হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ওগস্ত ১, ২০২০দা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা ওনলাইন হেকাথোনগী গ্রান্দ ফিনালেদা ৱা ঙাংলগনি
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন (সোফৱেয়র)গী ৪শুবা ইদিসন ২০২০গী গ্রান্দ ফিনালে –ওগস্ত ১ – ৩, ২০২০দা পাঙথোক্লগনি – শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’
কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংলগা, এস.আই.ঐচ. ২০২০গী গ্রান্দ ফিনালে অসি অখন্ননা শাবা এদভান্স ওইরবা প্লেৎফোর্ম অমগী থোংদা পান-ইন্দিয়াগী শরুক য়াগদৌরিবশিংবু কন্নেক তৌদুনা ওনলাইনদা ওইনা পাঙথোক্লগনি
শরু য়াগদৌরিবা মীওই ১০, ০০০গী মথক্না ওনলাইন গ্রান্দ ফিনালে অসিদা পুং ৩৬ চাংদমন্দুনা সরকারগী বিভাগ অমসুং ইন্দস্ত্রী খরনা মায়োক্নরিবা সমস্যাশিংগী অনৌবা দিজিতেল সোলুসনশিং পুথোক্কনি
27 JUL 2020 5:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত ১, ২০২০গী নুমিদাং পুং ৭তগী হৌনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা ওনলাইন হেকাথোনগী গ্রান্দ ফিনালেদা ৱা ঙাংগনি। মসি লাউথোকপদা কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’না ঙসি ফোঙদোকখি মদুদি স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন (সোফৱেয়র) ২০২০গী গ্রান্দ ফিনালে অসি ওগস্ত ১দগী ৩, ২০২০ ফাওবা পাঙথোক্লগনি। হেকাথোন অসি ভারত সরকারগী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়, ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল ইদুকেসন (এ.আই.সি.তি.ই.), পর্সিস্তেন্ত সিস্তেমশিং অমসুং আই৪সি অসিনা শিনবনি।
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’না ঙসি স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী অমসুং মমাংদা পাঙথোকখিবা মায় পাকখ্রবা হেকাথোনশিংগী মতাংদা অৱাংবা থক্কী মীফম অমদা চ্যের লৌখি। মীফম অসি হায়র ইদুকেসনগী সেক্রেতরী শ্রী এমিৎ খারে, এ.আই.সি.তি.ই.গী চ্যেরমেন শ্রী অনিল সহাসরবুধে, এম.ঐচ.আর.দি.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী রাকেশ রঞ্জন অমসুং এম.ঐচ.আর.দি.গী চীফ ইন্নোবেসন ওফিসর শ্রী অবে জেরেনা শরুক য়াখি। দি.গরী অনিল সহাসরবুধে, এম.ঐ মা
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায় স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অনৌবা অমসুং শীংথানিংঙাই ওইবা ইজিতেল তেক্নোলোজীগী ইন্নোবেসনশিং খঙদোক্নবা তোপ তোপ্পা খোঙথাং অমনি। মসি তেক্নোলোজীদা থোকহল্লিবা সমস্যাশিংগী ইন্নোবেতিব ওইবা ৱারোইশিনশিং পুরক্নবা মহৈরোয়শিংগী ওইবা দিজিতেল প্রদক্ত দিবেলপ তৌনবা লেপ্তনা চত্থবা কম্পিতিসন অমনি। মহৈরোয়শিংনা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং লনাই সে্তরগী ওর্গনাইজেসনশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মখোয়না ইনৌ নৌবা অমসুং মালেমগী থাক্কী ওইবা ৱারোইশিনশিং পুথোক্নবা খুদোংচাবা পীরি।
এস.আই.ঐচ. ২০২০গী অহানবা তাঙ্কক্কী মহৈরোয়শিংগী ৱাখল্লোনগী স্ক্রীনিং অসি কোলেজকী থাক্কী হেকাথোন অমগী খুত্থাংদা জনুৱারীদা পাঙথোকখি অমসুং কোলেজকী থাক্তগী কারক্লবা তীমশিং অদুনা নেস্নেল রাউন্দগী এস.আই.ঐচ.তা শরুক য়াবা য়াহল্লি। নেস্নেলগী থাক্তা অমুক ৱাখল্লোনশিং অসি এক্সপর্তশিংনা অমসুং ইভালুএতরশিংনা স্ক্রীন তৌখি অমসুং মসিদা খনগৎলবা তীমশিং খক্তনা গ্রান্দ ফিনালে অসিদা চাংদম্নগনি।
এস.আই.ঐচ.না চাওখৎলকপা অসি য়েংলগা, শ্রী নিশঙ্কনা হায় ঐখোয়না এস.আই.ঐচ.কী ইদিসন অহুম মায় পাক্না পাঙথোকখ্রে। এস.আই.ঐচ.-২০১৭গী অহানবা ইদিসনদা মহৈরোয় লিশিং ৪২না শরুক য়াখি মসিদগী হেগৎলক্তুনা এস.আই.ঐচ.-২০১৮দা লাখ ১ ওইখি অমসুং মতুংদা এস.আই.ঐচ.-২০১৯দা লাখ ২.০ ওইখি। এস.আই.ঐচ.-২০২০ অসি এস.আই.ঐচ.-২০১৯গা য়েংনবদা মশিং য়াম্না হেনখি অমসুং অহানবা রাউন্দগী ওইনা মহৈরোয় লাখ ৪.৫ হেনবনা শরুক য়াবা থেংনখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মহৈ লোয়শঙশিংদা ইন্নোবেসন অমসুং ওন্তর্প্রিনাওশিপকী ৱাখল্লোন থৌগৎনবা য়াম্না কন্না হোৎনরি। ঐখোয়গী অচৌবা খোঙথাং ওইরিবা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন অসি হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা ওপন ইন্নোবেসন মোদেল ওইরে। মসিগী মথক্তা এস.আই.ঐচ. অসি সরকার অমদি লনাই পার্তনর্শিপকী খ্বাইদগী ফবা খুদম অমসু ওইরি।
