PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
14 AUG 2020 6:29PM by PIB Delhi
Text Box: • Recovery Rate stands at 71.17% today, with total recovered COVID-19 patients having increased to more than 17.5 lakh• India conducts record high of nearly 8.5 lakh tests in a single day• Case Fatality Rate further reduces to 1.95%• Active cases are 6,61,595• 23 lakh PPEs exported in one month only, establishing India’s global position• Centre has distributed 1.28 cr PPEs to States / UTs / Central Institutions, free of cost.• Special I-Day celebration arrangements made at Red Fort tomorrow in view of COVID-19
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India conducts record high of nearly 8.5 lakh tests in a single day; On a continues rise, Recovery Rate stands at 71.17%; Case Fatality Rate further reduced to 1.95%
As a result of ramping up its testing facilities on a sustained basis, India has touched a new high of the highest number of tests in a single day, so far. A record high of 8,48,728 tests were conducted in the last 24 hours. This has taken the cumulative tests to 2,76,94,416. WHO has advised that a country needs 140 tests per day per million population. While the national average is 603 tests/day/million population, 34 States/UTs have exceeded this figure.The network, as on today, consists of1451 labs with 958 in the government sector and 493 private labs. Successful implementation of TESTING aggressively, TRACKING comprehensively & TREATING efficiently has ensured a rising Recovery Rate, which stands at 71.17% today. The total recovered COVID-19 patients have increased to more than 17.5 lakh (17,51,555). The recoveries exceed the active cases (6,61,595) by nearly 11 lakh (1,089,960).Effective clinical management through a Standard of Care treatment protocol has further ensured progressive and sustained decline in the mortality among COVID patients. The Case Fatality Rate is pegged at 1.95% today, maintaining its path of steady decline.
For details:
India establishes its global position with export of 23 lakh PPEs in one month only; Union Govt distributes more than 1.28 Cr PPEs to States/UTs
In view of the strengthened domestic production capacity and having met the domestic requirements for PPEs, the revised notification of the Director General of Foreign Trade (DGFT) in July 2020 permitted export of PPEs. As a result of this relaxation, in the month of July itself, India exported 23 lakh PPEs to five countries. These include the USA, UK, UAE, Senegal and Slovania. This has substantially aided India to position itself in the global export market of PPEs.The “Make in India’ spirit embedded in the Atmanirbhar Bharat Abhiyaan has resulted in providing resilience and self-sufficiency to the country for various medical equipment including PPEs. While the Union Government is supplying PPEs, N95 masks, ventilators etc., to the State/UT Governments, States are also procuring these items directly. Between March to August 2020, they have procured 1.40 crore indigenous PPEs from their own budgetary resources. During the same period, the Centre has distributed 1.28 cr PPEs to States / UTs / Central Institutions, free of cost.
For details:
Dr. Harsh Vardhan inaugurates Voluntary Blood Donation Campaign at AIIMS, Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare inaugurated a Voluntary Blood Donation Campaign at AIIMS, New Delhi,today. The Minister encouraged the doctors and healthcare workers themselves to come up in large numbers on the eve of Independence Day to donate blood and save lives of patients. Appreciating the initiative taken up by AIIMS, Dr. Harsh Vardhan said, “On the eve of our 73rd Independence Day, this voluntary blood donation camp is a tribute to both fallen COVID white coat warriors and the Kargil martyrs. We must remember the ultimate sacrifice made by the COVID warriors including doctors, nurses or paramedical staff while saving people’s lives in the pandemic.” To mark the event, the family members of COVID warrior Late Sh. Hiralal, who was a frontline health worker at AIIMS and family members of KargilShaheed Lance NaikRajbirSingh were honoured for their sacrifice.
For details:
Special arrangements made by MoD for Independence Day celebrations at Red Fort tomorrow in view of COVID-19
Ministry of Defence is organising Independence Day Flag Hoisting Ceremony on 15 August, 2020 at Red Fort, maintaining the balance between the sanctity and dignity of the National function while factoring in precautions related to the COVID-19 scenario. In order to facilitate seamless movement with the least chances of any crowding, seating enclosures and walkways are laid with wooden flooring and carpeting. Additional Door frame metal detectors, with adequately spaced markings have been provided to avoid queuing and to ensure smooth passage for all the invitees. Most of the parking areas have been brick lined and paved in order to ensure smooth entry and exit of vehicles to the maximum feasible extent. Members of the Guard of Honour have been under quarantine to bring in safety. The guiding principle for seating has been “Do GazkiDoori” (or 6 feet) between any two guests seated during the event. In order to sensitize the invitees towards COVID related safety measures, specific Advisory for following the COVID related guidelines has been issued along with each invitation card. Adequate medical booths at four locations have been set up to cater to any attendee who is detected having any symptoms related to COVID-19 during entry. Ambulances would also be stationed at these four locations.
For details:
Launch of ‘AYUSH for Immunity Campaign’ by Ministry of AYUSH receives enthusiastic response in the digital space
The Ministry of AYUSH launched a three-month campaign on “Ayush for Immunity” today, through webinar. More than 50 thousand people participated in the Webinar. Key-note address by spiritual Guru Sri SriRavisankar, wherein he stated that Ayush solutions could lead the entire world to healthier and happier lives was the highlight of the event. The Webinar was staged on Ayush Virtual Convention Centre (AVCC), the new digital communication platform of the Ministry. The event was also streamed live on the official Facebook handle of Ministry of AYUSH and observed a total live viewership of 60000 people.
For details:
Finance Minister holds 3rd review meeting of CPSEs on CAPEX
Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharaman today held Video Conference with Secretaries of the Ministries of Shipping, Road Transport and Highways, Housing and Urban Affairs, Defence and Department of Telecommunications, along with the CMDs of 7 CPSEs belonging to these Ministries, to review the capital expenditure in this financial year. This was 3rd in the ongoing series of meetings that the Finance Minister is having with various stakeholders to accelerate the economic growth in the background of COVID – 19 pandemic.Finance Minister asked the concerned Secretaries to closely monitor the performance of CPSEs in order to ensure capital expenditure to the tune of 50% of capital outlay by the end of Q2 of FY 2020-21 and make appropriate plan for it.She said that better performance of CPSEs can help the economy in a big way to recover from the impact of COVID 19.The CPSEs discussed constraints being faced by them especially due to COVID – 19 pandemic. The Finance Minister stated that extraordinary situation requires extraordinary efforts and with collective efforts, we will not only perform better but also help the Indian economy to achieve better results.
