স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
আৰোগ্যৰ হাৰ ৬২.৪২%লৈ উন্নীত
১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আৰোগ্যৰ হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড় হাৰতকৈ অধিক
মৃত্যুৰ হাৰ ২.৭২%লৈ নিম্নগামী
৩০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড় হাৰতকৈ নিম্ন
10 JUL 2020 2:53PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ আৰোগ্যৰ হাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে উন্নীত হৈ আছে৷ বিগত ২৪ঘণ্টাত ১৯,১৩৮গৰাকী ক’ভিড-১৯ ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে৷ বৰ্তমানলৈকে সৰ্বমুঠ ৪,৯৫,৫১৫গৰাকী লোকে আৰোগ্য লাভ কৰিছে৷ আজিৰ দিনটোত আৰোগ্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় হাৰ ৬২.৪২% হৈছে৷ বৰ্তমান ২,৭৬,৮৮২গৰাকী লোক চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ, নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পৰ্যায়ভিত্তিক আৰু সক্ৰিয় দৃষ্টিভংগীৰ ফলতে এই সফলতা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে ৰোগীক আগতীয়াকৈ চিনাক্তকৰণ কৰাৰ উপৰি চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি কৰি আক্ৰান্ত লোকসকলক ৰখা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা এফালে আৰোগ্যৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰিছে আৰু আনফালে মৃত্যুৰ হাৰ হ্ৰাস পোৱাটো সুনিশ্চিত হৈছে৷ বৰ্তমান দেশত ১২১৮খন সমৰ্পিত ক’ভিড চিকিৎসালয়, ২৭০৫টা সমৰ্পিত ক’ভিড হেল্থকেয়াৰ চেণ্টাৰ আৰু ১০,৩০১টা ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰ আছে৷
দেশত আৰোগ্যৰ হাৰ উৎসাহজনকভাৱে বৃ্দ্ধি পাইছে৷ ইফালে, ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আৰোগ্যৰ হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড হাৰতকৈ অধিক হৈছে৷ সেইবোৰ হৈছেঃ
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
আৰোগ্যৰ হাৰ
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
আৰোগ্যৰ হাৰ
পশ্চিমবংগ
৬৪.৯৪%
মধ্যপ্ৰদেশ
৭৪.৮৫%
উত্তৰপ্ৰদেশ
৬৫.২৮%
হাৰিয়ানা
৭৪.৯১%
ওড়িশা
৬৬.১৩%
ত্ৰিপুৰা
৭৫.৩৪%
মিজোৰাম
৬৭.৫১%
ৰাজস্থান
৭৫.৬৫%
ঝাৰখণ্ড
৬৮.০২%
দিল্লী
৭৬.৮১%
পাঞ্জাৱ
৬৯.২৬%
চণ্ডীগড়
৭৭.০৬%
বিহাৰ
৭০.৪০%
চত্তীশগড
৭৮.৯৯%
গুজৰাট
৭০.৭২%
উত্তৰাখণ্ড
৮০.৮৫%
হিমাচলপ্ৰদেশ
৭৪.২১%
লাডাখ(কে.শা.অ)
৮৬.৭৩%
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মৃত্যুৰ হাৰ ২.৭২%লৈ নিম্নগামী হৈছে৷ এই হাৰ বিশ্বৰ বহু দেশতকৈ নিম্ন৷
চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি দুৰাৰোগ্য ৰোগীৰ বাবে বিশেষ সাৱধানতা গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ বাবে চিকিৎসা সুবিধা বৃদ্ধি কৰাৰ ফলস্বৰূপে দেশত মৃত্যুৰ হাৰ হ্ৰাস পাইছে৷ তদুপৰি, দেশত আশা, এএনএম আৰু আয়ুষ্মান ভাৰতৰ স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্য কেন্দ্ৰসমূহে কাৰ্যকৰী ৰূপত কৰা কামৰ বাবেই ৩০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় মৃ্ত্যুৰ হাৰতকৈ কম হোৱা পৰিলক্ষিত হৈছে৷ সেয়া তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰঃ
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
মৃত্যুৰ হাৰ
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
মৃত্যুৰ হাৰ
মনিপুৰ
০%
বিহাৰ
০.৮২%
নাগালেণ্ড
০%
হিমাচলপ্ৰদেশ
০.৯৬%
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ
০%
তেলেংগানা
১.০৭%
মিজোৰাম
০%
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
১.১৬%
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
০%
পুডুচেৰী
১.২২%
ছিকিম
০%
চণ্ডীগড়
১.৩৪%
ত্ৰিপুৰা
০.০৬%
তামিলনাডু
১.৩৯%
লাডাখ(কে.শা.অ)
০.০৯%
উত্তৰাখণ্ড
১.৩৯%
অসম
০.১৬%
হাৰিয়ানা
১.৪৮%
কেৰালা
০.৪১%
কৰ্ণাটক
১.৫৬%
চত্তীশগড
০.৪১%
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ (কে.শা.অ)
১.৬২%
গোৱা
০.৪২%
মেঘালয়
১.৭৭%
ওড়িশা
০.৪৬%
ৰাজস্থান
২.১৮%
অৰুণাচলপ্ৰদেশ
০.৬৬%
পাঞ্জাৱ
২.৫৬%
ঝাৰখণ্ড
০.৭১%
উত্তৰপ্ৰদেশ
২.৬৬%
দেশজুৰি ‘পৰীক্ষা, চিনাক্ত, চিকিৎসা’ কৌশল অনুসৰণ কৰি বৰ্তমানলৈকে ক’ভিড-১৯ ৰোগী চিনাক্ত কৰাৰ বাবে ১,১০,২৪,৪৯১টা নমূনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত ২,৮৩,৬৫৯টা নমূনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে৷
দেশত পৰীক্ষাগাৰৰ নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰা হৈছে৷ ৮৩৫টা চৰকাৰী আৰু ৩৩৪টা ব্যক্তিগত পৰীক্ষাগাৰসহ মুঠ ১১৬৯টা পৰীক্ষাগাৰ দেশ আছে৷ ইয়াৰ বিৱৰণ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
সঠিক সময়ত আৰটি পিচিআৰ আধাৰিত পৰীক্ষাগাৰঃ৬১৪(চৰকাৰীঃ৩৮২+ব্যক্তিগতঃ২৩২)
ট্ৰুনাট আধাৰিত পৰীক্ষাগাৰঃ৪৫৮(চৰকাৰীঃ৪১৮+ব্যক্তিগতঃ৪০)
চিবিএনএএটি আধাৰিত পৰীক্ষাগাৰঃ৯৭(চৰকাৰীঃ৩৫+ব্যক্তিগতঃ৬২)
ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় সকলো প্ৰমাণীকৃত আৰু আপডেটেড তথ্য, নিৰ্দেশনা আৰু পৰামৰ্শৱলীৰ বাবে অনুগ্ৰহ নিয়মীয়াকৈ পৰিদৰ্শন কৰকঃ https://www.mohfw.gov.in/.

