প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৮.০৬.২০২০দা ‘মন কী বাত ২.০’গী ১৩শুবা তাঙ্কতা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
28 JUN 2020 11:39AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরুমজরি! মন কি বাত অসি হৌজিক চহি ২০২০গী তঙ্খাই চনশিল্লকখ্রে। মরক অসিদা ঐখোয়না ৱাফম কয়া নৈনখ্রে। মালেমগী লাইচৎ লাকপদগী মীয়াম পুম্বা অৱা চৈথেং নংনরে; মরম অসিনা হীরম অসিদা খরা হেন্না নৈনবা হায়বসি মশানা তাবনি; অদুবু হন্দক মরক্তি মীয়ামনা ৱাফম অমা তত্তনা শোন্নরি, মদুদি “চহি অসি করম্বা মতমদা লোইখিগনি!” মরুপ মশেল ফোন্দা ৱারি শান্নবদসু হৌবদগী হৌনা হায়নরি “মসিগী চহি অসি থুনা লোইখ্রিদ্রিবা করিগীনো?” কনানা মরূপশিংদা ইরি চহি অসি ফত্তে। কনানা হায়রি ইং ২০২০ অসি অফবা চহি নত্তে। তশেংনা হায়রবদা মীপুম খুদিংমক্না চহি অসি থুনা লোয়খিবা পাম্নরি।
মরূপশিং, মরক মরক্তা ঐনসু খল্লি মসিবু করিগীনো! ঙাংনরিবশিং অসি মরম খরদি লৈ। থা ৬-৭কী মমাংদদি কোরোনাগী অৱা অসি লাক্কনি অদুগা মসিগা লান্থেংনরিবা অসি কুইনা চংগনি কনানা খংগনি, অৱাবা অসিমদি লৈরে অদুগী মথক্তা লৈবাক অসিদা নুমিৎ খুদিংগী শিংনবা কয়া লাক্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা লৈবাক্কী নোংপোক থংবা সমুদ্র খোংবান্দা সাইক্লোন অম্ফান লাকখ্রে, নোংচুপ থংবা খোংবান্দনা সাইক্লোন নিসর্গ লাকখ্রে। স্তেৎ কয়া অমদা লৌমী ইচিল ইনাও, ইচে ইচলশিংবু কৌজেংনা লান্দারক্তুনা অৱাবা নংহনখি। অসিদসু নত্তনা লৈবাক্কী মফম কয়াদা জুহার মতেক মতেক হারি। ময়াম অসিগী মথক্তা য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংনা শিংনরক্লিবা কয়া অমনি, পুম্নমক লৈবাক অসিনা মায়োক্নরি। তশেংনমক মতম অমত্তদা অৱা অনা অশুক য়াম্না লাকপসিদি মমাংদা অমুক্তা তৌখ্রিদ্রি। অসিদসু নত্তনা অতৈ থৌদোক ৱাথোক মচা মচা কয়া অমসুনি, মীয়াম্না শিংনবা পুম্নমক অসি মায়োক্নরি। মরূপশিং, অৱাবা খুদোংথিবা কয়া লাক্লি অদুবু হংনিংলিবা ৱাফমদি ময়াম অসিনা মরম ওইরগা ইং ২০২০ অসিবু ফত্তবা চহিনি হায়রগদ্র? থা তরুক অমদি অসুম্না হৌখ্রে, চহি চুপ্পা অসুম্না অসুম লেল্লদ্র অসুম্বা খনবা অসি চুম্লিব্র? নত্তে ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, অসুম্না খনগদবা নত্তে। চহি অমদা শিংনবা অমা লাক্লবসু, শিংনবা য়াঙ্খৈ লাক্লবসু য়াম্লবসু য়ামদ্রবস চহিদু ফত্তবা চহিনি হায়না লৌবদি য়ারোই। ভারতকী পুৱারিদা খুদোংথিবা শিংনবা কয়াবু ঙমদুনা হেন্না মঙাল ঙানখিবগী ৱারী লৈরিবনি। চহি চা কয়া ভারত অসিবু তোঙান তোঙানবা অকি তুজুং পোকহনবা কয়ানা লান্দারকখি: অৱাবা কয়া তাহনখি: মীয়াম্না ভারতকী শক্তম কাইরগনি: চৎনা লোনচৎ মুৎলগনি: হায়না পাখৎনখি। অদুবু অৱাবা খুদোংথিবা কয়া অসিনা ভারতকী শক্তম অমুক্কা হেন্না মঙাল নাইহল্লক্লি।
মরূপশিং, ঐখোয়না হায়নৈ- ‘শেম্বা হায়বসি লেংদ্রবনি…. শেম্বা হায়বসি লেপ্পা নাইদে’। ঐনা ঈশৈ অমগী পরেং খরা নিংশিল্লক্লে।
ত্রোং ত্রোং, চ্রোক চ্রোক চেন্থরিবা গঙ্গাগী ইচেলনা করি হায়রি?
চহি চা কয়াদগী চেন্থরক্লিবা, পুন্সিগী মশক ওইরবা ইচেলনি।
মখা তানা অসুম্না শক্লি
মাবু কনানা থিংবা ঙমগনি,হোৎনরুবা পুম্নকসু লোয়না মুৎখ্রনি,
নুং লৈঙোইগুম্বনা মাগী লম্বী করম্না থীংবা ঙমগনি।
ভারত্তা অচৌবা অৱাবা খুদোংথিবা কয়া লাকখ্রে; চৎখ্রে, অৱাবা খুদোংথিবা কয়াবু নমহৎলদুনা অনৌবা কয়া শেমগৎখ্রে। অনৌবা সহিত্য কয়া ইখ্রে, অনৌবা কয়াসু থীজিনখ্রে, অনৌবা ৱাখল্লোন কয়াসু পুথোকখ্রে। মসিনা তাকপদি অৱাবগী মতম অসিদা হীরম খুদিংদা শেম্বগী থবক চত্থরি লোয়ননা ঐখোয়গী চৎন-লোনচৎ অসি অনৌবা ময়োল চোংদুনা মশা মরেং ফন্দোরক্লি। ভারতনা মতম লৈবা খিবিক্তা অৱাবা খুদোংথীববু মাই পাকপগী কৈরাক ওইনা ওন্থোক্লি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ঙসিসু অৱাবা খুদোংথীবশিং অসিগী মরক্তা মাংদা চংশিনগদৌরিবনি। অদোমসু ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লবদি লৈবাক অসিগী মীয়মা কোতি ১৩০না মাংদা চংশিল্লদি চহি অসিদা লৈবাক অসিগী অনৌবা মিংচৎ পুরকপা চহি ওইরগনি। চহি অসিদা লৈআবক অসিনা অনৌবা পান্দম ফংবা ঙমগনি, অনৌবা মায়োন্দা পাইবা ঙমগনি, অনৌবা অওনবা মীংচৎ ফংবা ঙমগনি। ঐহাক্না ইরৈচা কোতি ১৩০গী তৌবা ঙম্বা মীয়াম পুম্নমক্তা অমদি লৈবাক অসিগী ময়ামদগী থোইদোক হেন্দোকপা চৎনবী অসিবু থাজৈ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐখোয়না ফনা য়াম্না ৱারবসু খুদোং থীরবসু ভারতকী চৎন-লোনচৎ ওইজবা থীদবা ৱাখল্লোন অসিনা মীয়ামগী মতেং পাংবগী ইথীল পীরে। অৱাবা তারবা মতম অসিদসু ভারতনা মালেমগী মতেং পীরি মসিনা ঙসি মারা তপ্পা অমসুং চাওখৎপগী খোংজেলদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাংবু অমুকম হন্না কনখৎহল্লে। মরক অসিদা ভারতনা মালেম পুম্বগী মরুপ ওইবগী ৱাখল্লোন অসিবু মালেম্না শকখংলি মসিদা নত্তনা মনুং মপাল ফাওনা ৱাংনা খনবা ৱাখল্লোন অমদি মশাগী ঙমখৈ ঙাকপগী ভারতকী থৌনা অমসুং ভারতকী কত্থোকপগী শক্তম্বুসু উবা ফংলি। লদাখতা ভারতকী লমদা মীৎয়েং চংবশিংদা অকনবা পাউখুম পীখ্রে। ভারতনা মরুপকী থৌদাং পাংথোকপসু খংই লোয়ননা য়েংলকপা মীৎয়েংদা মুন্না য়েংদুনা পাউখুম পীবসু হৈ। ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনং ঊৎখ্রে মখোয়না অমুক হন্না ভারত ইমাগী মীংৎ থীবা থবক তৌরক্লরোই।
