হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী নীংখা তমখিবা নুমিত্তা লৈবাক মীয়ামদা ৱারোল পীবদা লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গা থৌনা ফনা লান্থেংনরিবসিগীদমক ইকাই খুম্নবা ফোংদোকখ্রে
নেস্নেল দিজিতেল হেলথ মিসন হৌদোকখ্রে
15 AUG 2020 2:28PM by PIB Imphal
হৌজিক হৌজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং ভারতনা অমুক্তদা অমসুং থৌনা ফনা লৈবাক অসিবু "আত্মনির্ভর" ওইনবা হোৎনরিবা অসিনা লৈবাক অসিনা মনীং তমখিবগী চহী ৭৪শুবা পালন থৌরমগী ৱারোলদা হকশেলগী লমদা কেন্দ্র সরকার অসিনা মাই পাক্না পাঙথোকখিবা থবকশিং পল্লদুনা ফোংদোকখি।
লাইনা অসিনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং মনুংগী অৱাবদা শরুক য়ারদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী কোরোনা লান্মীশিং অসি "সেবা পর্মো ধর্ম" হায়বসিমক খুদম ওইনা উৎপীবগীদমক থাগৎফম থোকই। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীরদুনা হায়খি মদুদি "ঐখোয়না কোরোনাদগী শোইদনা মাই পাক্কনি। 'অচেৎপা ৱাখল্লোন'না মাই পাকপগী লম্বীদা শোইদনা পুগনি।"
কোবিদ-১৯গী মরকসিদা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্না হোৎনবগী ৱাখল্লোন মাই পাক্না শাগৎপা ঙমখিবা লৈবাক অসিগী 'আত্মনির্ভর ভারত'কী থৌনাবু মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা পি.পি.ই. কিৎ, এন.৯৫ মাস্ক, ভেন্তিলেতর অসিনচিংবা কয়া শাজবা ঙম্লে, হায়রিবশিং অসি মমাংদদি লমদম অসিদা শারমদবনি। অসিগুম্বা মালেমগী থাক্তা লৈবা পোত্থোকশিং পুথোকপা ঙম্বগী কেপাসিতী হেনগৎলক্লিবসি মহাক্কী "ভোকেল ফোর লোকেল"দা নিন্দুনা লৈখি।
লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী ঙসি ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা "লেব অমখক্তং লৈরম্বদগী লৈবাক শীনবা থুংনা লেব ১৪০০ ফাওবা লৈখৎলক্তুনা কোবিদ তেস্ত তৌবা ঙম্বগী থাক ৱাংখৎলক্লিবসি পনখি। ঐখোয়না মমাংদা নোংমদা তেস্ত ৩০০তমক তৌবা ঙম্লম্মি; ঙসিদি ঐখোয়না নোংমদা তেস্ত লাখ ৭তগী হেন্না তৌরে। হায়রিবসি য়াম্না তেনবা মতমদা ফংবা ঙমখি" হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না নীংখা তমখিবা নুমিত্তা মীয়ামদা ৱারোল পীবদা, প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনাগী তিকা ভারতনা পুথোক্নবা থৌরাং তৌরিবসিবুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সাইন্তিস্তশিংনা মিসন অসি মাই পাক্নবগীদমক অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা হোৎনরি। হৌজিক্কী ওইনদি, তিকা অহুমখক তেস্ত তৌবগী তোঙান-তোঙানবা তাংকক্তা লৈরে। সাইন্তিস্তশিং ইঙ্গিৎ অমহেক পীরকপগা পাক্তক্ননা শাবগী থবক পায়খৎলগনি। তিকা অসিবু পুথোকপগী অমসুং য়েন্থোক্নবগী ব্লুপ্রিন্ত অমসু শেম্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
লৈবাক অসিনা মেদিকেল এজুকেসন অমসুং হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মপাঙ্গল হেনগৎনবগীদমক হোৎনরিবসিবু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা এইমস অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংনা লৈবাক অসিগী মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ঐখোয়না এম.বি.বি.এস. অমসুং এম.দি. কোর্সশিংদা সিৎ ৪৫,০০০ অমগা হাপকৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুশ্মন ভারত হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংনা লাইচৎ মনুংদা কোবিদ নত্তবা অনাবশিংবু লাইয়েংবগী লৌরিবা থৌদাং অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। ঐচ.দব্ল্যু.সি. লাখ ১.৫কী মংলান অমা শাগৎলিবসিগী মনুংদগী অহুম থোকপগী মনুংদা অমদি এক্তিব ওইরে হায়না মহাক্না হায়খি। অয়ুশ্মন ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (পি.এম.জে.এ.ৱাই.)না হকশেলগী সেক্তরদা সর্বিস পীবগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লগনি হায়বগী থাজবা থমখি।
নেস্নেল দিজিতেল হেলথ মিসন লাউথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অখন্নবা হেলথ আই.দি. অমা লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্তা পীগনি মসিনা লাইনা, দাইগ্নোস্তিক্স, রিপোর্ত, মেদিকেসন অসিনচিংবগী ঈ পাউশিং আই.দি. অমখক্তদা কম্মন দেতাবেজ অমগী খুথাংদা য়াওগনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Prime Minister salutes the country’s valiant fight with COVID in his I-Day address to the nation
Announces the National Digital Health Mission
15 AUG 2020 2:28PM by PIB Delhi
The ongoing COVID-19 pandemic and India’s simultaneous graded and pro-active approach that made the country “Atmanirbhar” found a place in the Prime Minister’s address to the Nation on the 74th Independence Day, as he highlighted the accomplishments of the Central government in the field of health.
Expressing his condolences for families who lost their loved ones to the disease, he said that India’s Corona warriors need to be applauded as they have exemplified the mantra “Seva Parmo Dharma.” The Prime Minister reassured the nation that “we will win against corona. ‘Strong will’ will lead to victory”.
He highlighted the ‘Atmanirbhar Bharat’ spirit of the country that has resulted in achieving self-reliance amid COVID-19. He said that the country is now producing PPE kits, N95 masks, ventilators etc., which were not being manufactured domestically. The increase in production capacity of such world class items also echoed in his call “vocal for local”.
Speaking from the ramparts of the Red Fort today, the Prime Minister highlighted the country’s steady escalation of its COVID testing capacity “From merely one lab we have today more than 1400 labs across the country. We were earlier conducting just 300 tests on a day; today we are conducting more than 7 lakh tests in a day. We have achieved this in a very less amount of time”, he stated.
In his Independence Day address to the nation, the Prime Minister mentioned about India’s strategy for development of the Corona Vaccine. He stated that sscientists are working on this mission with strong determination. Presently, three vaccines are in different stages of testing. As soon as the scientists give a nod, mass production shall commence. A blueprint for the production and distribution of the vaccine is also ready, he added.
Expanding on the country’s push for increased capacity in Medical Education and Health Infrastructure, Prime Minister stated that the new AIIMS and medical colleges will strengthen the medical infrastructure in the country. We have added more than 45,000 seats in MBBS and MD courses, he added. The Prime Minister also appreciated the role played by the Ayushman Bharat health & Wellness Centres (HWCs) in provisioning of non-COVID healthcare services during the ongoing pandemic. Of the envisaged 1.5 lakh HWCs, one third are already active, he said. He also expressed confidence that Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) will improve the effectiveness of services in the health sector.
Announcing the National Digital Health Mission, Prime Minister said that a Unique Health ID will be provided to every citizen which will have details of the diseases, diagnosis, report, medication etc., in a common database through a single ID.