য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা অথৌবা নিংতম লান্মী লোকমান্য বাল গঙ্গাধর তিলক্কী লৈখিদবগী কুমওন ১০০ শুবদা ‘লোকমান্য তিলক-স্বরাজদগী মীপান তাংদবা ভারত’তা নুমিৎ নিনিগী ইন্তর্নেস্নেল ৱেবিনার অমা হৌদোকখ্রে
লোকমান্য তিলক্না নিংতম লালহৌদা অনিশুদবা থৌদাং লৌখি
মরন অমসুং স্মরন অসিদা শুপ্নতগী ময়েক তংখাই অখক্তমক খেৎনৈ অদুবু মসিদা ‘স’ অসি হাপচিন্নবা হোৎনবদা মীওই অমনা পুন্সি কত্থোকপা তাই অমসুং লোকমান্য তিলক অসি মসিগী খ্বাইদগী ফবা খুদম্নি
লোকমান্য তিলক্কী স্বরাজগী খোল্লাও অসিনা ভারত্তা লৈরিবা মীয়াম অসিদা ৱাখল লৈহল্লক্তুনা নিংতম লালহৌদা অচৌবা খোংজং অমদা ওইহনখি
তিলক্কী ৱাখল্লোন অসি প্রধান মন্ত্রীগী অনৌবা ভারত অমসুং আত্মনির্ভর ভারত্তা মমি তাই
ভারতকী লোলশিং অমসুং ভারতকী চৎনবীদা লোকমান্য তিলক্কী চংশিল্লকখিবা মওং অসিনা মোদী সরকারগী অনৌবা এদজুকেসনগী থৌশিল-থৌরাং অসিদা য়াওবগী মমি তাই
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা নহারোনশিংদা করিগুম্বা মখোয়না ভারতকী ফাওরবা পুৱারী অসি খংনিংলবদি বাল গঙ্গাধর তিলক্না ইরম্বশিং অসি তঙাই ফদনা খংগদবনি
নিংতম ইহৌগা মীশিংগা শমজিন্ননবা লোকমান্য তিলক্না শিবাজী জয়েন্তী অমসুং গনেশ জয়েন্তী অসি কাংলুপকী কুহ্মৈশিং ওইনা পাংথোকখিবদগী নিংতম ইহৌ অসিগী মাইয়োন হোংলকখি
লোকমান্য তিলক
01 AUG 2020 6:16PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন্সনা ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা অথৌবা নিংতম লান্মী লোকমান্য বাল গঙ্গাধর তিলক্কী লৈখিদবগী কুমওন ১০০ শুবগী ‘লোকমান্য তিলক-স্বরাজদগী মীপান তাংদবা ভারত’তা নুমিৎ নিনিগী ইন্তর্নেস্নেল ৱেবিনার অমা হৌদোকখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱাফম ফোংদোকখিবা মতমদা ভারতকী নিংতম ইহৌগী ময়েক অমসুং ৱাখল্লোন অসি মপুং ফাহনবদা লোকমান্য গঙ্গাধর তিলক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরমখি হায়না ফোংদোকখি। লোকমান্য তিলক্না নিংতম লালহৌদা অনিশুদবা থৌদাং লৌখি, মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী মিৎকুপ খুদিংমক লৈবাক অসিগীদমক্তা কত্থোকখি অমসুং ইহৌ হৌরক্লিবশিংদা মপুং ফাবা ৱাখল লৈবাবমীরোল অমা শেমখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ‘স্বরাজ’ অসি ঐখোয়গী পোকপদগী লৈজরক্লবা হক্নি অমদি মসি ঐগী ওইনা লৈফম থোকই হায়বা লোকমান্য তিলক্কী খোল্লাও অসিনা ভারতকী নিংতম ইহৌগী পুৱারীদা সনানা হক্তুনা লৈহোরগনি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী অমিত শাহনা ঙসি য়াম্না লায়না উরি অদুবু ১৯শুবা চহি চাদা মসি হায়বা অমদি মসিগী অশেংবা মওং অসি ওইহনবদা মপুন্সি চুপ্পা কত্থোকপা অসি মীওই খরখক্তনা তৌবা ঙমখি। মসিগী খোল্লাও অসিনা ভারতকী খুন্নাইশিং মিৎকপ থোকহন্দুনা নিংতম ইহৌ অসিদা অপুনবা মওং অমদা চংশিনবগী মওংদা ওন্থোকখি, মরম অসিনা মহাক অসিবু লোকমান্য তিলক হায়না খংনরকখি। লোকমান্য তিলকজীনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা গীতা’গী 'সন্যাস' হায়বসিগী মতাংদা করিসু খংলমখিদে অদুবু মহাক্না কৈশুমশঙদা লৈরিঙৈদা ‘গীতা রহস্য’ অসি ইখিরম্মি অমসুং মীয়ামগী মমাংদা ‘কর্ময়োগ’ ওইনা পুথোরক্নবা থবক তৌখি, তিলক্কী ‘গীতা রহস্য’ অসিনা হৌজিকসু মীয়াম্বু লমজিং-লমতাক্লি হায়না হায়খি।