মরূপশিং, লাদাখতা থৱাই কৎখ্রবা অথৌবা লান্মীশিংগী মফমদা লৈবাক পুম্বনা ইকোক নোন্না খুরুমজরি তৌবীমল খংবা উৎচরি। লৈবাক পুম্বনা মখোয়গী লমন তোনশিল্লবনি মীয়ামগী মফমদা ইকোক নোনজরি। মরূপশিংদুগী ইমুং মনুংদা মখোয়গা কায়নবদা ফাওবা চৈনাখোলদু ঐখোয়দসু ফাওরি। মখোয়গী থৌনা ফরবা মচাশিংনা কত্থোকপদা মখোয়গী মমা মপা ওইবশিংনা ফাওরিবা চাওথোকচবদু ভারতকীদি থৌনা হাপ্লিবনি। ময়াম্না খংবীরিবদুনি মচা থৱাই কৎখ্রবা মমা মপা অদুনা মখোয়গী অপোকপা মচাশিং ইমুংগী অঙাংশিংবু লান্মীদা চংহন্নবগী ৱাফম ফোংদোক্লিবদুনি। বিহারগী থৱাই কৎখিবা কুন্দন কুমারগী মপাবুংনা ফোঙদোকখিবা ৱাফমশিংদু নাকোংদা ঙংদুনা লৈরি। মহাক্না মহাক্কী মশুশিং ফাওবা লান্মীদা থাজিনগনি হায়খি। থৌনা ফবগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসি থৱাই কৎখিবা ইমুংশিংগী ৱাখল্লোন্নি। তশেংনমক মখোয়গুম্বা অহল লমনশিংগী কত্থোকপা অসি ইকাই খুম্ননিংঙাইনি। ভারত ইমাবু ঙাক শেন্নবগীদমক অচেৎপা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা থৱাই কৎখিবা পান্দম অদুবু লৈবাক মচা খুদিংমক্কী পুন্সিগী পান্দম ওইগদবনি। লৈবাক্কী ঙমখৈ ঙাক্নবগীদমক লৈবাক্কী থৌনা হেনগৎহনবা লৈবাক অসিবু হেন্না মতিক চাবা ওইহন্নবা ইরোমদোম লেপচবা ওইবা ঙম্বা অসিনা থৱাই কৎখ্রবশিং অদুগী মফমদা অশেংবা কৎচবা নোনজবা ওইগনি। ঐঙোন্দা অসামগী রজনিজীনা ইরকই। নোংপোক লাদাখতা থোকখিবা থৌদোক অদুদগী ঐনা ৱারেপ অমা লৌরে ৱারেপ অদুদি ইরমদমদা শাবা পোত্তমক লৈগনি অসিদসু নত্তনা ইরমদমগীদমক্তা খোলাওসু লাওগনি। অসিগুম্বা পাউজেল অসি লৈবাক্কী মফম কয়াদগী লাক্লি। মখোয় মাইকৈ অশোমদা খোং থাংজিল্লোই হায়বা মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা চিথী ইদুনা হায়বীরকই। মতৌ অসুম্না তামিল নাদুগী মদুরাইদগী মোহন রমামুর্তিনা অসুম্না হায়রকই মহাক্না ভারতকী ঙাকশেলগী লমদা ইরোমদোম লেপচবা অদু য়েংবা পাম্মি।
মরূপশিং, নিংখা তমদ্রিঙৈগী মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি ঙাকশেলগী লমদা মালেমগী লৈবাক কয়া মরক্তা মকোক্তা লৈরম্মি। ঐখোয়গী ওর্দিনান্স ফেক্তরী কয়া লৈরম্মি। মতম অদুদা ঐখোয়গী তুংদা লৈরম্বা লৈবাক কয়া হৌজিক্তি ঐখোয়গী মাংদা লৈখ্রে। নিংতমলবা মতুংদা ঐখোয়গী দিফেন্স সেক্তর অসিদা হোৎনগদবা ঐখোয়গী অরিবা এক্সপরিএন্সশিং অদুগী কান্নবা লৌগদবশিং অদু অমত্তা লৌবা ঙমদ্রে। অদুবু হৌজিক্তি দেফেন্স সেক্তরদা, তেক্নোলোজিগী সেক্তরদা মাংজিল থানবগীদমক ভারতনা কন্না হোৎনরি। ভারতনা ইরোমদোম লেপচনবগী খোংথাং থাংজিনবা হৌরে।
মরূপশিং, করিগুম্বা খোংজং অমত্তা মীয়াম শরুক য়াদনা মাই পাকপা ঙমদে। মরম অসিনা ইরোমদোম লেপচবা ভারতকী মাইকৈদসু নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয় পুম্নমক্কী কত্থোকপা অমদি থবক পাংথোকমিন্নবা য়াম্না তঙাই ফদে। অদোম্না লোকেল লৈরবদি মদু লোকেলগীদমক ভোকেলনি। লৈবাক অসিবু মরা চেৎপা লৈবাক অমা ওইননবা অদোমসু শরুক য়ারিবনি। মসিসু লৈবাক্কী শেবা তৌবা মখল অমনি। অদোমনা করিগুম্বা শীনফম অমদা লৈরবসু মফম খুদিংমক্তা লৈবাক্কী সেবা তৌবগী স্কোপ লৈ। লৈবাক্কী তঙাইফদবা অদু খংনা তৌরিবা অদু লৈবাক্কী শেবানি। অদোমগী শেবা অসিনা লৈবাক অসিবু করিগুম্বা অমা নত্রগা অমদা লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল পীরিবনি। মসি ঐখোয়না নিংশিংগদবনি ঐখোয় লৈবাক্না মরা চেৎলবদি মালেমদা মরা তপ্পগী থাজবসু হেন্না হেনগৎকনি।
হায়নবা লৈ, বিদ্য বিবাদায় ধানম মদায়, শক্তি পরেশান পরিপীর্নায় খলস্য সাদো বিপরীতম এতত, ঞ্জানায় দানায়চ রক্সনায়। হায়বদি লমচৎনবু ফত্রবদি মহৈসু মী খৎনবদা মরলসু নাপলদা মথৌনাসু অতোপ্পবু অৱাবা পীবদা শিজিন্নৈ। অদুবু মদুগী ওন্ন-তৈনবদা অফবা মীনা মহৈ অদু লৌশিংগীদমক মরলসু মীগী মতেং পাংনবা অদুগা মথৌনানা মীবু ঙাকপগী থবক্তা শিজিন্নৈ। ভারতনা মাগী মথৌনা অসি ৱাখল্লোন অসিদা শিজিন্নৈ। ভারতকী ৱাশক্তি ভারতকী মশাগী ইকাইখুম্নবা অমদি অচৌবগী শক্তমগী ঙাক-শেনবা। ভারতকী পান্দমদি ইরমদোম লেপচবা ভারত। ভারতকী চৎন-লোনচৎতি থাজবা অমসুং মরুপ ওইবগী মতৌ। ভারতকী ৱাখল মরুপ ওইবা নুংশিনবা। ঐখোয়না পান্দমশিং অসিগা লোয়ননা চংশিনখিগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, কোরোনাগী অৱাবা মনুং অসিদা লৈবাক অসি লোকদাউন্দগী অনলোক ফেজতা মপান থোরক্লে। মসিগী অনলোক মতম অসিদা