ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚକ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ କୋଭିଡ-19 ପରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
26 JUL 2020 1:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି (ଜୁଲାଇ 27) ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉଚ୍ଚକ୍ଷମତା ସଂପନ୍ନ କୋଭିଡ-19 ଟେଷ୍ଟିଂ ସୁବିଧା ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଟେଷ୍ଟିଂ ଦକ୍ଷତା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଆଗୁଆ ଚିହ୍ନଟ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଗମ ହେବା ସହ ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକି ହେବ ।
ଦେଶର 3ଟି ଯାଗାରେ ଏହି ଉଚ୍ଚକ୍ଷମତା ସଂପନ୍ନ ଟେଷ୍ଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ନୋଏଡାସ୍ଥିତ ଆଇସିଏମ୍‌ଆର ଜାତୀୟ କର୍କଟ ଦୂରୀକରଣ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ମୁମ୍ବାଇସ୍ଥିତ ଆଇସିଏମ୍‌ଆରର ଜାତୀୟ ପ୍ରଜନନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ତୃତୀୟଟି କୋଲକାତାସ୍ଥିତ ଆଇସିଏମ୍‌ଆରର ଜାତୀୟ ହଇଜା ଏବଂ ପେଟରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ଏହି 3ଟି ଉଚ୍ଚକ୍ଷମତା ସଂପନ୍ନ ଟେଷ୍ଟିଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଫଳରେ ଦୈନିକ 10 ହଜାର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ପରୀକ୍ଷାଜନିତ ସମୟ ହ୍ରାସ ସହିତ ସଂପୃକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଂକ୍ରମଣ ସମ୍ଭାବନା ଯଥେଷ୍ଟ କମିବ । ଏହି ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ପରେ ହେପାଟାଇଟିସ୍‌ ବି’, ‘ସି’, ଏଚ୍‌ଆଇଭି, ମାଇକ୍ରୋ ବ୍ୟାକ୍ଟୋରିୟମ୍‌ ଟିବି, ସାଇଟୋମେଗାଲୋ ଭାଇରସ୍‌, କ୍ଲାମିବିୟା, ନେଇସେରିଆ ଏବଂ ଡେଙ୍ଗୁ ଆଦିର ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ତଥା ବିଜ୍ଞାନ କାରିଗରୀ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଉତ୍ତପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ ।

Prime Minister's Office
PM to launch High Throughput COVID-19 testing facilities on 27 July
26 JUL 2020 1:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch high throughput COVID-19 testing facilities on 27th July via video conferencing. These facilities will ramp up testing capacity in the country and help in strengthening early detection and treatment, thus assisting in controlling the spread of the pandemic.
These three high-throughput testing facilities have been set up strategically at ICMR-National Institute of Cancer Prevention and Research, Noida; ICMR-National Institute for Research in Reproductive Health, Mumbai; and ICMR-National Institute of Cholera and Enteric Diseases, Kolkata, and will be able to test over 10,000 samples in a day. These labs will also reduce turn-around-time and exposure of lab personnel to infectious clinical materials. The labs are enabled to test diseases other than COVID as well, and post the pandemic, will be able to test for Hepatitis B and C, HIV, Mycobacterium tuberculosis, Cytomegalovirus, Chlamydia, Neisseria, Dengue, etc.
Union Minister for Health & Family Welfare and Science & Technology, along with Chief Ministers of Maharashtra, West Bengal and Uttar Pradesh will be participating in the event.