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী ফল ওইনা ঙসি ফাওবদা প্রোতোতাইপ ৩৩১ দিবেলপ তৌখ্রে, স্তার্তঅপ ৭১ লিংখৎনবা তোরি, স্তার্তঅপ ১৯ মায় পাক্না রেজিস্তর তৌখ্রে। মখা তানা, তোঙান তোঙানবা বিভাগশিংদা সোলুসন ৩৯ দিপ্লোই তৌখ্রে অমসুং পোতেন্সিএল সোলুসন ৬৪ মখা তানা দিবেলপ তৌনবা ফন্দ থাদখ্রে।
ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা হায় ঐস.আই.ঐচ.কী খুত্থাংদা লাকপা ৱাখল্লোনশিং অসি ঐখোয়না লেপ্তনা থিজিনবা মথৌ তাই। অত্মা নির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না তীমশিং অসিবু আইদিএসন স্তেজতগী প্রোতোতাইপ স্তেজ ফাওবা লমজিংবীবা তঙাই ফদে। মহাক্না হায় মহৈরোয়শিংদগী ৱাখল্লোন অসি খঙলবা মতুংদা লমজিংলিবা মীওই অদুনা ৱাখল্লোন অসি স্তার্তঅপ নত্রগা বিভাগকী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী থৌদাং অদু লৌগদবনি। ৱাখল্লোন অদু লেম্না মাংহল্লোইদবনি অমসুং বিভাগ/মন্ত্রালয়না মখোয় হৌদোকচনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীগদবনি। মহাক্না মরু ওইনা হায়খি মদুদি প্রোতোতাইপ অমগা স্তার্তঅপশিং লিংখৎপগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা অসি মেনশিনবিদুনা ৱাখল্লোনশিং অসি স্তার্তঅপশিংদা ওন্থোকহনগদবনি। মন্ত্রালয়শিংগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা হেকাথোনদা মায় পাকখ্রবা ৱাখল্লোনশিং অদু লমজিংবিদুনা অমসুং মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়ানবা ইকো-সিস্তেম অমা শেম্নবা মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী নিশঙ্কনা হায় এম.ঐচ.আর.দি.গী সেক্রেতরীনা ৱাখল্লোনশিং অসি থবক ওইনা ওন্থোক্নবা অতোপ্পা সেক্রেতরী পুম্নমক্কা চুংশিন্নগনি। এম.ঐচ.আর.দি.না এস.আই.ঐচ.গী ৱাখল্লোন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা য়েংশিল্লিবা মন্ত্রালয় অদু ওইগনি। ৱাখল্লোনশিংগী ৯০% স্তার্তঅপ শেম্বা ঙমহৌদ্রবা অদু ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা বিভাগশিংদা শিন্নগনি। ঙমহন্নবা প্রোবিজনশিং অদু শোইদনা দিবেলপ তৌহনগনি। মন্ত্রীনা হায় মহাক্না কেনিনেৎ সেক্রেতরীদা হায়জদুনা এস.আই.ঐচ.দা দিবেলপ তৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি সেক্রেতরীশিংগী কম্মিতিগী এজেন্দাগী শরুক অমা ওইহনগনি।
লৈবাক অসিদা অনৌবা পোৎ পুথোকপগী ৱাখল্লোনশিং লৈহন্নবা, মন্ত্রালয় অসিনা হায় ইন্নোবেসন অসি স্কুলগী থাক্তগী হৌনা খনবা হৌহনগদবনি অমসুং হীরম অসিগীদমক অতল তিঙ্করিং লেবশিং শীজিন্নগদবনি। স্কুলশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিংগী মহৈরোয়শিংগী করিকুলমগী মরক্তা অফবা মরী অমা থম্বা মথৌ তাই।
অহেনবা পাউগীফমক মসিদা চংবিয়ূ: https://www.sih.gov.in/

Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi to address the Grand Finale of the largest ever online hackathon in the world on 1st August 2020 through video-conference
Grand Finale of 4th edition of Smart India Hackathon (Software) - 2020 to be held from 1st – 3rd August, 2020 – Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
In view of Covid-19 pandemic, the Grand Finale for SIH 2020 shall be organized online by connecting participants pan-India over a specially-built advanced platform
More than 10,000 participants to compete for 36 hours during online Grand Finale to develop innovative digital solutions for some of the daunting problems of government departments and industry
27 JUL 2020 5:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi will address the Grand Finale of the largest ever online hackathon in the world, from 7PM onwards on August 1, 2020, through video-conference. Announcing this, the Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ today said that the Grand Finale of Smart India Hackathon 2020 (Software) will be held from 1st to 3rd August, 2020. This hackathon is being organized by the Ministry of Human Resources Development, Government of India; All India Council for Technical Education (AICTE), Persistent Systems and i4c.
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ today chaired a high-level meeting on Smart India Hackathon and discussed achievements of the already conducted hackathons. The meeting was attended by Secretary, Higher Education, Shri Amit Khare, Chairman AICTE, Shri Anil Sahasrabudhe, Additional Secretary, MHRD , Shri Rakesh Ranjan and Chief Innovation Officer, MHRD Shri Abhay Jere.
The Union Minister said that Smart India Hackathon is a unique initiative to identify new and disruptive digital technology innovations for solving the challenges faced by our country. It is a non-stop digital product development competition, where problems are posed to technology students to suggest innovative solutions. Students would have the opportunity to work on challenges faced by Government departments and private sector organizations for which they can offer out-of-the-box and world-class solutions.
For SIH 2020, the first level screening of students’ ideas has already taken place in January through a college level Hackathon and only the winning teams at the college level were made eligible for the national round of SIH. Again at national level, ideas were screened by Experts and Evaluators and only the shortlisted teams will compete during the Grand Finale.
Shri Pokhriyal said that considering the Covid-19 pandemic, the Grand Finale for SIH 2020 shall be organized online by connecting all the participants throughout the nation together over a specially-built advanced platform. This year, we will have more than 10,000 students competing to solve 243 problem statements from 37 central government departments, 17 state governments and 20 industries. Each Problem Statement carries a prize money of Rs. 1,00, 000 except the student innovation theme which will have three winners, 1st, 2nd and 3rd with prize money of Rs. 1,00,000, Rs. 75,000 and 50,000 respectively.
Considering the growth of SIH, Shri Nishank said that we have conducted three editions of SIH successfully. The first edition of SIH-2017 saw participation of 42 thousand students which substantially increased to 1 lakh in SIH 2018 and later to 2.0 lakh in SIH-2019. SIH 2020 is even more massive as compared to SIH 2019 and the first round saw participation of more than 4.5 lakh students. We are very keen on encouraging innovation and entrepreneurship culture in our education institutions. Our flagship initiative, Smart India Hackathon has now evolved into world’s biggest open Innovation model. Moreover, SIH is also one of the best examples of public private partnership.
As outcome of Smart India Hackathons till date, around 331 prototypes have been developed, 71 startups are under formation, 19 startups are successfully registered. Further, 39 solutions have already been deployed at various departments and around 64 potential solutions have been funded for further development.
The HRD Minister said that there should be constant tracking of the ideas which we receive through SIH. He said that in order to develop an Atma Nirbhar Bharat, we need to ensure that the teams should be carefully mentored from ideation stage to prototype stage. He said that once the idea has come from the student, it should be the responsibility of the mentor to ensure that the idea gets implemented either though the start up or the department. Ideas should never go wasted, and the Department/Ministry should ensure that they get a platform to for getting started. He emphasized that the gap from prototype to establishment of startups should be filled so that ideas turn into startups. He also suggested that an ecosystem should be created by coordination with Ministries so that successful ideas in hackathon can be mentored and implemented properly.
Shri Nishank said that Secretary MHRD, will coordinate with all secretaries to ensure that selected ideas should reach on the ground. MHRD will be the coordinating ministry for ensuring implementation of ideas in SIH. 90% of ideas which do not form startups will be given to the department to implement. Enabling provisions will necessarily be developed. The Minister also said that he will request the Cabinet Secretary to make ideas developed in the SIH as a part of the agenda of the Committee of Secretaries.
In order to promote innovative culture in our country, the Minister said that innovation should start at the school level itself and ATAL tinkering labs should be harnessed for this purpose. A proper linkage should be made between students of schools and engineering college curriculum.
For more information, please visit: https://www.sih.gov.in/