পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা ফরিদাবাদতা ইন্দিয়ন ওইলগী আর. এন্দ দি. কেম্পস শঙ্গাখ্রে
আর. এন্দ. দি. অসি আত্মনির্ভর ভারতকী মরুওইবা শরুক অমনি হায়রি
ঐখোয়না হরিয়ানাবু লৈবাকসিগী মাঙজিল থাবা আর. এন্দ দি. হব অমা ওইহন্নবা হোৎনরি
29 JUN 2020 1:31PM by PIB Imphal
পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যেস অমসুং স্তীল মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা হরিয়ানাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী মনোহর লালগা ঙসি ইন্দিয়ন ওইলগী অনিশুবা আর. এন্দ. দি. কেম্পস ওইরিবা আই.এম.তি., সেক্তর-৬৭, ফরিদবাদতা লৈবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত তেক্নোলোজী দেভেলপমেন্ত এন্দ দিপ্লোইমেন্ত সেন্তর শঙ্গাখ্রে‍। লুপা করোর ২২৮২ চঙনা শেমগৎখিবা অনৌবা সেন্তর অসিনা লম একর ৫৯রোম কোনশিল্লি‍। অনৌবা কেম্পস অসিনা ইন্দিয়ন ওইল আর. এন্দ দি.না শেমগৎপা তোঙান তোঙানবা তেক্‌নোলোজীশিং মওং মতৌ উৎপা অমদি শীজিন্নবগী লমদা মীৎয়েং থমগনি অমদি সেক্তর-১৩, ফরিদবাদতা হান্না লৈরিবা কেম্পস অসিগা পুন্না চৎমিন্নগনি‍।
অনৌবা কেম্পস অসিদা লৈরিবা থিজিনবগী মচাক মথুমশিং অসি স্তেত-ওফ-দি-আর্ত লেবোরেতরীশিং অমদি অল্তরনেতিব অমদি রিনিউএবল ইনর্জীগী লমদা পাইলোত প্লান্তশিং, খুদম ওইনা ফ্যুল-সেল, হাইদ্রোজেন, গ্যেসিফিকেসন অমদি সোলার ইনর্জী রিছর্চ, সেমি-কম্মর্সিএল নেনো-মেতরিএল প্রদক্সন য়ুনিত, পেত্রোকেমিকেল, কেতলিস্ত, বাইওতেক্নোলোজীনচিংবগী হেন্না চাউথোকহল্লবা/পাইলোত প্লান্তশিং য়াওরি‍। ইন্দিয়ন ওইলগী আর. এন্দ দি. সেন্তরগী অনৌবা এক্সতেন্সন অসিনা কনভেন্সনেল ইনর্জীগী মথক্তা নন-কনভেন্সনেল ইনর্জীদা মীৎয়েং থমদুনা পেত্রোকেমিকেল, বেত্তরী/ইনর্জী স্তোরেজ দিভাইস, বাইও-ইনর্জী- গ্রীনহাউস গ্যেস (সি.ও.) কেপচর তৌবা, কেতলিস্ত নৎত্রগা ফ্যুল সেলগীদমক অনৌবা নেনো মেতরিলশিং, হাইদ্রোজেন পুথোকপগী লম্বী অমদি পুথোক পুশিন তৌগদবা অমদি লেঙদনা লৈগদবা ফ্যুল সেলগুম্বা তোঙান তোঙানবা ফ্রন্তলাইন অমদি সনরাইজ তেক্নোলোজীশিং ইন্দিজিনাইজেসন তৌবদা পান্দম থমগনি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী প্রধাননা হায়খিবদা, “ইন্দিয়ন ওইলগী আর. এন্দ দি. সেন্তর অসিনা তেক্নোলোজীশিং ইন্দিজিনাইজ তৌবা অমদি ভারতকী লৈরিবা ফীভমগা চাননবা প্রোসেস তৌবদা মায় ওনশি্দুনা দাউনস্ত্রীম পেত্রোলিয়ম আর. এন্দ দি.গী লমদা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎ অমা ওইনা চহী কয়াসিদা চাউখৎলক্লি‍। ইন্দিয়ন ওইলগী আর. এন্দ দি. সেন্তরনা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মঙলানদা মশক থোক্না শরুক য়ারি‍।” আর. এন্দ. দি. সেন্তর অসিনা অতোপ্পা, অশেংবা অমদি লমদমসিগী ওইবা ইনর্জী পাম্বৈগী লেবোরেতরী ওইগনি অমদি ইনর্জী সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙমবা ভারত অমা পুরক্নবগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরি অমদি ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মঙলানবুসু মঙফাওনহনগনি‍, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
স্তেত অদুদা পায়খৎলিবা পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যেস মন্ত্রালয়গী থবক থৌরমশিংদা ঙাক্লৌ পীবগীদমক্তা হরিয়ানা লৈঙাকপু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না চীফ মিনিস্তরবু হরিয়ানাবু কেরোসিন শীজিন্নদ্রবা স্তেত অমা ওইহনবগীদমক থাগৎখি‍। স্তেত অসিনা লৌউ-শিংউগী লেমখাকপু অশেংবা ইনর্জীদা ওন্থোকপগী থৌওংদা মাঙজিল থাবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। হরিয়ানানা শ্রী মনোহর লালগী লুচিং মখাদা খুন্নাই-শেন্মিৎলোন অমদি চাউখৎপগী পেরামিতরশিংদা ফীভম য়াম্না ফগৎলকপা উরে‍। হরিয়ানাবু লৈবাকসিগী মাঙজিল থাবা আর. এন্দ দি. হব অমা ওইহন্নবগীদমক ঐখোয়না লেপ্লি‍। আর. এন্দ দি.না মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা মহাক্না ইন্দিয়ন ওইলদা স্তেত অদুদা ৱেস্ত ইনর্জী প্রোগ্রামশিংদা ইনোৎ পীননবা অমদি স্তেত অসিবু অল্তরনেতিব ইনর্জী সোলুসনগী মালেমগী তমজনফম ওইহন্নবা থবক পায়খৎনবা ৱাফম থমখি‍। ফত্ত-হৌদিশিংবু ইনর্জী ওন্থোক্নবা খাইদোকপগী কম্ম্যুনিতীদা য়ুমফম ওইবা মোদেল অমা শেমগৎপনা হীরম খুদিংমক্তা পুম্নমক্কী য়াইফবা ওইগনি‍। স্তেত অসিদা অল্তরনেতিব ইনর্জীগী হৌরকফম লৌনবগী অচৌবা মচাক লৈগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
মন্ত্রীনা হায়খিবদা কোরোনা লাইচৎ মনুংসিদা ভারতনা মালেমগী লৈবাকশিংদা হিদাক লাংথক সপ্প্লাই তৌবগী অচৌবা থৌদাং য়াখি‍। লৈবাকসিগী পেত্রোকেমিকেল মথৌ তাবগী চাং অসি হেনগৎলক্লি অমদি ঐখোয়না পেত্রোলিয়ম পোত্থোকশিং মপান্দগী পুশিল্লকপগী চাং হন্থহনবা তাই‍। মহাক্না ইন্দস্ত্রীশিংদা ভারতপু পেত্রোকেমিকেলগী হব অমা ওইহন্নবা অমদি লৈবাকসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা হোৎননবা ৱাফম থমখি‍।
হরিয়ানাগী চীফ মিনিস্তরনা ৱা ঙাঙলদুনা হায়খিবদা কোরোনা লাইচৎ মনুংসিদা স্তেত অসিনা ফীভম অসিবু নীংথিনা লাকশিন্দুনা অমদি অৱাবা তারবা শিন্মীশিংদা তেংবাং পীদুনা চপ চানা থেংনখি‍। হরিয়ানাদা ইন্দিয়ন ওইলগী অনৌবা রিছর্চ য়ুনিত অসি শাগৎপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী খত্তরনা হায়খিবদা স্তেত অসি লৌউ-শিংউগী লমদা মাঙজিল থাবখক্তা নত্তনা শান্ন-খোৎনবগী হব অমা ওইনা অমদি ওতোমলবাইল সেক্তরদা অচৌবা প্লেয়র অমা ওইনা লিৎখৎলক্লি‍। স্তেত অসিবু কেরোসিন শীজিন্নদবা স্তেত অমা ওইহনবদা স্তেত লৈঙাক্না চাউনা থৌদাং লৌখি অমদি কনাগুম্বা খরনা মসিবু পোৎয়ানগীদমক শীজিন্নরে হায়বা ৱাফম লৈবনা থৌরাংসি পায়খৎপদা অয়েৎপা অমত্তা লৈখিদে‍। য়ুমথোঙ খুদিংদা এল.পি.জি. কন্নেক্সন পীরি‍। স্তেত অসিনা শোয়দনা এল.এন.জি. অমদি এগ্রো-ইন্দস্ত্রী সেক্তরদা মাঙজিল থারক্কনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Dharmendra Pradhan Lays the Foundation Stone of Indian Oil’s R&D Campus In Faridabad;
Says R&D a Key Element of Aatmanirbhar Bharat;
We are Committed to Make Haryana a Leading R&D Hub in The Country
29 JUN 2020 1:31PM by PIB Delhi
Minister of Petroleum and Natural Gas &Steel Shri Dharmendra Pradhan, along with the Haryana Chief Minister Shri Manohar Lal, today laid the foundation stone of Indian Oil’s state-of-the-art Technology Development & Deployment Centre as its second R&D Campus at IMT, Sector-67, Faridabad. The new centre, with an investment of Rs. 2282 crore, and covers an area of about 59 acres. The new campus would focus on demonstration & deployment of various technologies developed by IndianOil R&D, and will work in tandem with the existing campus at Sector-13, Faridabad.
The research infrastructure at the new campus includes state-of-the-art laboratories and pilot plants in the domains of alternative & renewable energy, e.g., fuel cell, Hydrogen, gasification & solar energy research, semi-commercial nano-material production unit, scale-up/pilot plants in petrochemicals, catalysts, biotechnology, etc.This new extension of Indian Oil’s R&D Centre is going to focus on non-conventional energy domains besides the conventional ones and will aim at indigenisation of several frontline and sunrise technologies such as Petrochemicals, Batteries/Energy Storage Devices, Bio-Energy- Greenhouse gas (CO2) capture, Novel nano materials for catalysts or fuel cells, Hydrogen production pathways and Fuel cells for both mobility and stationary applications.
