Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES on COVID-19
01 JUL 2020 12:42PM by PIB Delhi
It has come to the notice of the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) through some media reports that the issue of Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) mode not being available in the ventilators supplied by Government of India has been raised.
The “Make in India” ventilators supplied to the States and UTs, including GNCT of Delhi, by the Ministry of Health and Family Welfare are meant for ICUs. The technical specifications for these COVID ventilators have been laid down by a Technical Committee of domain knowledge experts headed by the Director General Health Services (DGHS), MoHFW against which the ventilators have been procured and supplied. The ventilators procured and supplied comply with these specifications.
Ventilator models BEL and AgVa supplied to the States/ UTs are complying with the requirements as per the specifications laid down by the Technical Committee. These cost effective, made in India ventilators have BiPAP mode and other such modes as have been prescribed in the technical specifications. The ventilators are being supplied along with User Manuals and Feedback Forms which must be referred to for clarity.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସବିଶେଷ ସୂଚନା
01 JUL 2020 12:42PM by PIB Bhubaneswar
କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନଜରକୁ ଆସିଛି ଯେ, ଭାରତ ସରକାର ଯୋଗାଉଥିବା ଭେଣ୍ଟିଲେଟରରେ ବି ଲେଭେଲ ପଜିଟିଭ ଏୟାରୱେ ପ୍ରେସର (ବିପିଏପି) ମୋଡ ଉପଲବ୍ଧ ରହୁନାହିଁ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ଵାରା ଦିଲ୍ଲୀର ଜିଏନସିଟି ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା “ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ” ଭେଣ୍ଟିଲେଟରଗୁଡ଼ିକ ଆଇସିୟୁ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହି କୋଭିଡ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରଗୁଡିକ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷତାକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡୋମେନ ଜ୍ଞାନ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ବୈଷୟିକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆଧାରରେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରଗୁଡିକର କ୍ରୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ମଡେଲଗୁଡିକ ବିଇଏଲ ଏବଂ ଏଜିଭିଏ ବୈଷୟିକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିବା ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ କ୍ରୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ମିତବ୍ୟୟୀ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରରେ ବୈଷୟିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ, ବିପିଏପି ମୋଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମୋଡ ରହିଛି । ଭେଣ୍ଟିଲେଟରଗୁଡିକର ୟୁଜର ମାନୁଆଲ ଏବଂ ଫିଡବ୍ୟାକ ଫର୍ମ ସହିତ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଯାହାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ ।