PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
07 JUL 2020 6:24PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare: India has one of lowest COVID-19 cases per million in the world; Recovered cases nearly 4.4 lakhs, exceed active cases by more than 1.8 lakh; National Recovery Rate crosses 61%
WHO Situation Report 168 dated 6thJuly, 2020 shows that India has one of the lowest cases of COVID-19 per million population. India’s cases per million population is 505.37 while the global average is at 1453.25.
The Situation Report also shows that India has one of the lowest deaths per million population. India’s cases of death per million population is 14.27 while the global average is more than its four times, at 68.29.
There are 1201 Dedicated COVID Hospitals, 2611 Dedicated COVID Healthcare Centres and 9909 COVID Care Centres to look after COVID patients. During the last 24 hours, a total of 15,515 COVID-19 patients have been cured, taking the cumulative figure of recovered cases among COVID-19 patients to 4,39,947 as of today.As on date, there are 1,80,390 recovered cases more than the active COVID-19 cases. The recovery rate among COVID-19 patients has increased to 61.13% today.Presently, there are 2,59,557 active cases and all are under medical supervision. During the last 24 hours 2,41,430 samples have been tested. The number of nationwide samples tested for COVID-19 stands at 1,02,11,092 as of now.With 793 labs in the government sector and 322 private labs, there are as many as 1115 labs in the country.
For details:
Ministry of Home Affairs permits conduct of examinations by Universities and Institutions
Ministry of Home Affairs, in a letter to Union Higher Education Secretary, yesterday permitted conduct of examinations by Universities and Institutions. The final Term Examinations are to be compulsorily conducted as per the UGC Guidelines on Examinations and Academic Calendar for the Universities; and as per the Standard Operating Procedure (SOP) approved by the Union Ministry of Health & Family Welfare.\
For Details
HRD Minister releases UGC Revised Guidelines on Examinations and Academic Calendar for the Universities in view of COVID-19 Pandemic
Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' virtually released UGC Revised Guidelines on Examinations and Academic Calendar for the Universities in view of COVID-19 Pandemic in New Delhi on 6th July, 2020. Shri Pokhriyal said that the decision was taken to safeguard the principles of health, safety, fair and equal opportunity for students. At the same time, it is very crucial to ensure academic credibility, career opportunities and future progress of students globally. He lauded the initiatives of UGC for constantly making efforts to address various issues related to teaching, learning, examinations, academic calendar etc. in the difficult times of COVID-I9 pandemic.
For details:
“We cannot let the pandemic stop us”; Dr. Harsh Vardhan discusses bilateral Health Co-operation with his Swedish counterpart
The Swedish Minister for Health and Social Affairs Ms. Lena Hallengren digitally called upon Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare to discuss co-operation in the field of health and medicine,today. The two Health Ministers discussed the status and containment measures for COVID-19 in the two countries, and the future vision for handling it. On the lessons India learnt while handling the COVID-19 pandemic, Dr. Harsh Vardhan said “India has a recovery rate of more than 61% and a mortality of as low as 2.78% in spite of being a country of 1.35 billion. 2.5 lakh people are being tested every day. From a single lab four months back, the country now has more than 1100 labs to diagnose COVID-19.”Dr Harsh Vardhan stated that India has rather used the Novel Coronavirus outbreak as an opportunity.
For details:
World Bank provides $400 million to enhance support for rejuvenating the Ganga
The World Bank and the Government of India today signed a loan agreement to enhance support for the NamamiGangeprogramme that seeks to rejuvenate the Ganga river. The Second National Ganga River Basin Project (SNBGRB)will help stem pollution in the iconic river and strengthen the management of the river basin which is home to more than 500 million people.The $400 million operation comprises a loan of $381 million and a proposed Guarantee of up to $19 million. The SNGRBP will finance sewage networks and treatment plants in select urban areas to help control pollution discharges. These infrastructure investments and the jobs they will generate will also help India’s economic recovery from the COVID-19 crisis.
For details:
MoU Signed between National Medicinal Plants Board and ICAR-National Bureau of Plant Genetic Resources
National Medicinal Plants Board (NMPB) under Ministry of AYUSH, and ICAR-National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR) under Department of Agricultural Research and Education,have entered into a Memorandum of Understanding (MoU). The purpose of this MoU to conserve the Medicinal and Aromatic Plants Genetic Resources (MAPGRs) at designated space of ICAR-NBPGR in long-term storage module (as per availability) in the National Gene bank and or at Regional Station for medium term storage module and acquire hands-on training on plant germplasm conservation techniques to the working group of NMPB.
For details:
BSIP joins hands with Govt of UP to combat COVID 19 in the state
The Government of India, along with the State Governments, has been relentlessly working for prevention, containment, and management of COVID-19. BirbalSahni Institute of Palaeosciences (BSIP), under the Department of Science & Technology (DST), joined hands with the Government of Uttar Pradesh to combat COVID-19 in the state. BSIP took initial steps to start laboratory testing of COVID-19. The availability of the ancient DNA BSL-2A laboratory in the Institute itself made it possible to prepare for testing immediately. The lab is running 24x7 to test approximately 400 samples per day from various districts of Uttar Pradesh. Till date, more than 12,000 samples have been tested.