Speaking on the occasion, Shri Pradhan said, “The R&D Centre of Indian Oil has over the years blossomed into a state-of-the art research institution for downstream petroleum R&D, focusing on indigenizing technologies and processes to suit Indian conditions. IndianOil’s R&D Centre has contributed significantly towards Hon’ble Prime Minister’s dream of aAatmanirbhar Bharat.” The R&D centre will be a laboratory for alternative, clean and indigenous energy solutions and is a big step towards realising the goal of making India a self-reliant in the energy sector and fulfilling hon’ble prime Minister’s vision of Aatamnirbharbharat, he said.
Expressing gratitude to the Haryana government for its support to the activities of the Ministry of Petroleum and Natural Gas in the state, he congratulated the Chief minister for making Haryana a kerosene-free state. He said that the state can play a leading role in converting the Agro-residues into clean energy. Haryana has shown tremendous improvement in socio-economic and development parameters under the leadership of Shri Manohar Lal. He said that we are committed to make Haryana a leading R&D hub in the country. Stressing upon the R&D as a key element of Aatmanirbhar Bharat, he urged the Indianoil to provide further impetus to waste-to-energy programmes in the state and work towards making the state a global model in alternative energy solutions. A community-based model for segregation of waste to convert it into energy will be a win-win situation for all. He said that the state has huge potential to harness the alternative sources of energy
The minister said that during the Corona crisis, India played an important role in supplying medicines to the world. He said that the petrochemical requirement in the country is going up, and we have to reduce import of the petroleum products. He called upon the industry to work towards making India a petrochemical hub, and make country aatamnirbhar.
The Haryana chief Minister, in his address, said that during the Corona pandemic, the state rose to the occasion, by tackling the crisis effectively, and also providing relief to the affected workers. Expressing gratitude for selecting Haryana for setting up Indinaoil’s new research unit, ShriKhattarsaid that the state is a front-runner in not only agriculture sector, but is also developing as a Sports hub and a major player in the automobile sector. He said that the State played a pro-active role in making it a Kerosene-free state, as it was felt that some unscrupulous elements were using it for adulteration purposes, and hence there was no opposition when it was implemented. The households are being provided LPG connections. He said that the state will definitely move ahead in the LNG and Agro-industry sectors.