লোকমান্য তিলক অসি মীগী থম্মোই য়ৌনা ৱা হায়বা ঙম্বা, খনবা ঙম্বা, ফিলোজোফর, মায় পাকপা জর্নেলিস্ত অমসুং খুন্নাইবু ফনবা তৌবশিং অসিগী শুনা মতিক-ময়াই চেনবা মীশক অমা ওইবদা নত্তনা য়াম্না মখা য়ৌনা মায় পাকপা অমসু ওইরমখি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। ভারত, ভারতকী চৎনবিঅমসুং ভারতকী কস্তমশিং অসি খংবা লোকমান্য তিলক অসি ঙসিসু অদুম্মক মতম অসিগী ওইরি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা নহারোনশিংদা করিগুম্বা মখোয়না ভারতকী ফাওরবা পুৱারী অসি খংনিংলবদি বাল গঙ্গাধর তিলক্না ইরম্বশিং অসি তঙাই ফদনা খংগদবনি হায়না হায়খি। মহাক্না নহারোলশিংদা তিলকজীগী অথোইবা মী অমা ওইবগী মতাংদা পারুবা খুদিংদা অনৌবা ৱাখল-লৌশিং অমা ফংগনি অমসুং মদুগী ইথীল ফংদুনা নহাশিংগী পুন্সিদা অনৌবা মায় পাকপা অমা ফংবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতকী লোলশিং অমসুং ভারতকী চৎনবীদা লোকমান্য তিলক্কী থাজবা থমখিবগী মওং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী সরকারগী অনৌবা এদজুকেসনগী থৌশিল-থৌরাং অসিদা য়াওবগী মমি তাই হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখি।
তিলক্কী ৱাখল্লোন অসি প্রধান মন্ত্রীগী অনৌবা ভারত অমসুং আত্মনির্ভর ভারত্তগী খুমাং চাওশিলহল্লি। শ্রী অমিত শাহনা লোকমান্য তিলক্কী মমিং চৎলবা ৱাহৈ অশেংবা লৈবাক অমা ওইবগী মওং অসি অরিবা চৎনবি অমসুং নাৎখক্তংদগী য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্বা ঙমগনি হায়বসি পন্দুনা হায়খি। । ঐখোয়গী হৌখিবা পুন্সিবু নমথবা অমসুং ইকাই খুম্নদ্রবদি অশেংবা লৈবাক অমা ওইহনবদা মতেং পাংবা ঙম্লোই। বাল গঙ্গাধর তিলক্না ভারতকী চৎনবি অসিগী চাওথোকচনিংঙাই ওইবা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ইরৈচাশিংগী মরৈবাক নুংশিংবগী ৱাখল্লোন অসি পোকহনবা পামখি হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখি। মসিগী মতাংদা মহাক্না জিম্নাজিয়মশিং, এরেনাশিং, শন হাৎপগী মায়োক্তা শেমখিবা লুপশিং শেমগৎখি।
লোকমান্য তিলক অসি শোক্ন-শম্নবা য়াদবগী কন্না য়ানিংদবা অমা ওইরম্মি, মহাক্না কাংলুপ অমদি তোঙানবা লাইনিংগী ওইনা খাইদোক্লিবশিং অসি খুন্নাই অমা ওইনা পুনশিন্ননবা ইহৌ অমা লাওথোকখি। লাইনা শোক্ন-শম্নবা য়াদবশিং অসি য়াবা ওইরগদি করিগী ঐহাক্না লাই অদুবু য়াবা ঙম্লোই হায়না তিলক্না হায়খি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা লৈবাক্কী ইহৌ অসিদা থবক তৌরিবা কাংলুপশিং অসিগা শমজিন্ননবা থবক তৌবগী মরু ওইবা তিলক্কী ৱাফম অদুগা মরি লৈননা হায়খি। মতম চপ মান্ননা নিংতম ইহৌগা মীশিংগা শমজিন্ননবা লোকমান্য তিলক্না শিবাজী জয়েন্তী অমসুং গনেশ জয়েন্তী অসি কাংলুপকী কুহ্মৈশিং ওইনা পাংথোকখিবদগী নিংতম ইহৌ অসিগী মাইয়োন হোংলকখি।