For details :
15th Finance Commission holds meeting with the World Bank and its HLG on Health Sector
For a better understanding of the contours of India’s Health Sector and in view of the Union Government’s need and intention for reprioritization of its health spending, the 15th Finance commission held a meeting with representatives of the World Bank, NitiAayog and member of the Commission’s High level group (HLG) on the health sector.The Chairman stated that the Commission, for the first time, will devote an entire chapter on health financing.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, stressed on more vigorous contacts tracing and screening of outsiders, both at the time of entering the city and also in their place of stay. He directed the doctors and the municipal authorities to ensure that there is no outbreak of monsoon related diseases. The Administrator also ordered that the practice of employees having lunch together in canteens or in office rooms should be discontinued, keeping in view the social distancing norms. During tea break also, the employees should wear masks and maintain social distancing.
• Punjab: The process of e-registration for all travellers to the state has been made mandatory in Punjab. Travellers can self-register online from the comfort of their homes, as per the guidelines issued by the government, and ensure their hassle-free travel for themselves. The objective of e-registration is to avoid any inconvenience to the travellers due to crowding and long queues at the border check points.
• Haryana: While extending relief measures for the Real Estate Industry due to disruptions caused by COVID-19, the Haryana Government has decided to grant moratorium on compliances and interest payments for seven months from March 1, 2020 to September 30, 2020 for all existing projects of CLUs, licenses etc. Moratorium period shall imply that such intervening period from March 1, 2020 to September 30, 2020 will be considered as zero period.
• Himachal Pradesh: The Chief Minister has said that even in the COVID-19 pandemic, the pharma industry in the State remained functional and the drugs manufactured in pharma units of the State were even exported to other countries. He said that efforts should be made to convert this crisis into opportunity since most of the States were badly affected by COVID-19, the situation in Himachal Pradesh was far better.
• Kerala: One more Covid death has been reported in the State, taking the toll to 28. The deceased is a 24-year old gulf returnee in Kollam district who died yesterday while in home quarantine and his test results came positive today. Six more residents of an apartment complex in Kozhikode have tested positive taking the tally to 11. Following this, the district administration issued new directions after finding that the residents were not maintaining Covid-19 protocol. Three more Keralites succumbed to the coronavirus outside the state. One was in Kuwait and two in Mumbai. Death toll of Malayalees in Mumbai has reached forty. 193 new cases of Covid-19 were confirmed in Kerala yesterday. 2,252 patients are now undergoing treatment and 1.83 lakh people in quarantine for the same.
• Tamil Nadu: Private medical colleges to be brought under Puducherry government control for Covid-19 care. The Union Ministry of Housing and Urban Affairs has directed the Greater Chennai Corporation (GCC) to send comprehensive data on deaths during the Covid-19 pandemic by July 15. Researchers in the IIT-Madras have developed a nylon-based nano-coated filter that can be used to protect healthcare workers treating Covid-19 patients; project is being funded by the DRDO. 3827 new cases, 3793 recoveries & 61 deaths reported yesterday. 1747 cases from Chennai. Total cases till now: 1,14,978 Active cases: 46,833 Deaths: 1571 Active cases in Chennai: 24,082.
• Karnataka: CM launches the direct benefit transfer for handloom weavers - ‘NekaraSammanaYojane’, as part of the State’s Covid-19 economic relief package. State to deploy final year MBBS and nursing students at Covid Care Centres. ASHA workers across Karnataka, who are on the frontline of battling the pandemic, to boycott work from July 10, as the State government fails to meet their demands. 1843 new cases, 680 discharges & 30 deaths reported yesterday. Total positive cases: 25,317 Active cases: 14,385 Deaths: 401 Discharges: 10,527.
• Andhra Pradesh:State government, is making arrangements to hold engineering and medicine entrance (EAMCET) examination with strict measures; mock test to be conducted on July 19 with the help of Computer Society of India. In Nellore, employees of the APSRTC boycotted duties on Tuesday expressing fears over Covid-19 situation after two employees succumbed to Covid-19 recently and fresh cases being reported. 1178 new cases, 762 discharged and 13 deaths reported during last 24 hours after testing 16,238 samples. Of the 1178 cases, 22 are inter-state cases and one from abroad. Total cases: 21,197, Active cases: 11,200 Deaths: 252 Discharges: 9745.
• Telangana: Private medical colleges in Hyderabad await clarity on Covid patients’ treatment, expenses. With Covid-19 cases on the rise, the Telangana government is now trying to put in place the e-office system, the implementation of which has been pending for a long time. Total cases till yesterday: 25,733 Active cases: 10,646 Deaths: 306, Discharges: 14,781.
• Assam: Over 250 Assam Cops are affected by Coronavirus and among them 80 percent are from Guwahati tweeted Shri BhaskarJyotiMahanta,DGP of Assam.
