Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
India Records all time high Export of Coir and Coir Products
15 JUL 2020 3:25PM by PIB Delhi
The export, of coir and coir products from India worth Rs. 2757.90 crore for the year 2019-20, registers an all-time high record, which is around Rs. 30 crore higher than that of the last year i.e. 2018-19 which stood at Rs. 2728.04 crore. 9,88,996 MT of coir and coir products were exported during the year 2019-20 from the country as against 964046 MT exported during the preceding year. While the exports of coir pith, tufted mats, coir Geo-textiles, coir rugs and carpets, coir other sorts, coir rope and power-loom mats registered growth both in terms of quantity and value. The products like hand-loom mats, coir yarn, rubberized coir and power-loom matting showed decline in terms of quantity and increase in terms of value.
• Coir pith with export earnings of Rs. 1349.63 crore constituted 49% of the total export of coir products from the country.
• Coir fibre with an export of Rs. 498.43 crore constituted to 18% of the total exports.
• The value added items put together constituted 33% of the total exports.
• Tufted Mats topped among the value added products (20% in value).
• The export of coir and coir products never showed decrease during the period, which shows there is no chance for the coir entrepreneur to worry about the business.
• The domestic market for coir and coir products also shows an increasing trend.
• Exports are made through several ports of India out of which around 99% of the Exports of Coir and Coir Products are made through Tuticorin, Cochin and Chennai Ports. The other main ports of export of coir and coir products are Vishakapattanam, Mumbai, Kolkata etc. Small quantities of exports were made through roads from Kannur, Coimbatore and Rexual.
The port-wise details of exports are as under;
Port-wise Export (2019-20)
Sl. No.
Port/ Place of Export
Qty.
(MT)
Value
(Rs. Lakhs)
1
Tuticorin
519144
122910.39
2
Cochin
217930
107023.69
3
Chennai
238970
43159.93
4
Vishakapatanam
11578
1871.26
5
Mumbai
1145
596.15
6
Kolkata
113
131.89
7
Bangalore
41
58.19
8
Others (By Road)
75
38.63
Total
988996
275790.13

ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କତା ଓ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ
15 JUL 2020 3:25PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 2757.90 କୋଟି ଟଙ୍କାର କତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କରି ଏକ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । 2018-19 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହି ରପ୍ତାନୀ ପରିମାଣ 30 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧିକ । 2019-20ରେ ଭାରତ 9,88,996 ମେଟ୍ରିକ ଟନ କତା ଓ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କରିଥିବାବେଳେ ପୂର୍ବବର୍ଷ ଏହି ରପ୍ତାନୀ ପରିମାଣ ଥିଲା 9,64,046 ମେଟ୍ରିକ ଟନ । ଏହି ରପ୍ତାନୀ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ କତାଗୁଣ୍ଡ, କତା ଗାଲିଚା, କତାରେ ତିଆରି ଜିଓ ଟେକ୍ସଟାଇଲ, ଦଉଡି, ପାୱାରଲୁମ୍‌, ହ୍ୟାଣ୍ଡଲୁମ୍‌ ମ୍ୟାଟ୍‌ ଓ ପାପୋଛ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ରପ୍ତାନୀ ଉଭୟ ପରିମାଣ ଓ ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରେକର୍ଡ ଛୁଇଁଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଭଲ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ତେବେ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲୁମ୍‌ ମ୍ୟାଟ, କତା ଦଉଡି, ରବର ମିଶ୍ରିତ କତାଗୁଣ୍ଡ ଏବଂ ପାୱାରଲୁମ୍‌ ମ୍ୟାଟ୍‌ ଆଦିର ରପ୍ତାନୀ ପରିମାଣ କମିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏ ବାବଦ ଆୟ ବଢିଛି ।
• କେବଳ କତା ଗୁଣ୍ଡରୁ 1349.63 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏହା ମୋଟ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀର 49 ଭାଗ ।
• କତା ତନ୍ତୁର ରପ୍ତାନୀ ପରିମାଣ ମୋଟ ରପ୍ତାନୀର 18 ଶତାଂଶ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏ ବାବଦରେ ଆୟ ହୋଇଛି 498.43 କୋଟି ଟଙ୍କା ।
• ଏହି ରପ୍ତାନୀରେ ମୂଲ୍ୟ ମିଶ୍ରିତ ସାମଗ୍ରୀର ଅଂଶ ମୋଟ ରପ୍ତାନୀର 33 ଭାଗ ।
• ମୂଲ୍ୟ ମିଶ୍ରିତ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ ଟପ୍‌ଟେଡ ମ୍ୟାଟ୍‌ର ରପ୍ତାନୀ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଆୟ ଅନୁସାରେ ଏହା 20 ଶତାଂଶ ।
• ଏହି ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କତା ଓ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀରେ ରପ୍ତାନୀରେ କୌଣସି ହ୍ରାସ ଘଟିନାହିଁ । ଏହାର ଅର୍ଥ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ବିଦେଶୀ ବଜାର ଠିକ୍‌ଠାକ୍‌ ଅଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟସ୍ତ ହେବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ ।
• କତା ଓ କତା ଜାତୀୟ ଦ୍ରବ୍ୟର ଘରୋଇ ବଜାର ମଧ୍ୟ ଭଲ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା କ୍ରମଶଃ ବଢୁଛି ।
• ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବନ୍ଦର ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର 99 ଶତାଂଶ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଛି । ଅଧିକାଂଶ ରପ୍ତାନୀ ଟୁଟିକୋରିନ୍‌, କୋଚିନ ଓ ଚେନ୍ନଇ ବନ୍ଦର ଦେଇ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡା ବିଶାଖାପାଟଣା, ମୁମ୍ବଇ, କଲକାତା ବନ୍ଦର ଦେଇ ମଧ୍ୟ ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଉଛି । କିଛି କତା ଓ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କନ୍ନୁର, କୋଏମ୍ବାଟୁର ଏବଂ ରେକ୍‌ସୁଆଲରୁ ସଡକପଥରେ କେତେକ ପଡୋଶୀ ଦେଶକୁ ପଠାଯାଉଛି ।
• କେଉଁ ବନ୍ଦରରୁ କେତେ କତା ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଛି ତାହାର ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଟେବୁଲରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
Port-wise Export (2019-20)
Sl. No.
Port/ Place of Export
Qty.
(MT)
Value
(Rs. Lakhs)
1
Tuticorin
519144
122910.39
2
Cochin
217930
107023.69
3
Chennai
238970
43159.93
4
Vishakapatanam
11578
1871.26
5
Mumbai
1145
596.15
6
Kolkata
113
131.89
7
Bangalore
41
58.19
8
Others (By Road)
75
38.63
Total
988996
275790.13