হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা দিজিতেল এজুকেসন্দা প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং ভর্চ্যুল ওইনা ফোঙখ্রে
দিজিতেল/ওনলাইন এজুকেসন্দা গাইদলাইনশিংনা মগুন হেনগৎহনবগা লোয়ননা ওনলাইন এজুকেসন মাংলোমদা চংশিনহনবদা লম্বেল অমা পী: শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’
গাইদলাইনশিংনা ক্লাস I দগী XII ফাওবগী মহৈরোয়শিংগী নোংমদা মতমগী অমসুং ওনলাইন সেসনশিংগী মশিংগী অকক্নবা অমা থম্মি
14 JUL 2020 4:50PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না দিজিতেল এজুকেসন্দা প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং ওনলাইন মিদিয়মগী থোংদা ঙসি ন্যু দিল্লীদা ফোঙখ্রে। ঐচ.আর.দি.গী স্তেৎকী মিনিস্তর শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেসু ওনলাইন মিদিয়মগী থোংদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না হায় কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা স্কুলশিং থোং লোনখিবনা লৈবাক অসিগী স্কুলশিংদা মিং চনখ্রবা অঙাং কোতি ২৪০গী মথক্তা শোকহল্লি। কুইনা শাংনা স্কুলশিং থোং লোনখিবনা মরম ওইরগা মহৈ তম্বদা অমাংবা থোক্লকপা য়াই। শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায় লাইচৎ অসিগী চৈথেং অসি হন্থহন্নবা স্কুলশিংনা হৌজিক ফাওবদা চত্থরক্লিবা তাকপী-তম্বীবগী পাম্বৈ অসি শেমদোক-শাদোকপখক্তা নত্তনা য়ুমদা মহৈ তম্বা অমসুং স্কুলদা মহৈ তম্বা অনিগী অফবা অপুনবা অমগী থোংদা ক্বালিতি এজুকেসন পীনবা চান্নবা পাম্বৈ অমা হৌদোকপা মথৌ তাই।
মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি মদুদি প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং অসি লোকদাউন্না মরম ওইরগা হৌজিক ময়ুমদা লৈরিবা মহৈরোয়শিংগী ওনলাইন/ব্লেন্দেদ/দিজিতেল এজুকেসন্দা মীৎয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা লর্নর্সকী পর্সপেক্তিবতগী শেমগৎপনি। মহাক্না মখা তারদুনা মসিগী দিজিতেল/ওনলাইন এজুকেসন্দা গাইদলাইনশিং অসিনা এজুকেসনগী ক্বালিতি হেনগৎহন্দুনা ওনলাইন এজুকেসনবু মাংলোমদা পুনবা লম্বেল নত্রগা পোইন্তর অমা পীরি। মন্ত্রীনা হায় স্কুলগী হেদশিং, ওজাশিং, মমা মপাশিং, ওজাগী এজুকেতরশিং অমসুং মহৈরোয়শিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা কাংলুপকী স্তেকহোল্দরশিংগী অপুনবা অমগী মরি লৈনবা অমসুং কান্নবা ওইগনি। গাইদলাইনশিং অসিনা দিজিতেল দিভাইসশিং ফঙবা ঙম্বা লর্নর্স অমসুং খরখক নত্রগা ফঙবা ঙমদবা লর্নর্স অনিমক্কী এন.সি.আর.তি.গী একাদেমিক কেলেন্দরগী মহুৎ শিনবা য়াবগী মতাংদা তাক্লি।