কনাগুম্বনা ৱাফম অনিদা ফোকস পীরি- কোরোনাবু মাইথীবা পীবা অমসুং শেন্মীৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনবা থৌনা পীবা। মরূপশিং, ঐখোয়না লোকদাউনদগী হেন্না অনলোক্কী মতম অসি চেকশিনগদবনি। অদোমগী চেকশিনবা খক্তনা অদোম্বু কোরোনাদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি। মতম লৈবা খিবিক্তা নিংশিংগদবা ৱাফম অমনা অদোমনা মাস্ক উপত্রবা গজ অনিগী অরাপ্পা থমদ্রবা নত্রগা অতোপ্পা চেকশিন থৌরাং লৌখৎত্রবদি নহাক নশাদা নত্তনা অতোপ্পাশিংসু খুদোংথিবা নংহনগদৌরিবনি, মরুওইনা য়ুমগী অঙাংশিং, অহলশিং। মরম অদুনা ঐনা ঈরৈবাকচাশিংদা হন্না হন্না হায়জরি চেকশিন্দবা তৌবীগনু ইশাগী অমদি অতোপ্পশিংগীদমক খনবীয়ু।
মরূপশিং, অনলোক্কী মতম অসিদা ভারত্তা চহি কয়াদগী লেপলুরা থবক কয়া অনলোক তৌরি। চহি কয়াদগী ঐখোয়গী মাইলিংগী লম অসি লোকদাউনগী ফীভম,দা লৈম্মি। কম্মের্সিয়ল ওক্সনগী অয়াবা পীবনা ফীভম অসি পুরা অওনবা অমা পুরক্লে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা স্পেসকী লমদসু ইতিহাসিক ওইবা অহোংবা অমা অসিগুম্বা অহোংবা অসিনা চহি কয়া লোকদাউনগী ফীভমদা লৈরম্লবা অসি নিংতম্বা ফংহল্লে। মসিনা ইরোমদোম চেপচনবা ভারতকী খোংজং অসি য়াংহনবদা নত্তনা লৈবাক্কী তেক্নোলোজিদসু খুমাং চাওশিনবা হেনগৎহল্লগনি। ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী লমদা য়েংলুবদা, লম অসিদসু চহি কয়াদগী লোকদাউন তৌদুনা লাক্লি। লম অসিসু অনলোক তৌখ্রে। মসিদগী লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক অদু য়োন্নিংবা মফমদা য়োন্নবগী নিংতমা অদুসু ফংলে লোয়ননা লোনসু ফংবা হেনগৎলে। অসুম্না ঐখোয়গী লৈবাক অসি অৱাবা খুদোংথিবা মরক্তা অনৌবা ৱারেপ কয়ানা চাওখৎপগী অনৌবা লম্বী য়াৎলরে।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,থা খুদিংগী ঐখোয়না পাউ পারগা তারগা কপনিংবা ফাওহল্লি। মসিনা ঐখোয়বু ৱাফম অসি নিংশিংহল্লি মতৌ করম্না ভারত মচা ঐখোয়না অমনা অমগীদমক মতেং পাংনবা শেম শারি, মহাক্না তৌবা ঙম্বা থবকপু তৌনবগীদমক হোৎনরি।
অরুনাচল প্রদেশকী খুঙ্গং অমগী ৱারী ঐহাক্না মীদিয়াদা থেংন্দুনা পাখি। মফম অসিগী সিবাং জিলাগী মিরেম খুঙ্গংনা অঙকপা থবক অমা পাঙথোকপদগী ভারত পুম্বনা মদু মতৌ তম্নরে। খুঙ্গং অসিগী মী কয়া মপানদা থবক ইংখাং তৌদুনা লৈ। কোরোনা লায়চৎ লাকপদগী, মীয়াম অদু খুঙ্গংদা হন্নরক্লে। মসিদা খুঙ্গংগী মীওইশিংনা হান্নদগী হৌনা খুঙ্গংগী ৱাংমদা ক্বারন্তিন তৌনবগী ৱারেপ লৌনখ্রবনি। মখোয়না খুঙ্গংদগী খরা লাপনা মতম খরাগী ওইবা খাংপোকশঙ ১৪ শারে, মখোয়না খুঙ্গংগী মীশিংনা হল্লক্লবদা নুমিৎ ১৪নি ক্বারন্তিন তৌদুনা মফম অদুদা থমগনি। খাংপোকশঙ অদুদা তোইলেৎ, মৈ, ঈশিং য়াওনা নোংমদা চংদ্রবা য়াদবা পোৎলমশিং ফংহল্লে। মীরেম খুঙ্গংগী মীওইশিংগী হোৎনবা অমদি অশানবা ৱাখল্লোননা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লি।
মরূপশিং, ঐখোয়গীসিদা হায়নবা লৈ-
সমবাহওনা: নজাতিতেভা, সধু অপ্রদতোপি সন
করপোর: পাৱক সপ্রিশতা: সোরভম লনতেত্রামা ||
হায়বসি, করপুর অসিনা মৈদা ঙৌরবসু মাগী নুংশিবা মনম কোক্তবগুম অফবা মীগী মগুন অৱাবা তারবা মতমদসু মাংবা লৈতে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী শিন্মী ইচিন-ইনাওশিং অসি মসিগী মীৎনা উবা খুদম অমা ওইরে। হন্দক ঐখোয়না মাইগ্রেন্ত ৱার্কর কয়াগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা ৱারি কয়া পারে। য়ু.পি.গী বারাবঙ্কিগী য়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মীশিংনা কল্যানি তুরেলগী মহৌশাগী ওইবা মশক অদুবু অমুক হন্না হল্লহন্নবগীদম থবক তৌবা হৌখ্রে। তুরেল অদু শেংদোকপগী থবক উবদা অকোয়বগী লৌমীশিং অমসুং মীয়াম থোইদোকনা হরাওনরে। খুঙ্গংদা হল্লক্লবা মতুংদা ক্বারন্তিন সেন্তর, আইসোলেসন সেন্তরদা লৈনা-লৈনা ঐখোয়গী শিন্মী ইচিন ইনাওশিং মখোয়গী হৈশিংবা অদু শীজি্ন্নদুনা অকোয়বগী ফীভমবু হোংদোক্নবা হোৎনরিবা অসি ওন্থোক্না মমল য়ামখ্রে! ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা ৱারী কয়া ঐখোয় য়ৌরক্তবা লৈরমখিগনি।
অসিগুম্বা থবক কয়া ময়ামগী অকোয়বদা শোইদনা পাঙথোক্লগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ। করিগুম্বা ময়াম্না অসিগুম্বা থবক অসি থেংনবিরবদি ঐঙোন্দা শোইদনা ইবিরকউ। অৱাবা তারবা মতম অসিদা অসিগুম্বা থৌদোক, ৱারী, থবকশিং অসিনা কনাগুম্বদসু থৌনা হাপকনি।
নুংশিরবা ইরৈপাকচাশিং, কোরোনাভাইরস অসিনা ঐখোয়গী পুন্সি মহিংদা অহোংবা কয়া অমা থোরক্লে। লনদনদা ফোঙবা ফাইনান্সিএল তাইমসতা ঐনা য়াম্না নুঙাইবা আর্তিকল অমা পাখি। মদুদা ইরিবদি কোরোনাগী মতাংদা শীং,য়াইঙং অমসুং অতোপ্পা মরু মরাংশিং অসি এসিয়াদতা নত্তনা এমেরিকাদসু হেন্না পাম্নরক্লে। মালেম পুম্বনা হৌজিক পুক্নিং চংলিবা অসি ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহনবা অসিদনি, ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহনবা অসিগুম্বা পোৎশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কা অমুক মরী লৈনরি। ঐখোয়না অসিগুম্বা কান্নবা অসি অচম্বা অমসুং অরাইবা লোনদা মালেমগী মীয়ামদা লাইনা খঙহন্নবা হোৎনগদবনি, হেদিয়র প্লানেৎ অমা শেম্বদা ঐখোয়গী থৌদাং লৌরসি।