• Manipur: Manipur police detained 442 violators of lockdown for not wearing masks and maintaining social distancing in public. 265 vehicles were also detained. A total of Rs 57,500 collected as fine from the violators.
• Mizoram: Six recovered Covid-19 patients discharged today in Mizoram, now active cases stands at 58 while 139 cured so far.
• Nagaland: One special train starting from Bangalore with 500 returnees expected to reach Dimapur, Nagaland on 9th July 2020.11 new positive cases of COVID-19 have been confirmed in Nagaland. Total number of positive cases in the state stands at 636 with 393 active cases and 243 recovered.
• Maharashtra: state government is gradually lifting restrictions under the 5th phase of Mission Begin Again. Fresh orders have been issued to allow hotels, lodges and guest houses outside containment zones, to operate from tomorrow with 33% of their capacity. Maharashtra reported 5,368 new Coronavirus positive cases, taking the state tally to 2,11,987 cases. 3,522 patients were cured and discharged on Monday, taking the number of cured persons to 1,15,262. There are 87,681 active cases in the state.
• Gujarat: In Gujarat, the total number of cases of COVID-19 has reached up to 36,858, with the report of 735 new cases. The state has recorded more than 700 new cases on the third consecutive day. Also, 17 new deaths have been reported, which increases the state’s death toll to 1962. The maximum of 201 cases were reported from Surat, while Ahmedabad recorded 168 new cases.
• Rajasthan: With the report of 234 new cases this morning, the total number of cases has gone up to 20,922. The number of active cases is 3,949. The total number of recoveries has also gone up to 16,320.
• Madhya Pradesh: More than 56 lakh households have been surveyed so far under the state government’s Kill Corona campaign, covering approximately 2.9 crore people. The state reported 354 new positive cases during the last 24 hours taking the overall tally to 15,284. The total number of recoveries has gone up to 11,579 with the discharge of 168 patients from hospitals in the state on Monday.
FACTCHECK
A stamp with the words factually incorrect on a report published by The Wire which claims that ncpcr has seen 8 fold increase in complaints post outbreak

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
07 JUL 2020 6:24PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
- মালেমগী ওইনা মীওই মিলিয়ন খুদিংগী কোবিদ-১৯ নাবা মীশিং খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতসু ওইরি হায়না জুলাই ৬, ২০২০গী দব্লিউ.ঐচ.ও.গী সিচুএসন রিপোর্তনা উৎলি‍।
- কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই লাখ ৪.৪ য়ৌনা নাবা ফখ্রে, এক্তিব কেসতগী লাখ ১.৮ হেনখ্রে। লৈবাক অসিগী রিকোবরী রেৎনা ৬১%% য়ৌরে।
- লৈবাক অসিগী এক্তিব কেস মশীং ২,৫৯,৫৫৭ লৈরি।
- গৃহ মন্ত্রালয়না য়ুনিবর্সিতী অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা পরিখা পাংথোকপগী অয়াবা পীখ্রে; য়ু.জি.সি.গী য়ুনিবর্সিতীশিংগী একজামিনেসন অমসুং একাদেমিক কেলেন্দরগী গাইদলাইন ফোংখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী ফংবা কোবিদ-১৯গী পাউঃ ভারতনা মালেমগী ওইনা মীওই মিলিয়ন খুদিংগী কোবিদ-১৯ নাবা মীশিং খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা অমা ওইরি; ফগৎলবা কেস লাখ ৪.৪ ময়া য়ৌরে; এক্তিব কেসতগী লাখ ১.৮গী মথক্তা হেল্লে; লৈবাক্কী ওইনা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৬১ লাল্লে
