Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of Garib Kalyan Rojgar Abhiyan
20 JUN 2020 2:29PM by PIB Delhi
Friends,
Before the formal launch, I was talking to my brothers and sisters from Khagaria.
Today, I feel relieved and satisfied after talking to all of you. When the crisis of Corona pandemic started growing, both the Central Government and the State Governments were concerned about you all. During that time, help was being sent to the locations where people were in. We also started the Shramik Special trains for our migrant brothers and sisters!
Really, after talking to you today I could feel the freshness in your energy, and a sense of respect and confidence. Such a serious crisis like Coronavirus pandemic has shaken the world but you stood firm. The way Corona has been fought in the villages of India has also taught an important lesson to the cities.
Just imagine! Our country has more than 6 lakh villages, in which more than two-thirds of India's population i.e. about 80-85 crore people live in the villages. You have effectively prevented Coronavirus from spreading in rural India. And the population of our villages is far greater than the total population of all the countries of Europe. This population is also greater than the population of the whole of America, Russia and Australia put together. It is a great achievement for such a large population to successfully fight against the Coronavirus pandemic with such courage. Every Indian feels proud of it. The awareness of our rural India is behind this success. Also, our democratic systems up to the Panchayat level, our health facilities, our medical centres, wellness centres and our cleanliness campaign have played an important role.
Moreover, our friends working at ground level i.e. the village heads, Anganwadi workers, the ASHA workers, Jeevika Didi; all of them have done a commendable job! And many congratulations to all of them!
Friends,
If such a thing had happened in some western country, there would have been a lot of appreciation and discussion about its success at the international level. But we know that some people are hesitant to tell these things. Some people feel that if the rural life of India is appreciated, then what answer they would give to the world. You deserve all the praise for this valour, as you have put your lives at stake for saving the lives of the villagers from this virus. Well, there are some people in our country who will not pat your back.
Well, whether someone pats your back or not, I will keep on cheering you. I will keep talking about your great power to the world. You have done the virtuous task of saving thousands and lakhs of people from Corona.
Today, before launching this programme, I salute all the villages and the villagers in India for their work!
Salute to the power of the country's poor, laborers and workers! Salute to the villages of my country. By the way, I have been told that a large modern testing machine for detecting Coronavirus in Patna is also going to be operationalized from day after tomorrow. With this machine, it will be possible to conduct around 1500 tests in a single day. Congratulations to the people of Bihar for this testing machine too!
Joining this programme, my cabinet colleagues; Hon'ble Chief Ministers of different states - Respected Nitish Babu, Ashok Gehlot Ji, Shivraj ji, Yogi Adityanath ji; MPs and MLAs; all the officials; representatives of Panchayats and my hardworking friends from hundreds of villages in the country who have joined us today via technology; my greetings to all of you once again !!
Today is a historic day. Today a huge campaign has started for the welfare of the poor and for their employment. This campaign is dedicated to our labourer brothers and sisters, the youth and our daughters living in our villages. Most of them are the migrant labour who have returned to their homes during lockdown. They want to do something for the development of their village with their hard work and skills! They want to help their villages to progress as long as they are in their villages.
My friends, the country understands your feelings as well as your needs.
Today, the 'Garib Kalyan Rozgar Yojana' being launched from Khagaria is a great tool to fulfil this requirement.
This campaign will be carried out vigorously in 116 districts of 6 states - Bihar, Uttar Pradesh, Jharkhand, Odisha, Madhya Pradesh and Rajasthan. We are trying to ensure that through this campaign the workers and the labourers are given work near their homes. So far, you had been helping the cities to progress with your skills and hard work, but now you would take your villages forward. And friends, you will be surprised to know that I was motivated to launch this programme by some workers.
Friends,
I once noticed one news item in the media. This news was from Unnao in Uttar Pradesh. A government school was turned into a quarantine centre there. The workers who had come back from the cities were kept there. Many workers from Hyderabad were housed in that centre.
These workers were experts in painting and PoP work. They wanted to do something for their village. They thought that they were just wasting time. Instead, they could put their skills to some use. And see, while staying in that government school, these workers, with their skills, revived the look of the school itself.
When I came to know about this work of my migrant brothers and sisters, their patriotism and their skills, I was inspired! I realized that these people are capable of doing something, and out of that idea this scheme was born.
Just imagine! How much talent has returned to the villages! When the labour and skills that had helped to speed up development and progress in every city of the country will be used in the rural areas like Khagaria, then what level of development will Bihar achieve!
Friends,
Under the Garib Kalyan Rojgar Abhiyan, 50 thousand crore rupees will be used for the development of your villages and to give you employment! With this amount, about 25 works have been identified for employment in villages for development works. These 25 works or projects are related to the basic amenities of the villages, which are meant to improve the lives of the people in the village. You will get an opportunity to do this work while living in your own village with your families.
Like, the work for constructing Anganwadi buildings, community toilets, rural mandis and wells is being started in Telihar village of Khagaria from today itself. Similarly, every village has its own needs. These needs will now be met through the Garib Kalyan Rojgar Abhiyan. Under this, pucca houses will also be built for the poor in different villages, or tree plantation will be done, or sheds will also be built for the animals. For drinking water, Jal-Jeevan Mission will also be taken forward in collaboration with Gram Sabhas.