নুংশিরবা ইরৈপাকচাশিং, কোরোনাগী অৱাবা চৈথেং অসি লাক্লমদ্রবদি, ঐখোয়না পুন্সি হায়বা অসি করিনো? পুন্সি অসি করিগীদমক্নো? পুন্সি অসি করম্না তৌই হায়বা ৱাফমশিং অসি নিংশিংলমদবা য়াই! মীওই কয়া অমা মসিনা মরম ওইরগা থৱায় ৱানা লৈরি। অদুগা তোপ্পা খরানা লোকদাউনগী মনুং অসিদা মতৌ করম্না নুঙাইনা লৈনবা হোৎনগে হায়বা অদু ঐঙোন্দি সিয়র তৌরক্লি। মীওই কয়া অমনা ইমুং-মনুং পুন্না লৈমিন্দুনা ইন্দোর গেম শান্নমিন্নবগী নুঙাইরবা ৱারী পাউদমলকই।
মরূপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক্কী অসিগী ওইবা নাৎকী ওইবা মশান্না কয়া অমা লৈ। খুদম ওইনা, ময়াম “পচিসি” হায়বা মশান্না অসি তারম্লগনি। মশান্না অসি তামিল নাদুনা “পল্লানগুদি”, কর্নাতকাদা “এলি গুলি মানে” অমসুং অন্ধ্র প্রদেশতনা “ৱামন গুন্তলু” হায়না খঙনৈ। মশান্না অসি মখল অমগী স্ত্রেতিজি গেমনি, মসিদা বোর্দ অমা শীজিন্নৈ মসিদা পোলাংগী মওং ওইনা তৌবা কয়া য়াওগনি মদুদা য়াওবা মরুশিং অদু শান্নরোইশিংনা লৌখৎকদবনি। হায়নবা লৈ মশান্না অসি খা ভারত্তগী খা-নোংপোক এসিয়া অদুগা অমুক মালেম পুম্বদা শন্দোক্কনি।
মরূপশিং হৌজিক্কী মতম অসিদা অঙাং পুম্নমক্না লিন অমসুং কৈরাক্কী মশান্নগী মরমদা খঙদ্রি। অদুবু মসি ঐখোয় ভারককী নাৎকী ওইবা মশান্ননি হায়বা অদোম খঙবিরবা, মসি “মোকশা পতম” নত্রগা “পরমপাদম” হায়না খঙনৈ। ঐখোয়গী অরিবা মশান্না “গুত্তা” হায়বা অমসু লৈ। মশান্না অসি অঙাং অহল পুম্নমক্না শানৈ, মসিগীদমক চাওবা মান্নবা নুং মঙাখক চংঙি অমসুং ঙাইখো! মসি লৈরবদি অদোম গুত্তা শানবা য়ারগনি! মসিগীদমক অদোমনা নুঙ অমা লংখৎকনি অমসুং মদুনা তারক্ত্রিঙৈদা লেমহৌরিবা নুঙশিং অদু লৈবাক্তগী লৌখৎকনি। ঐখোয়গী পুন্সিদা মরু ওইনা ইন্দোর গেমগীদমক পোৎলম কয়া চংদে। চোক নত্রগা নুঙনা লৈবাক্তা লৈয়ি খরা চিংলগসু শান্নবা হেক্তা য়াই! দাইসকী মথৌ তাবা মতমদসু উতোং লৈ অমসুং মংগে মরু শীজিন্নবা য়াই।
মরূপশিং, ঐগী ৱাফমশিং অসি তাবদা মীওই কয়া অমদি মখোয়না অঙাং ওইরিঙৈগী মতম অদু শুকশোই শোইদনা নিংশিংলমগনি! ঐনা হায়জনিংবদি ময়াম্না মতম অদুবু করিগীদমক কাওথোকপিরিবনো? মতম অদুগী মশান্নশিং অদুবু করিগীদমক কাওথোকপিরিবনো? ঐহাক্না য়ুমদা লৈবা মপু-মবেলশিংদা হায়জনিংবদি, অদোমনা মশান্নশিং অসি অনৌবা মীরোলশিংদা তাকপিদ্রবদি কনানা তাকপিগনি? ওনলাইনগী মতেংনা লাইরিক তৌবগী মতাং লাক্লবনিনা, ইন্তর্নেৎ দেতা বেলেন্স লৈহন্ননবা ওনলাইনদা শান্না তোকহন্ননবা থাইনগী মশান্না অসি তম্বিবা তাই। ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংগীদমক মসি অনৌবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং মসি য়াম্না ফবা তাঞ্জা অমনি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী নাৎকী ওইনা মশান্নশিং অসিবু অনৌবা অমসুং হেন্না পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইবা মওংদা পুথোক্লসি। মসিদা চংবা মচাকশিং অসি খোমজিনবদা অমসুং সপ্লাই তৌবদা ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিং অসি মমিং চৎহনগনি, ঐখোয়না কাওরোইদবদি, ঐখোয়গী ভারতকী মশান্নশিং অসি লোকেলনি মদু ঐখোয়না লোকেলগীদমক ভোকেল ওইগনি হায়না হান্ননা ৱাশকখ্রে। ঐহাক্না অঙাং খুদিংমক্তা হায়জখ্রে, মতম খজিক্তং ফংবা মতমদা নাখোয়গী ইমা বাবাদগী মোবাইল লৌরগা ইপু-ইবেল নত্রগা য়ুমদা লৈবা অহল অমগী ইন্তর্ভ্যু রেকোর্দ তৌরো! নখোয়না তি.ভি.দা পাউমীশিংনা করম্না ইন্তর্ভ্যু লৌগে হায়বা অদু উরম্লগনি, অদুগা মান্নবা ইন্তর্ভ্যু তদুনা মোবাইলদা রেকোর্দ তৌ! অমসুং নহাক্না মখোয়দা করি করম্বা ৱাহংশিং হংগনি? মখোয়দা হংগদবা ৱাহংগী মতাংদা ঐহাক্না খজিক্তং হায়গে।
মখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদা লৈরকপগী মতৌ হংলো, মখোয়না করি মশান্না শানৈ, মরক-মরক্তা লীলা য়েংবরা? শিনেমা য়েংবা চৎপরা? ছুতি থাবা মতমদা ইমাগী মপামদা চৎপরা? লৌবুক্তা কোইবরা? কুম্মৈ মতৌ করম্না পাঙথোকই? হায়বনচিংবা ৱাহং কয়া হংবা য়াই। মখোয়না মখোয়গী পুন্সিগী চহি নিফু য়াংখৈগী খরানা হুমফু মমাংগী ৱারী অদু নিংশিংবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওগনি! নখোয়সু চহি নিফু য়াংখৈগী মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি করম হায়না তৌরম্মি? নখোয়গী লৈকাই করম তৌরম্মি হায়বা ৱাফম কয়া লাইনা খঙবা ঙমগনি। নখোয় য়াম্না নুংঙাইগনি অমসুং অদোমনা শেমগদৌরিবা ভিদিও অদু য়ুমগী মমল য়াম্লবা পুখৈ অমা ওইনা লৈহৌগদৌরিবনি!
মরূপশিং. ওতোবাইওগ্রাফী নত্রগা বাইওগ্রাফী অসি পুৱারী অচুম্বা খঙনবগী পাম্বৈ অমনি হায়বা অসি য়াম্না চুম্লবা ৱাফম অমনি। নখোয়না নখোয়গী অহল লমনগা ৱারী শান্নরবদি মখোয়গী মতমগী ৱারী কয়া, মখোয়না অঙাং ওইরিঙৈ অমসুং ইনখৎলকপা মতমগী ৱাফম কয়া লাইনা খঙবা ঙমগনি। অহলশিংসু মখোয়গী মতমগী ৱারী অঙাংশিংদা লীজনবগী য়াম্না ফবা তাঞ্জা অমা ফংজগনি।
মরূপশিং, লৈবাক্কী শরুক অয়াম্বদা কুমগী নোং লাক্লে, কুমশি অসি নোংগী মতাং অসিদা অখং-অহৈশিংনা থাজবা থম্লি। নোং ফজনা চুরবদি ঐখোয়গী লৌমীশিংগী মহৈ মরোংশিং ফরগনি, অকোয়বসু অশং-অমান্না থল্লগনি। নোংগী মতমদা মহৌশাসু মশা মথন্তা রেজুভনেৎ তৌহল্লি। মীওইবনা মহৌশাগী পোৎ শীজিন্নখিবা অদু নোং চুবা মতমদা মহৌশানা মদুবু অমুক রিফিল তৌজৈ। অদুবু রিফিল তৌবা অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাং য়াদুনা মালেম ইমাগী মতেং পাংলবা মতমদা ওইথোকপা য়াগদৌরিবনি। ঐখোয়না খজিক্তং হোৎনবনা মহৌশা অমসুং অকোয়বদা চাওনা মতেং পাংগদৌরিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মীওই কয়া লম অসিদা অচৌবা থৌদাং কয়া লোরি।
কর্নাতকাগী মন্দবালিদা চহি ৮০-৮৫ মুক শুরবা কামেগোদা কৌবা অহল অমা লৈ। কামেগোদাজি ইচম চম্বা লৌমী অমনি অদুবু মহাক্কী মওং মতৌদি ইচম চমদে। মহাক্না তৌবা থবক অমখক উবদা ঙকলোইদবা মী অমত্তা লৈরোই! চহি ৮০-৮৫শুরবা কামেগোদাজিনা মহাক্কী য়ুমদা য়োকপা শাশিংবু শজিক চাবা পুইথোকই মসিগা লোয়ননা মহাক্না মখোয়গী লম অদুদা অপিকপা পুখ্রি তৌবগী থবকসু পাইখৎলি। মহাক্না মখোয়গী লম অদুদা ঈশিংগি অৱাবা কোকহন্নিংদুনা ঈশিং য়োকশন্নবগীদমক পুখ্রি মচা-মচা তৌবগী থবক পাইখৎলি। চহি ৮০-৮৫শুরবা কামেগোদাজিনা হৌজিক ফাওবদা পুখ্রি ১৬ তৌখ্রে, মহাক্না তৌরিবা পুখ্রি অসি য়াম্না চাওরমদবা য়াই অদুবু মহাক্কী হোৎনজমন অসিদি য়াম্না চাওই। ঙসি মখোয়গী লম অসিদা পুখ্রিশিং অসিনা অনৌবা মপোক অমা পীবিরে।
মরূপশিং, গুজরাৎকী বদোদরাদসু য়াম্না ঙাকপা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা খুদম অমা লৈরে। মফম অসিদা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং মফম অদুগী মীয়ামগা পুল্লগা য়াম্না অফবা থবক অমা পাইখৎলে। থবক অসিনা মরম ওইরগা হৌজিক বদোদরাগী স্কুল লিশিং অমদা নোংগী ঈশিং য়োকশিল্লি। মসিনা মরম ওইরগা চহি খুদিং চাওরাক্না লেম্না মাংখিদৌরবা ঈশিং লিতর কোতি ১০ য়োকশিনবা ঙম্লে হায়না পান্নরি।
মরূপশিং, হন্দকী নোংজু থা অসিদা ঐখোয়সু ঐখোয়গী মহৌশা অমসুং অকোয়বগী ফীভমগীদমক করিগুম্বা খরা পাংথোক্লসি হায়না খল্লসি। মফম কয়াদা গনেশ চতুর্থি পাঙথোক্নবগী থৌরাং হৌরে। ঐখোয়না ইকো-ফ্রেন্দলি ওইবা গনরশকি মীতম শারগা লাৎনবা হোৎনরসি। ঐখোয়না ঈশিংদা থাদখ্রবা মতুংদা ঈশিং অমসুং অদুদা লৈবা থৱায় পানবা জিবশিংদা শোকহনগদবা মীতমশিংদগী ঙাকথোকপা ঙম্লোইদ্রা? ময়াম অসি শোইদনা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না শোইদনা থাজৈ। ময়াম অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না কাওরোইদবা ৱাফম অমনা নোংজু থা লাকপা মতমদা লায়না কয়া লাকই। কোরোনাগী মতম অসিদা ঐখোয়নসু মখোয়দগী ঙাকথোক্নবা হোৎনরসি। অয়ুর্ভেদাগী হীদাক, য়ুমদা শেম্বা হীদাক, ঈশিং অশাবনচিংবা শীজিন্নদুনা হকচাং ফনা লৈবিয়ু।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঙসি জুন ২৮ অসিদা, ঐহাক্না ঐখোয়গী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অমদা ইকাই খুম্নবা উ*ৎচরি, মহাক অদু লৈবাক অসিগী য়াম্না লুরবা তানফম অমদা লৈবাক অসিবু লুচিংবীরম্বা মীশক অমনি। লুচিংবা অদু কনাসু নত্তে হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী পি.ভি. নরাসিমহা রাও জিনি। ঙসি অসিদগী মহাক্কী চহি চামা শুবগী মপোক্কী চহি হৌরগনি। ঐখোয়না পি.ভি. নরাসিমহা রাওবু প্রধান মন্ত্রী অমখক্তা ওইনা নিংশিংলি অদুবু মহাক লোন মশিং য়াম্না খঙবা মীশক অমসুনি! ভারত অমসুং মপালগী লোল কয়া ঙাংবা ঙম্মি অমরোমদা মহাক ভারতকী মরমদা মমুৎ তানা খঙবা মীওই অমনি; অদুগা অমরোমদনা অমুক নোংচুপরোমগী সহিত্যা অমসুং ঞ্জান ফজনা লৈবা মীওই অমনি।
মহাক ভারতকী য়াম্না হৈশিংবা ঞ্জান তাবা লুচিংবা অমনি। ঐখোয়না খঙফম থোকপা মহাক্কী মরমদা ৱাফম অমা লৈ। মরূপশিং নহা ওইরিঙৈ ইনখৎলকপা মতমদা নরাসিমহা রাওনা নিংতম ইহৌদা শরুক য়াখি অমসুং হাইদ্রবাদকী নিজামনা ভন্দে মাতরম শকপা অয়াবা পীদবগীদমক ইহৌ হৌবা মহাকসু শরুক য়াখি, মতম অদুদা মহাক চহি তরাতরেৎ খক্তমক ঙাইরি। চহি নৌরিঙৈদগী হৌনা শ্রীমান নরাসিমহা রাওনা অরানবগী মায়োক্তা লৈখি। নরাসিমহা রাও পুৱারীবুসু মমুৎ তানা খঙবা মীওই অমনি। য়াম্না চম্বা ফীভমদগী হৌরক্লগা চাওরকপা, মহৈ মশিং ইন্থিনা হৈবা, হৈনিংবা খঙনিংবা মতৌ পুম্নমক অসিগী মথক্তা লুচিংবা অমা ওইবদা মতিক চাবা ময়াম পুম্নমক অসি ঐখোয়না কাওবা লৈররোইদবা ৱাফম অমনি। ঐহাক্না হায়জনিংবদি নরাসিমহা রাওগী চহি চামা শুবগী নুমিৎ অসিদা ময়াম্না মহাক্কী পুন্সি অমসুং ৱাখল্লোন য়ারিবা মখৈ খঙবিনবা হোৎনবিয়ু। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মহাক্কী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, হন্দক্কী ‘মন কি বাত’অসিদা হীরম কয়াদা ৱারী শানরে। মথং অমুক উন্নবদা হীরম কয়াদা অমুক ৱারী শান্নরসি। ময়াম্না ময়ামগী পাউজেল অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোল কয়া শোইদনা থাবিরকউ। ঐখোয় ময়াম পুল্লগা মাংলোমদা চংশিল্লসি, লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসি হেন্না মপুং ফাবা অফবা ওইহল্লসি। ঙসি ঐহাক্না হৌখৎলকপদসু হায়জখিবা অদুনি, হন্দক্কী চহি হায়বদি ২০২০ অসিগী মনুংদা হেন্না চাওখৎপা, অফবা ওইহন্দুনা মাংলোমদা চংশিন্দুনা লৈবাক অসি হেন্না অৱাংবা থক্তা পুরকপা ঙমগনি। ঐহাক্না থাজৈ চহি ২০২০ অসিনা ভারতপু চহি তরা অসিগী মনুংদা অনৌবা মাইখৈ অমদা পুবগী চহি অমা ওইগদৌরিবনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা ময়ামসু মাংলোমদা চংশিনবিয়ু, হকচাং ফনা নাদা য়েক্তনা লৈবিয়ু, য়াইফ পাউজেল অসিগা লোয়ননা ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি। খুরুমজরী!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 13th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 28.06.2020
