ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମରିସସ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ନୂଆ ଭବନ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଭାଷଣ
30 JUL 2020 1:16PM by PIB Bhubaneswar
ମରିସସ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରବିନ୍ଦକୁମାର ଜଗନ୍ନାଥ ଜୀ, ମରିସସର ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଓ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ତଥା ସମ୍ମାନନୀୟ ଅତିଥିଗଣ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର, ବଞ୍ଜୁର ।
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ପ୍ରଥମତଃ କୋଭିଡ୍‌ର ସୁପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମୁଁ ମରିସସ୍‌ର ସରକାର ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭାରତ ମରିସସ୍‌କୁ ଉଚିତ ସମୟରେ ଔଷଧପତ୍ର ଓ ଅଭିଜ୍ଞତା ଯୋଗାଇ ଏଥିରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ଓ ମରିସସ୍‌ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୈତ୍ରୀ ରହିଛି ସେଥିରେ ଆଉ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଘଟଣାକ୍ରମରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଆଜି ଆମେ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ପୋର୍ଟଲୁଇଠାରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ଯେଉଁ ନୂଆ ଭବନ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ତାହା ଆମର ସହଯୋଗ ଓ ସମ୍ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଏକ ପ୍ରତୀକ । ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ମରିସସ୍‌ ସ୍ୱାଧୀନ ବିଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି । ଏହା ଆମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ । ଏହି ଆକର୍ଷଣୀୟ ନୂଆ ଭବନ, ଏହାର ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନ ଓ ନିର୍ମାଣ ଏ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ । ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅନୁମାନ ଅନୁସାରେ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାର ଥିଲା ସେହି ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏହା ନିର୍ମିତ ହୋଇପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥ ଜୀ ଏହି ଅଳ୍ପ କେଇମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ମିଳିତଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଏକ ନୂଆ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଦୁଇଟିଯାକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମରିସସ୍‌ବାସୀଙ୍କ ସେବାରେ ଉଚିତଭାବେ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିବା ଜାଣି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ମରିସସ୍‌ରେ ଭାରତର ସାଗରଯୋଜନା ସଂପର୍କରେ କହିଥିଲି । ସାଗରର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କର ନିରାପତ୍ତା ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବା ସିକ୍ୟୁରିଟି ଏଣ୍ଡ ଗ୍ରୋଥ ଫର୍‌ ଅଲ୍‌ ଇନ୍‌ ଦି ରିଜିଅନ । ଏକଥା ମୁଁ ଏଇଥି ପାଇଁ କହିଥିଲି ଯେ ମରିସସ୍‌ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି । ଆଜି ମୁଁ ଏଥିରେ ଆଉ ପଦେ ଯୋଡିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବିକାଶ ଅଂଶୀଦାରୀରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମରିସସ୍‌କୁ ହୃଦୟରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଯଥାର୍ଥରେ କହିଥିଲେ ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ମୋ ଦେଶପ୍ରେମ ମଧ୍ୟରେ ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ, ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ନିହିତ । ତେଣୁ ଭାରତ ପାଇଁ ମୋ ସେବାର ଅର୍ଥ ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ସେବା। ଏହା ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଦର୍ଶନ ହୋଇଆସିଛି । ଭାରତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ । ଏଥିସହିତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚାହେଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ବିକାଶ ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମୁଖ୍ୟତଃ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ । ଆମେ ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ଇତିହାସ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି ଯେ ବିକାଶ ଭାଗିଦାରୀ ନାମରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମୂହ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଉପନିବେଶବାଦ ଓ ସାମ୍ରାଜ୍ୟବାଦୀ ଶାସନର ଉଦ୍ଭବ ଘଟିଛି । ଏହା ବିଶ୍ୱରେ କ୍ଷମତାକେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ମାନବିକତାକୁ ଦୁଃଖ ପହଞ୍ଚିଛି । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ବିକାଶମୂଳକ ଅଂଶୀଦାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ସମ୍ମାନ, ବିବିଧତା, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯତ୍ନ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ପାଇଁ ବିକାଶମୂଳକ ସହଯୋଗରେ ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୌଳିକ ନୀତି ହେଲା ନିଜ ଅଂଶୀଦାରକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା । ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ଶିକ୍ଷାରେ ଅନ୍ୟକୁ ଅଂଶୀଦାରୀ କରିବା ଆମର ଏକମାତ୍ର ପ୍ରେରଣା । ସେଇଥିପାଇଁ ଆମର ବିକାଶମୂଳକ ସହଯୋଗିତାରେ କୌଣସି ସର୍ତ୍ତ ନଥାଏ । ଏହା ରାଜନୈତିକ ଓ ବ୍ୟାବସାୟିକ ବିଚାରରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତର ବିକାଶ ଅଂଶୀଦାରୀ ବିବିଧ, ବାଣିଜ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭକରି ସଂସ୍କୃତି, ଉର୍ଜ୍ଜାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଂଜିନିୟରିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରୁ ଆବାସ, ଆଇଟିରୁ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍‌ଚର, କ୍ରୀଡାରୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏଭଳି ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ମିଳିତଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭାରତ ଯଦି ଆଫଗାନିସ୍ଥାନରେ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରି ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମଣୁଛି । ସମାନଭାବେ ନାଇଜରରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କନ୍‌ଭେନସନ ସେଣ୍ଟର ନିର୍ମାଣରେ ସଂପୃକ୍ତ ହୋଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ନେପାଳରେ ଏକ ଜରୁରୀ ଟ୍ରମା ହସ୍‌ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରି ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ସେଠାକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ଆମେ ଆନନ୍ଦିତ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର 9ଟି ପ୍ରଦେଶରେ ଜରୁରୀ କାଳୀନ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସେବା ପ୍ରଚଳନରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ସମାନଭାବେ ଖୁସୀ ।
ଆମେ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ନେପାଳ ସହିତ ମିଶି ଯେଉଁ ତୈଳ ପାଇପ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ସେ ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ମଧ୍ୟ ମାଳଦ୍ୱୀପର 34ଟି ଦ୍ୱୀପରେ ପାନୀୟଜଳ ଓ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଣରେ ସହଯୋଗ କରି ଆମେ ଆନନ୍ଦିତ । ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗାଏନାରେ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରି ସେଠାରେ କ୍ରିକେଟକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାକୁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ।
ଭାରତରେ ତାଲିମ ନେଉଥିବା ଯୁବ ଆଫଗାନ କ୍ରିକେଟ ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖି ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହିତ । ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ନ୍ୟୁନ କରିହେବ ନାହିଁ । ଆମେ ଏବେ ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ଅନୁରୂପ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ସେଠାକାର କ୍ରିକେଟ ପ୍ରତିଭାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛୁ । ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ଏକ ବୃହତ୍‌ ଆବାସିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବର ବିଷୟ । ଆମର ବିକାଶମୂଳକ ସହଭାଗୀତା ଆମର ସାଥୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ବିକାଶରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସାହାଯ୍ୟ କରି କେବଳ ଗର୍ବିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ସୁଯୋଗ ଭାବି ଆପଣଙ୍କ ଯୁବଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଛୁ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସହଯୋଗଭିତ୍ତିକ ଅଂଶୀଦାରୀରେ ତାଲିମ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଯୁବକମାନେ ଅଧିକ ଯୋଗ୍ୟ ଓ ସମର୍ଥ ହୋଇ ସହଯୋଗଭିତ୍ତିରେ ଦୁଇ ଦେଶର ସଂପର୍କକୁ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ନେଇପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ହିଁ ଭବିଷ୍ୟତ । ମଣିଷର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ତାହାର ପରିବେଶର ଶତ୍ରୁ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ସେଇଥିପାଇଁ ଆମେ ମାନବ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଓ ପରିବେଶର ଯତ୍ନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ । ଏହି ଦର୍ଶନ ଆଧାରରେ ଭାରତ ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନ କରିଛୁ । ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ସେହି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କିରଣ ମାନବର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ଦୃଢ଼ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନ କରିବାକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶଙ୍କ ସହ ମିଶି ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛୁ । ଏହି ଦୁଇଟିଯାକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱୀପରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକ ପାଇଁ ବିଶେଷ ମହତ୍ୱ ରଖେ । ଏହିସବୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମୁଦାୟ ଯେଉଁ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଉଛି ତାହା ଅତି ଉତ୍ସାହଜନକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହିସବୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଯାହାସବୁ କହିଲି ସେସବୁ ମରିସସ୍‌ ସହ ଥିବା ଆମର ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ଓ ଅଂଶୀଦାରୀରୁ ଆସିଛି । ମରିସସ୍‌ ସହ ଆମେ କେବଳ ଭାରତ ମହାସାଗର ଜଳରାଶି ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ; ଏଥିରେ ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା, ଐତିହ୍ୟ ଓ କୁଟୁମ୍ବଗତ ସଂପର୍କ ରହିଛି । ଆମ ମୈତ୍ରୀ ଅତୀତରୁ ଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛି । ମରିସସ୍‌ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପଲବ୍‌ଧିରେ ଭାରତ ଗର୍ବିତ । ଅପ୍ରବାସୀ ଘାଟର ଏକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ପାହାଚରୁ ମରିସସର ଏହି ଆଧୁନିକ ଭବନ । ମରିସସ୍‌ ତାହାର ସଫଳତା କଠୋର ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ମରିସସ୍‌ର ଚେତନା ଓ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମର ମୈତ୍ରୀ ଓ ଅଂଶୀଦାରୀ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚକୁ ଯିବା ବିଧି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ବିବ୍‌ ଲାମିତେ ଏନ୍ତ୍ର ଲାନ୍ଦ ଏ ମୋରିସ୍‌ଭାରତ ଔର ମରିସସ୍‌ ମୈତ୍ରୀ ଅମର ରହେ। ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the Inauguration of the New Supreme Court Building in Mauritius
30 JUL 2020 1:16PM by PIB Delhi
Prime Minister of the Republic of Mauritius, The Honourable Pravind Kumar Jugnauth Ji, Senior Ministers and dignitaries of Mauritius, Distinguished guests, Namaskar, Bonjour.
