প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ধৰ্ম চক্ৰ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 JUL 2020 10:43AM by PIB Guwahati
মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰাম নাথ কোৱিন্দ জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল,
অশ্বধ পূৰ্ণিমাৰ শুভেচ্ছা জনাই মই মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰিছো৷ ইয়াক গুৰু পূৰ্ণিমা হিচাপেও জনাজাত৷ এই দিনটো আমাৰ গুৰসকলক স্মৰণ কৰাৰ দিন, যিসকলে আমাক জ্ঞান দিছিল৷ এই ভাৱনাৰে আমি ভগৱান বু্দ্ধৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো৷
মই সুখী যে মংগোলীয়া কাঞ্জুৰ গ্ৰন্থসমূহ মংগোলীয়া চৰকাৰক প্ৰদান কৰিছে৷ মংগোলীয়া কাঞ্জুৰক মংগোলীয়াত ব্যাপক সন্মান কৰে৷ অধিকাংশ বৌদ্ধ মন্দিৰত এই গ্ৰন্থখন আছে৷
বন্ধুসকল, ভগৱান বুদ্ধৰ অষ্টপথে সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰ কল্যান পথ প্ৰদৰ্শন কৰে৷ ই ধৈৰ্য আৰু কৰুণা গুৰুত্বক আলোকপাত কৰে৷ ভগৱান বুদ্ধৰ শিক্ষা চেতনা আৰু কাৰ্য দুয়োটাতে সৰলতাক উদযাপন কৰে৷ বৌদ্ধধৰ্মই সন্মানৰ শিক্ষা দিয়ে৷ মানুহৰ প্ৰতি সন্মান, দুখীয়াৰ প্ৰতি সন্মান, শান্তি আৰু অহিংসাৰ প্ৰতি সন্মান৷ সেইবাৰে বৌদ্ধ ধৰ্মৰ শিক্ষা মানেই এক বহনক্ষম পৃথিৱীৰ উপায়৷
বন্ধুসকল, তেওঁৰ সাৰনাথৰ প্ৰথম বক্তৃতা আৰু তাৰ পাছৰ শিক্ষাত ভগৱান বুদ্ধই দুটা দিশৰ কথা কৈছে-আশা আৰু উদ্দেশ্য৷ তেওঁ এই দুটাৰ মাজত এক শক্তিশালী যোগসুত্ৰ দেখুৱাইছে৷ আশাৰ পৰা উদ্দেশ্যৰ এক ভাৱনা জাগ্ৰত হয়৷ ভগৱান বুদ্ধৰ বাবে এয়া আছিল মানুহৰ যাতনা নিৰ্মূলকৰণ৷ আমি এনে আশা জগাৱ লাগিব, যাতে আমি যিকোনো কামেই কৰিবলৈ সক্ষম৷
বন্ধুসকল, ২১শতিকাক লৈ মই বহু আশাবাদী৷ এই আশা মোৰ তৰুণ বন্ধুবৰ্গ-আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ পৰা আহিছে৷ যদি আপুনি কেনেকৈ আশা, উদ্ভাৱন আৰু ধৈৰ্যই যাতনা নিৰ্মূল কৰে তাৰ উদাহৰণ চাব বিচাৰে, তেন্তে সেয়াই হৈছে আমাৰ ষ্টাৰ্ট আপ খণ্ড৷ য’ত উজ্জ্বল তৰুণ মনে বিশ্বজনীন সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি পায়৷ ভাৰত সৰ্বাধিক ষ্টাৰ্ট আপ ইক’ছিষ্টেম আছে৷
মই তৰুণ বন্ধুসকলক ভগৱান বুদ্ধৰ চিন্তাধাৰা সৈতে যোগসুত্ৰ স্থাপনৰ আহ্বান জনাইছো৷ সেইবোৰে আপোনাক আগুৱাই যোৱাত প্ৰেৰণা যোগাব৷ একেসময়তে সেইবোৰে আপোনাক প্ৰশান্তি দিব আৰু আনন্দিত কৰি তুলিব৷ দৰাচলতে, ভগৱান বুদ্ধৰ শিক্ষা- अप्प: दीपो भव:, নিজৰ মনক জগাই তোলোটোৱেই এক অভূতপূৰ্ব শিক্ষা৷
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান বিশ্বত এক বিশেষ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে৷ এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ক্ষেত্ৰত অন্তিম সমাধানটো আহে ভগৱান বুদ্ধৰ আদৰ্শৰ পৰা৷ সেইবোৰ অতীততো প্ৰাসংগিক আছিল, বৰ্তমানো প্ৰাসংগিক আৰু ভৱিষ্যতেও প্ৰাসংগিক হৈ থাকিব৷
বন্ধুসকল,
বৌদ্ধৰ ঐতিহ্যপূৰ্ণ স্থানসমূহৰ সৈতে অধিক লোকক সম্পৰ্ক স্থাপন কৰাৰ সময় এয়া৷ আমাৰ ভাৰততো এনে বহু স্থান আছে৷ আপোনালোকে জানে নে জনসাধাৰণে মোৰ সংসদীয় সমষ্টি বাৰাণসীক কি বুলি জানে? সাৰনাথ গৃহৰ দৰে৷ আমি বৌদ্ধপীঠৰ স্থানসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ স্থাপনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো৷ কিছুদিন পূৰ্বে ভাৰতীয় কেবিনেটে কুশীনগৰ বিমানবন্দৰক এক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বন্দৰ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে৷ এই ব্যৱস্থাই বহু লোক, তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকক আকৰ্ষিত কৰিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে বহুলোকক উপাৰ্জনৰ সূযোগ প্ৰদান কৰিব৷
ভাৰতে আপোনালোকৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে!
বন্ধুসকল,