28 JUN 2020 11:39AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar! Mann Ki Baat has now attained the halfway mark in its journey for the year 2020. During this period, we touched upon a multitude of subjects. Naturally, much of our conversation revolved around the global pandemic; the calamity that confronted the human race but, I have been noticing these days, an endless topic of discussion among people is, “when will this year go by!” Phone conversations tend to begin with the lament, “why is this year moving on so sluggishly?” People are writing, conversing with friends on how the year is not good. Some of them are expressing that 2020 is not auspicious. People just want the year to be over, one way or the other.
Friends, there are times when I feel why it isso! It is possible that there are reasons behind such remarks. Just 6-7 months ago, little did we know about the catastrophe that Corona is, nor had one expected the fight to go on this long! As if one calamity weren’t enough, the country has had to face an unending slew of challenges, day after day. A few days ago, our east coast had to face the fury of cyclone Amphan; on the West coast it was cyclone Nisarg. In many a state, our farmer brothers and sisters had to bear the brunt of swarming locusts…. if nothing else, many parts of the country have been witnessing intermittent earthquakes. Amidst all these, the country has had to deal with the designs of some of our neighbours. As a matter of fact, rare are the occasions when one gets to hear of adversities of this kind that too simultaneously. We have come to a stage where people are linking even minor incidents to these challenges. Friends, adversities do descend upon us; calamities do confront us…. but the question is – should they lead us into the belief that the year 2020 is not good? Is it rational to presume on the basis of the first half that the entire year would be so? Not at all, my dear countrymen, absolutely not. In a given year, challenges could vary between one and say, fifty; the number does not determine the goodness of that year. Historically, India has always emerged brighter and stronger, ensuring victory over all kinds of disasters and challenges. For centuries, myriad tyrants invaded India pushing her to the edge of such an abyss of adversities that people once used to feel that the very idea, the fabric of Bharat would be wiped out: her culture would be annihilated. But India overcame the scourge, and more gloriously so.
Friends, we are familiar with our adage- ‘Creation is permanent…. creation is continuous.’ I am reminded of a few lines of a song.
YEH KALKAL CHALCHAL BEHTI, KYA KEHTA GANGA DHARA?
YUG YUG SE BEHTA AATA, YEH PUNYA PARWAAH HAMARA.
Gurgling and burbling, what do the ripples of the Ganga say?
For eons and eons, unstoppable has been our mighty divine flow.
The song further says,
KYA USKO ROK SAKENGE, MITNE WALE MIT JAYIEN,
KANKAD-PATHAR KI HASTI, KYA BADHA BANKAR AAYE.
Who has the might to stem the steady flow….
many sank without a trace!
Can pebbles and stones,
Ever be an impediment to the divine grace?
India too, on the one hand, witnessed a series of colossal adversities; on the other, numerous forms of creations kept evolving, overcoming hurdles. Literature saw resurgence, new researches emerged, new concepts were propounded. This means, even in the worst of times, the process of creation went on undeterred in every field, enriching our culture, leading to our country’s progress. India has always transformed adversities into stepping stones to success. With the same sentiment, we have to move on, march on, in today’s troubled times. If you advance, in step with 130 crore countrymen, this year will prove to be a record setter, path breaker on new fronts for the country. This very year the country will attain newer goals, reaching newer heights with all new wings. I firmly believe in the collective might of 130 crore countrymen…..all of you…I have firm belief in the glorious heritage of the country.
