ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଘରୋଇ ଟ୍ରେନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ପ୍ରାକ୍‌ ଆବେଦନ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ
• 16ଜଣ ଭାବୀ ଆବେଦନକାରୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
• ଘରୋଇ-ସରକାରୀ ଅଂଶୀଦାରୀରେ ଚାଲିବ ଟ୍ରେନ
• ଏହି ଉଦ୍ୟମ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ଆଣିବ, ରାଜସ୍ୱ ବଢାଇବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
• ଏବେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟମରେ ଚାଲିଥିବା ଟ୍ରେନ ସହ ଆଉ 151ଟି ସାମିଲ ହେବ
• ଭାବୀ ଆଦେନକାରୀଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ନୀତି ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଗଲା ଉତ୍ତର
• ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳରେ ମଲ୍‌ଟିପୁଲ ଅପରେଟର ସାମିଲ ହେଲେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବଢିବ ଓ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ
21 JUL 2020 6:26PM by PIB Bhubaneswar
ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ଘରୋଇ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ସଂପର୍କରେ ଏକ ପ୍ରାକ୍‌ ଆବେଦନକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ 16ଜଣ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆବେଦନକାରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବେ କେତେକ ରୁଟ୍‌ରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟମରେ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି । ଏହାଛଡା ଆଉ 109ଟି ଲାଇନରେ 151ଟି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟମରେ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଘରୋଇ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରେଳବାଇ 12ଟି ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇଛି । ସେମାନେ ରେଳଯାତ୍ରୀ ସେବା ଯୋଗାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ । ଭାରତୀୟ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କରିବାର ଏହା ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ୟମ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ପ୍ରାୟ 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ରେଳ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି, ରେଳକୋଚ୍‌ ଓ ଇଞ୍ଜିନ ଆଦିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତମାନର ସେବା ଯୋଗାଇ ସେମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ସରସ ସୁନ୍ଦର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ରେଳ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଧିକ ପରିବହନକାରୀ ବା ମଲ୍‌ଟିପୁଲ ଅପରେଟର ରହିଲେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବଢିବ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ । ଏହାଛଡା ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାହିଦା ଓ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଅଭାବ ରହିଛି ତାହା ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ଯେଉଁ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା ବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସାମିଲ ହେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ବାଛିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିଶିଷ୍ଟ ନିଲାମ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମରେ ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ କି ନୁହେଁ, ସେଥି ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିବେ ଯାହା ଆରଏଫ୍‌କ୍ୟୁ ନାମରେ ପରିଚିତ । ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ମନୋନୀତ ଆବେଦନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ତଦନୁସାରେ ନିଲାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହା ଆର୍‌ଏଫ୍‌ପି ନାମରେ ପରିଚିତ ।
ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ ରେଳବାଇ ଇତିମଧ୍ୟରେ ଜୁଲାଇ 21 ତାରିଖରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାକ୍‌ ଆବେଦନ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଏଥିରେ 16 ଜଣ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆବେଦନକାରୀ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବେଶ ଭଲ ବୋଲି ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି । ଏହିସବୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆବେଦନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପର୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ରେଳବାଇ ଓ ନୀତି ଆୟୋଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟଭାବେ ବୁଝାଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ରୂପରେଖ, ନିଲାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ନୀତିନିୟମ, ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା, ନିଲାମର ପ୍ରକି୍ରୟା, ରେଳଡବା କ୍ରୟ ଓ ସଂଗ୍ରହ, ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ, କେଉଁ କେଉଁ ଲାଇନରେ ଏହି ରେଳ ଚଳାଚଳ କରିବ ସେ ସଂପର୍କରେ ସେମାନେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପାରଉତ୍ତାର ଭଡା ବା ହାଓଲେଜ୍‌ ଚାର୍ଜ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା । ଏଥିରେ ରେଳବାଇ ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ ନେଇ ସରକାର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ପାଇଁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରିଆତି ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଛି । ତେଣୁ ହାଓଲେଜ୍‌ ଚାର୍ଜ ନେଇ ବ୍ୟସ୍ତ ହେବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ ।