প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিংদা ওনাইন/দিজিতেল লর্নিংগী খোংথাং নিপাল য়াওরি মদুদি প্লান-রিভ্যু-এরেঞ্জ-গাইদ-য়াক(তোল্ক)-এসাইন-ত্রেক-এপ্রিসিএৎনি। মসিগী খোংথাংশিং অসিনা দিজিতেল এজুকেসনগী প্লান্নিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন খুদমশিংগা লোয়ননা মথং মথং লমজিংলি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী ধোত্রেনা হায় প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং অসি মহৈরোয়শিংদা চেকশিন থৌরাং অমসুং একাদেমিক্কী চাওখৎনবা ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়না শেম্বনি। মহাক্না হায় লাইচৎ অসিগী মনুংদা ওনলাইন এজুকেসন্না অহোবা কয়া মেনশিনখি অদুবু মহৈরোয়শিং মহৈ তম্বীবা দিজিতেল তেক্নোলিজিশিং শিজিন্নবদা য়াম্না চেকশিনগদবনি। মহাক্না থাজবা থম্মি মদুদি মসিগী গাইদলাইনশিং অসিনা মহৈরোয়শিং, ওজাশিং, মমা মপাশিং, হেদশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং ওনলাইন সেফতি প্রেক্তিসশিং তম্বদা মতেং পাংলগনি। শ্রী ধোত্রেনা সেফ অমসুং সিক্যুর ওইবা দিজিতেল লর্নিং এনভাইরনমেন্ত অমা পীগদবা প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং পুথোকপগী মন্ত্রালয়গী খোংথাংশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
গাইদলাইনশিং অসিনা এদমিনিস্ত্রেতরশিং, স্কুল হেন্দশিং, ওজাশিং, মমা-মপাশিং অমসুং মহৈরোয়না মখাগী লমশিং অসিদা পাউতাকশিং পীরি:
• মথৌ তাবা এসেসমেন্তগী
• ওনলাইন অমসুং দিজিতেল এদিকেসন প্লান তৌবা মতমদা য়েংশিনগদবা অদুদি মতম, স্ক্রীন তাইম, ইনক্লুসিবনেস, ওনলাইন অমসুং ওফলাইন এক্তিবিতীশিং থাক্কী মতুং ইন্না চাং মান্ননা থম্বা
• রিসোর্সশিং চেকশিন্না খনবা, থাক্কী মতুং ইন্না চান্নবা মোদেলিতীশিং শীজিন্নবা
• দিজিতেল এজুকেসন তৌরিঙৈদা হকচাং অমসুং ৱাখল ফনা অনা অয়েক য়াওদনা থম্বা
• সাইবর সেফতীগী চেকশিল থৌরাংশিং অমসুং খোঙথাংশিং য়াওবা তৌগদবা সাইবর সেফতী অমসুং ইথিকেলশিং
• মখল কয়াগী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নবা অমসুং পুনশিন্নবা
পীরিবা স্ক্রীন তাইম
ক্লাস
তৌগদবশিং
প্রি প্রাইমরী
অপীবা নুমিৎ অদুদা মমা-মপাশিংগা লোয়ননা ৱারী শাদুনা মখোয়বু লমজিংবীবা অদুবু মিনিৎ ৩০দগী হেন্না হেন্দবা
ক্লাস ১দগী ১২
http://ncert.nic.in/aac.html দা পীরিবা এন.সি.ই.আর.তি.গী মহুৎ শীল্লিবা একাদেমিক কলেন্দর অদু শীজিন্ননবা হায়বা
ক্লাস ১দগী ৮
স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা প্রাইমরী সেক্সনশিংগী ওনলাইন ক্লাস তৌগনি হায়না লেপ্পা নুমিৎ অদুদা মিনিৎ ৩০-৪৫গী সেসনশিংদগী হেন্দনা ওনলাইনদা মহৈরোয়শিং অমক্তা লৈরিক তম্বগী মওং অদু তৌগদবনি
ক্লাস ৯দগী ১২
স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা লেপ্পা নুমিৎ অদুদা মিনিৎ ৩০-৪৫গী সেসনশিংদগী হেন্দনা ওনলাইনদা মহৈরোয়শিং অমক্তা লৈরিক তম্বগী মওং অদু তৌগদবনি