Ministry of Health and Family Welfare
Recovery Rate further climbs up to 62.42%
18 States/UTs have Recovery Rate more than National average
Fatality Rate declines further to 2.72%
30 States/UTs have Fatality Rate lower than the National average
10 JUL 2020 2:53PM by PIB Delhi
The trend of progressive increase in the number of recovered COVID-19 patients continues. The last 24 hours saw a total of 19,138 COVID-19 patients get cured, taking the cumulative figure of recovered cases among COVID-19 patients to 4,95,515 today. Consequently, the national recovery rate is 62.42% today. There are 2,76,882 active cases and all are under medical supervision.
The improvement in recovery rate is the result of combination of preemptive, proactive and graded steps taken by the Centre in collaboration with the States/UTs. Aggressive testing that ensures early detection of patients; home isolation for the mild/pre-symptomatic patients; effective clinical management of the severe cases through adequate hospital infrastructure which helps in timely triaging of the cases; ramped up hospital infrastructure in the country; and regular and seamless coordination between the Centre and States/UTs have together resulted in the continuously rising Recovery Rate in the country. As of today, we have 1218 Dedicated COVID Hospitals, 2705 Dedicated COVID Healthcare Centres and 10,301 COVID Care Centres.
As the country as a whole witnesses an encouraging upward trend in the Recovery Rate, there are as many as 18 States/UTs with Recovery Rate more than the national average. These are:
State/UT
Recovery Rate
State/UT
Recovery Rate
West Bengal
64.94%
Madhya Pradesh
74.85%
Uttar Pradesh
65.28%
Haryana
74.91%
Odisha
66.13%
Tripura
75.34%
Mizoram
67.51%
Rajasthan
75.65%
Jharkhand
68.02%
Delhi
76.81%
Punjab
69.26%
Chandigarh
77.06%
Bihar
70.40%
Chhattisgarh
78.99%
Gujarat
70.72%
Uttarakhand
80.85%
Himachal Pradesh
74.21%
Ladakh (UT)
86.73%
At the national level, the Case Fatality Rate has declined to 2.72%. This is lower than the Fatality Rates observed in many other countries in the world. The focus of COVID-19 management in the country has been to keep the fatalities low. With the support and guidance of the Centre, the States/UTs have taken many steps in this regard like mapping of the communities to focus on the high risk group like the elderly/aged and population with co-morbidities, and providing special care to them. There is a focus on improvement of quality of medical care of COVID patients. The country-wide strong network of ASHAs and ANMs along with Ayushman Bharat – Health and Wellness Centres have helped in effective surveillance and contact tracing of the cases, including the lakhs of migrants and returnees. As a result, there are 30 States/UTs which have a fatality rate lower than the national average. The list is as follows:
State/UT
Fatality Rate
State/UT
Fatality Rate
Manipur
0%
Bihar
0.82%
Nagaland
0%
Himachal Pradesh
0.96%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
0%
Telangana
1.07%
Mizoram
0%
Andhra Pradesh
1.16%
A&N Islands
0%
Puducherry
1.22%
Sikkim
0%
Chandigarh
1.34%
Tripura
0.06%
Tamil Nadu
1.39%
Ladakh (UT)
0.09%
Uttarakhand
1.39%
Assam
0.16%
Haryana
1.48%
Kerala
0.41%
Karnataka
1.56%
Chhattisgarh
0.41%
J&K (UT)
1.62%
Goa
0.42%
Meghalaya
1.77%
Odisha
0.46%
Rajasthan
2.18%
Arunachal Pradesh
0.66%
Punjab
2.56%
Jharkhand
0.71%
Uttar Pradesh
2.66%
Acute focus on ensuring the nationwide implementation of Test Track and Treat strategy has led to 1,10,24,491 samples tested for COVID-19 identification. The tests/day also continue to depict an upward trend- during the last 24 hours 2,83,659 samples have been tested.
The testing lab network in the country is further strengthened with 835 labs in the government sector and 334 private labs, there are as many as 1169 labs in the country. These include:
Real-Time RT PCR based testing labs: 614 (Govt: 382 + Private: 232)
TrueNat based testing labs: 458 (Govt: 418 + Private: 40)
CBNAAT based testing labs: 97 (Govt: 35 + Private: 62)
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.