ଯେଉଁସବୁ ରେଳପଥରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହାୟତାରେ ଯାତ୍ରୀସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ସେ ସଂପର୍କରେ ସବିଶେଷ ସୂଚନା ଆଗ୍ରହୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ସେମାନେ ଏହି ରୁଟ୍‌ରେ ନିଜର ପରିବହନ ସେବାର ଲାଭକ୍ଷତି ସଂପର୍କରେ ଅବଗତି ହୋଇପାରିବେ । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯେଉଁସବୁ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରିବ ସେସବୁ ଟ୍ରେନକୁ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନେ କିଣିବେ କିମ୍ବା ଲିଜ୍‌ଭିତ୍ତିରେ ନେବେ । ରେଳ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁସବୁ ବିପଦ ବା ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ରହିଛି ତାହାକୁ ସମାନଭାବେ ସଂପୃକ୍ତ ଘରୋଇ ପକ୍ଷ ଏବଂ ରେଳବାଇ ଆନୁପାତିକ ଭିତ୍ତିରେ ବହନ କରିବେ ।
ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କଠାରୁ ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପାଇଛି ଜୁଲାଇ 31 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ସେସବୁର ଲିଖିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରାକ୍‌ ଆବେଦନକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଆସନ୍ତା ଅଗଷ୍ଟ 12 ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ।

Ministry of Railways
Pre-application conference on Private Train Project held today
16 prospective Applicants participated in this conference
Trains to run on Public Private Partnership
This initiative will bring new technologies, boost revenues and increase job opportunities
These 151 trains will be in addition to the trains which have already been running
The issues and concerns raised by the prospective applicants were discussed and clarifications were provided by the officials of Ministry of Railways and NITI Aayog for improved clarity on the provisions of RFQ and bidding framework
Multiple operators in train operations will create competition and improve service delivery
21 JUL 2020 6:26PM by PIB Delhi
Ministry of Railways has organized Pre application conference on Private Train Project today. The conference received an over-whelming response with participation of around 16 prospective Applicants.
Ministry of Railways has invited 12 Request for Qualifications for private participation in operation of passenger train services over 109 Origin Destination pair of routes through introduction of 151 modern Trains (Rakes) which shall be in addition to the existing trains operated on the network.
This is the first initiative of private investment for running Passenger Trains over Indian Railway Network. The project would entail private sector investment of about Rs 30,000 crore.
The initiative is towards improving the availability of transportation services to the people of this Nation, introduce modern technology rolling stock and services that would improve the overall travel experience of passengers. Multiple operators in train operations will create competition and improve service delivery. This initiative is also intended at reducing demand supply deficit in the passenger transportation sector.
The private entities for undertaking the projected will be selected through a two-stage competitive bidding process comprising of Request for Qualification (RFQ) and Request for Proposal (RFP).
As part of the Biding Process, Ministry of Railways has conducted first pre-Application Conference on July 21, 2020 which has received an over-whelming response with participation of around 16 prospective Applicants. The issues and concerns raised by the prospective Applicants were discussed and clarifications were provided by the officials of Ministry of Railways and NITI Aayog for improved clarity on the provisions of RFQ and bidding framework. The queries were mainly related eligibility criteria, bid process, procurement of rakes, operations of trains and composition of clusters.
There were queries on haulage charges for which Ministry of Railways has replied that haulage charges will be specified upfront and will be suitably indexed for the entire concession period thereby bringing certainty in the haulage charges.
Ministry of Railways will also be providing the details of passenger traffic being handled on the routes under biding. This will enable bidders to undertake their due diligence in the project
Ministry of Railways has clarified that trains to operated under the project can be either purchased or taken on lease by the private entities. Ministry of Railways has also clarified that risks with regard to operation of trains shall be allocated to the parties in an equitable manner.
Ministry of Railways will be providing written replies to the queries received from the prospective Applicants by July 31, 2020. The second pre-application conference is scheduled on 12 Aug 2020.