আয়ুশ
নেস্নেল মেদিস্নেল প্লান্তস বোর্দ অমসুং আই.সি.এ.আর.- নেস্নেল ব্যুরো ওব প্লান্ত জেনেতিক রিসোর্সেস্কী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানা ৱারোল
07 JUL 2020 2:43PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা নেস্নেল মেদিস্নেল প্লান্তস বোর্দ (এন.এম.পি.বি.) অমসুং এগ্রিকলচরেল রিসর্স এন্দ এজুকেসন বিভাগকী মখাদা লৈবা আই.সি.এ.আর.- নেস্নেল ব্যুরো ওব প্লান্ত জেনেতিক রিসোর্সেসকগী মরক্তা জুলাই ৬, ২০২০দা য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। হায়রিবা য়ানা ৱারোল অসিগী পান্দমদি মেদিস্নেল এন্দ এরোমেতিক প্লান্তস জেনেতিক রিসোর্সেস (এম.এ.পি.জি.আর.)বু আই.সি.এ.আর.-এন.বি.পি.জি.আর.গী অহাংবা মফমদা নেস্নেল জিন বেঙ্কতা অশাংবা মতমগী ওইনা তুংশিন্নবা (ফংবগী চাংগী মতুং ইন্না) অমসুং নত্ত্রগা রিজনেল স্তেসন্দনা ময়াই ওইবা মতমগী ওইনা তুংশিন্নবা অমসুং পাম্বীশিংগী জর্মপ্লাজম য়োকখৎনবা তেক্নিকশিংবু এন.এম.পি.বি.গী শিন্মীশিংদা ত্রেনিং পীনবগীদমক্তনি।
এম.এম.পি.বি. অমসুং আই.সি.এ.আর.-এন.বি.পি.জি.আর. অনীমক্না মতম শাংনা, চেকশিন্না অমসুং মমল কা হেন্না তিংদবা মওংদা হৌজিক্কী ওইনা অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক সমাজ অমসুং শেলথুমগী সেক্যুরিতীগীদমক য়েংদুনা জর্মপ্লাজম য়োকখত্তুনা থম্নবগীদমক্তনি। ওথোরাইজ তৌরবা ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা এন.এম.পি.বি. অমসুং আই.সি.এ.আর.-এন.বি.পি.জি.আর.না আই.সি.এ.আর.গী মহুৎ শিন্দুনা এম.এ.পি.জি.আর.গী মরুশিংবু য়োক্তুনা থম্নবগী মওং মতৌশিং পুথোকপা অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবা ওর্গনাইজেসনশিংদা চয়োলগী ওইনা প্রোগ্রেস রিপোর্ত পীখৎকনি।
হিদাক লাংথক কান্নবা পাম্বীশিং অসি য়েলহৌঙৈদগী লৈজরক্লবা হিদাকশিংগী রিসোর্স মতীক চানা য়াওই অমসুং হকশেল কাংলোন্দা চহী লীশিং কয়া শীজিন্নদুনা লাকখ্রে। ভারত্তা অসিগুম্বা হিদাক লাংথক কান্নরবা পাম্বী কয়া মরাং কায়না ফংই। মহৌশাদগী লৈজরক্লবা রিসোর্সশিং অসি মখোয়না হৌরিবা মফমশিং অদুদা চাউখৎলোনগী ওইবা থবক থৌরম কয়া পায়খৎশিনবনা নোংম-নোংমগী মুৎশিনক্লি। অসিগুম্বা মহৌশানা পীবীরম্লবা রিসোর্সশিং অসিবু তুং কোইনা মতম শাংনা শীজিন্নবা য়াহৌনবগীদমক তুংশিন্দুনা থমহৌবগী তঙাইফদবা লাক্লে। পাম্বীশিংগী জেনেতিক রিসোর্সশিংবু তুংশিনবা হায়বসি বাইওদাইবর্সিতী কঞ্জর্বেসনগী তঙাই ফদবা মচাক অমনি। মখোয়বু য়োকখৎকদৌরিবসিগী মরমদি মখোয়বু ঙাকশেন্দুনা মতম কুইনা হিংহনবা অমসুং মখোয়গী জিন অমসুং মখলশিং মাংহন্দবা নত্ত্রগা মখোয়গী মরুওইবা হৌফম অমসুং ইকোসিস্তেম্বু নৈখায়দবনি।

AYUSH
MoU Signed between National Medicinal Plants Board and ICAR-National Bureau of Plant Genetic Resources
Inter-Ministerial Cooperation for conservation of Germplasm on long-term basis, safely and cost-effectively to ensure the social and economic security
07 JUL 2020 2:43PM by PIB Delhi
National Medicinal Plants Board (NMPB) under Ministry of AYUSH and ICAR-National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR) under Department of Agricultural Research and Education have entered into a Memorandum of Understanding (MoU) on 6th July, 2020. The purpose of this MoU to conserve the Medicinal and Aromatic Plants Genetic Resources (MAPGRs) at designated space of ICAR-NBPGR in long-term storage module (as per availability) in the National Gene bank and or at Regional Station for medium term storage module and acquire hands-on training on plant germplasm conservation techniques to the working group of NMPB.
Both NMPB and ICAR-NBPGR are committed to serve the National interests through conservation of germplasm on long-term basis, safely and cost-effectively for present and future generations to ensure the social and economic security. The authorized institute NMPB and the ICAR-NBPGR on behalf of the ICAR would develop detailed modalities for seed storage of MAPGRs and submit periodic progress report to their respective organizations.
Medicinal Plants are regarded as rich resources of traditional medicines and are being used for thousands of years in the health care system. India has rich diversity of medicinal Plants (MPs) resources. The natural resources are gradually getting depleted due to various developmental activities in its habitat. There is a need to conserve these natural resources and make sustainable utilization of them. The conservation of plant genetic resources is an integral part of biodiversity conservation. The purpose of conservation is to make sustainable development by protecting and using natural resources in ways that do not diminish the variety of genes and species or destroy important habitats and ecosystems.