My dear countrymen, irrespective of the magnitude of the calamity confronting us, India’s sanskar…way of life inspires one and all to serve selflessly. The way India extended a helping hand to the world during difficult times, it has reinforced India’s role in ushering in peace and development. This period also saw the world realising India’s spirit of universal brotherhood…at the same time it also noticed India’s commitment and might when it comes to safeguarding her sovereignty and territorial integrity. Those who cast an evil eye on Indian soil in Ladakh have got a befitting response. India honours the spirit of friendship…she is also capable of giving an appropriate response to any adversary, without shying away. Our brave soldiers have proven that they will not let anyone cast an evil eye on the glory and honour of Mother India.
Friends, the entire country comes together in paying tributes to the bravery of our jawans who attained martyrdom in Ladakh. The entire country bows to them in reverence, with gratitude. Just like their family members, every Indian painfully regrets the loss. The inner sense of pride that families feel on the supreme sacrifice of their brave sons…their sentiment for the country, constitutes the true power, the might of the country. You might have seen parents of martyrs referring to sending other sons, other young family members too, to join the army. The words of the father of Shaheed Kundan Kumar of Bihar, keep echoing. He had mentioned sending even his grandsons to the army to defend the country. This spirit permeates across all martyr families. Truly, the sense of sacrifice displayed by these family members is worthy of veneration. The resolve with which our jawans made the supreme sacrifice for the security of Mother India, should be the aim of our lives….and this applies to each and every one of us. Our pursuits and endeavours should be in the same direction…we should strive towards enhancing the country’s capabilities and capacities in safeguarding our borders. A self-reliant India would be a tribute to our martyrs in the truest, deepest sense. Rajni ji has written to me from Assam. She says, after watching what happened in eastern Ladakh, she has taken a vow…and the vow is that she will buy only ‘local’….and for the sake of ‘local’, she will also be vocal. I am receiving messages on these lines from every corner of the country. Many have expressed through their letters that they have adopted this very path. Similarly, Mohan Ramamurthy from Madurai, writes that he wishes India to be self-reliant in the defence sector.
Friends, before independence, in the realm of the defence sector, our country was ahead of many countries in the world. There used to be a multitude of ordnance factories. Many countries that lagged behind us then, are ahead of us now. After independence, we should have made efforts in the defence sector, taking advantage of our prior experience…. we did not. But today, in the fields of defence and technology, India is relentlessly endeavouring to advance on those fronts…. India is taking strides towards self-reliance.
Friends, no mission can be successfully achieved without people’s participation. And that is why, on the path towards a self-reliant India, as a citizen, our collective resolve, commitment and support is necessary; rather imperative. When you buy ‘local’, become vocal for local you play a role in strengthening the country. This, too, in its own way, is service to one’s country. Whatever be your profession; wherever, there is ample scope in the realm of service to the country. Keeping in mind the requirement of the country, whatever you do, comes under this very spirit of service. And this very spirit on your part lends strength to the country, one way or the other. We should also remember that the stronger our country is, the possibilities of peace in the world will proportionately be bolstered.
It is said,VIDYA VIVADAYA DHANAM MADAAY, SHAKTIH PARESHAAN PARIPEEDNAYAKHALASYA SADHOH VIPAREETAM ETAT, GYAANAYDAANAYCH RAKSHANAY.Which means, a person who is wicked by nature, uses education to foster conflict, wealth for conceit and strength to trouble others. Whereas, a gentleman uses education for knowledge, wealth for helping and strength for protecting. India has always used her might, echoing the same sentiment. India’s solemn resolve is to safeguard her honour and sovereignty. India’s aim is – a self-reliant India. India’s tradition is -trust and friendship. India’s spirit is brotherhood. We shall keep moving ahead abiding by these principles.
My dear countrymen, in these times of the corona crisis, the country has moved out of the lockdown phase to the unlock phase. During this unlock period, one will have to focus deeply on two points- defeating corona and strengthening the economy and bolstering it. Friends, during the unlock period, we have to stay more vigilant compared to the lockdown period. Only your alertness can save you from corona. Always, remember, if you do not wear a mask, do not observe the two-yard social distancing norms or do not take other precautions, you are putting others at risk besides yourselves, especially the elderly and children at home. Hence, I urge all countrymen…and I repeatedly do so…do not be negligent…take care of yourselves and others too.
Friends, during this unlock phase, many other things are getting unlocked, which had hitherto, shackled the country for decades. For years our mining sector was in a state of lockdown. The decision to allow commercial auction has altered the scenario completely. Just a few days ago, historic reforms in the space sector were brought in. Through these reforms, the sector which was in a state of lockdown for years was set free. This will not only pace up the movement towards self-reliant India, it will also boost up the advancement of technology in India. If you glance at our agricultural sector, you will notice that many aspects of this sector too were in a state of lockdown for decades. This sector toohas now been unlocked. This, on the one hand grants freedom to farmers to sell their produce to anyone they wish to, anywhere; on the other hand, this has paved the way for enhanced loans. There are many such sectors in which, amidst, all crises, our country is opening up new avenues of development through historic decisions.
My dear countrymen, every month, we come across stories in the News that touch our hearts. They remind us how every Indian is earnestly ready to help one another, to the best extent possible, according to one’s capacity.
I got an opportunity to read one such inspiring story from Arunachal Pradesh on the media. Mirem village of Siang district attempted a unique feat, that has become an inspiration for India. Most residents of this village stay elsewhere working for their livelihood. During the Corona pandemic, they were returning to the village. The villagers, on noticing that, decided to make arrangements for their quarantine, outside the village, in advance. They came together and erected 14 temporary huts at a short distance from the village, deciding that when those people would reach the village, they would first be quarantined for a few days in these huts. The huts were equipped with toilets, water, and electricity, including essential items for daily needs. It is not surprising that this awareness and collective effort on the part of village folk of Mirem attracted widespread attention and accolades.
Friends, it is said in our scriptures -
Swabhavam: naJahatieva, sadhuh: aapadratopi san l
Karpoor: Pawak saprishta: Saurabham labhteetrama ||
Which means, just like camphor does not abandon its fragrance even while burning in fire, the virtuous do not forsake their qualities or their true nature while facing a disaster. Today, the labour force of our country, our worker brethren are an embodiment of this mantra. You can witness for yourself - these days there are so many stories of our migrant workers who have become a source of inspiriation for the entire country. In U.P. the migrant workers who returned to the village of Barabanki took an initiative to return the Kalyani River to its pristine, natural form. Upon witnessing this resolve to salvage the river, the farmers and other people from nearby areas also got enthused. After returning to their respective villages, whilst spending their mandatory time in isolation or quarantine centres, the manner in which our worker brethren have employed their skills to transform the conditions around them is amazing! But, friends, there are many such stories from lakhs of villages in our country, which still have not reached us.
As is the nature of our country, I firmly believe, friends that many such incidents must have occurred in your village or in your vicinity. If such anincident has come to your attention, you must write an account of such an inspiring event to me. In this time of calamity, these positive events, these stirring stories will inspire the others.
My dear countrymen, the corona virus has definitely changed the way we live. I was reading a very interesting article in the Financial Times published from London. It was written that, during the Corona pandemic, the demand for spices including ginger, turmeric and other spices has increased not only in Asia but also in America. The entire world is focused on increasing theirimmunity at this time, and these immunity enhancing ingredients are linked with our country. We should be able to communicate about their speciality in such easy and simple language to the people of the world, that they can understand it easily and we can make our own contribution towardsmaking a healthier planet.