My warm greetings to all of you. First of all, I congratulate the Government and people of Mauritius for the effective management of the COVID-19 global pandemic. I am happy that India was able to support this effort through timely supplies of medicines and sharing of experiences.
Friends, Today we celebrate yet another land-mark in the special friendship between India and Mauritius. The new Supreme Court building in Port Louis is a symbol of our cooperation and our shared values. Both India and Mauritius respect our independent judiciaries as important pillars of our democratic systems. This impressive new building, with its modern design and construction, is a mark of this respect. I am happy that this project has been completed on schedule and within the initial estimated cost.
Prime Minister Jugnauth Ji, only a few months back, we had jointly inaugurated the landmark Metro project and a new state-of-the-art hospital. I am happy to know that both these projects are proving useful for the people of Mauritius.
Friends, It was in Mauritius that I had first spoken about India's vision of SAGAR - Security and Growth for All in the Region. This is because Mauritius is at the heart of India's approach to the Indian Ocean region. And today, I want to add that Mauritius is also at the heart of India's approach to development partnerships.
Friends, Mahatma Gandhi had rightly said and, I quote: I do want to think in terms of the whole world. My patriotism includes the good of mankind in general. Therefore, my service to India includes the service of humanity Unquote. This is India's guiding philosophy. India wants to develop and India wants to help others in their own development needs.
Friends, India’s approach to development is mainly human-centricWe want to work for the welfare of humanity. History has taught us that in the name of development partnerships, nations were forced into dependence partnerships. It gave rise to colonial and imperial rule. It gave rise to global power blocks. And, Humanity suffered.
Friends, India is making development partnerships that are marked by Respect, Diversity, Care for the future, and Sustainable development.
Friends, For India, the most fundamental principle in development cooperation is respecting our partners. This sharing of development lessons is our only motivation. That is why our development cooperation does not come with any conditions. It is not influenced by political or commercial considerations.
Friends, India’s development partnerships are diverse. From commerce to culture, Energy to engineering, Health to housing, IT to infrastructure, Sports to science, India is working with nations across the globe. If India is honored to help in the Parliament building in Afghanistan, It is also proud to be associated with the making of the Mahatma Gandhi Convention Centre in Niger. We have been happy to help Nepal improve its health services through the construction of an emergency and trauma hospital. And we were similarly privileged to support Sri Lanka's efforts to establish emergency ambulance services in all nine provinces.
We are glad that the oil pipeline project we are doing with Nepal will help ensure the availability of petroleum products. And similarly, we are delighted to contribute towards ensuring the availability of drinking water and sanitation in thirty-four islands of the Maldives. We have tried to make cricket popular in countries as diverse as Afghanistan and Guyana by helping build stadiums and other facilities.
We are excited to see the young Afghan cricket team trained in India emerge as a force to reckon with. We are now providing similar support to develop the talent of the Maldives cricket players. We consider it a matter of immense pride that India is at the forefront of a major housing project in Sri Lanka. Our development partnerships reflect the development priorities of our partner nations.
Friends, India is not only proud to be helping your present. We consider it our privilege to help you create a better future for your youth. That is why training and skilling is such an important part of our development cooperation. They will make youngsters in our partner nations self-reliant and more confident to guide the future to newer heights.
Friends, the future is about sustainable development. Human needs and aspirations cannot be in conflict with our natural surroundings. That is why we believe in both human empowerment and care for the environment. Based on this philosophy, India has made efforts to nurture new institutions like the International Solar Alliance. Let the rays of the sun brighten the journey of human progress. We are also working on a strong Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. Both initiatives are of special relevance to island countries. The manner in which the global community has supported these efforts is heartening.
Friends, all these values I spoke about come together in our special partnership with Mauritius. With Mauritius, we share not only the waters of the Indian Ocean but also a common heritage of kinship, culture, and language. Our friendship draws strength from the past, and also looks towards the future. India takes pride in the achievements of the people of Mauritius. From the narrow steps of the sacred Aapravasi Ghat to this modern building Mauritius has built its success through hard work and innovation. The spirit of Mauritius is inspiring. Our partnership is destined to soar even higher in the coming years.
विव लामिते एंत्र लांद ए मोरीस
भारत और मॉरिशस मैत्री अमर रहे।
Long Live India-Mauritius friendship.
Thank you very much.