স্কুলগী হেদশিং অমসুং ওজাশিংগী গাইদলাইনশিং অসিনা সাইবর সেফতী অমসুং প্রাইবেসীগী খোঙথাংশিং লৌখৎপগা লোয়ননা দিজিতেল এজুকেসন ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মথৌ তাবা এসেসমেন্ত, প্লানিং অমসুং খোঙথাংশিং অদু তাক্লি। মীমান্নদ্রবা মহৈরোয়শিংগীদমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং চংনবগী মতাংদসু হায়রি। মরু ওইরিবা ৱাফমদি ওনলাইন অমসুং ওফলাইনগী ওইবা এক্তিবিতীশিং চাং অমদা থমদুনা মহৈরোয়গী থাক্কী মতুং ইন্না স্ক্রীন তাইম অসিনা মরু ওইবা পেরামিতর ওইহল্লি।
মা-মপাশিংগী ওইনা গাইদলাইন অসিনা হকশেল অমসুং ৱাখল ফনা লৈবগী মথৌ তাবা অদু খঙহনবগা লোয়ননা য়ুমদা অঙাংশিংগী সাইবর সেফতীগী খোঙথাংশিং লৌখৎপদা মতেং পাংলি। দিজিতেল দিবাইসশিং কুইনা শাংনা শীজিন্নবনা মরম ওইরগা অঙাংশিংদা ৱাখল ৱাবা নত্রগা অমাংবা থোকহন্দনবা (চুংফিরালদা শোকহনবা, মীৎ শোকহনবা অমসুং অতোপ্পা হকচাংদা নুংঙাইতবা থোকহনবা) স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না লৌখৎকদবা খোঙথাংশিংগী ওইবা গাইদলাইনশিং অসিদা হকচাং ফনা অমসুং ৱাখল নুংঙাইনা লৈহন্নবা গাইদলাইনশিং য়াওরি। অর্গনমিক্স অমসুং সাইবর সেফতীগী মতাংদা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং অদুসু পীরি।
গাউদলাইনশিং অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্কুল তম্লিবা অঙাংশিং কান্ননবা দিজিতেল/ওনলাইন/ওন-এয়র এজুকেসনগা মরী লৈনবা পুন্না পুনশিন্দুনা হোৎনবা মথৌ তাবা অদুসু পনখি। খোঙথাং অসিদা দিকশা, স্বায়ম প্রভা, স্বায়ম এম.ও.ও.সি.এস., রেদিও ৱাহিনি, শিকশা ৱানি, মীমান্নদ্রবা অঙাংশিংগী ওইবা অখন্ননা শেম্বা, অমসুং আই.তি.পি.এ.এল. য়াওরি। ভারতগুম্বা জাতি মখল কয়া খুন্দাবা মফম ওইবনা তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগী থাক্তা লৈবা ওর্গনাইজেসন অমসুং জাতিগী থাক্তা লৈবা ওর্গনাইজেসনশিংনা পুন্না খুৎশম্নদুনা অহোংবা অমা পুরকক্তুনা দিজিতেলগী মওংদা মহৈ মশিং তম্বদা ওন্থাবা ঙমগনি অমদি কোবিদ-১৯ মতুংদা ওইরক্কদবা অদুদসু কন্নরগনি।
গাইদলাইনশিংগীদমক লিঙ্ক অসি চংবীয়ু:
https://mhrd.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/upload_document/pragyata-guidelines.pdf

Ministry of Education
Union HRD Minister virtually releases PRAGYATA Guidelines on Digital Education
Guidelines on Digital/ Online Education provide a roadmap for carrying forward online education with enhanced quality: Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
Guidelines recommend a cap on duration and number of online sessions in a day for students from Class I to XII
14 JUL 2020 4:50PM by PIB Delhi
Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' released PRAGYATA Guidelines on Digital Education through online medium in New Delhi today. Minister of State for HRD Shri Sanjay Dhotre was also present through online medium.