For details:
Chief Information Commissioner Mr. BimalJulka briefs Union Minister DrJitendra Singh about the functioning of the CIC during the COVID pandemic
After a review of the functioning of Central Information Commission with Chief Information Commissioner Shri BimalJulka, Dr Jitendra Singh, Union Minister said that the functioning of the Commission had not been interrupted even for a single day during the entire course of the COVID pandemic. In fact, he said, it goes to the credit of the Commission and its functionaries that in the midst of the pandemic on 15th May this year, the CIC started entertaining, hearing and disposing of RTIs from the newly created UT of Jammu & Kashmir, through virtual means.Dr Jitendra Singh said while the number of cases disposed of every month during the pandemic remained comparable to the corresponding month of the last year, one glaring example is that of June 2020 when the number of RTI cases disposed of by Central Information Commission was 1785 compared to 1297 cases in the month of June 2019, which in other words indicates that the disposal rate was in fact significantly higher during this period, despite the constraints of COVID pandemic. Shri Julka informed Dr Jitendra Singh that the various steps taken to facilitate the CIC hearing during the lockdown and partial lockdown included video conferencing, audio conferencing, facilitation of return submission, uploading of the contact details of Deputy Registrars on the website, issue of notices by e-post wherever required, online registration and scrutiny of fresh cases on the same day etc.
For details:
Shuttler N Sikki Reddy and physiotherapist Kiran C test Covid positive in Hyderabad
Shuttler N Sikki Reddy and physiotherapist Kiran C, who arrived at the National badminton camp at the PullelaGopichand Badminton Academy in Hyderabad, have tested Covid postive. This came to light after they took SAI's mandatory Covid test that is given to all players, coaches and support staff on arrival.Both Sikki and Kiran are aysmptomatic. All primary contacts of Sikki and Kiran have been traced and are being given the RT PCR test again.Speaking from Hyderabad, chief national badminton coach PullelaGopichand said, "All necessary precautions as per protocol are being taken so that players can come back for training safely and as soon as possible."
For details:
Shipping Ministry reduces port tariff rates ranging from 60% to 70% for Cruise Ships
Ministry of Shipping has rationalized tariff rates for the Cruise vessels. The net effect of the rate relaxation would be an immediate reduction in port charges ranging from 60% to 70%, which will give substantial relief to the cruise industry in India, in line with the government policy to support the economy in COVID-19 pandemic situation.Shri MansukhMandaviya, Union Minister of State for Shipping (I/C) said “It will be a big support for the cruise tourism in India, which has suffered tremendously due to the adverse economic impacts of COVID-19 pandemic. It will provide the opportunity to earn huge amount of foreign exchange and generate sizeable direct and indirect onshore employment in cruise tourism sector of India”
For details:
INPUTS FROM FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: One more casualty reported due to COVID-19 in Arunachal Pradesh. Total of four people have lost their lives in the state so far.Out of 82 new positive COVID-19 cases detected in Arunachal Pradesh, 17 cases were reported from Itanagar Capital Region, 14 from West Kameng and 12 from East Siang District. As of now, there are 790 active cases in the state in total.
• Assam: In Assam, 2,174 patients discharged yesterday; total discharged patients 49,383, active patients 22,240, tweeted State Health Minister HimantaBiswaSarma.
• Manipur: Manipur CM appreciates Romi Bag Industries, Thangmeiband, Imphal for donating 100 PPEs to the State Govt. for distribution to the frontline COVID warriors. These PPEs are Made In Manipur products and approved by the DRDO-DRDE, Govt of India.
• Meghalaya: The Meghalaya Health Dept. is in the process of signing a loan agreement with World Bank to strengthen sub-centers, PHCs & CHCs across Meghalaya. CM Conrad Sangmahave instructed the Health Dept. to start the Health Infra Development Project latest by Sept and Oct 2020.
• Mizoram: Eight new COVID-19 cases confirmed in Mizoram yesterday. Total cases 657, active cases 314.
• Nagaland: Nagaland CM says that Govt. doing everything it can to prevent & control COVID-19; he urges public not to stigmatize infected persons & frontline workers.All shops in Dimapur to open from Monday. Salons & restaurants to remain closed.
• Sikkim: In Sikkim, all educational institutions, government and private, shall remain closed till August 31. The situation will be reviewed again at an appropriate time, said State Education Minister Shri K N Lepcha. Sikkim CM launched a new subsidy scheme called Skilled Youth Start-up Scheme under the Department of Commerce & Industries to generate equitable entrepreneurial opportunities in rural & urban areas, particularly among the educated unemployed youth to become self-employed.
• Kerala:CM, four Ministers including Health Minister, Assembly Speaker and State Police Chief have entered into self-quarantine after coming in the primary contact list of Malappuram District Collector and SP who were tested positive for Covid-19. The situation in Malappuram is grim as the Collectorate is turning into a Covid cluster with District Collector, Deputy Collector and 20 other revenue officials tested positive for the infection. Many of them had been involved in the rescue operations at Karipur flight crash site. Capital Thiruvananthapuram has become the worst affected Covid district in the state. Meanwhile, the state government has decided to limit the Independence Day celebrations to 15 minutes to avoid chances of disease transmission due to crowding. General public will not be allowed to the venue. Three more Covid deaths were reported in the state. 63 more prisoners in Central jail have been tested positive, taking the total number inmates getting infected to 164. The Jail headquarters have been closed for three days. As many as 1,564 new Covid cases were reported yesterday. 13,839 patients are undergoing treatment and y 1.53 lakh people under observation in various districts.
• Tamil Nadu:328 new cases of Covid-19 and four deaths were reported in Puducherry on Friday; this takes the total cases to 6680, active cases to 2750 and death toll to 106. Tamil Nadu government eases the e-pass system; instant e-pass to be issued from August 17 if applied using Aadhaar. As many as 40 police personnel cured of Covid-19 recently have donated plasma at the Plasma Bank in Rajiv Gandhi Government General Hospital. 5835 new cases, 5146 recoveries & 119 deaths reported yesterday in TN. Total cases: 3,20,355; Active cases: 53,499; Deaths: 5397; Discharges: 2,61,459; Active cases in Chennai: 10,868.
• Karnataka:This year Independence Day celebration will be low key, no cultural programme; 75 corona warriors and 25 people who recovered from covid-19 will be special invites for tomorrow program to be held in Bangalore city. Treat non-Covid patients or face penal action, Karnataka Medical Council warns doctors. Karnataka HC seeks explanation from govt over restrictions on movement across TN border. New Covid mark breached, 2 lakh positive cases reported in Karnataka yesterday. Total active cases in the State is 78,337 and 3613 have succumbed so far.
• Andhra Pradesh: Andhra PradeshFormer minister and TDP leader K Atchannaidu who is undergoing treatment at Ramesh Hospital at Guntur, was tested positive for coronavirus. Atchannaidu was arrested on the charges of misappropriation of funds in the ESI hospital scam recently. State assures medical facilities to be provided to the temple staff affected by coronavirus. Corona awareness campaign chariots were flagged off in Visakhapatnam today. 9996 new cases, 9499 discharges and 82 deaths reported yesterday. Total cases: 2,64,142 Active cases: 90,840; Deaths: 2378.
• Telangana: Hyderabad corporate hospitals to hand over 50% beds to Govt; A mobile Covid19 testing lab inaugurated in Siddipet which is the first time in the state. 1921 new cases, 1210 recoveries & 09 deaths reported in the last 24 hours i; out of 1921 cases, 356 cases reported from GHMC.Total cases: 88,396; Active cases: 23,438; Deaths: 674; Discharges :64,284.
• Maharashtra: The Ministry of Civil Aviation and the Maharashtra Government have relaxed quarantine norms framed to prevent further transmission of covid-19 in the state. Passengers can now bypass the institutional quarantine by filling in the self-declaration form 72 hours before their journey. Such passengers will have to upload proof of the negative RT-PCR test undertaken within 96 hours of the journey. The state reported 11,813 new cases and 9,115 recoveries on Thursday.
• Gujarat: Ahmedabad Municipal Corporation has made it mandatory to appoint Covid coordinator in all establishments with more than 30 people. According to this order, such coordinator will be responsible for all protocols and SOPs related to Covid19. In case of smaller establishments with less than 30 staff, the owner shall be responsible. Gujarat reported 1,092 new Covid 19 cases and 1,046 recoveries on Thursday. The active case load is 14,310.
• Madhya Pradesh: Coronavirus infections continue to trouble the politicians in the state of Madhya Pradesh. After Chief Minister Shivraj Singh Chouhan, and other ministers on Thursday, newly elected RajyaSabha MP, Sumer Singh Solanki and BJP MLA from Niwari, Anil Jain tested positive for coronavirus. A local BJP leader in Bhopal and spokesperson, DurgeshKeshwani also tested positive for Covid 19.
• Chhattisgarh: With the inauguration of new testing facilities, the Covid 19 testing capacity in the state has increased to 11,000 tests per day. Chhattisgarh has so far conducted 3.9 lakh Covid tests identifying 13,960 positive cases. The number of active cases is however 4,187.
• Goa: The state government today announced the restructuring of its COVID-19 treatment facilities by offering three wards at the Goa Medical College and Hospital (GMCH) for "highly critical" patients. The other two designated treatment facilities, ESI Hospital in Margao (South Goa) and Sub District Hospital in Ponda (North Goa), will treat asymptomatic patients or those with moderate symptoms, state Health Minister Vishwajit Rane said. Goa is dealing with an active case load 3,491, having posted a recovery rate of 72%

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
14 AUG 2020 6:29PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা ওইনা, রিকোবরী তেৎসু ৭১.১৭% য়ৌরে;
• ভারতনা নোংমা খক্তদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা তেস্ত ৮.৫ তৌখি
• কেস ফেতালিতী রেৎনা ১.৯৫%দা হন্থরক্লে
• এক্তিব কেস মশীং (৬,৬১,৫৯৫)
• থা অমা খক্তদা পি.পি.ই. লাক ২৩ এক্সপোর্ত তৌবগা লোয়ননা মালেমদা মফম কনবা ঙমখ্রে; কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পি.পি.ই. কোতি ১.২৮ হেন্না য়েন্থোকখ্রে
• কোবিদ-১৯গী য়েংলদুনা হয়েং লাল কিলাদা পাঙথোক্কদবা নিং-খা তম্বগী কুমওন পালনগী থৌরমগীদমক্তা এম.ও.দি.না অখন্ননা শিল-লাংখ্রে
ভারতনা নোংমা খক্তদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা তেস্ত ৮.৫ তৌখি; লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা ওইনা, রিকোবরী তেৎসু ৭১.১৭% য়ৌরে; কেস ফেতালিতী রেৎনা ১.৯৫%দা হন্থরক্লে
তুংকোইনা হন্থবা লৈতনা তেস্ত তৌবগী ফেসিলিতী হেনগৎনবগীদমক হোৎনরক্লিবশিং অসিগী মহৈ ওইনা নোংমদা তেস্ত লাখ ১০ তৌনবগী পান্দমদা চঙশিল্লক্তুনা ভারতনা নোংমখক্তদা তৌবা তেস্তকী মশীং হান্না তৌখিদ্রবা মশীং য়ৌবা ঙম্লে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অমুক্তা তৌখিদ্রবা মওংদা সেম্পল ৮,৪৮,৭২৮ তেস্ত তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা ওইনা তেস্ত তৌখ্রবা সেম্পল মশীং অসি ২,৭৬,৯৪,৪১৬ শুখ্রে। দব্ল্যু.ঐচ.ও.না হায়রি মদুদি লৈবাক নোংমদা মীওই মিল্লিয়ন অমগী মনুংদা তেস্ত ১৪০ তৌগদবনি হায়রি। অদুবু লৈবাক অসিগী নোংমদা মীওই মিল্লিয়ন অমদা তৌবা তেস্তকী চাংদি ৬৩০নি, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ুতি সরকারশিংনা কুপ্না য়েংশিন্দুনা হোৎনবনা হায়রিবা ফিগর অসিদগী ৩৪ হেনবা ঙম্লে। রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পোজিতিব ওইরক্লিবা চাং অসি য়েংলগা তেস্ত তৌবগী চাং ৱাংখৎহন্নবা হোৎননবগীদমক পাউতাক পীখ্রে। "তেস্ত, ত্রেক, অমসুং ত্রিৎ"কী খোংথাং মায় পাক্না পায়খৎপনা লৈবাক অসিদা দাইগ্নোস্তিক লেব মশীং হেনগৎনবগী মচাক ওইরি। হায়রিবসি হৌজিক ফাওবদা সরকারগী লেব ৯৫৮ অমসুং প্রাইবেৎ লেব ৪৯৩ শুবগা লোইননা লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা ১৪৫১ লৈরে। তেস্তিং খোংজেল য়াংনা তৌবা, মতীক চানা ত্রেক তৌবা অমসুং মপুং ফানা লাইয়েং চত্থবনা লৈবাক অসিদা নাবা ফবগী চাং হেনগৎলক্তুনা ঙসিদি নাবা ফবগী চাং অসি ৭১.১৭% য়ৌরে। অপুনবা কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরবগী মশীংসু লাখ ১৭.৫ (১৭,৫১,৫৫৫) য়ৌরে। নাবা ফরবা মশীংনা এক্তিব কেস মশীং (৬,৬১,৫৯৫)দগী লাখ ১১ রোম (১,০৮৯,৯৬০) হেল্লে। ন্দার্দ ওব কেয়র প্রোতোকোলগী মখাদা মতীক চানা অনা লাইয়েং চত্থবনা কোবিদ নাবা মীওই লৈতবগী চাং হন্থহল্লক্লি। কেস ফেতালিতী রেৎসু লেপতনা হন্থরকপনা ঙসি ১.৯৫%দা লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645757
থা অমা খক্তদা পি.পি.ই. লাক ২৩ এক্সপোর্ত তৌবগা লোয়ননা মালেমদা মফম কনবা ঙমখ্রে; কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পি.পি.ই. কোতি ১.২৮ হেন্না য়েন্থোকখ্রে
পোৎ পুথোকপা ঙম্বগী চাং হেনগৎহন্দুনা অমসুং লৈবাক অসিদা মথৌ তারিবা পি.পি.ই.শিং পীবা ঙম্লবগা লোয়ননা, জুলাই ২০২০দা থোকখিবা দিরেক্তর জেনরেল ওফ ফোরেন ত্রেদ (দি.জি.এফ.তি.)গী রিভাইস নোতিফিকেসন (নোতিফিকেসন নম্বর ১৬/২০১৫-২০, তাং জুন ২৯, ২০২০) অসিনা পি.পি.ই.শিং এক্সপোর্ত তৌবদা অবাবা পীখ্রে। কোমথোরকপা অসিনা মরম ওইরগা, জুলাই থা অসিমক্তদা ভারতনা লৈবাক মঙাদা পি.পি.ই. লাখ ২৩ এক্সপোর্ত তৌখ্রে।মসিদা য়ু.এস.এ., য়ু.কে., য়ু.এ.ই., সেনেগেল অমসুং স্লোভেনিবানি। মসিনা ভারতপু মালেমগী পি.পি.ই.শিং এক্সপোর্তকী তৌবগী কৈথেলদা মশাগী মফম অমা কনবদা মতেং পাংখ্রে। অত্মানির্ভার ভারত অভিয়ানদা য়াওরিনা “মেক ইন ইন্দিয়া”গী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইরগা পি.পি.ই.শিং বাওনা মখল কয়াগী মেদিকেলগী খুশু খুলাইশিং লৈবাক অসিদা পুথোকচদুনা মীপাল তাংদবা ঙমহনখ্রে।অমরোমদা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংদা পি.পি.ই.শিং., এন৯৫মাস্কশিং, ভেন্তিলেতরশিংনচিংবা সপ্লাই তৌরবসু রাজ্যশিং অসিনা মখোয় মশানা হকথেংননা পোৎলমশিং অসি প্রোক্যুর তৌরি। মখোয় মশাগী বজেৎতরী রিসোর্সশিংদগী ২০২০গী মার্চতগী ওগস্তকী মরক্তা মখোয়না লমদম অসিদা শাজবা পি.পি.ই. কোতি ১.৪০ প্রোক্যুর তৌখ্রে। মতম অসিমক্তদা, কেন্দ্রনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং/ কেন্দ্রগী লোয়শঙশিংদা লেম্না পি.পি.ই. কোতি ১.২৮ য়েন্থোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645751
দা. হর্শ বর্ধন্না এ.আই.আই.এম.এস. দিল্লীদা ভোলুন্তরী ব্লদ দোনেসনগী কেম্পেন হৌদোকখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.তা ভোলুন্তরী ব্লদ দোনেসনগী কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। এইমস্না নীংখা তমখিবা নুমিৎ অসিদা শীনবা কেম্প অসিবু লৈবাক অসিগী মরৈবাক অমসুং মজাতি কন্নবগীদমক হোৎনবদা থৱাই থাখ্রবা লান্মীশিং অমসুং কোবিদ ৱারিয়রশিংদা কত্থোক্লি। ইমুং অনীখক মখোয়না অথোইবা মীথুংলেন ওইনা কৌখৎচখি – অমনা থৱাই থাখ্রবা লান্মী অমসুং অমনা এইমসকী কোবিদ ৱারিয়রগী ইমুং অমনি। এইমসনা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, "ঐখোয়গী নীংখা তমখিবা নুমিৎকী ৭৩ শুবা নুমিৎ অসিদা শীল্লিবা ঈ দান তৌবগী কেম্প অসি কোবিদ থেংনবদা লৈখিদ্রবা কোৎ অঙৌবা লীৎপশিং অমসুং কার্গিলদা মথ্বাই কৎখ্রবশিংদা কত্থোকচরি। ঐখোয়না দোক্তর, নর্শ নত্ত্রগা পরামেদিকেল স্তাফশিং য়াওনা লাইচৎ অসিদগী পুন্সি কল্লিবা মীওইশিং পুম্নমক্না পীরিবা কত্থোকপগী থবকশিং অসি নিংশিনগদবনি।" থৌরম অসিবু মপুং ফাহন্নবগীদমক এইমস্তা ফ্রন্তলাইন হেলথ ৱার্কর ওইরম্বা লৈখিদ্রবা কোবিদ ৱারিয়র শ্রী হরিলালগীগী ইমুং অমসুং কার্গিলদা লৈখিদ্রবা অথৌবা লেন্স নাইক রজবীর সিংহগী ইমুং মনুংদা মখোয়না কত্থোকখিবা কয়াদুগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645731
কোবিদ-১৯গী য়েংলদুনা হয়েং লাল কিলাদা পাঙথোক্কদবা নিং-খা তম্বগী কুমওন পালনগী থৌরমগীদমক্তা এম.ও.দি.না অখন্ননা শিল-লাংখ্রে
ঙাক-শেল মন্ত্রালয়না ওগস্ত ১৫, ২০২০দা লাল কিলাদা নিং-খা তম্বগী ফিরাল চিংখৎপগী থৌরম অমা কোবিদ-১৯না হৌজিক ওইহল্লিবা ফিভমগা মরী লৈনবা চেকশিন থৌরাং কয়া লৌখত্তুনা লৈবাক্কী ওইবা থৌরম অসিগী শেংলবা অমসুং চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ইথিল কয়াগী খল কায়হন্দনা পাঙথোক্কদৌরি। মী য়াম্না তিনবা ওইদনবা মীওইশিংনা পরিং নাইনা চৎপা য়ানবা হায়দুনা ফম্নবা জগাশিং অমসুং খোং-লম্বীশিং অসি উবাক অমসুং কার্পেৎ থাদুনা থম্লে। নীংথিনা মিং থাদুনা মতিক চানা লাপ্ননা থম্লবা অহেনবা দোর ফ্রেম মেতল দিতেক্তর কয়া থমদুনা মী চিলহন্দনবা অমসুং লাক্লিবা মীওইশিংবু নীংথিনা চঙকপা য়াহন্নবা শেমখ্রে। গারি খাম্ফম মফম অয়াম্বশিং অসি চেক্না খাজিন্দুনা অমসুং লৈমায় হৈদুনা গারিশিংবু য়াম্না নুংঙাইবা মওংদা চঙথোক চঙশিন য়ানবা শিল লাংখ্রে। গার্দ ওফ হোনরগী মীওইশিং অসি মীয়ামদা তেক্ত কায়দবা ওইহন্নবা হায়দুনা ক্বারেন্তাইন তৌদুনা থম্লক্লি। থৌরম অসিদা মীয়ামগী ফমফমগী পথাপ অসি “দো গজ কি দুরী”দা (মীথুং অনিগী মরক্তা ফুৎ ৬কী অরাপ্পা থম্বা) য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্নবি। থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসি বার্তোন ফংবখক্তনা য়াগনি অমসুং ভার্তোন ফংদবা মীওইশিংদি মফম অসিদা লাকপিদনবা হায়খ্রে। ওফিসিএলশিং, দিপ্লোমেৎশিং, পব্লিক্কী মেম্বরশিং অমসুং মীদিয়ানচিংবা মীওই চাউরাক্না ৪০০০ হেনবদা থৌরম অসি য়াওনবা বার্তোন তৌখি। তেক্ত কায়দবা ওইবদা মিৎয়েং থমদুনা এন.সি.সি. কেদেৎশিং (নহা ওইরিবা স্কুলগী মহৈরোয়শিংগী মহুত্তা)বু থৌরম অসি য়েংনবা কৌখ্রে অমসুং মখোয়শিংনা গ্যানপথতা ফমগনি। মতিক চাবা মেদিকেল বুথশিং, রেম্পার্ত্তা ১, মাধবদাস পার্ক্তা ১ অমসুং ওগস্ত ১৫গী পার্ক্তা ২ থমদুনা মফম অসিদা লাকপা মীওইশিংগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী সিম্পতম উৎপা য়াওবশিংবু য়েংশিন্নবা থমখ্রে। মফম মরি অসিদা এম্বুলেন্সসু থমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645691
অয়ুশ মন্ত্রালয়না 'ইম্ম্যুনিতী কেম্পেন্দা অয়ুশ' হৌদোকপদা দিজিতেলগী শংশারদগী পা শন্না থাগৎনখ্রে
অয়ুশ মন্ত্রালয়না থা অহুমগী কেম্পেন অমা 'ইম্ম্যুনিতীগীদমক অয়ুশ' হায়না ঙসি ৱেবিনারগী খুথাংদা হৌদোকখ্রে। ৱেবিনার অসিদা মীওই লীশিং ৫০ হেন্না শরুক য়াখি। স্পিরিচুএল গুরু শ্রী শ্রী রবিশঙ্করনা মরুওইবা ৱাফম থম্লদুনা অয়ুশকী পাম্বৈনা মালেম অসিবু হেন্না মশা মউ ফবা অমসুং হেন্না নুংঙাইবা ওইহনবা ঙমগনি হায়খি। ৱেবিনার অদু মন্ত্রালয় অসিগী দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা অয়ুশ ভর্চুএল কনভেন্সন সেন্তরদগী থাখি। থৌরম অদু অয়ুশ মন্ত্রালয়গী ওফিসিএল ফেসবুক হেন্দলদসু লাইব থাখি অমদুং মীওই ৬০০০০ হেনবনা য়েংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645799
শেলথুম মন্ত্রীনা কেপেক্সতা সি.পি.এস.ই.গী অহুমশুবা য়েংশিন মীফম ফমখ্রে
শেলথুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথারমন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা সিপ্পিং, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স, দিফেন্স অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রালয়, মন্ত্রালয় অসিগী মখাদা লৈবা সি.পি.এস.ই. ৭কী সি.এম.দি.শিংগা লোইননা চৎলিবা শেনবা চহী অসিগী ওইবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরশিং য়েংশিন্নবা মীফম অমা ফমখ্রে। হায়রিবসিনা শেল-থুম মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতুংদা শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবগীদমক খন্ন-নৈনবগী তাংকক নাইনা ফমগদবা মীফমগী অহুমশুবা শরুকনি। শেল-থুম মন্ত্রীনা মরী লৈনবা সেক্রেতরীশিংদা শেনবা চহী ২০২০-২১গী ক্বারতর ২শুবদা সি.পি.এস.ই.শিংগী থবকশিং য়েংশিন্দুনা কেপিতেল আউৎলেগী চাং চাদা ৫০গী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হঞ্জিন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং চুন্নবা প্লান শেমগদবনি হায়খি। মহাক্না সি.পি.এস.ই.গী থবক থৌরমশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী শাফুদগী শেন্মিৎলোন অসি কনবা ঙমগনি হায়খি। সি.পি.এস.ই.শিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মখোয়দা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মরমদা তমখি। শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অখন্নবা ফিবমগীদি অখন্নবা উপাই শীজিন্নদুনা হোৎনগদবনি, মসিনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদা নত্তনা ঐখোয়গী থবকসু ফগৎহনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645800
কোবিদ লাইচৎ মনুংদা সি.আই.সি থবক তৌবগী মতাংদা চীফ ইনফোরমেসন কমিসন্নর বিমাল জুলকানা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহদা পাউদমখ্রে
ভারতকী চীফ ইনফোরমেসন কমিসন্নরগা লোয়ন্না সেন্ত্রেল ইনফোরমেসন কমিসনগী থবকশিং হন্না য়েংশিল্লবা মতুংদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি,লাইচৎ মনুংদা নোংমা খক ফাওবা কমিনস থবক তৌবদা অকায়বা পীদে।মসি লাইচৎ মনুংদা কমিসন অমসুং মসিগী স্তাফশিংনা থবক পাংথোকপদগী ওইবনি অমসুং লাইচৎ মনুংদা চহি অসিগী মে ১৫দা কমিসন্না নৌনা শেম্লবা য়ুনিয়ন তেরিতোরি জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী আই.তি কেসশিং হিয়ারিং অমসুং দিপোসগী থবকশিং ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখি। মহাক্না হায়খি, ওফিসারশিংগী য়ুমগী কম্পুতরশিংদা ই-ওফিস হাংদোক্লে অমসুং কেসশিং লোইশিন্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। মমাং চহিগী চপ মান্নবা থাশিংদা লোইশিনখিবা কেস মশিংগা লাইচৎ মনুংগী থাশিংদা লোইনশিনবা কেস মশিংগা চাংদম্নবদা , ২০১৯গী জুন থাদা কমিসন্না কেস ১২৯৭ লোইশিনবদা ২০২০গী জুন থাদা কেস ১৭৮৫ লোইশিনখি। মসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা অথিংবা কয়া লৈরবসু কেস মশিং য়াম্না লোইশিল্লে হায়বা উৎলে। কমিসন্নর জুলকানা হায়খি, ভিদিও কনফরেন্স পাংথোকপা, ওদিও কনফরেন্স, ৱেবসাইত্তা দিপুতি রেজিস্তারশিংগা পাউ ফাওন্নবা অকুপ্পা মরোলশিং থাগৎতুনা, দরকার লৈবা নোতিসশিং ই-পোস্তনা পীদুনা অমসুং অনৌবা কেসশিং নুমিৎ অদুমক্তদা ওনলাইন রেজিস্তার তৌদুনা অমসুং স্ক্রুতিনি পাংথোকপা য়াওনা লোকদাউন মনুংদা সি.আই.সি হিয়ারিং পাংথোক্নবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পায়খৎলে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645572
সত্তলর এন সিক্কি রেদ্দী অমসুং ফিজিওথেরাপিস্ত কিরন সি হায়দ্রবাদতা তেস্ত তৌবদা কোবিদ পোজিতিপ ওইরে
হায়দ্রবাদতা লৈবা পুল্লেলা গোপিচান্দ বেতমিন্তন একাদেমিদা নেসনেল বেতমিন্তন কেম্প শরুক য়াবা লাকখিবা সত্তলর এন সিক্কি রেদ্দী অমসুং ফিজিওথেরাপিস্ত কিরন সি তেস্ত তৌবদা কোবিদ পোজিতিপ ওইরে।সাইনা তঙাইফদনা কোবিদ তেস্ত তৌনবা হায়বদগী কেম্প অদু শরুক য়াবা লাকপা শান্নরোইশিং, কোচশিং অমসুং স্তাফশিং তেস্ত তৌবদা মসি খঙলকপনি।
সিক্কি অমসুং কিরন অনিমক লাইওং উৎতে। মখোয় অনিমক হায়দ্রবাদকী মীওইশিংনি অমসুং মখোয়গী ময়ুমশিংদগী কেম্প য়াওদুনা লাকপনি। চৈরক অসিদা, শেংদোক্নবগীদমক একাদেমী অসি মতম খর থিংলগনি। সিক্কি অমসুং কিরনগা নক্নরম্বশিং খোঙ্গুল লিরে অমসুং আর.তি পি.সি.আর তেস্ত অমুক হন্না পাংথোক্লে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645618
সিপ্পিং মন্ত্রালয়না পোর্তকী তারিফ মমল অসি ক্রুস সিপশিংগী ওইনা চাদা ৬০দগী চাদা ৭০দা হন্থরে
সিপ্পিং মন্ত্রালয়না ক্রুস ভেসেলশিংগী তারিফ রেৎ রেস্নেলাইজ তৌখ্রে। রেৎ হন্থহনবগী শাফু অসি খুদক্তগী ফংনবগীদমক ভারত্তা লৈবা ক্রুজ ইন্দস্ত্রীগী পোর্ত চার্জদা চাদা ৬০দগী ৭০ ফাওবা হন্থরগনি, হায়রিবসি কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈননা শেন্মিৎলোন্দা শৌগৎনবগীদমক সরকার অসিগী পোলিসী অমগী মতুং ইন্ননি। কেন্দ্রগী সিপ্পিংগী রাজ্যগী ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী মন্সুখ মান্দবিয়ানা হায়খি "মসিনা লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা চাউনা অকাইবা পীখ্রবা ভারতকী ক্রুজ তুরিজমদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। মসিনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ চাউনা তানবা য়ারগনি অমসুং দাইরেক্ত অমসুং ইন্দাইরেক্ত ওন্সোর ইমপ্লোইমেন্ত ওন্থোক্তুনা ভারত্তা ক্রুজ তুরিজমদা কান্নবা পীরগনি।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645774
ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অরুনাচল প্রদেশঃ অরুনাচল প্রদেশতা মীওই অমা লৈখিদ্রে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা ওইনা মীওই মরি লৈখিদ্রে। অরুনাচল প্রদেশতগী লাকপা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৮২গী মনুংদা মীওই ১৭ ইতানগরগী কোনুংদগীনি, ১৪না নোংচুপ কামেংদগীনি, অমসুং ১২না নোংপোক সিয়াং জিল্লাদগীনি। হৌজিকফাওবগী ওইনদি, রাজ্য অসিদা অপুনবা ওইনা এক্তিব কেস ৭৯০ লৈরি।
• অসমঃ অসমদা ঙরাং মীওই ২,১৭৪ দিসচার্জ তৌখি; অপুনবা দিসচার্জ তৌখ্রবা মশীং ৪৯,৩৮৩ শুখ্রে, এক্তিব কেস্না ২২,২৪০নি হায়না হকশেল মন্ত্রী হিমন্ত বিস্বা শর্মনা ত্বীৎ তৌখ্রে।
• মনিপুরঃ মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রীনা রোমি বেগ ইন্দস্ত্রী, থাংমৈবন্দবু কোবিদ ৱারিয়রশিংদা য়েন্থোক্নবগীদমক রাজ্য সরকারদা পি.পি.ই. কিৎ ১০০ কৎপীরকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। হায়রিবা পি.পি.ই. কিৎশিং অসি মনিপুরদা শাজবা কিৎশিংনি অমসুং ভারত সরকারগী দি.আর.দি.ও.-দি.আর.দি.ই.না অয়াবা পীরবনি।
• মেঘালয়ঃ মেঘালয় হকশেল বিভাগ্না ৱার্ল্দ বেঙ্ককা লোনগী খুৎয়েক পীনদুনা সব-সেন্তর, পি.ঐচ.সি. অমসুং সি.ঐচ.সি.শিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনগদৌরি। মুখ্য মন্ত্রী কোনরাদ সংমানা হকশেল বিভাগতা সেপ্তেম্বরদগীনা ওক্তোবর ২০২০ ফাওবদা হেলথ ইনফ্রা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত হৌনবা খঙহনখ্রে।
• মিজোরমঃ মিজোরমদা ঙরাং অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস নিপান লাকখি। অপুনবা কেসঃ ৬৫৭, এক্তিব কেস মশীংনা ৩১৪ য়ৌখ্রে।
• নাগালেন্দঃ নাগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে মদুদি সরকার অসিনা কোবিদ-১৯ থিংনবা অমসুং লাকশিন্নবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি; মহাক্না মীয়ামদা অনাবা মীওইশিংবু অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংবু হন্থনা য়েংবীদনবা হায়জরক্লি। দিমাপুরদা লৈবা দুকান পুম্নমক নিংথৌকাবা নুমিত্তগী হাংদোকখ্রে। শম ককফম অমদি রেস্তোরন্তশিংদি মখা তানা লোনখিগনি।
• সিক্কিমঃ সিক্কিমদা লৈবা সরকার অমসুং প্রাইবেৎকী মহৈলোইশঙ পুম্বা ওগস্ত ৩১ ফাওবা লোনখিগনি। ওইরিবা ফিবম অসি মতম চাবদা নৌনা য়েংশিনখিগনি হায়না রাজ্যগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী কে.এন. লেপচানা ফোংদোকখ্রে। সিক্কিমগী মুখ্য মন্ত্রীনা স্কিল্দ য়ুথ স্তার্ত-অপ স্কিম হায়বা স্কিম অমা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী বিভাগকী মখাদা খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফমশিংদা মরুওইনা মহৈ নীংথীনা তমজরবা নহাশিংবু মশানা মশাবু থবক পীজদুনা শেল তাঞ্জনবগীদমক হৌদোকখ্রে।
• কেরলাঃ মুখ্য মন্ত্রী, হকশেল মন্ত্রী য়াওনা মন্ত্রী মরি, এসেম্বলী স্পীকর অমসুং রাজ্যগী পুলিস চীফ য়াওনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রবা মলাপুরম দিস্ত্রিক কল্লেক্তর অমসুং এস.পি.গা শম্নরুবশিং হোম ক্বারেন্তিন তৌদুনা লৈনখ্রে। মলাপুরমগী ফিবম অসি দিস্ত্রিক কল্লেক্তর, দিপ্যুতি কল্লেক্তর অমসুং অতোপ্পা রেবিন্যু ওফিসিএল ২০ পোজিতিব ওইরক্তুনা কল্লেক্তোরেৎ অসি অনৌবা কোবিদ ক্লস্তর অমা ওইরকপগী ফিবমদা লাক্লে। কোনুং ওইরিবা থিরুবনন্থপুরমনা রাজ্য অসিদা খ্বাইদগী ফিবম শোকপা জিল্লা ওইরে। মরক অসিদা, রাজ্য সরকারনা নীংখা তম্বগী পালন থৌরমসু মী তিনবনা মরম ওইদুনা লাইনা অসি শন্দোকপদগী খরা ওইরবসু হন্থনবগীদমক মিনিৎ ১৫দা তেনশিনখ্রে। মীচম প্রজাদি মফম অদুদা চঙবগী অয়াবা পীখিদ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদকা মরী লৈননা মীওই অহুম অমগা লৈখিদ্রে। সেন্ত্রেল জেলদা মীওই ৬৩ অমগা পোজিতিব ওইরকপগা লোইননা পুল্লপনা মীওই ১৬৪ শুখ্রে। জেল হেদক্বার্তরসু নুমিৎ হুম্নিগী ওইনা লোনশিনখ্রে। ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৫৬৪ লাকখি। অনাবা ১৩,৮৩৯না হৌজিক লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ১.৫৩না ওবজর্বেসন তৌদুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরীদা ইরাই নুমিত্তা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৩২৮ লাকখ্রে; মসিগা লোইননা অপুনবা মশীং ৬৬৮০ শুখ্রে, এক্তিব কেস ২৭৫০ লৈরি অমসুং লৈখিদবা মশীংনা ১০৬নি। তমিল নাদু সরকারনা ই পাস পীবগী কাংলোন্দা কোম্থোকহনখ্রে; ওগস্ত ১৭তগী হৌদুনা আধার শীজিন্নদুনা এপ্লাই তৌরবা তারবদি খুদক্তা পাস পীগদৌরি। হন্দক্তা নৌনা পুলিস পার্সনেল ৪০ কোবিদ-১৯দগী নাবা ফখিবগা লোইননা রজিব গান্ধী গবর্ন্মেন্ত জেনরেল হোস্পিতালদা লৈবা প্লাজমা বেঙ্কতা প্লাজমা দোনেৎ তৌখ্রে। তমিল নাদুদা ঙরাং অনৌবা কেস ৫৮৩৫, নাবা ফখ্রবা ৫১৪৬ অমসুং লৈখিদ্রবা ১১৯ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেসঃ ৩,২০,৩৫৫, এক্তিব কেসঃ ৫৩,৪৯৯, লৈখিদ্রবাঃ ৫৩৯৭, দিসচার্জঃ ২,৬১,৪৫৯; চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেসঃ ১০,৮৬৮।
• করনাতাকাঃ হন্দক চহীগী নীংখা তমখিবা নুমিৎকী থৌরমদি নাৎকী ওইবা থৌরম অমত্তা য়াওদনা পাঙথোক্কদৌরি; হয়েং বেঙ্গলোর শহরদা পাঙথোক্কদবা থৌরম অসিদা কোরোনা ৱারিয়র ৭৫ অমসুং কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরকখ্রবা মীওই ২৫বু অথোইবা মীথুংলেন ওইনা কৌখৎকদৌরি। কোবিদ নত্তবা অনাবশিংবু লাইয়েংবীয়ু নত্ত্রগা আইনগী ওইবা চৈরাক ফংউ হায়না কর্নাতকা মেদিকেল কাউন্সিলনা দোক্তরশিংদা অকনবা ৱাফম থমখ্রে। কর্নাতাকা হাই কোর্তনা তমিল নাদু ঙমখৈদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা অথিংবা থম্লিবসিগী মরম তাক্নবা খঙহনখ্রে। ঙরাং কর্নাতাকাদা পোজিতিব কেস লাখ ২ লান্থোকখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেস মশীং ৭৮,৩৩৭নি অমসুং মীওই ৩৬১৩না লৈখিদ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশঃ গুন্তুরগী রমেশ হোস্পিতালদা লাইয়েংদুনা লৈরিবা অন্ধ্র প্রদেশকী হান্নগী মন্ত্রী অমসুং তি.দি.পি.গী লুচিংবা কে অৎচন্নাইদু কোরোনা পোজিতিব ওইরে। অৎচন্নাইদু ই.এস.আই. হোস্পিতালগী শেঞ্জা থুমজাদা ফন্দ লান্না শীজিন্নৈ হায়বগী মরালদা হন্দক্তা ফাখিবনি। রাজ্য সরকারনা কোরোনা ভাইরস্না শোকহল্লবা লাইশঙগী স্তাফশিংদা মেদিকেল ফেসিলিতী পীগনি হায়না থাজবা পীখ্রে। বিশাখাপত্নমদা ঙসি কোরোনা এৱেয়রনেস কেম্পেন চেইয়ৎ অমা লম্থাখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৯৯৯৬, দিসচার্জ ৯৪৯৯ অমসুং ৮২ লৈখিদ্রে। অপুনবা কেসঃ ২,৬৪,১৪২, এক্তিব কেসঃ ৯০,৪৪০, লৈখিদ্রবাঃ ২৩৭৮
• তেলঙ্গানাঃ হাইদেরবাদ কোরপোরেৎ হোস্পিতালনা সরকারদা ফমুং চাদা ৫০ পীগদৌরি; সিদিপেত্তা রাজ্য অসিগী ইহান হানবা মোবাইল কোবিদ-১৯ তেস্তিং লেব অমা হৌদোক্কদৌরি। অনৌবা কেস ১৯২১, নাবা ফখ্রবা ১২১০, অমসুং মীওই ৯ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা রিপোর্ত তৌরকখ্রে, অপুনবা কেস ১৯২১গী মনুংদগী ৩৫৬দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী লাকখিবনি। অপুনবা কেসঃ ৮৮,৩৯৬, এক্তিব কেসঃ ২৩,৪৩৮, লৈখিদ্রবাঃ ৬৭৪; দিসচার্জঃ ৬৪,২৮৪।
• মহারাস্ত্রাঃ সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয় অমসুং মহারাস্ত্রা সরকারনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা লাকশিন্নবগীদমক শেমখিবা ক্বারেন্তিনগী কাংলোনশিং খরা কোমথোকখ্রে। হৌজিক্তি পসেঞ্জরশিংনা মখোয়না চৎকদবগী মমাং পুং ৭২গী মমাংদা শেল্ফ দিক্লারেসন ফোর্ম অমা পীশিন্দুনা ইন্সতিত্যুসনেল ক্বারেন্তিন তৌদবা য়ারগনি। অসিগুম্বা পসেঞ্জরশিং অসিনা পুং ৯৬কী মনুংদা লৌখিবা নেগেতিব আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী চে অমা অপলোদ তৌগদবনি। রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ১১,৮১৩ অমসুং রকোবরী ৯১১৫ শগোলশেল নুমিত্তা রিপোর্ত তৌখ্রে।
• গুজরাৎঃ অহেমদবাদ ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্না মীওই ৩০দগী হেন্না লৈবা ইস্তাব্লিশ্মেন্ত খুদিংদা কোবিদ কোওর্দিনেতর অমা হাপকদবনি হায়খ্রে। য়াথং অসিগী মতুং ইন্না অসিগুম্বা কোওর্দিনেতর অসিনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা এস.ও.পি. অমসুং প্রোতোকোক খুদিংমক ঙাক্লিব্রা হায়বগী দাইত্য পুগনি। গুজরাত্তা শগোলশেল নুমিত্তা নৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১,০৯২ লাকখ্রে অমসুং অনাবা ১০৪৬ ফখ্রে। হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেস মশীংনা ১৪৩১০ নি।
• মধ্য প্রদেশঃ মধ্য প্রদেশতা মখা তানা রাজনিতী ৱালাশিংবু অৱাবা পীবা লেপত্রি। মুখ্য মন্ত্রী সিবরাজ সিংহ চৌহন অমসুং অতোপ্পা মন্ত্রীশিং শগোলশেল নুমিত্তা পোজিতিব ওইখিবগা লোইননা নৌনা খল্লক্লবা রাজ্য সভাগী এম.পি., সমর সিংহ সোলাঙ্কি অমসুং নিৱারিদগী বি.জে.পি. এম.এল.এ. অনিল জেনসু কোরোনাভাইরস পোজিতিব ওইরে। ভোপালগী লোকেল বি.জে.পি. লিদর অমসুং স্পোক্সপর্সন ওইরিবা দুর্গেশ কেস্বানিসু কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে।
• ছতিশগরঃ অনৌবা তেস্তিং ফেসিলিতী হৌদোকখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবগী কেপাসিতীসু নোংমদা ১১০০০ য়ৌরে। ছতিশগরদা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ তেস্ত লাখ ৩.৯ তৌখিবগা লোইননা মীওই ১৩,৯৬০ পোজিতিব ওইরে হায়বা খঙবা ঙমখ্রে। এক্তিব কেস মশীং ৪১৮৭নি।
• গোৱাঃ রাজ্য সরকারনা ঙসি গোৱা মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতালদা অনৌবা ৱার্দ অহুম অমগা হাপচিন্দুনা কা হেন্না ফিবম লুরবা কোবিদ-১৯ অনাবশিংগী লাইয়েংবগী পথাপ ফগৎহনলগনি হায়না লাউথোকখ্রে। মার্গাও (খা থংবা গোৱা)দা লৈবা ই.এস.আই. হোস্পিতাল অমসুং সব দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল, পোন্দা (অৱাং থংবা গোৱা)না য়াইমরপ ওইবা লাইওং উৎপদগীনা লাইওং উত্তবা অনাবশিং লাইয়েংগনি হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী বিস্বাজিৎ রানেনা হায়খ্রে। গোৱাদা হৌজিক কেস্লোদ অপুনবা ওইনা ৩,৪৯১ লৈরি, অদুগা নাবা ফবগী চাংনা ৭২% ওইরি।