথাঙ, ইচঙ থৌনা তেস্ত তৌবগী থৌরাং, মপুং ফানা ত্রেক তৌবা অমসুং মতিক চানা লায়েংবা হায়রিবা ৱাফমশিং অসিদা লেপ্পা নাইদবা থৌরাং অসি কেন্দ্রনা লুচিংদুনা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংগা খুৎশম্নরগা চঙশিল্লকখিবনি‍। অহেনবা মীৎয়েঙ চঙদুনা য়ুমথোঙ য়ুমথোঙ খুদিং চঙদুনা কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবনা কোবিইদ-১৯ কেসশিং ঙন্না থেংনবা অমদি মশক খঙদোকপা ঙমহল্লি‍। থোইদোক্না কন্না নাদবা কেসশিংদি নীংথিনা শেন্নরগা ময়ুমদা আইসোলেসন তৌহন্দুনা লায়েংলি‍। মরম চাবা স্তেন্দর্দ কেয়র এপ্রোচতা য়ুম্ফম ওইবা নীংথিনা মান্ননা শেমদোক্লবা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না কন্না নাবা অমদি কা হেন্না ফীভম শোকচিল্লবা অনাবশিং অনা লায়েংশঙদা পুদুনা খ্বাইদগী ফবা মেদিকেল কেয়র পীরি‍।
ভারত লৈঙাক্না স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংগা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা অনা লায়েংশঙশিংগী মচাক মথুম ফগৎহন্দুনা তোঙান তোঙানবা কাঙলুপকী পোজিতিব কেসশিংবু কেদিকেতেদ কোবিইদ কেয়র সেন্তর (দি.সি.সি.সি.), দেদিকেতেদ কোবিদ হেল্থ সেন্তর (দি.সি.ঐচ.সি.) অমসুং দেদিকেতেদ কোবিদ হোস্পিতাল (দি.সি.ঐচ.)শিংদা মেদিকেল কেয়র পীরি‍। অসিগুম্বা মফমশিংগী মশীংসু শীংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎলে‍। ঙসিদি দি.সি.ঐচ. ১৬৬৭, দি.সি.ঐচ.সি. ৩৪৫৫ অমসুং দি.সি.সি.সি. ১১,৫৯৭ লৈরে‍। মখোয়না পুন্না আইসোলেসন ফমুং ১৫,৪৫,২০৬, ওক্সিজেনগী ঙাক্লৌ য়াওবা ফমুং ২,০৩,৯৫৯, অমসুং আই.সি.য়ু. ফমুং ৫৩,০৪০ পীরি‍।
কেয়র অমসুং সর্ভিস পীনিংদবা লৈরকপদা তুমিন্না য়েংদুনা লৈবা য়ারোইদবা মতিং লৈবা এম্বুলেন্স সর্ভিস, অমসুং থিজিন হুমজিনবগী লায়েং পথাপকা পুনশিল্লবা নন-ইনভেজিব ওক্সিজেনগুম্বা থৌরাংশিং লৌখত্তুনা কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংদা খোঙলৌ পল্লৌবা লৈতবা অমদি পোইন্ত-তু-পোইন্ত মেদিকেল মেনেজমেন্ত পীবা ঙমহল্লি‍। এইম্স নই দিল্লীনা মখোয়গী তেলি-কন্সল্তেসনগী খুত্থাঙদা স্তেত/য়ু.তি.শিংগী দোক্তরশিংগী ক্লিনিকেল কেপাসিতীশিং শেমগৎপদা মতেং পাংলি‍। অসিগুম্বা তোপ তোপ্পা থৌরাংসিগী খুত্থাঙদা নই দিল্লীগী এইম্সকী স্পিসিএলিস্ত দোক্তরশিংনা কেস ফেতেলিতী হন্থহন্নবগী পান্দম অমদা স্তেতকী অনা লায়েংশঙশিংদা লৈরিবা আই.সি.য়ু.শিং পান্নরিবা দোক্তরশিংদা ৱাখল লৌশিংগী অমদি এক্সপর্তকী লমজিং লমতাক পীরি‍।
হায়রিবা থৌরাংশিং অসিদা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবশিংদি স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা অশাশিংনি‍। এক্তিব কেস সর্চ তীমগী শরুক অমা ওইনা মখোয়না য়েংশিনবগী অমদি কন্তেক্ত ত্রেসিংগী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমদি ময়ুমদা আইসোলেসন তৌরিবা অনাবশিংদা লমজিং লমতাক পীরি‍। ফীভম লুবা অনাবশিং মতম চানা লায়েংনবগীদমক অনা লায়েংশঙদা য়ৌহল্লকপগী মরুওইবা থৌদাং মখোয়না য়ারি‍। মখোয়না লৈকায়শিংবুসু কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা অমদি লাকশিন্নবা পাম্বৈশিংগী মরমদা ঈ-পাউ শন্দোক্তুনা মতেং পাংলি অমদি মথৌ তাবশিংবুসু হকশেলগী সর্ভিসেসশিং ফংহনবদা মতেং পাংলি‍।
তেক্নিকেল ইসু, চৎন-কাংলোন অমদি পাউতাক ৱারোলশিংগা মরী লৈনবা কোবিদ-১৯গী মতাংদা অচুম্বা অমদি অনৌবা ৱাফমশিংগীদমক চাং নাইনা চঙবিয়ু: https://www.mohfw.gov.in/ অমদি @MoHFW_INDIA .

