ନୀତି ଆୟୋଗ
ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ମୁକ୍ତ କରିବା ପ୍ରୟାସ
• ଅଳ୍ପ ପ୍ରଦୂଷଣକାରୀ ମାର୍ଗ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଭାରତରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରକଳ୍ପ
22 JUN 2020 12:50PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ କରିବା ସହ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଲ ଓ CO2 ନିର୍ଗମନକୁ କମାଇବା ପାଇଁ ନୀତି ଆୟୋଗ ଜୁନ 24 ତାରିଖରୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପରିବହନ ଫୋରମର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଡିକାର୍ବୋନାଇଜ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଲ ନିର୍ଗମନକାରୀ ଇନ୍ଧନ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଉପାୟ ବାହାର କରାଯିବ । ଭାରତ, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପରିବହନ ଫୋରମ ବା ଆଇଟିଏଫର ଜଣେ ସଦସ୍ୟଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ସଂଗଠନ 2008ରୁ ପରିବହନ ନୀତି ସଂପର୍କରେ ଆନ୍ତଃ ସରକାରୀ ସଂଗଠନଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି ।
ସଂଗଠନର ମହାସଚିବ ୟଙ୍ଗ ତାଏ କିମ ଏବଂ ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଆବାସ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର, ସଡକ, ରାଜମାର୍ଗ ଓ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ଆଇଟିଏଫର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେବେ ।
ଏହି ଅନଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ଓ ସଂଗଠନ ତଥା ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଯୋଜନା ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯିବ । ଭାରତୀୟ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ବିଶେଷକରି ପରିବେଶର କ୍ଷତି ସାଧନ କରୁଥିବା CO2 ଭଳି ଗ୍ୟାସର ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବା ସଂପର୍କରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବ । ଭାରତ ପରିବହନର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ତାହାର ସାମଧାନ କିପରି ହୋଇପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚୂଡାନ୍ତ ହେବ । ଭାରତରେ ବିପିଆଇ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାନବାହନରୁ ନିର୍ଗତ ପ୍ରଦୂଷଣକାରୀ ଧୂଆଁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ପଦାର୍ଥର ଆକଳନ କରି ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବାଟ ବାହାର କରିବ । CO2 ନିର୍ଗମନ ଜନିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ପରିବହନ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଦିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପରିବହନ ଫୋରମ ଏକ ବୃହତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ତାହାର ଭାରତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସର ମଧ୍ୟ ବେଶ ବ୍ୟାପକ । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏହି ସଂଗଠନର ମୁଖ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ । ଭାରତ ଏହାର ସଦସ୍ୟ ତଥା ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇଥିବାରୁ ଡିଟିଆଇ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଶ୍ୱ ପରିବହନ ଫୋରମ ଭାରତ ବ୍ୟତୀତ ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନା, ଆଜରବୈଜାନ ଓ ମରକ୍କୋରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି ତାହାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପରିବହନ ଫୋରମ ସହ ୟୁପର୍ଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ଲାଇମେଟ ଇନିସିଏଟିଭ ସଂସ୍ଥା ଆଦି ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ।

NITI Aayog
Decarbonising Transport: International Project to Develop Pathway to Low-CO2 Mobility for India
22 JUN 2020 12:50PM by PIB Delhi
NITI Aayog in collaboration with International Transport Forum (ITF) will launch the “Decarbonising Transport in India” project on 24 June, with the intention to develop a pathway towards a low-carbon transport system for India.
India has been a member of ITF, an intergovernmental organisation for transport policy, since 2008.
ITF Secretary-General Young Tae Kim and NITI Aayog CEO Amitabh Kant will open the public online launch event. Senior officials of the Ministry of Housing and Urban Affairs, Ministry of Road, Transport and Highways, and ITF will also be present.
The online event will inform transport and climate stakeholders in India about planned project activities. It will also offer the opportunity to provide inputs regarding India’s transport challenges and how they relate to CO2 reduction ambitions. The discussion will help to focus the project further on India’s specific needs and circumstances.
The “Decarbonising Transport in India” project will design a tailor-made transport emissions assessment framework for India. It will provide the government with a detailed understanding of current and future transport activity and the related CO2 emissions as a basis for their decision-making.
• What: Launch of “Decarbonising Transport in India”
• When: Wednesday, 24 June, 17:00–19:00 IST.
• Where: YouTube livestream at https://youtu.be/l2G5x5RdBUM
The India project is carried out in the wider context of the International Transport Forum’s “Decarbonising Transport” initiative. It is part of the “Decarbonising Transport in Emerging Economies” (DTEE) family of projects, which supports transport decarbonisation across different world regions. India, Argentina, Azerbaijan, and Morocco are current participants. The DTEE is a collaboration between the ITF and the Wuppertal Institute, supported by the International Climate Initiative (IKI) of the German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety.