জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা শ্বচ্ছ ভারত মিসন একাদেমি হাংদোকখ্রে
এস.বি.এম(জি)গী অনিসুবা তাঙ্কক্কী মখাদা পান্দমশিং ফংনবা ও.দি.এফ প্লসকী আই.ভি.আরদা য়ুম্ফম ওইবা লেম্না পীরিবা মোবাইল ওনলাইন কোর্সশিং য়াম্না মরুওই
11 AUG 2020 2:13PM by PIB Imphal
হৌজিক চয়োল অমগী ওইনা চৎথরিবা লমচৎ হোংহন্নবা খোঙজং ‘গান্দাগিমুক্ত ভারত’কী শরুক অমা ওইনা ঙসি পাংথোকপা থৌরম অমদা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা শ্বচ্ছ ভারত মিসন একাদেমি হাংদোকখ্রেতোল-ফ্রি আই.ভি.আর নম্বরদা দাইএল তৌদুনা গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা এস.বি.এম একাদেমি হাংদোকখি অমসুং এস.বি.এম একাদেমিগী তরাম্না ওকপগী পাউজেল তাখি। লমচৎ-শাজৎ হোংহন্নবা অমসুং মরী লৈনবশিং হায়বদি শ্বচ্ছগ্রহিশিং অমসুং অতোপ্পা থৌমীশিং ৱাখল তাহনবদা এস.বি.এম(জি)গী অনিসুবা তাঙ্কক্কী মখাদা পান্দমশিং ফংবদা ও.দি.এফ প্লসকী আই.ভি.আরদা য়ুম্ফম ওইবা লেম্না পীরিবা মোবাইল ওনলাইন কোর্সশিং য়াম্না মরুওই।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি, মালেমগী লৈবাকশিংদা উখিদ্রবা মওংদা সেনিতেসনগী লমদা মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইদুনা শ্বচ্ছ ভারত মিসন(গ্রামিন)না ভারতকী খুঙ্গংশিংদা অওনবা পুরক্লে। খোঙজং অসিদগী, ২০১৯গী ওক্তোবর ২দা খুঙ্গংশিং, জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিং পুৱারি ওইনা লমহাংদা খোঙহামদ্রে হায়না লাউথোক্লে। মহি অমসুং মপংগী অমোৎপশিং লোইশিন্নবা পান্দমদা অমসুং তুংকোইনা লমহাংদা খোঙহামদনবা থবকশিংদা মিৎয়েং থমদুনা চহি অসিদা শ্বচ্ছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী অনিসুবা ফেজ হৌদোকখি। থৌরম অসিনা মী খুদিংমক তোইলেত অমমম শীজিন্নবা ফংনবা থবক পায়খৎকনি। শ্বচ্ছ ভারত মিসন অসি মোবাইলদা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা শ্বচ্ছগ্রহিশিং, পঞ্চয়াতশিংগী মেম্বরশিং, এন.জি.ওশিং, এস.ঐচ.জিশিং অমসুং শ্বচ্ছ ভারত মিসন(গ্রামিন)ফেজ-২গা মরী লৈনবা অতোপ্পশিং ত্রেনিং পীগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী রাত্তন লাল কাতারিয়ানা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী শ্বচ্ছ ভারত মিসন(গ্রামিন)কাংবুগী ওফিসিএলশিং অমসুং শ্বচ্ছগ্রহিশিং হৌখিবা চহি মঙা অসিদা খুঙ্গংগী মীয়ামগী লমচৎ-শাজৎ হোংনবা অমসুং থৌরম অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইনবা চোকথবা লৈতনা থবক পায়খৎপগীদমক থাগৎখি। শ্বচ্ছ ভারত মিসন(গ্রামিন)ফেজ-২দা চপ মান্নবা থৌনাগা লোয়ননা মখা তানা থবক পাংথোক্নবা মহাক্না মখোয়দা তকশিনখি।
শ্বচ্ছ ভারত মিসন(গ্রামিন)ফেজ-২গী মখাদা পায়খৎলিবা এস.বি.এম একাদেমগী থবকশিং অমসুং মরুওইবা থৌদাংশিংগী মতাংদা দ্রিংকিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি,পরমেশ্বারনলয়রনা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি, ফোন্দা য়ুম্ফম ওইবা একাদেমি অসিনা শেন তিংদনা, অপাম্বা মতমদা, মফম অমদা হেক্তা অফবা মখলগী মচাকশিং ফোন্দা তাকপী-তম্বীগনি। মসিনা বেনিফিসরিশিংগা ৱারি শানবা নুংঙাইনবা লৌশিং অমসুং ৱারি শানবগী লৌশিং কয়া তাক্কনি। আই.ভি.আরগী কোর্স অসিদা মিনিত ৬০গী মোদুল অসিদা লমহাংদা খোঙ হামদনবা অমসুং অমোৎপশিং লোইশিন্নবগী মতাংদা তোঙান হীরম কয়া য়াওরি। এস.বি.এম একাদেমি কোর্স অসিদা চেপ্তর মরি য়াওরি, চেপ্তর অমমমদা ওদিওগী পারাশিং য়াওরি অমসুং চেপ্তরগী অরোইবদা মল্তিপল-চোইজগী কুইজ অমা য়াওরি। কোর্স অসি মাইপাক্নবা , মীওই অমনা ৱাহংশিগী চাদা ৫০দগী তাদনা চুম্না পাউখুমশিং পীগদবনি।
হৌজিক্কি ওইনা এস.বি.এম একাদেমগী মচাকশিং অসি হিন্দি ওইরি অমসুং মীয়াম্না তোল ফ্রি নম্বর(১৮০০১৮০০৪০৪)দা দাইল তৌবা য়াগনি অমসুং মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংদা মচাকশিং লোইনা তাবা য়াগনি।
মিনিস্তরনা ওনলাইনদা শ্বচ্ছগ্রহিশিং, থৌমীশিং অমসুং রাজ্যগী ওফিসিএলশিংগা ৱারি শানখি। মসিগী লেম্না তম্বা য়াবা কোর্স অসি শরুক য়ানবা মীয়াম পুক্নিং থৌগৎনবা মখোয়দা তকশিনখি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat launches Swachh Bharat Mission Academy
