সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মাইলেবতগী তেস্ত কিৎশিং পুথোকপা হেনগৎনবা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা মতেং পাংখ্রে
25 JUL 2020 12:00PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)-বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)গী নেস্নেল বাইওফার্মা মিসনগী মখাদা স্ত্রেতিজিক ফন্দিংগী মতেংগা লোয়ননা পুনেদা বেজ তৌবা মাইলেব দিস্কোবরী সোলুসন্সনা মখোয়গী কোবিদ-১৯ পেথোদিতেক্ত তেস্তিং কিৎ পুথোকপা অমসুং দিবেলপ তৌবা অসি হেনগৎহনখ্রে।
মাইলেব দিস্কোবরী সোলুসন্সগী এম.দি. হসমুখ রাৱলনা হায়, “কনাগুম্বা অমত্তনা মতেং পাংলক্তবা মতমদা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাইন্সিলনা ঐখোয়বু লমজিং লমতাকপীখিবা অসিবু ঐখোয়না য়াম্না থাগৎলি। ফন্দশিং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না পুথোকপগী থবক পাঙথোকপদা খোঙজেল য়াংখৎলগনি।"
দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী অমসুং বি.আই.আর.এ.সি.গী চ্যেরপর্সন ওইরিবা দা. রেনু স্বারুপনা হায় “হৌজিক থোক্লিবা লায়চৎ অসিগী মায়োক্তা ঐখোয়না লান্থেংনবদা লৈবাক অসিদা শাজবা ক্বান্তিতেতিব আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত কিৎশিংগী সপ্লাইশিং লৈহনবা হায়বা অসিনা লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনবদা মরু ওইনা মথৌ তারি খঙবা ঙমখি। মরম অসিনা মাইলেবকী পেথোদিতেক্ত পুথোকপা হেনগৎহনবা হায়বা অসি দি.বি.তি.না লম অসিদা ঙন্না লৌখৎখিবা খোঙথাং অমনি। মসি মাইলেব মেন্যুফেকচর্রশিংগী রেপিদ, হাই থ্রুপুৎ দিতেক্সন প্লেৎফোর্মদা পুথোকপনি অমসুং ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রীগী অত্মানির্ভার ভারতকী ৱাখল্লোন অদু ঙাক্লি।”
হৌজিক্কী ওইনা মাইলেবনা তেস্ত তৌনবা আর.তি.-পি.সি.আর. ২,০০,০০০ অমসুং আর.এন.এ. ৫০,০০০ শাবা ঙম্লি। মাইলেবনা এন.এ.তি., ঐচ.আই.ভি., ঐচ.বি.ভি., ঐচ.সি.ভি. অমসুং নোভেল কোরোনাভাইরস ২০১৯-এন কোভ/সারস-কোভ-২ দেতেক তৌনবা সি.দি.এস.সি.ও./ইন্দিয়া-এফ.দি.এ. অমসুং আই.সি.এম.আর.দগী এপ্রিবেল ফংখ্রে।
কম্পনী অসিনা মখল কয়াগী রিএজেন্তশিং শাবা ঙম্বা লোয়ননা সিঙ্গল মেছিন য়ুনিৎ অমদা মোলিকুলর তেস্ত কয়া তৌবা ঙম্বা মোলিকুলর লেবোরেতরী মেছিন কমপেক্ত এক্স.এল. অমা লোঞ্চ তৌখ্রে। মেছিন অসিনা ভারত্তা মোলিকুলর দাইগনোস্তিক লেবশিং ভারত খুঙ্গংদা লিংখৎপদা মতেং ওইগনি মরমদি মসিদা মশিং য়ামদবা ইমপ্লোয়ীশিংনা মশিং য়াম্লবা তেস্তশিং তৌবা ঙম্বনা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চংগদবা শেলশিং, কেপেক্স অমসুং ওপেক্সকী শেলশিং হন্থহল্লি।
দি.বি.তি.গী মরমদা
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.) অসিনা লৌউ-শিংউ, হকশেল, এনিমেল সাইন্সেস, এনভাইর্নমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লমশিংদা বাইওতেক্নোলোজী শীজিন্নবা হেনগৎহনবা য়াওনা ভারত্তা বাইওতেক্নোলোজী চাওখৎহনবদা মতেং পাংলি।
বি.আই.আর.এ.সি.গী মরমদা:
বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্স এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.ই.) অসি ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)না লৈবাক অসিগা মরী লৈনবা মথৌ তাবা পোত্থোকশিং পুথোক্নবা স্ত্রেতেজিক রিসর্স অমসুং ইনোবেসন পাংথোক্নবা হৌগৎলক্লিবা বাইওতেক এন্তর্প্রাইসশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মথৌনা হাপ্নবা ইন্ত্রফেস এজেন্সি অমা ওইনা লিংখৎখিবা নোৎ-ফোর-প্রোফিৎ সেক্সন ৮, সেদ্যুল বি., পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইস অমনি।
নেস্নেল বাইওফার্মা মিসনগী মরমদা:
ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)গী ইন্দস্ত্রী-একাদমিয়া কোল্লাবোরেতিব মিসন্না দিস্কোবরী রিসর্চকী খোঙজেল য়াংখৎতুনা বাইওফার্মাকোতিকেলস ঙন্না দিবেলপ তৌনবা অপুনবা শেনফম য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ২৫০ কেন্দ্রনা অয়াবা পীখিবা অমসুং ৫০%না ৱার্ল্দ বেঙ্কনা ফন্দ তৌরিবা অসি বাইওতেক্নোলোজী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)দা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মসিগী প্রোগ্রাম অসি ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী ফীভম ফগৎনবা পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা অহোংবা মমলদা প্রদক্তশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী চাং হেনগৎহনবা অমসুং লৈবাক অসিদা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবা ঙমহনবগী মথক্তা ভেক্সিনশিং, মেদিকেল দিবাইসশিং অমসুং দাইগনোস্তিক অমসুং বাইওথেরাপেতিক অসি খ্বাইদগী মরু ওইবা দোমেন খরনি।