মালেমগী ওইনা মীওই মিলিয়ন খুদিংগী কোবিদ-১৯ নাবা মীশিং খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতসু ওইরি হায়না জুলাই ৬, ২০২০গী দব্লিউ.ঐচ.ও.গী সিচুএসন রিপোর্তনা উৎলি‍। ভারতকী মীওই মিলিয়ন খুদিংদা নাবগী মীশিং ৫০৫.৩৭ ওইরি অদুগা মালেমগী চাংচৎনা ১৪৫৩.২৫ ওইরি।
সিচুএসন রিপোর্ত অদুনা ভারততা মীওই মিলিয়ন খুদিংগী শিবা মীশিংগী চাংসু খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা লৈরি হায়বা উৎলি‍। ভারতকী মীওই মিলিয়ন খুদিংগী শিবা মীশিং ১৪.২৭ ওইরি অদুগা মালেমগী চাংচৎনা মসিগী শরুক মরি হেনগৎলগা ৬৮.২৯ ওইরি।
কোবিদ নারবা মীওইশিং য়েংশিন্ননবগীদমক্তা তোখায়বা কোবিদ হোস্পিতাল ১২০১, তোখায়বা কোবিদ হেল্থকেয়র সেন্তর ২৬১১ অমসুং কোবিদ কেয়র সেন্তর ৯৯০৯ লৈরে। থাক অসি য়ৌনা শেম শাবা অসিনা ফগৎলকপগী চাং লেপ্পা নাইদনা হেনগৎলকপা অমদি শিবগী চাং নেম্না থমবা ঙম্লি‍। হৌখিবু পুং ২৪ অসিদা কোবিদ-১৯ নারমবা মীওই পুন্না ১৫,৫১৫ নাবা ফদুনা ঙসিফাওবদা ফখ্রবা মশিং ৪,৩৯,৯৪৭ শুরে। ঙসি ফাওবদা হৌজিক নারিবা মশিংদগী ফখ্রবা মশিংনা ১,৮০,৩৯০ হেল্লে। কোবিদ-১৯ নাবশিংগী রিকভরী রেত ঙসি চাদা ৬১.১৩দা লৈরে। হৌজিক হৌজিক নারিবা মীওই ২,৫৯,৫৫৭ মেদিইকেলগগী মীৎয়েং মখাদা লৈরি।হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ২,৪১,৪৩০ তেস্ত তৌখি। অসুম্না হেনগৎলকপসিনা হৌজিকফাওবদা লৈবাক পুম্বগী ওইনা তেস্ত তৌখরবা সেম্পল মশিং অসি ১,০২,১১,০৯২ ওইরি।তেস্তিং লেবকী নেতৱর্ক অসি স্তেত/য়ু.তি.শিংদা অহেনবা লেবশিং হাপচিনবগা লোয়ননা অসুম অসুম চাউথোরক্লি‍। লৈঙাক্কী সেক্তরদা লেব ৭৯৩ অমদি লনাই লেব ৩২২ লৈদুনা লৈবাকসিগী ওইনা পুন্না লেব ১১১৫ লৈর ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636958
গৃহ মন্ত্রালয়না য়ুনিবর্সিতী অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা পরিখা পাংথোকপগী অয়াবা পীখ্রে
গৃহ মন্ত্রালয়না য়ুনিয়ন হায়র সেকন্দরী ইদুকেসন সেক্রেতরীদা ঙসি ইবা চিথি অমদা য়ুনিবর্সিতী অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা পরিখা পাংথোকপগী অয়াবা পীখ্রে। অরোয়বা তর্ম একজামিনেসনশিং অসি য়ু.জি.সি.গী য়ুনিবর্সিতীশিংগী একজামিনেসন অমসুং একাদেমিক কেলেন্দরগী গাইদলাইনগী মতুং ইন্না শোয়দনা পাংথোক্কদবনি অমসুং স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.)গী মতুং ইন্না কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়নশু অয়াবা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636867
ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লাইচত্তা মীৎয়েং থমদুনা য়ুনিবর্সিতীশিংগী একজামিনেসন অমসুং একাদেমিক কেলেন্দরগী য়ু.জি.সিগী শেমদোক্লবা চৎন-পথাপ ফোঙখ্রে
কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স দেভেলপমেন্ত মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিসঙ্ক’না নই দিল্লীদা জুলাই ৬, ২০২০দা কোবি দ-১৯ লাইচৎ অসিদা মীৎয়েং থমদুনা শেমবা য়ুনিবর্সিতীশিংগী পরিক্ষ্যা অমসুং একাদেমিক কেলেন্দরগী য়ু.জি.সি.গী শেমদোক্লপা চৎন-পথাপ ভর্চুএল ওইনা ফোঙখ্রে। শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খিবদা ফিরেপ অসি হকশেল, শাফবা ফীভম, অচুমবা অমদি মান্নবা খুদোংচাবা মহৈরোয়শিংদা পীননবগীদমক লৌখি‍বনি‍। অদুগা অমুকসু মালেমগী ওইনা মহৈরোয়শিংগী একাদেমিক ক্রেদিবিলিতী, করিয়রগী খুদোংচাবা অমদি তুংদা খুমাঙ চাউশিন্নবগীদমক হোৎনবা হায়বসি মরুওইবা অমনি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী চিরবা তানফমসিদা মতম পুম্নমক্তা তাকপা, তমবা, চাংয়েং, একাদেমিক কেলেন্দরগা মরী লৈনবা হীরম কয়ামরুমদা হোৎনবগীদমক্তা মহাক্না য়ু.জি.সি.বু থাগৎখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636963
