কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
স্তেৎ/য়ু.তি. ২০দা হৌজিক ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিমগী মখাদা নফসা মাইগ্রেতরী বেনিফিসরী পুম্নক্তা সবসিদাইজ তৌরবা চেঙ-হৱাই লেপ্পা লৈতনা ফংহনবা হৌখ্রে; অতৈ অতোপ্পা স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক মার্চ ২০২১গী মমাংদা পুনশিন্নবা পান্দম থমখ্রে
জম্মু অমসুং কাশমির, মনিপুর, নাগালেন্দ অমসুং উত্তরাখন্দ - অহেনবা স্তেৎ/য়ু.তি. ৪ অসিদা লৈবাক পুম্বদা শীজিন্নবা য়ারবা খুদোংচাবা অসি অথুবদা ফংহন্নবা ত্রাইএল অমসুং তেস্তিং তৌবা লোইখ্রে
মাইগ্রেতরী নফসা বেনিফিসরীশিংগীদমক তেক্নোলোজীনা চল্লাইনবা সিস্তেমদা অওনবা পুরকপা অসিনা রেসন কার্দকী আধার সীদিং তৌদুনা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা লৈবা ফিয়র প্রাইস শোপ অমদগী ফংফম থোকপা চেঙ-হৱাইগী শরুক অদু লৌবা য়ারে
18 JUL 2020 12:28PM by PIB Imphal
ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দকী খুদোংচাবা অসি স্তেৎ অমদগী স্তেৎ অমদা শীজিন্নবা য়াবা রেসন কার্দ ওইনা স্তেৎ ৪দা ওগস্ত ২০১৯দগী চৎনবা হৌখি। মসিদগী হৌনা অপুনবা স্তেৎ/য়ু.তি. ২০না লেপ্পা নাইরোইদবা নেস্নেল পোর্তেবিলিতী ক্লস্তর অমা ওইনা জুন ২০২০দগী হৌদুনা পুন্না পুনশিনখ্রে। অসুম তৌদুনা খুদোংচাবা অসি হৌজিক্কী ওইনা স্তেৎ/য়ু.তি. ২০দা নফসা কার্দ পাইবশিংদা ফংহনখ্রে। হায়রিবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিং অদুদি অন্ধ্র প্রদেশ, হরিয়ানা, কর্নতক, মহারাস্ত্র, ওরিশা, সিক্কিম, মিজোরাম, তেলঙ্গনা, কেরেলা, পঞ্জাব, ত্রিপুরা, বিহার, গোৱা, হিমাচল প্রদেশ, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ,ঝর্খন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং রাজাস্থাননি।
হৌজিক্কী ওইনা জম্মু অমসুং কাশমির, মনিপুর, নাগালেন্দ অমসুং উত্তরাখন্দ, অহেনবা স্তেৎ/য়ু.তি. ৪ অসিদা লৈবাক পুম্বদা শীজিন্নবা য়ারবা খুদোংচাবা অসি ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দকী মখাদা অথুবদা ফংহন্নবা ত্রাইএল অমসুং তেস্তিং তৌবা লোইখ্রে। মসিগী মথক্তা সেন্ত্রেল দেশবোর্দকী খুত্থাংদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী স্তেৎ অমগা অমগী মরক্তা ত্রাঞ্জেক্সনশিং অমসুং য়েংশিন্নবা মথৌ তাবা ৱেব-সর্ভিস অদুসু এক্তিবেৎ তৌখ্রে। অতোপ্পা স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক্না মার্চ ২০২১গী মমাংদা পুনশিন্নবা পান্দম থমখ্রে।
স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক্কা চুংশিন্নদুনা হৌজিক চত্থরিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম “ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ওফ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (আই.এম.-পি.দি.এস.)কী মখাদা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা লৈরবসু লৈবাক পুম্বদা শীজিন্নবা য়ারবা রেসন কার্দশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দকী খুদোংচাবা অসি ফুদ অমসুং পব্লিক দিসত্রিব্যুসন বিভাগনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (নফসা), ২০১৩গী মখাদা কোনশিল্লিবা বেনিফিসরী পুম্নমক্তা ফংফম থোকপা ফুদ সেক্যুরিতীশিং ফংহন্নবা আশা লৈবা অচৌবা থৌরাং অমনি।
সিস্তেম অসিগী খুত্থাংদা, থবক থিবনা মরম ওইরগা লৈফম তোয়না হোংদোক হোংজিন তৌরিবা মাইগ্রেতরী নফসা বেনিফিসরীশিংনা এফ.পি.এস.শিংদা ইন্সতোল তৌরিবা ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ই.পি.ও.এস.) দিবাইজ অমনা ওথেন্তিফিকেসন তৌরবা মখোয়গী চপ মান্নবা/হান্না লৈরবা রেসন কার্দকা লোয়ননা বাইওমেত্রিক/আধার শীজিন্নরগা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা মখোয়না অপাম্বা ফিয়র প্রাইস শোপ (এফ.পি.এস) অমা হেক্তদগী মখোয়গী ফংফম থোকপা চেঙ হৱাইগী শরুক অদু হৌজিক্তি লৌনবা খুদোংচাবা লৈরগনি।