মরন অমসুং স্মরন অসিদা শুপ্নতগী ময়েক তংখাই অখক্তমক খেৎনৈ অদুবু মসিদা ‘স’ অসি হাপচিন্নবা হোৎনবদা মীওই অমনা পুন্সি কত্থোকপা তাই অমসুং লোকমান্য তিলক অসি মসিগী খ্বাইদগী ফবা খুদম্নি। গান্ধী, বীর সবর্কর অমসুং মদন মোহন মালবিয়া য়াওনা নিংতম লান্মী কয়া লোকমান্য তিলক্না পুক্নিং থৌগৎপিখি।
বাল গঙ্গাধর তিলক্কী অরোইবা মথৌ মঙম য়াওনবা গান্ধীনা মখোংদা করিসু য়াওদনা চত্তুনা তিলক্কীদমক্তা গান্ধীনা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
ফাওরবা খু্ন্নাইবু শেমদোকপগী থবক তৌবা লোকশাহির অন্না ভাউ সাথেজীনা শিখিবগী চহি চাগী কুমওনগী থৌরম অসিদা লৈ কৎখি। ৱেবিনার অসিদা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন্সকী অধ্যক্ষ অমসুং সংসদকী মীহুৎ দা. বিনয় সহাশ্রাবুদ্ধে, তিলক মহারাস্ত্র বিদ্যাপীথকী ভাইস চাঞ্চেলর শ্রী দীপক তিলক অমসুং দেক্কান এদজুকেসন সোসাইতীগী অধ্যক্ষ দা. শরদ কুন্তে য়াওনা মশক নাইবা মীওই কয়ানা শরুক য়াখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated a two-day international webinar on 'Lokmanya Tilak - Swaraj to Self-Reliant India' 100th death anniversary of great freedom fighter Lokmanya Bal Gangadhar Tilak
Lokmanya Tilak made unparalleled contribution to freedom movement
There is difference of half a letter between मरण and स्मरण, but to add this half ‘स’ one has to sacrifice ones life and Lokmanya Tilak is the best example of this
Lokmanya Tilak's slogan of Swaraj served to give Indian society public awareness and turn the freedom movement into a mass movement
Tilak's ideas being reflected through Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a New India and Atmanirbhar Bharat
Lokmanya Tilak's insistence on Indian language and Indian culture has been suitably reflected in the New Education Policy of Modi government
Union Home Minister appealed to the youth that if they want to know the glorious history of India, then Bal Gangadhar Tilak’s writings must be understood
To connect the people with the freedom movement, Lokmanya Tilak started Shivaji Jayanti and Ganesh Utsav as folk festivals which changed direction of Independence Movement
Lokmanya Tilak
01 AUG 2020 6:16PM by PIB Delhi
Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated a two-day international webinar on the theme of 'Lokmanya Tilak - Swaraj to Self-reliant India' organized by the Indian Council for Cultural Relations on the 100th death anniversary of the great freedom fighter Lokmanya Bal Gangadhar Tilak in New Delhi today.