My dear countrymen, if there would not have been a crisis like the Corona pandemic we mightn’t have pondered questions like-, What is life? Why there is life? How is our life? These are points we may have not thought of! This is the very reason why many people have been living under mental stress. And, on the other hand, people also shared with me how, during lockdown, they have re-discovered the small facets of happiness in our lives. Many people have sent me their experiences of playing traditional in-door games and revelling with the entire family.
Friends, our country has a very rich heritage of traditional sports. For example, you may have heard the name of a game called“Pachisi”. This game is played as "Pallanguli" in Tamil Nadu, is called "Ali Guli Mane" in Karnataka and is known as "VamanGuntlu" in Andhra Pradesh. It is a type of game employing strategy in which a board is usedwith many pits, in which the players have to catch hold of the pellet or seed. It is said that this game has spread from South India to Southeast Asia and then to the rest of theworld.
Friends, today every child knows about the game of snakes and ladders. But, do you know that this is also another traditional Indian game, called “Moksha Patam” or “Parampadam”. We also have another traditional game in our country called “Gutta.” This game is popular with elders and the children alike and involves simply getting hold of five small stones of the same size and Behold! - you are ready to play Gutta!You’ve to throw one stone into the air and while that stone is in the air, you have to grab the remaining stones on the ground. Usually there isn’t a need of any major contraptions in the indoor games prevalent in our country. Someone just brings along a chalk or a stone, draws a few lines with it on the ground and a game is ready to be played! In games requiring a dice, improvisation is made with cowrie shells or tamarind seeds.
Friends, I do know that today while I’m narrating about these games many must have returned to their childhood! Many of you must have got nostalgic about your childhood days. I reiterate - why have you forgotten those days? Why have you forgotten those games? My request to the grandparents and the elders of the house, if you do not handover these gamesto the new generation, then who shall do it?Now that it has come to studying online, in order to strike a balance and also to get rid of online gaming we must do so for the sake of our children. Herein also lies a novel and a strong opportunity for our start-ups and even for our younger generation.
Let us present the traditional Indoor Games of India in a new and attractive avatar. Those mobilizing theresources pertaining to these games, the suppliers and start-ups associated with these traditional indoor games will become very popular, and, we have to remember that, our Indian sports are also local, and we have already pledged to be vocal for local. And, my little friends, to the children of every household, and my young friends, today, I am making a special request. Children, will you accept my request? See, I appeal thatyou must do one thing that I am saying - whenever you have a little time on your hands, ask your parents to use the mobile and record the interview of your Dada-Dadi, Nana-Nani or whosoever elder in the house! You would have seen journalists conductinginterviews on TV, you also do a similar kind of interview and record it on the mobile!Andwhat will be the questions you would be asking them? Let me give you some suggestions.
You must ask them about their lifestyle as children, what sports they played, sometimes if they went to the theatre?Orwent to the cinema? Sometimes if they had gone to their maternal uncle's house during holidays?Or visit a field or a barn? How they celebrated the festivals? There are many a topics upon which you can ask questions.They too will like reminiscing about life 40 to 50 years or say 60 years ago and it will give them a lot of joy!And for you too it would be great fun to learn about India 40-50 years ago, how the area was where you presently live? How were the nearby precincts and what the ways and customs of the people then were?You will get to learn and know about these things quite easily. You will find for yourself that it will be fun and it can become a good video album, a very invaluable treasure for the family!
Friends, it is true that an autobiography or biography is a very useful tool to get closer to the veracity of history. You too while chattingwith your elders will be able to understand about their times, their childhood and the facets of their youth. This is an excellent opportunity that the elders will get to narrate about their childhood and about their period to the children of their home.
Friends, Monsoon has now reached large parts of the countryand meteorologists are very enthusiastic about the rains and are full of hope. If the rainsare bountiful, our farmers will reap a bumper harvest and the environment will also be green. In the rainy season, nature also rejuvenates itself. As human beings exploit natural resources, nature in a way, during rains, replenishes and restocks them. But, this refilling is possible only if we support our mother earth and carry out our responsibilities. A little effort by us helps nature and environment quite significantly. Many of our countrymen are putting extraordinary efforts in thisendeavour.
In Mandavali, Karnataka there is an 80-85 year old elder Kamegowda. Kamegowdaji is an ordinary farmer, albeit possessing an extraordinary personality. He has achieved a personal feat that will leave anyone awestruck! Kamegowdaji, aged 80-85 takes out his animals for grazing but at the same time he has taken it upon himself to build new ponds in his area. He wants to overcome the problem of water scarcity in his area; therefore, in the work of water conservation, he is engaged in the work of constructing small ponds. You will be surprised that an octagenerarian likeKamegowdaji, till now, has dug 16 ponds, through his hard work and the sweat of his brow. It is possible that the ponds he has constructed may not be very big but then his efforts are huge. Today, the entire area has got a new lease of life on account of these ponds
Friends, Vadodara in Gujarat is also an inspirational example. Here, the district administration and the local residents together organized an interesting campaign. Due to this campaign, today rain water harvesting has been initiated in one thousand schools of Vadodara. Consequently, it is estimated that, on an average about 100 million litres of water is being conserved annually.
Friends, during this rainy season we should also take the initiative to think and do something similar to protect nature and to protect the environment. Just like at many places, preparations would have begun for Ganesh Chaturthi. Can we try this time to make eco-friendly Ganesh statues and worship only them? Can we forego the worship of such idols, which, after being immersed in rivers or ponds, become a hazard for the water and the living organisms in it? I firmly believe that you will respond to my call. Amidst this, we should be on guard from various ailments that surface with Monsoon. During the corona pandemic, we have to protect ourselves from these diseases also. Keep using Ayurvedic medicines, herbal decoction and hot water to stay healthy.
My dear countrymen, today on the 28thof June, India is paying homage to one of her former Prime Ministers, who led the country through a critical phase. This day marks the commencement of the birth centenary year of our former Prime Minister Shri PV Narasimha Rao ji. When we talk about ShriPV Narasimha Rao ji, naturally, his image that emerges before us is that of a political leader, but it is also true that he was a polyglot!He used to speak many Indian and foreign languages. He was rooted in Indian values; and had knowledge of western literature and science as well.
He was one of the most experienced leaders of India. But, there is another aspect of his life which is remarkable that we should know. Friends, Narasimha Rao ji had joined the freedom movement in his teens and when the Nizam of Hyderabad refused permission to sing VandeMataram, he took an active part in the movement against the Nizam and at that time, he was only 17 years old. From a young age, Shriman Narasimha Rao was ever onward in raising his voice against injustice. He left no stone unturned to raise his voice. Narasimha Rao ji also understood history very well. His rise from a very simple background, his emphasis on education, his eagerness to learn, and, along with all these qualities, his leadership ability are all memorable. I urge you - in the birth centenary year of Narasimha Rao ji, let all of us, try to know as much as possible about his life and thoughts. I once again pay my tributes to him.
My dear countrymen, in this ‘ Mann Ki Baat’, many topics were discussed. Next timewe meet, some more new topics will be touched upon. You must keep on sending your messages and innovative ideas to me. We shall all move forward together, and the days to come will be even more positive, as I said in the beginning, we will not only do better in this year i.e. 2020, but we will move forward and the country will touch new heights. I am confident that 2020 will give a new direction to India in this decade. With this belief, you too should march forward, stay healthy and stay positive. With these good wishes, I thank you very much.
Namaskar