স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ৰ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া তথ্য
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সহায় হাত
26 JUN 2020 12:22PM by PIB Guwahati
দেশজুৰি ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰে যুঁজ দি অহা হৈছে৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহক ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ চিকিৎসাৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলি সক্ৰিয় আৰু সুদৃঢ়ভাৱে সহায় আগবঢ়াইছে৷
সমগ্ৰ দেশৰ তুলনাত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত তুলনামূলকভাৱে ক’ভিড-১৯ত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা কম৷ তলত উল্লেখ কৰা তালিকা মতে অঞ্চলটোত ক’ভিড-১৯ত আক্ৰান্ত হৈ থকা লোকৰ সংখ্যা ৩,৭৩১ৰ বিপৰীতে আৰোগ্য সংখ্যা ৫,৭১৫গৰাকী হৈছে৷ মনিপুৰ, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড আৰু ছিকিমত এজনো লোক ক’ভিডত মৃত্যু হোৱা নাই৷ তদুপৰি, বাকী ৰাজ্যসমূতো মৃত্যুৰ হাৰ নিম্ন৷
ক্ৰ. নং.
ৰাজ্য
আক্ৰান্ত হৈ থকা
আৰোগ্য
মৃত্যু
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১২১
৩৮
১
২
অসম
২২৭৯
৪০৩৩
৯
৩
মনিপুৰ
৭০২
৩৫৪
০
৪
মেঘালয়
৩
৪২
১
৫
মিজোৰাম
১১৫
৩০
০
৬
নাগালেণ্ড
১৯৫
১৬০
০
৭
ছিকিম
৪৬
৩৯
০
৮
ত্ৰিপুৰা
২৭০
১০১৯
১
সৰ্বমুঠ
৩,৭৩১
৫,৭১৫
১২
উত্তৰ-পূৰ ৰাজ্যসমূহত পৰীক্ষাগাৰৰ সুবিধাৰ অভাৱ হোৱাৰ ফলত ক’ঊিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত ব্যা্পক অসুবিধাই দেখা দিছিল৷ কিন্তু বৰ্তমান কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ে দিয়া গুৰুত্বৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৩৯টা চৰকাৰী আৰু ৩টা ব্যক্তিগতখণ্ডৰ সহ মুঠ ৪২টা পৰীক্ষাগাৰ হৈছে৷
ক্ৰ. নং.
ৰাজ্য
ৰাজহুৱা পৰীক্ষাগাৰ
ব্যক্তিগত পৰীক্ষাগাৰ
সৰ্বমুঠ পৰীক্ষাগাৰ
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩
০
৩
২
অসম
১০
২
১২
৩
মনিপুৰ
২
০
২
৪
মেঘালয়
৬
১
৭
৫
মিজোৰাম
২
০
২
৬
নাগালেণ্ড
১৩
০
১৩
৭
ছিকিম
২
০
২
৮
ত্ৰিপুৰা
১
০
১
সৰ্বমুঠ
৩৯
৩
৪২
একেদৰে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহে ক’ভিডৰ নামত উচৰ্গিত হাস্পতাল, স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আৰু কেয়াৰ কেন্দ্ৰৰ অভাৱত পৰিছিল৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সহযোগত অঞ্চলটোৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰি থকা হৈছে৷ বৰ্তমানৰ স্থিতি এনেধৰণঃ-
ক্ৰ. নং.
ৰাজ্য
ক’ভিডৰ নামত উচৰ্গিত হাস্পতাল/ডিচিএইচ
ক’ভিডৰ নামত উচৰ্গিত স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ/ডিচিএইচচি
ক’ভিডৰ নামত উচৰ্গিত কেন্দ্ৰ/ডিচিচি
সা-সুবিধাৰ সংখ্যা
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৪
৩১
৫১
৮৬
২
অসম
৩২
২৬৭
১০০১
১৩০০
৩
মনিপুৰ
২
১৮
১
২১
৪
মেঘালয়
৭
২৪
১৪
৪৫
৫
মিজোৰাম
১
১৫
১৫
৩১
৬
নাগালেণ্ড
১২
১
১
১৪
৭
ছিকিম
১
২
২
৫
৮
ত্ৰিপুৰা
১
২
১৩
১৬
সৰ্বমুঠ
৬০
৩৬০
১০৯৮
১৫১৮
ভাৰত চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আইছ’লেচন বেড, অক্সিজেন সমৰ্থিত বেড, ভেণ্টিলেটৰৰ সংখ্যাও স্থাপনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে৷ এইবোৰে ক’ভিড-১৯ৰ ফলপ্ৰসূ চিকিৎসা ব্যৱস্থাপনাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷
ক্ৰ. নং.
