শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শিপ্পিং মন্ত্রালয়না পব্লিক কন্সল্তেসনগী ওইনা চহী ৯০ লিরবা লাইতহাউস এক্ত, ১৯২৭ শিন্দোক্নবগী পান্দমদা “নেভিগেসন বিল ২০২০গী এদস” পুথোকখ্রে
লেজিস্লেসন্না চহি ৯০ লিরবা লাইতহাউস এক্ত, ১৯২৭ অসি শিন্দোক্নবা পান্দম থম্লি
10 JUL 2020 12:01PM by PIB Imphal
গবর্নেন্স অসিদা মীয়ামগী পার্তিসিপেসন অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন অসিগী মতুং ইন্না শিপ্পিং মন্ত্রালয়না স্তেকহোল্দরশিং অমসুং লৈবাক মীয়ামগী পাউতাক মতুং ইন্না ২০২০গী নেভিগেসন বিল এদসকী বিল পুথোকখ্রে।
দ্রাফ বিল অসিনা চহি মরিফুতরা লিরবা লাইতহাউস এক্ত ১৯২৭গী হোংদোক্নবগীদমক্তা মেরিন নেভিগেসনগী তেংবাং ওইগদবা লমশিংদা খ্বাইদগী ফনা থবক পাংথোক্নবশিং, তেক্নোলোজীগী মওংদা চাওখৎনবা থবকশিং অমসুং ভারতকী অন্তর্রাস্ত্রীয়গী ওইবা থৌদাংশিং হাপচিনগনি।
সিপ্পিংগী(আই./সি.গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা মসিগী থৌরাং অসি মহাক্কী মন্ত্রালয়দগী মমাংঙৈগী খুন্দারকখিবগী ৱায়েল-পথাপশিং অদু চৎনহন্দনবা অমসুং মাগী মহুত্তা সমু্দ্রদা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী লমশিংগী অনৌবা অমসুং মতমসিগী ওইনা মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না অনৌবা মওংদা শেম্নবগী নিংথিজনা পাংথোকপা য়াবা মীৎয়েং থম্লিবা অসিগী শরুক্নি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মন্দাবিয়ানা মীয়াম অমসুং স্তেকহোলদরশিংগী মায়কৈদগী থম্লকপা ৱাফমশিংগী ৱায়েল পথাপশিং অদু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খিবা ৱাফমদা বিল অসিনা হান্না লাইতহাউস এক্ত, ১৯২৭না পাংথোকপদা শিজিন্নরম্বা হোংবা লৈতবা থৌরাংশিংনা চমম্নদুনা লৈরম্বা মেরিন নেভিগেসন অসি খ্বাইদগী অনৌবা তেক্নোলোজী অসি চৎনহন্নবগী পান্দম থম্লি হায়না ফোংদোকখি।
দ্রাফ বিল অসিনা অন্তর্রাস্ত্রীয়গী সন্ধিশিংগী মখাদা ভেসেল ত্রাফিক সর্ভিস, রেক ফ্লেগিং, ত্রেনিং অমসুং সর্তিফিকেসনগী থবক পাংথোকপশিংদা ভারতনা খুৎয়েক পীখ্রবা অতোপ্পা থৌদাংশিং অদু থবক পাংথোক্নবগীদমক্তা দাইরেক্তর জেনরেলশ ওফ লাইতহাউসেস অমসুং লাইতহাউস(দি.জি.এল.এল.)দা অতৈ হকশিং অমসুং শক্তিশিং ফংহনগনি। মসিনা ইপা-ইপুগী ওইবা লাইতহাউশিং মশক খংদোক্কনি অমসুং শেমগৎকনি
দ্রাফ তৌরবা বীল অসিদা নেভিগেসন্দা অপনবা পীরকপা অমসুং করিগুম্বা মখল অমত্তগদী মাংহন-তাকহন্নবা তৌরকপা অমদি কেন্দ্র সরকার অমসুং অতোপ্পা লোয়শঙশিংদগী থোরকপা ইনগদবশিং অদু ঙাক্তবা মতমদা চৈরাক্কী ওইবা পেনাল্তীশিং অমদি অসিগুম্বা থবকশিং অসিদা চৈরাক পীবগী থাক থম্নবগীদমক্তা অনৌবা সেদ্যুল কয়া অমা শেমখি।
মেরিন নেভিগেসন অসিগীদমক্তা শেমগৎনবা অনৌবা তেক্নোলোজীগী এদকী তেংবাং ওইবা খুৎলাইশিং থোরকপদগী মেরিন নেভিগেসন অসিবু চৎন-কাংলোন নাইনা মথৌ পাংথোকহল্লিবা অমসুং য়েংশিল্লিবশিং অসিগী অচৌবা থৌদাংসু য়াম্না হোংখ্রে। অনৌবা ৱায়েল-কাংলোন অসিদা লাইতহাউসকী মহুৎ শিনগদবা নেভিগেসন অদুগীদমক অনৌবা এদশিং শিজিন্নবা অকনবা মীৎয়েং থমখি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shipping Ministry issues draft “Aids to Navigation Bill 2020” for public consultation
Legislation aims to replace over 90 year old Lighthouse Act,1927
10 JUL 2020 12:01PM by PIB Delhi
In accordance with Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision for augmenting people’s participation and transparency in the governance, Ministry of Shipping has issued the draft of Aids to Navigation Bill, 2020 for suggestions from the stakeholders and general public.
The draft bill is proposed to replace the almost nine decades old Lighthouse Act, 1927, to incorporate the global best practices, technological developments and India's International obligations in the field of Aids to Marine Navigation.
Union Minister of State of Shipping (I/C) Shri Mansukh Mandaviya said that this initiative is part of the proactive approach adopted by the Ministry of Shipping by repealing archaic colonial laws and replacing it with modern and contemporary needs of the maritime industry. Shri Mandaviya also added that suggestions from the public and stakeholders will strengthen the provisions of the legislation. He further added that the bill aims to regulate state-of-the-art technologies of marine navigation which was earlier used to tangle in statutory provisions of Lighthouse Act, 1927.
The draft bill provides for empowering Directorate General of Lighthouses and Lightships (DGLL) with additional power and functions such as Vessel Traffic Service, Wreck flagging, training and certification, implementation of other obligations under International Conventions, where India is a signatory. It also provides for identification and development of heritage lighthouses.
The draft bill comprises a new schedule of offences, along with commensurate penalties for obstructing and damaging the aids to navigation, and non-compliance with directives issued by the Central Government and other bodies under the draft bill.
With the advent of modern technologically improved aids to maritime navigation, the role of authorities regulating and operating maritime navigation has changed drastically. Therefore the new law encompasses a major shift from lighthouses to modern aids of navigation.