The IVR based free mobile online learning course on ODF Plus will be crucial in achieving goals underlined in Phase 2 of SBM(G)
11 AUG 2020 2:13PM by PIB Delhi
Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat launched the Swachh Bharat Mission Academy at an event here today as part of the ongoing week-long behaviour change campaign ‘GandagiMukt Bharat’. Shri Gajendra Singh Shekhawatlaunched SBM Academy by dialling the designated IVR toll-free number and listening to the welcome message of the SBM academy. For sustaining the behaviour change and promoting the capacity building of the key stakeholders i.e. Swachhagrahis and other field functionaries, this IVR based free mobile online learning course on ODF Plus will be crucial in achieving goals underlined in Phase 2 of SBM(G).
The Union Minister said that the Swachh Bharat Mission (Grameen) has transformed rural India by manifesting into a Jan Andolan for sanitation - unlike any other the world has ever seen. This led to the historic achievement of Open Defecation Free (ODF) declaration by all villages, districts and states on 2nd October, 2019 thus making rural India ODF. Taking forward the extraordinary success, Phase II of the SBM (G) was launched early this year, which focuses on ODF sustainability and Solid and Liquid Waste Management (SLWM). The program will also work towards ensuring that no one is left behind and everyone uses a toilet. He added that Swachh Bharat Mission Academy, with its mobile based technology will significantly boost the capacity building efforts in training of Swachhagrahis as well as PRIs members, community-based organizations, NGOs, SHGs and others who are associated with phase 2 of SBM(G).
Speaking on the occasion, Union Minister of Statefor Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria congratulated SBM (G) team of central and state government officials, & countless Swachhagrahis for tireless efforts in last five years for triggering a massive behaviour change across the country in rural community members and making the programme a true Jan Andolan. He urged them to continue working with same spirit in SBM Phase 2 as well.
Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Shri ParameswaranIyer, elaborated on the SBM Academy, its functionalities and key roles envisioned under Phase 2 of SBM(G). He said that phone-based academy will provide this free of charge, access to on-demand, anytime, anywhere training course with high quality and standardized content over basic mobile phone & also improve the knowledge and interpersonal communication skills in order to enhance the quality of interaction with the beneficiaries. The IVR based training course contains a 60 minutesmodule spanning various topics under ODF-S as well as SLWM. The SBM Academy course has four chapters, each with four audio lessons and a multiple-choice quiz at the end of the chapter. To be considered successful, the user must answer at least 50% of the questions correctly.
As of now the content of SBM Academy is in Hindi and the users are expected to dial in to a toll free number (18001800404) and complete listening to the entire content in their mobile phones.
The Ministers also interacted online with few swachhagrahis, field level functionaries and state officials. They urged them to encourage people to fully utilize this free learning course.