মই সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো৷ ভগৱান বুদ্ধৰ চিন্তাধাৰাই উজ্জ্বলতা, একতা আৰু ভাতৃত্ববোধ জগাই তোলক৷ তেওঁৰ আশীষে আমাক ভাল কাম কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাওক৷
ধন্যবাদ, বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
Text of PM's address on the occasion of Dharma Chakra Day
04 JUL 2020 10:43AM by PIB Delhi
Respected President Shri Ram Nath Kovind Ji, other distinguished guests. Let me begin by conveying my greetings on Ashadha Poornima. It is also known as Guru Purnima. This is a day to remember our Gurus, who gave us knowledge. In that spirit, we pay homage to Lord Buddha.
I am happy that copies of the Mongolian Kanjur are being presented to the Government of Mongolia. The Mongolian Kanjur is widely respected in Mongolia. Most monasteries have a copy of it.
Friends, the eight-fold path of Lord Buddha shows the way towards the well-being of many societies and nations. It highlights the importance of compassion and kindness. The teachings of Lord Buddha celebrate simplicity both in thought and action. Buddhism teaches respect. Respect for people. Respect for the poor. Respect for women. Respect for peace and non-violence. Therefore, the teachings of Buddhism are the means to a sustainable planet.
Friends, in his very first sermon in Sarnath, and his teachings after that, Lord Buddha spoke on two things- hope and purpose. He saw a strong link between them. From hope comes a spirit of purpose. For Lord Buddha it was the removal of human suffering. We have to rise to the occasion and do whatever we can to increase hope among people.
Friends, I am very hopeful about the 21st century. This hope comes from my young friends- our youth. If you want to see a great example of how hope, innovation and compassion can remove suffering, it is our Start-up sector. Bright young minds are finding solutions to global problems. India has one of the largest start-up ecosystems.
I would urge my young friends to also stay connected with the thoughts of Lord Buddha. They will motivate and show the way ahead. At times,they will even calm you down or cheer you up. Infact, Lord Buddha's teaching of - अप्प: दीपो भव: , be your own guiding light is a wonderful management lesson.
Friends, today the world fights extraordinary challenges. To these challenges, lasting solutions can come from the ideals of Lord Buddha. They were relevant in the past. They are relevant in the present. And, they will remain relevant in the future.
Friends, it is the need of the hour to connect more and more people with Buddhist heritage sites. We in India have many such sites. You know how people also know my parliamentary constituency of Varanasi? As the home to Sarnath. We want to focus on connectivity to Buddhist sites. A few days back the Indian Cabinet announced that Kushinagar airport will be an international one. This would bring so many people, pilgrims and tourists. It would also generate economic opportunities for many.
India awaits you!
Friends, once again, my greetings to you all. May the thoughts of Lord Buddha further brightness, togetherness and brotherhood. May his blessings inspire us to do good.
Thank you. Thank you very much.