“লায়চৎ অসিনা ঐখোয়বু খাম্বা ঙমহল্লোই”; দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিগী বেকগ্রাউন্দা মহাক্কী স্বেদিসকী লেংমান্ননা থবক তৌবদা শরুক য়ামিন্নরিবশিংগা নাকল অনিগী ওইবা হকশেলগী তেংবাংগী মতাংদা ৱা খন্নবা
স্বিদেনগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বলগী মন্ত্রী শ্রীমতি লেনা হেল্লেনগ্রেনা দিজিতেলগী থোংদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধনগা ঙসি মফম অসিদা হকশেল অমসুং হীদাকশিংগী মতাংদা খন্ননবা উন্নখ্রে। মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১০গী মতাংদা মরিক চুম্বা থাক অমসুং পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অমসুং মদু য়েংশিন্নবগী তুংদা পায়খৎকদবা থবকশিংগী মতাংদা খন্নখি। কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংশিনবদগী ভারতনা ফংহৌবা পারা কয়া তমহৌবা পারাশিংগী মতাংদা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ভারত্তা ফগৎলকপগী চেং অসি চাদা ৬১দগী হেল্লে অমসুং বিলিয়ন ১.৩৫ লৈবা লৈবাক অমা ওইজরগসু শিবগী চাং অসি চাদা ২.৭৮দা নেম্না লৈ। নোংমদা মীওই লাক্ষ ২.৫ তেস্ত তৌই। কোবিদ-১৯ দাইগ্নোজ তৌনবা লেব অসি থা মরীগী মমাংদা লেব অমক্তমক লৈরম্বা অদু হৌজিক লেব ১১০০ হেন্না লৈরে। ” দা. হর্শ বর্ধন্না ভারতনা নোভেল কোরোনা ভাইরস লাইচৎ অসিবু খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌই হায়না ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637000
গঙ্গা অমুক হিঙ্গৎহনবদা মতেং পাংনবা ৱাল্দ বেঙ্কনা দোল্লর মিল্লিয়ন ৪০০ পীরে
গঙ্গা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা হোৎনরিবা নমামি গঙ্গে শৌগৎনবা লোন অমা পীনবা ঙসি ভারত সরকার অমসুং ৱাল্দ বেঙ্ক য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। অনিসুবা নেসনেল গঙ্গা রিভর বেসিন প্রোজেক অসিনা তুরেল অসি মোৎপদগী কন্নবা অমসুং মীওই মিল্লিয়ন ৫০০ হেন্না খুন্দারিবা তুরেল অসিগী মপান শেমজিন-শাজিনবগী থবকশিং মতেং পাংগনি। দোল্লর মিল্লিয়ন অসিদা দোল্লর মিল্লিন ৩৮১গী লোন অমা অমসুং দোল্লর মিল্লিয়ন ১৯গী গরেন্তি অমা য়াওরি। প্রোজেক অসিনা অখন্নবা সহরগী মফম খরদা সিৱেজ নেতৱার্কশিং শেমগৎপা অমসুং অমোৎপা শেংদোক্নবা প্লান্তশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। হায়রিবা মচাকশিং অসিগী শেন থাদবা অমসুং থবক পীবদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ফিবম শোক্লবা ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636999
নেস্নেল মেদিস্নেল প্লান্তস বোর্দ অমসুং আই.সি.এ.আর.- নেস্নেল ব্যুরো ওব প্লান্ত জেনেতিক রিসোর্সেস্কী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানা ৱারোল
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা নেস্নেল মেদিস্নেল প্লান্তস বোর্দ (এন.এম.পি.বি.) অমসুং এগ্রিকলচরেল রিসর্স এন্দ এজুকেসন বিভাগকী মখাদা লৈবা আই.সি.এ.আর.- নেস্নেল ব্যুরো ওব প্লান্ত জেনেতিক রিসোর্সেসকগী মরক্তা জুলাই ৬, ২০২০দা য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। হায়রিবা য়ানা ৱারোল অসিগী পান্দমদি মেদিস্নেল এন্দ এরোমেতিক প্লান্তস জেনেতিক রিসোর্সেস (এম.এ.পি.জি.আর.)বু আই.সি.এ.আর.-এন.বি.পি.জি.আর.গী অহাংবা মফমদা নেস্নেল জিন বেঙ্কতা অশাংবা মতমগী ওইনা তুংশিন্নবা (ফংবগী চাংগী মতুং ইন্না) অমসুং নত্ত্রগা রিজনেল স্তেসন্দনা ময়াই ওইবা মতমগী ওইনা তুংশিন্নবা অমসুং পাম্বীশিংগী জর্মপ্লাজম য়োকখৎনবা তেক্নিকশিংবু এন.এম.পি.বি.গী শিন্মীশিংদা ত্রেনিং পীনবগীদমক্তনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636964
