স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লী এইমছৰ “ই-আইচিইউ” ভিডিঅ’ পৰামৰ্শদান কাৰ্যসূচীয়ে লাভ কৰিছে আকৰ্ষণ
বৰ্তমানলৈকে ১১খন ৰাজ্যৰ ৪৩খন ডাঙৰ চিকিৎসালয়ক সামৰি লৈছে
20 JUL 2020 10:35AM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে ক’ভিড-১৯ৰ মৃত্যুৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাক আৰু অধিক জোৰদাৰ কৰাৰ লক্ষ্যৰে নতুন দিল্লীৰ এইমছে যোৱা ৮ জুলাইৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন চিকিৎসালয়ৰ আইচিইউ চিকিৎসকসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ পৰামৰ্শদান কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছে। 'ই-আইচিইউ' শীৰ্ষক এই কাৰ্যসূচীৰ উদ্দেশ্য হৈছে, বিভিন্ন চিকিৎসালয় আৰু ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰত ক’ভিড-১৯ ৰোগীসকলৰ চিকিৎসাৰ কামত জড়িত চিকিৎসকসকলৰ মাজত চিকিৎসা সেৱা সম্পর্কিত বিষয়ত আলোচনা কৰা৷ এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ চিকিৎসাৰ কামত জড়িত ফিজিচিয়ান তথা আইচিইউৰ দায়িত্বে থকা চিকিৎসকসকলে বিভিন্ন বিষয়ত জনাৰ সুযোগ পোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞান এইমসৰ বিশেষজ্ঞ চিকিৎসকসকলৰ সৈতে বিনিময় কৰিব পাৰিব৷
ভিডিঅ’ প্লেটফর্মৰ জৰিয়তে কৰা আলোচনাৰ প্রাথমিক উদ্দেশ্য হ’ল আইছ’লেচন বেড, অক্সিজেন সমৰ্থিত আইচিইউ বিছনাসহ ১,০০০খন বিছনাযুক্ত চিকিৎসালয়ত ইয়াৰ জৰিয়তে লাভ কৰা অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিক্ষালৈ সেয়া বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি ক’ভিড-১৯ৰ মৃত্যু হাৰ হ্ৰাস কৰা৷ বৰ্তমানলৈকে ভিডিঅ’ প্লেটফর্মৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত চাৰিবাৰৰ আলোচনা দেশৰ ৪৩খন চিকিৎসালয়ক সামৰি লোৱা হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত মুম্বাইৰ ১০খন, গোৱাৰ ৩খন, দিল্লীৰ ৩খন, গুজৰাটৰ ৩খন, তেলেংগানাৰ ২খন, অসমৰ ৫খন, কৰ্ণাটকৰ এখন বিহাৰৰ এখন, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ এখন, কেৰালাৰ এখন আৰু তামিলনাডুৰ ১৩খন চিকিৎসালয় আছে৷
প্ৰায় ডেৰ-দুই ঘণ্টাজুৰি অনুষ্ঠিত এই আলোচনাত চিকিৎসকসকলে ক’ভিড-১৯ ৰোগীসকলৰ চিকিৎসা সেৱা সম্পর্কীয় বিভিন্ন বিষয়ক লৈ মতামত প্ৰকাশ কৰিছে৷ এই ধৰণৰ আলোচনাত ক’ভিড-১৯ চিকিৎসা পদ্ধতিৰ নিত্যনতুন বিভিন্ন পন্থা যেনে-‘অনুসন্ধামূলক থেৰাপী’ যেনে ৰেমডেছেভিৰ, প্লাজমা আৰু তকিলিজুমাব সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰে অগ্ৰাধিকাৰ লাভ কৰে৷ তদুপৰি, আইচিইউ আৰু ভেণ্টিলেটৰত থকা ৰোগীসকলৰ অক্সিজেন যোগান, ভেণ্টিলেটৰ সংস্থাপন পদ্ধতি ইত্যাদি দিশৰ সম্পর্কেও আলোচনা হৈছে৷
চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সৈতে সহজ-সৰল পদ্ধতিত শাৰীৰিক পৰিস্থিতি সম্পর্কে জনাৰ উপায়, স্বাস্থ্য সেৱাৰ সৈতে জড়িত কর্মীসকলৰ শাৰীৰিক পৰীক্ষা, মধুমেহ ৰোগীসকলৰ উপযুক্ত চিকিৎসা সেৱা, ষ্ট্ৰোক, ডায়েৰীয়া আৰু অন্যান্য ৰোগৰ ক্ষেত্রত উপযুক্ত সময়ত চিকিৎসা সেৱা আগবঢ়োৱা, ৰোগীসকলৰ সৈতে চিকিৎসকসকলৰ যোগাযোগ ইত্যাদি বিষয়সমূহেও আলোচনাত ঠাই পাইছে৷
অনাগত দিনসমূহতো নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ ফালৰ পৰা ই-আইচিইউ ভিডিঅ’ পৰামৰ্শদান কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হ’ব৷ দেশত ৫০০তকৈ অধিক বিছনা থকা চিকিৎসালয়সমূহক আইচিইউ বিভাগৰ চিকিৎসকসকলক এই কাৰ্যসূচীত জড়িত কৰা হ’ব৷
.

Ministry of Health and Family Welfare
AIIMS New Delhi’s “e-ICU” Video Consultation Program Gains Traction
43 Big Hospitals in 11 States Covered So far
20 JUL 2020 10:35AM by PIB Delhi
In order to strengthen the Government of India’s efforts to reduce COVID-19 mortality, AIIMS New Delhi has started a video-consultation program with ICU doctors across the country called e-ICU on 8th July, 2020. The program aims at holding case-management discussions among doctors who are at the frontline in treating COVID-19 patients in hospitals and COVID facilities around the country. Physicians who manage COVID-19 patients including those in the ICUs can raise queries, present their experience and share knowledge with other physicians and experts from AIIMS, New Delhi on this video platform.
The primary objective of these discussions is to reduce mortality from COVID-19 by learning from shared experience and strengthening best practices among hospitals with 1000 beds including isolation beds, oxygen supported and ICU beds. Four sessions have been held till date covering 43 institutions {Mumbai (10), Goa (3), Delhi (3), Gujarat (3), Telangana (2), Assam (5), Karnataka (1), Bihar (1), Andhra Pradesh (1), Kerala (1), Tamil Nadu (13)}.
Each of these sessions conducted through Video Conference span over 1.5 to 2 hours. The discussions have covered the entire range of issues related to management of COVID-19 patients. Some of the important issues that have been stressed upon are the need for rational use of ‘Investigational Therapies’ like Remdesevir, convalescent plasma and Tocilizumab. The treating teams have discussed the current indications and possible harm due to their indiscriminate use and the need to limit social-media pressure based prescriptions.
The use of proning, high flow oxygen, non-invasive ventilation and ventilator settings for advanced disease have also been a common discussion point. The role of various testing strategies in diagnosing COVID-19 has also been an important topic of shared learning.
Issues such as the need for repeat testing, admission and discharge criteria, management of post discharge symptoms, and return to work have been addressed.
Some of the other common concerns have been the methods of communication with patients, screening of health-care workers, managing new-onset diabetes, uncommon presentations such as stroke, diarrhoea and myocardial infarction etc. The team from AIIMS, New Delhi was able to act as a bridge for new knowledge from one group to the other at each VC, apart from advising from its own experience and the extensive literature reviews done by the domain experts.
The “e-ICU’ video consultation program in the coming weeks would cover ICU doctors from smaller healthcare facilities (i.e. those having 500 beds or more) across the country.