ৰাজ্য
সৰ্বমুঠ আইছ’লেচন বেড(আইচিইউ বেড বাদ দি)
অক্সিজেন সমৰ্থিত বেড
সৰ্বমুঠ আইচিইউ
ভেণ্টিলেটৰ সংখ্যা
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১৯৯৮
১৭৮
৬০
১৬
২
অসম
৬৭৮৩৩
১৮৪১
৫৯৮
৩৫০
৩
মনিপুৰ
৮২৯
৩১৭
৪৮
৪৫
৪
মেঘালয়
১২৩১
৩৪৫
৮৩
৯৫
৫
মিজোৰাম
৭০৯
২১৩
৩৭
২৭
৬
নাগালেণ্ড
৬৮১
১৪২
৫৪
২৮
৭
ছিকিম
২৫১
২২৪
২০
৫৯
৮
ত্ৰিপুৰা
১২৭৭
১০
১৩
৭
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এন৯৫ মাস্ক, পিপিই কিট আৰু এইচচিকিউ টেবলেট যোগানৰ ক্ষেত্ৰতো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে উল্লেখযোগ্য সহায় আগবঢ়াইছে৷
ক্ৰ.নং.
ৰাজ্য/ইউটি/কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠান
এন৯৫ মাস্ক বিতৰণ(লাখ)
পিপিই কিট বিতৰণ(লাখ)
এইচচিকিউ টেবলেট বিতৰণ (লাখ)
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১.২১
০.৬৬
১.৫
২
অসম
৩.৩৭
২.০১
৬.৭
৩
মনিপুৰ
০.৯৫
০.৭৯
২.৭
৪
মেঘালয়
০.৭৫
০.৫২
১.৭৫
৫
মিজোৰাম
০.৭৬
০.৩১
২.২
৬
নাগালেণ্ড
০.৭
০.২৫
১.৭৫
৭
ছিকিম
০.৮০
০.৫২
০.২৫
৮
ত্ৰিপুৰা
১.৩৮
১.১৩
২.৫

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
Centre lends a helping hand to NE States in the fight against COVID-19
26 JUN 2020 12:22PM by PIB Delhi
The fight against the pandemic across the country has been a concerted and collective endeavour. The Centre has pro-actively and strongly supported strengthening of the medical care infrastructure in the NE States to fight COVID-19.
The North Eastern (NE) states have a comparatively lower number of COVID-19 cases compared to the country. As depicted in the table below, as on date, while the active cases are 3731, the recoveries exceed this at 5715. The death rate continues to be low, with no deaths in Manipur, Mizoram, Nagaland and Sikkim.
Sr. No.
State
Active Cases
Recoveries
Death
1
Arunachal Pradesh
121
38
1
2
Assam
2279
4033
9
3
Manipur
702
354
0
4
Meghalaya
3
42
1
5
Mizoram
115
30
0
6
Nagaland
195
160
0
7
Sikkim
46
39
0
8
Tripura
270
1019
1
Total
3731
5715
12
A critical pillar which hampered the efforts of the NE states in combating was the COVID-19 outbreak was complete lack of testing facilities. But today, because of the focussed attention of the Centre through the Ministry of Health & Family Welfare, the NE has 39 testing labs in the public sector and three in the private sector, totalling to 42 labs.
Serial No.
State
Public Labs
Private Labs
Total Labs
1
Arunachal Pradesh
3
0
3
2
Assam
10
2
12
3
Manipur
2
0
2
4
Meghalaya
6
1
7
5
Mizoram
2
0
2
6
Nagaland
13
0
13
7
Sikkim
2
0
2
8
Tripura
1
0
1
Total
39
3
42
The NE States also suffered from an acute lack of dedicated COVID Hospitals, COVID Health Centres and COVID care Centres. With the help of the Centre, the healthcare infrastructure across all the NE states has been substantially supplemented.
The present status is as follows:
Serial No.
State
Dedicated COVID Hospitals / DCH
Dedicated COVID Health Center / DCHC
Dedicated COVID Center / DCCC
No of Facility
1
Arunachal Pradesh
4
31
51
86
2
Assam
32
267
1001
1300
3
Manipur
2
18
1
21
4
Meghalaya
7
24
14
45
5
Mizoram
1
15
15
31
6
Nagaland
12
1
1
14
7
Sikkim
1
2
2
5
8
Tripura
1
2
13
16
Total
60
360
1098
1518
Also, Government of India has supported the NE States in stepping up the number of ICU beds, Isolation beds, Oxygen supported beds and ventilators. This has played a critical role in effective clinical management of COVID-19 cases.
Sr. No.
State
Total Isolation beds (excluding ICU beds)
O2 Supported beds
Total ICU beds
No of Ventilators
1
Arunachal Pradesh
1998
178
60
16
2
Assam
67833
1841
598
350
3
Manipur
829
317
48
45
4
Meghalaya
1231
345
83
95
5
Mizoram
709
213
37
27
6
Nagaland
681
142
54
28
7
Sikkim
251
224
20
59
8
Tripura
1277
10
13
7
The Centre has also strongly supported the NE states to step up the availability of N95 masks, PPE kits and HCQ tablets.
Sr.No.
State / UT / Central Government Institutions
N95 masks distributed ( lakh)
PPE kits distributed (lakh)
HCQ tablets distributed (lakh)
1
Arunachal Pradesh
1.21
0.66
1.5
2
Assam
3.37
2.01
6.7
3
Manipur
0.95
0.79
2.7
4
Meghalaya
0.75
0.52
1.75
5
Mizoram
0.76
0.31
2.2
6
Nagaland
0.7
0.25
1.75
7
Sikkim
0.80
0.52
0.25
8
Tripura
1.38
1.13
2.5