(মখা তাবা ই-পাউগী: দি.বি.তি./বি.আর.এ.সি.গী কম্ম্যুনিকেসন সেলদা কন্তেক তৌবীয়ু
· @DBTIndia@BIRAC_2012
www.dbtindia.gov.inwww.birac.nic.in)

Ministry of Science & Technology
Department of Biotechnology supports production scale-up of test kits from Mylab
25 JUL 2020 12:00PM by PIB Delhi
Pune-based Mylab Discovery Solutions has scaled up its production and development of COVID-19 pathodetect testing kit with the help of strategic funding under National Biopharma Mission of Department of Biotechnology (DBT)-Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC).
HasmukhRawal, MD, Mylab Discovery Solutions said, “We are very thankful to Biotechnology Industry Research Assistance Council for hand holding us when no one believed us. With the funds we would really be able to accelerate our process of the production”
Dr RenuSwarup, Secretary DBT and Chairperson BIRAC said “in our fight against the current pandemic, having indigenous supplies of qualitative RT-PCR test kits was identified as a critical need in enhancing the testing ability across the country. Therefore scale-up of Mylab’s pathodetect production was a step DBT took very early in that direction. This production line at Mylab manufactures rapid, high throughput detection platform and is aligned with our Hon’ble Prime Minister’s vision of AtmaNirbhar Bharat.”
Currently, Mylab has a manufacturing capacity of 2,00,000 RT-PCR and 50,000 RNA tests. Mylab has obtained CDSCO/India-FDA and ICMR approval to manufacture for NAT, HIV, HBV, HCV, and for detection of novel coronavirus 2019-n COV/SARS-COV-2.
The company has recently launched a Molecular laboratory machine Compact XL that can manufacture various reagents as well as perform many molecular tests in a single machine unit. The machine will help India in setting up the Molecular Diagnostic labs in rural India as it eliminates huge infrastructure costs, Capex and Opex costs since minimal number of employees can do a large number of tests.
About DBT
The Department of Biotechnology (DBT), under the Ministry of Science & Technology, promotes and accelerates the development of biotechnology in India, including growth and application of biotechnology in the areas of agriculture, healthcare, animal sciences, environment and industry.
About BIRAC:
Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise, set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India as an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs
About National Biopharma Mission:
The Industry-Academia Collaborative Mission of Department of Biotechnology (DBT), Govt of India for accelerating discovery research to early development for Biopharmaceuticals approved by the Cabinet for a total cost US$ 250 million and 50% co-funded by the World Bank is being implemented at Biotechnology Research Assistance Council (BIRAC). This program is dedicated to deliver affordable products to the nation with an aim to improve the health standards of India’s population. Vaccines, medical devices and diagnostics and biotherapeutics are few of its most important domains, besides, strengthening the clinical trial capacity and building technology transfer capabilities in the country.
(For Further Information: Contact Communication Cell of DBT/BIRAC
 @DBTIndia @BIRAC_2012
www.dbtindia.gov.in www.birac.nic.in)