Speaking on the occasion , Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ said that COVID-19 pandemic has led to closure of schools and has impacted over 240 million children of the country who are enrolled in schools. Extended school closures may cause loss of learning. Shri Pokhriyal said that to mitigate the impact of the pandemic, schools will not only have to remodel and reimagine the way teaching and learning have happened so far, but will also need to introduce a suitable method of delivering quality education through a healthy mix of schooling at home and schooling at school.
The Minister informed that PRAGYATA guidelines have been developed from the perspective of learners, with a focus on online/blended/digital education for students who are presently at home due to lockdown. He added that these guidelines on Digital/ Online Education provide a roadmap or pointers for carrying forward online education to enhance the quality of education. The Minister highlighted that the guidelines will be relevant and useful for a diverse set of stakeholders including school heads, teachers, parents, teacher educators and students. The guidelines stress upon the use of alternative academic calendar of NCERT, for both, learners having access to digital devices and learners having limited or no access.
The PRAGYATA guidelines include eight steps of online/ digital learning that is, Plan- Review- Arrange- Guide- Yak(talk)- Assign- Track- Appreciate. These steps guide the planning and implementation of digital education step by step with examples.
Speaking on the occasion Shri Dhotre said that the PRAGYATA guidelines have been prepared by the Ministry of HRD to ensure the safety and academic welfare of the students. He said that the online education has filled lot of gaps during the pandemic but utmost care has to be taken while using digital technologies to educate the students. He hoped that these guidelines will help students, teachers, parents, heads and other stakeholders to learn online safety practices. Shri Dhotre also lauded the efforts of the Ministry to bring out PRAGYATA guidelines which will provide a safe and secure digital learning environment.
The guidelines outlines suggestions for administrators, school heads, teachers, parents and students on the following areas:
• Need assessment
• Concerns while planning online and digital education like duration, screen time, inclusiveness, balanced online and offline activities etc level wise
• Modalities of intervention including resource curation, level wise delivery etc.
• Physical, mental health and wellbeing during digital education
• Cyber safety and ethical practices including precautions and measures for maintaining cyber safety
• Collaboration and convergence with various initiatives
Recommended screen time
Class
Recommendation
Pre Primary
On a given day for interacting with parents and guiding them, not more than 30 minutes.
Classes 1 to 12
Recommended to adopt/adapt the alternative academic calendar of NCERT at http://ncert.nic.in/aac.html
Classes 1 to 8
Online synchronous learning may be undertaken for not more than two sessions of 30-45 minutes each on the days the States/UTs decide to have online classes for primary sections
Classes 9 to 12
Online synchronous learning may be undertaken for not more than four sessions of 30-45 minutes each on the days as decided by States/UTs.
These guidelines for school heads and teachers describe the need assessment, planning and steps to implement digital education while ensuring cyber safety and privacy measures. It also outlines the support to be provided to students with special needs. Main emphasis is on balanced online and offline activities keeping the screen time as an essential parameter in accordance with the level of students.
For parents, the guideline helps to understand the need for physical, mental health and wellbeing along with the cyber safety measures for children at home. Guidelines for physical health and mental wellness is stressed across the guidelines for all stakeholders measures so that children do not get overly stretched or stressed, or get affected negatively (postural defects, ophthalmic issues, and other physical problems) owing to prolonged use of digital devices. Also it provides sufficient Do’s and Don’ts regarding ergonomics and cyber safety.
The Guidelines also emphasize the need to unify all efforts related to digital/ online/on-air education, benefitting school going children across the country. The initiative includes DIKSHA, SWAYAM Prabha, SWAYAM MOOCS, Radio Vahini, Shiksha Vaani, Special content for children with special needs and ITPAL. In a country like India characterized by multifarious diversity, switching over to digital modes of education needs various States/ UTs level organization and National level organizations to join hands for a change that will sustain post-COVID-19 also.
For guidelines kindly see the link:
mhrd.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/pragyata-guidelines_0.pdf