Ministry of Health and Family Welfare
India scales another peak: Total recoveries cross 2 million
Highest ever single day recoveries of 60,091 in last 24 hours
India’s Recovery Rate scales a peak too, races past 73%
19 AUG 2020 11:24AM by PIB Delhi
Fast on the heels of crossing 3 crore cumulative tests, India has recorded another high. Total number of recoveries has crossed 2 million today (20,37,870).
Coupled with this is another achievement of highest ever single day recoveries of 60,091 in the last 24 hours. With this high number of COVID-19 patients recovering and being discharged from the hospitals and home isolation (in case of mild and moderate cases), the Recovery Rate has scaled the twin peak of crossing 73% (73.64%). This has also led to the declining Case Fatality Rate, which stands at a new low of 1.91% today.
The record high recoveries have ensured that the actual caseload of the country viz. the active cases has reduced and currently comprises less than 1/4th (only 24.45%) of the total positive cases. Higher number of recoveries and declining fatality has shown that India's graded strategy has worked. India has posted 13,61,356 more recoveries than the active cases (6,76,514).
From the beginning of January 2020, Government of India assiduously followed a graded, pre-emptive and proactive response and management strategy for COVID-19 in the country. The focussed, collaborative and ‘whole of government’ approach has yielded success.
Building on the continuum of care approach, the policy of TESTING aggressively, TRACKING comprehensively & TREATING efficiently is led by the Centre and implemented in conjunction with the State/UT governments. Focussed attention on effective surveillance and house-to-house contact tracing has led to early detection and identification of COVID-19 cases. The mild and moderate cases are treated under supervised home isolation. As per the standardized clinical management protocol based on the holistic Standard of Care approach, the critical and severe patients are hospitalised and provided the best medical care.
Government of India along with efforts of the State/UT governments has ramped up the hospital care infrastructure across the country to ensure that medical care for different categories of positive cases is provided through the Dedicated COVID Care Centre (DCCC), Dedicated COVID Health Centre (DCHC) and Dedicated COVID Hospital (DCH). Their numbers has substantially increased too. Today there are 1667 DCH, 3455 DCHC and 11,597 DCCC. Cumulatively they provide 15,45,206 isolation beds, 2,03,959 Oxygen supported beds, and 53,040 ICU beds.
The seamless and point–to-point medical management of the COVID-19 patients has been made possible through effective ambulance services with zero tolerance on refusal of care and service, and measures such as use of non-invasive oxygen combined with use of investigational therapies. AIIMS, New Delhi through its tele-consultation sessions has helped to build the clinical capacities of doctors in the States/ UTs. Through this unique initiative, specialist doctors from AIIMS, New Delhi provide expert guidance and knowledge support to doctors manning ICUs in the State hospitals aimed to reducing the case fatality.
Integral to these efforts has been the remarkable contribution of the ASHAs in the States/UTs. Being part of the Active Case Search teams, they have strengthened the surveillance and contact tracing, and supervised the patients in home isolation. They have played a key role in ensuring critical patients reach to the hospitals for timely treatment. They have also supported the communities through awareness regarding the measures for prevention and control of COVID-19, and helped the needy to access healthcare services.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.