বি.এস.আই.পি.না য়ু.পি.গী সরকারগা লোয়ননা স্তেৎ অসিদা কোবিদ ১৯ লাকশিন্নবা খুৎশম্নখ্রে
রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা ভারত সরকারনা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরিবা বির্বল সাহনি ইন্সিতিত্যুৎ ওফ পেলিওসাইন্সেসনা উত্তর প্রদেশ সরকারগা লোয়ননা স্তেৎ অসিদা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা খুৎশম্নখ্রে। বি.এস.আই.পি. অসি কোবিদ-১৯ লেবোরেতরিদা তেস্ত তৌনবা অহানবা খোংথাং লৌখৎখি। মমাংঙৈগী দি.এন.এ. বি.এস.এল-২এ লেবোরেতরি ইন্সতিত্যুৎ মশা মক্তা লৈবনা খুদক্তা তেস্ত তৌবা ঙম্বা অসি ওইথোকহল্লি। লেব অসিনা ২৪ x৭ মথৌ তৌদুনা উত্তর প্রদেশকী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদগী নোংমদা সেম্পল ৪০০ রোম তেস্ত তৌরি। হৌজিক ফাওবদা সেম্পল ১২,০০০ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636948
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না ৱার্দ বেঙ্ককা অমসুনা মসিগী ঐচ.এল.জি.গা লোইননা হকশেলগী সেক্তরদা মীফম পাঙথোকখ্রে
ভারতকী হকশেলগী হীরমদা হেন্না মমুৎ তানা খঙনবা অমসুং কেন্দ্র সরকারনা হকশেলগী লমদনা হেন্না শেল থাদরিবসিদা হান অকোন নৌনা লেপথোক্নবগীদমক ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না ৱার্দ বেঙ্ককী মীহুৎশিং, নিতি আয়োগ অমসুং কম্মিসনরগী অৱাংবা থাক্কী কাংবু (ঐচ.এল.জি.)গা লোইননা হকশেলগী হীরমদা মীফম পাঙথোকখ্রে। চীয়রমেন্না হায়খি মদুদি, কম্মিসন অসিনা ইহান-হানবা ওইনা হকশেলগী লমদা অপুনবা ওইনা ৱাখল থাদগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637002
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
- চন্দিগরঃ য়ু.তি. চন্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতরনা মপান্দগী চঙলকপা মীওইশিংগী মখোয়না শহর অসিদা হেক চঙলকপা মীকুপতগী অমসুং মখোয়না লৈরিবা মফমদুদা কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং স্ক্রীনিং হকচিন্না তৌনবা অকনবা ৱাফম থমখ্রে। মহাক্না দোক্তর অমসুং ম্যুনিসিপাল ওথোরিতীশিংদা মোন্সুনগা মরী লৈনবা লাইনা শন্দোকহন্দনবা চেকশিন্নবগীদমক খঙহল্লক্লি। এদমিনিস্ত্রেতর অসিনা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাংলোনশিং য়েংলদুনা ইমপ্লোয়ীশিংনা কেন্তিন নত্ত্রগা ওফিসশিংদা লঞ্চ চামিন্নবা লেপনবা খঙহল্লক্লি। চা থক্নবগী মতমদসু ইমপ্লোয়ীশিংনা মাস্ক উপতুনা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাঙলোন ইন্নবা খঙহল্লক্লি।
- পঞ্জাবঃ পঞ্জাবতা লাকপা খুদিংমক্না ই রেজিস্ত্রেসন তঙাইফদনা তৌনবা খঙহনখ্রে।সরকারনা পীরিবা চৎন-কাংলোনগী মতুং ইন্না ত্রাবেল্লরশিংনা চৎথোক-চৎশিন্দা অপনবা লৈতনবগীদমক মশা-মশানা ওনলাইন্দা মখোয়গী ময়ুমদগী তৌবা য়াগনি। ই রেজিস্ত্রেসন অসিগী পান্দমদি ঙমখৈগী চেকপোস্তশিংদা শাংনা শাংনা মী চিন্না লেপতুনা ত্রাবেল্লরশিংদা খুদোংচাদবা থোকহল্লিবদু ফনবগীদমক্তনি।
- হরিয়ানাঃ রিএল ইস্তেত ইন্দস্ত্রীশিংদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা থোকহল্লিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক রিলিফকী ওইবা খোংথাং কয়া পীরদুনা হরিয়ানা সরকারনা সি.এল.য়ু.শিংগী প্রোজেক্ত অমসুং লাইসেন্সনচিংবশিংদা থা তরেৎকী ওইনা মার্চ ১, ২০২০দগী সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবগী ওইনা ইন্তরেস্ত থীবদা চোন্থনবগী ৱারেপ লৌখ্রে। হায়রিবা মোরাতোরিয়ম অসিগী মতম অসিদা হায়রিবা মার্চ ১, ২০২০দগীনা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবসি জিরো পেরদ হায়না লৌগনি।