In his address Shri Amit Shah said that Lokmanya Bal Gangadhar Tilak played a key role in the making of the Indian Independence movement complete in letter and spirit. Tilak made an unparalleled contribution to the freedom movement, he dedicated every moment of his life to the nation and created an ideological generation of revolutionaries.
The Union Home Minister said that the slogan of 'Swaraj is my birthright and I shall have it' given by Lokmanya Tilak, will always be written in golden letters in the history of the Indian Independence Movement. Shri Amit Shah said that this slogan may seem natural to utter in our times, but in the 19th century very few people could have dared of uttering it and sacrificing their life and working for it to make it turn into reality. This slogan of Tilak served to awaken Indian society and convert the freedom movement into a mass movement, due to which he came to be known as Lokmanya Tilak. The Union Home Minister said that before Lokmanya Tilak ji, people knew theAsceticism’ of 'Gita', but while in jail, Tilak ji wrote 'Gita Rahasya' and worked to bring ‘Karmayog’ in the Gita before the people. Tilak’s 'Geeta Rahasya' is still a guiding post for people.
The Union Home Minister also mentioned that, despite being an eloquent orator, thinker, philosopher, established writer and social reformer, Tilak was rooted to the ground.
Shri Amit Shah further added that Tilak’s idea of India as a nation, Indian culture and Indian customs are equally relevant today. Appealing to the youth, the Union Home Minister said that if one wants to know the glorious history of India and Indian culture, then Bal Gangadhar Tilak’s writings will have to be understood. He also advised the youth that reading his literary works will give them new knowledge about the great personality of Tilak and by taking inspiration from him, the youth will be able to attain new heights in their lives. Shri Amit Shah said that Lokmanya Tilak's belief in Indian language and Indian culture is reflected in the New Education Policy of the government of Prime Minister Narendra Modi. Tilak's ideas are being promoted through Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a New India and Atmanirbhar Bharat.
Shri Amit Shah referred to Lokmanya Tilak’s famous quote that the foundation of true nationhood is laid on the foundations of our culture and traditions. Any reform which undermines or disrespects our past cannot help in realizing true nationhood. The Union Home Minister emphasized that in the name of social and political reform we cannot afford to adopt British Models for our institutions. Shri Amit Shah added that Bal Gangadhar Tilak wanted to inculcate love for the nation amongst the people on the basis of pride for Indian culture. In this context, he set up gymnasiums, arenas, anti-cow slaughter institutions
Shri Amit Shah also said that Lokmanya Tilak was a strong opponent of untouchability, he launched a movement to unite society divided in caste and sects. Tilak said that if God accepts untouchability, then I would not accept such a God.
The Union Home Minister referred to Tilak’s important work to connect the working class to the national movement. At the same time, Lokmanya Tilak started celebrating Shivaji Jayanti and Ganesh Utsav to connect the people with the freedom movement, which changed the direction of the Indian Independence movement.
Shri Amit Shah said that there is a difference of half a letter between “मरण” and “स्मरण”, but to add this half ‘’ one has to sacrifice one's life and Tilak ji is the best example of this. Lokmanya Tilak worked to encourage many freedom fighters including Gandhi, Veer Savarkar and Madan Mohan Malviya.
Gandhi walked barefoot to attend the last rites of Bal Gangadhar Tilak which signified Gandhiji's respect for Tilak.
The famous social reformer, Lokshahir Anna Bhau Sathe ji was also paid floral tributes at the event on the occasion of his Centenary. The inaugural session of the webinar was attended by several dignitaries including the President of the Indian Council for Cultural Relations and Member of Parliament Dr. Vinay Sahasrabuddhe, Mr. Deepak Tilak, Vice Chancellor of Tilak Maharashtra Vidyapeeth and Dr. Sharad Kunte, President of Deccan Education Society.