অসুম্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা এফ.পি.এস. অমা হেক্তদা বেনিফিসরীশিংনা মখোয়গী রেসন কার্দ নম্বর নত্রগা আধার নম্বর হায়রগা লৌবা য়াহল্লিবা সিস্তেম অসিগী মরু ওইরিবা অসি এফ.পি.এস.শিংদা ই.পি.ও.এস. দিবাইজশিং ইন্সতোল তৌবা অমসুং বাইওমেত্রিক/আধার ওথেন্তিকেসনগীদমক্তা বেনিফিসরীশিংগী আধার সীদিং তৌবা অসিনি। রেসন কার্দতা আধার সীদিং তৌখ্রবা ইমুং অদুগী মীওই অমা হেক্তনা রেসন লৌনবা ওথেন্তিকেসন তৌবা য়াগনি। কান্নবা অসি ফংনবা রেসন দিলরগী মনাক চৎপদা রেসন কার্দ নত্রগা আধার কার্দ পুবগী মথৌ তাররোই। বেনিফিসরীশিংনা মখোয়গী ফিঙ্গর প্রিন্তশিং নত্রগা মীনহাদা য়ুম্ফম ওইবা শাক তাক্নবা শীজিন্নরগা আধার ওথেন্তিকেসন তৌবা য়াই।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Seamless delivery of subsidised food grains to all NFSA migratory beneficiaries under One Nation One Ration Card scheme now enabled in 20 States/UTs; All other States/UTs are targeted to be integrated before March 2021
Trial and testing in four more States/ UTs - Jammu & Kashmir, Manipur, Nagaland and Uttarakhand completed for enabling national portability soon
Technology-driven systemic reform for migratory NFSA beneficiaries, to enable lifting of entitled quota of food grains from any Fair Price Shop anywhere in the country by Aadhaar seeding of ration cards
18 JUL 2020 12:28PM by PIB Delhi
The One Nation One Ration Card facility was started as inter-State portability of ration cards in 4 States w.e.f. August 2019. Since then, a total of 20 States/UT have been integrated together into a seamless national portability cluster w.e.f. June 2020. Thus, this facility is currently enabled for NFSA card holders in 20 States/UTs. These States/UTs are Andhra Pradesh, Haryana, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Sikkim, Mizoram, Telangana, Kerala, Punjab, Tripura, Bihar, Goa, Himachal Pradesh, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Gujarat, Uttar Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh and Rajasthan.
Now, trial and testing in 4 more States/UTs of Jammu & Kashmir, Manipur, Nagaland and Uttarakhand have been completed for enabling national portability features under One Nation One Ration Card in these states very shortly. Besides, the required web-services for inter-State transactions and their monitoring through Central Dashboards have also been activated for these States/UTs. All other States/UTs are targeted to be integrated before March 2021.
The One Nation One Ration Card facility is an ambitious plan and endeavour of Department of Food & Public Distribution to ensure the delivery of food security entitlements to all beneficiaries covered under the National Food Security Act (NFSA), 2013, irrespective of their physical location anywhere in the country, by implementing nation-wide portability of ration cards under the ongoing central sector scheme on ‘Integrated Management of Public Distribution System (IM-PDS)’ in association with all States/UTs.
Through this system, the migratory NFSA beneficiaries, who frequently change their place of dwelling in search of temporary employments, etc. are now enabled with an option to lift their entitled quota of foodgrains from any Fair Price Shop (FPS) of their choice anywhere in the country by using their same/existing ration card with biometric/Aadhaar based authentication on an electronic Point of Sale (ePoS) device installed at the FPSs.
Thus, installation of ePoS devices at the FPSs and Aadhaar seeding of beneficiaries for biometric/ Aadhaar authentication are the main enablers of this system, which can be accessed by beneficiaries by quoting either their ration card number or the Aadhaar number to any FPS dealer across the country. Anyone in the family, who have seeded Aadhaar in the ration card can undergo authentication and lift the ration. There is no need to share or carry the ration card or Aadhaar card with ration dealer to avail the benefit. Beneficiaries can undergo Aadhaar authentication by using their finger prints or iris based identification.