- হিমাচল প্রদেশঃ কোবিদ-১৯গী মনুংদফাওবা রাজ্য অসিদা লৈরিবা ফার্মা কম্পেনীশিং মথৌ তৌদুনা লেপ্তনা হিদাক শাদুনা মপান লমদফাওবা হিদাক থাদোকখি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি, খুদোংথীবা মতম অসিবু খুদোংচাবা অমা ওইনা ওন্থোক্নবা ঐখোয় খুদিংমক্না হোৎনগদবনি, মরমদি রাজ্য অয়াম্বা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা শোকহনবা মতমদা হিমাচল প্রদেশনা ময়ামদগী হেন্না শাফরিবনি।
- কেরলাঃ কোবিদনা মরম ওইদুনা মীওই অমগা লৈখিদবগা লোইননা অপুনবা মীওই ২৮ লৈখিদ্রে। লৈখিদ্রবা অদু গল্ফ লৈবাক্তগী কোল্লম জিল্লাদা হল্লকপনি, চহী ২৪ শুরে, মহাক ঙরাং হোম ক্বারেন্তিন তৌরিঙৈদা লৈখিদবনি, মহাক্কী রিজল ঙসি পোজিতিব ওইদুনা লাকখি। কোঝিকোদেগী এপার্ত্মেন্ত কমপ্লেক্স অমদা লৈবা মীওই তরুক অমগা পোজিতিব ওইদুনা পুন্না ১১ শুখ্রে। মসিগী মতুংদা, মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংনা কোবিদ-১৯গী প্রোতোকোল ঙাক্লমদবা থেংনবদগী জিল্লা অসিগী এদমিনিস্ত্রেসন্না অনৌবা উপাই পুথোকখ্রে। রাজ্য অসিগী মপান্দা কোরোনানা মরম ওইদুনা মীওই ৩ অমগা লৈখিদ্রে। কুৱেত্তা অমা অমসুং মুম্বাইদা অনীনি। মুম্বাইদা লৈখিদবা মলায়ালী মশীং নিফু শুখ্রে। ঙরাং কেরলাদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৯৩ লাকখি। হৌজিক অনাবা মীওই ২,২৫২ রাজ্য অসিদা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা লাইনা অসিদগী লাইয়েংলি অমসুং লাখ ১.৮৩না তোঙান-তোঙানবা ক্বারেন্তিন সেন্তরদা লৈরি।
- তমিল নাদুঃ প্রাইবেৎ মেদিকেল কোলেজশিং কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগীদমক পুদুচেরী সরকারগী মখাদা লৈরগনি। হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না গ্রেতর চেন্নই কোরপোরেসন (জি.সি.সি.)বু জুলাই ১৫ ফাওবগী মনুংদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা মীওইশিংগী মপুং ফারবা দেতা পীখৎলক্নবা খঙহনখ্রে। আই.আই.তি. মদ্রাসকী রিসর্চরশিংনা কোবিদ-১৯ লাইয়েংলিবা হেলথ কেয়র ৱারকরশিংবু ঙাকথোক্নবগীদমক নাইলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা নেনো-কোতেদ ফিলতর অমা পুথোকখ্রে; প্রোজেক্ত অসি দি.আর.দি.ও.না শেল থাদবনি। ঙরাং অনৌবা কেস ৩৮২৭, রিকোবরী ৩৭৯৩ অমসুং মীওই ৬১ লৈখিদ্রে। অপুনবা কেসঃ ৯১৪৯৭৮, এক্তিব কেসঃ ৪৬,৮৩৩, লৈখিদ্রবাঃ ১৫৭১। চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেস অসি ২৪,০৮২নি।
- করনাতাকাঃ মুখ্য মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯ ইকোনোমিক রিলিফ পেকেজ ওইনা হেন্দলুম ৱেবরশিংগী ওইবা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর 'নেকারা সমানা য়োজনে' হৌদোকখ্রে। রাজ্য অসিগী ফাইনেল ইয়র এম.বি.বি.এস. অমসুং নর্সিং মহৈরোইশিংবু কোবিদ কেয়র সেন্তরশিংদা থাগদৌরি। করনাতাকা শীনবা থুংনা লৈরিবা লাইচৎ অসিবু থেংনরিবা আসা ৱারকরশিংনা মখোয়না তাল্লিবা দাবী রাজ্য সরকারনা পীবীদবগীদমক জুলাই ১০দগী থবক লেপ্পগী খোংজং চঙশিনগদৌরি। ঙরাং অনৌবা কেস ১৮৪৩ লাক্লে অমসুং ৬৮০ দিসচার্জ অমসুং মীওই ৩০ লৈখিদবগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেসঃ ২৫৩১৭, এক্তিব কেসঃ ১৪৩৮৫, লৈখিদ্রবাঃ ৪০১, দিসচার্জঃ ১০৫২৭।
- অন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্য সরকারনা ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেদিসিন এন্ত্রান্স (ই.এ.এম.সি.ই.তি.) একজাম অকনবা চেকশিন থৌরাংগা লোইননা পাঙথোক্নবা লেপখ্রে; জুলাই ১৯দা কম্প্যুতর সোসাইতী ওব ইন্দিয়াগী মতেংগা লোইননা মোক তেস্ত পাংথোক্কনি। নেলোরদা এ.পি.এস.আর.তি.সি.গী শিন্মীশিংনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা শিন্মী অনী কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদবা অমসুং কেস হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা থবক শুবা কিবদগী থবক লেপখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ১৬,২৩৮ তেস্ত তৌরবা মতুংদা অনৌবা কেস ১১৭৮, দিসচার্জ তৌখিবা ৭৬২, অমসুং লৈখিদ্রবা ১৩ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। কেস ১১৭৮গী মনুংদগী ২২না ইন্তর স্তেত কেসনি অমসুং অমনা মপান্দগীনি। অপুনবা কেসঃ ২১,১৯৭, এক্তিব কেসঃ ১১২০০, দিসচার্জঃ ৯৭৪৫, লৈখিদ্রবাঃ ২৫২।
- তেলঙ্গানাঃ হায়দেরবাদকী প্রাইবেৎ মেদিকেল কোলেজশিংনা কোবিদ-১৯ অনাবা লাইয়েংমল ময়েক শেংনা খঙহন্নবা ঙাইরি। কোবিদ-১৯ কেস হেনগৎলকপদগী তেলঙ্গানা সরকারনা মতম কুইনগী মমাংদগী থবক ওইনা ওন্থোকপা ঙমদনা লাকপা ই ওফিস সিস্তেম লিংখৎনবা হোৎনরি। ঙরাং ফাওবদা লৈখিবা অপুনবা কেসঃ ২৫,৭৩৩, এক্তিব কেসঃ ১০,৬৪৬, লৈখিদ্রবাঃ ৩০৬ দিসচার্জঃ ১৪৭৮১।
- অসমঃ অসমগী সিফাই ২৫০ হেন্না কোবিদ-১৯না নারে, মখোয়গী মনুংদগী চাদা মরিফুদি গৌহাতীদগীনি হায়না অসমগী দি.জি.পি. শ্রী ভাস্কর জ্যোতি মহন্তনা ত্বীৎ তৌরক্লি।
- মনিপুরঃ মনিপুর পুলিসনা মীওই ৪৪২ লোকদাউনগী কাংলোন থুগাইদুনা মাস্ক উপতবগীদমক অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাঙলোন থুগাইবগীদমক ফাগৎখ্রে। গারী ২৬৫সু পনখি। ভাইওলেতরশিং অসিদগী অপুনবা শেনফম লুপা ৫৭,৫০০ সু ফাইন ওইনা খোমগৎখি।
- মিজোরমঃ মিজোরমদগী কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরবা মীওই তরুক দিসচার্জ তৌখ্রে, হৌজিক এক্তিব কেস ওইনা ৫৮ লৈরি অমসুং ১৩৯না নাবা ফখ্রে।
- নাগালেন্দঃ বেঙ্গলোরদগী ময়ুমদা হল্লকপা মীওই ৫০০ পুবা অখন্নবা ত্রেন অমা জুলাই ৯, ২০২০দা নাগালেন্দগী দিমাপুরদা থুংলগদৌরি। নাগালেন্দদা অনৌবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ১১ লাক্লে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা পোজিতিব কেস মশীং অসি ৬৩৬নি অমসুং মসিগী মনুংদগী ৩৯৩না এক্তিব কেস্নি অমসুং ২৪৩না রিকোবর্দ কেসনি।
- মহারাস্ত্রাঃ রাজ্য সরকারনা মিসন বিগিন অগেনগী ৫শুবা তাংকক ওইনা অথিংবা তপ্না-তপ্না লৌথোক্লি। কন্তেন্মেন্ত জোনগী মপান্দা লৈবা হোতেল, লোদজ অমসুং গেস্ত হাউজশিং মখোয়গী কেপাসিতীগী ৩৩% হয়েংদগী হাংনবগী অনৌবা ওরদর অমা থোক্লে। মহারাস্ত্রদা মীওই ৫,৩৬৮ পোজিতিব ওইরকপগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং ২,১১,৯৮৭ লৈরি। নিংথৌকাবা নুমিত্তা মীওই ৩,৫২২ নাবা ফখ্রে অমসুং চিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা হৌজিক ফাওবদা অপুনবা মীওই ৯,১৫,২৬২ নাবা ফখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা এক্তিব মশীংনা ৮৭,৬১৮নি।
- গুজরাৎঃ অনৌবা কেস ৭৩৫ লাকপগা লোইননা হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ৩৬৮৫৮ য়ৌরে। রাজ্য অসিদা অহুমশুবা নুমিৎ ওইনা মীওই ৭০০কী মথক্তা অনৌবা কেস লাকখ্রে। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ১৭ লৈখিদবগা লোইননা অপুনবা লৈখিদবা মশীং ১,৯৬২ শুখ্রে। খ্বাইদগী য়াম্বা কেস সুরত্তগী ২০১ লাকখি, অহেমদবাদ শহরদগী অনৌবা কেস ১৬৮ লাকখি।
- রাজস্থানঃ ঙসি অয়ুক্তা অনৌবা কেস ২৩৪ লাকপগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং ২০,৯২২ য়ৌখ্রে। রিকবরী মশীংনা ১৬,৩২০ ওইরে। এক্তিব কেস মশীংনা ৩,৯৪৯
- মধ্য প্রদেশঃ রাজ্য সরকারগী কিল কোরোনা কেম্পেনগী মখাদা মীওই চাউরাক্না ২.৯ কোনশিল্লদুনা ইনুং লাখ ৫৬ সর্বে তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা রাজ্য অসিদা অনৌবা পোজিতিব কেস ৩৫৪ লাকখ্রে, মসিনা অপুনবা কেস মশীংদা ১৫,২৮৪ য়ৌহনখ্রে। অপুনবা রিকোবরী মশীংনা ১১,৫৭৯ য়ৌবগা লোইননা নিংথৌকাবা নুমিত্তা হোস্পিতালশিংদগী মীওই ১৬৮ দিসচার্জ তৌখি।
ফেক্ত চেক