Besides, emphasis will also be laid on the construction of roads wherever necessary. And Panchayat buildings will also be constructed wherever required.
Friends,
These are the things that must be done in the villages. But, besides this, villages will also be connected to modern facilities under this campaign. For example, it is important to have cheap and fast internet in every household in the villages just like in the cities. It is important so that our children in the villages also are educated well. This need of the village has been linked to the Garib Kalyan Rozgar Abhiyan. It is for the first time in the history of the country that internet is being used in the villages much more than in cities. Works such as improving the speed ​​of the internet in villages, extending the reach of fibre cables will also be done.
Friends, who will be doing all this work? Only the people of the village will do it! You, my worker friends will do it! Be it the labourers, mechanics, small shopkeepers selling materials, drivers, plumbers, electricians all friends will get employment. Our sisters will also be linked to the Self-Help Groups so that they can raise additional resources for their families.
Friends,
Moreover, the mapping of the skills of all the workers has also been started.
That is, your skills will be identified in the village itself, so that you can get work according to your skills! The people will come to you for the work that you know.
Friends,
The government is making every effort amid the Corona pandemic to ensure that you do not have to take loans from anyone while living in the villages. We understand the self respect of the poor. You stand testimony to the adage - Shramev Jayate. You want work; you want employment. Keeping this spirit as paramount, the government has formulated and implemented this scheme in such a short time.
Earlier, the government had also taken quick steps in the beginning of the lockdown to meet the immediate needs of crores of people like you and of the entire country.
The Atmanirbhar Bharat campaign had started with the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. And I remember, when initially we brought the plan for the poor, there was an outcry everywhere - what will happen to the industries? What will happen to the business? What will happen to the MSMEs? Many people criticized me. But I knew it was my priority to hold the hand of the poor amidst this crisis.
Within a few weeks, about Rs. 1.75 lakh crore were spent on this scheme.
During these three months, we have delivered ration-pulses etc.to 80 crore poor people. Besides the ration, they were also given free gas cylinders. Similarly, more than 10,000 crore rupees were directly transferred to the Jan Dhan accounts of 20 crore poor mothers and sisters. An assistance of Rs.1000 each was also sent directly to the accounts of the poor, elderly, mothers and sisters and Divyangjans.
Just Imagine!
If Jan Dhan accounts had not been created, if these accounts were not linked with Aadhaar cards and mobile numbers, then how could this have happen? You might remember the older times!
Money used to be released in your names but would never reach you!
Now all this is changing. One nation one ration card scheme has also been started to ensure that you don't face any problem while getting food-grains from the government shops. That is, now our poor brothers and sisters will be able to get ration in any state of the country and in any city with the same ration card.
Friends,
Self-reliant farmers are equally essential for a self-reliant India. But for so many years, agriculture and farmers in our country were unnecessarily tied to rules and laws. All my farmer friends who are sitting in front of me must have felt this helplessness for so many years!
The farmer was not given the right to decide where he could sell his crop or whether he could store his crop or not. We have abolished such discriminatory laws two weeks ago! Now, the government or the officials will not decide where the farmers will sell the crops but the farmer himself will decide.
Now the farmer can sell his crop outside his state, and in any market! Now you can connect directly with the traders and companies who will give you good prices for your produce and sell directly to them. Earlier the law which prohibited the stocking of crops has also been changed now.
Friends,
Under the Atmanirbhar Bharat package, announcement of an investment of Rs 1 lakh crore has been made so that cold storage could be constructed for the farmers to store their produce and so that the farmers are directly able to connect to the market. When the farmer is connected to the market, he would be able to sell his crops at higher prices.
You must have heard about another decision under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan’! Industrial clusters will be formed so that different products and packaging items can be made with the local produce in the small towns and cities near your villages. This is going to be of great benefit to the farmers.
Now,in Khagaria, maize is produced in plenty! If the farmer is directly connected with the companies that make maize products and if local products are made out of Khagaria maize, then it will increase the profits a lot! Similarly, Bihar has Makhana, Lychees and Bananas! There are Amlas and mangoes from UP; there are chillies from Rajasthan; pulses from Madhya Pradesh; and Odisha and Jharkhand have good forest produce.There are many such local products in every district and the plan is to set up industries associated with them nearby.
Friends,
All these efforts, which have been going on continuously for the last 6 years, have the same objective - our villages and the poor should become independent and strong. None of our poor, labourers or farmers need any support! After all, we are the people who live by the honour of labour, not with any support!
This self-esteem will also be protected by the Garib Kalyan Rojgar Abhiyan and your hard work will also develop your village. Today this servant of yours, and the whole country, is working with the same idea, with this resolve, for your honour and respect.
I also request you all to take necessary precautions when you leave for work. Be sure to follow the rule of wearing masks, or to cover your face with a cloth, and to maintain hygiene, and follow the rule of social distancing. If you take precautions, then your village and your home will be protected from this virus. This is very important for both our lives and livelihood.
May all of you be healthy and continue to move forward; and let the country move ahead with you! With these best wishes, thank you very much!!
I am thankful to all the Hon'ble Chief Ministers, especially to the Government of Bihar! I am extremely grateful to you all for your support in planning and advancing this crucial scheme. Thanks a lot!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী থৌরম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
20 JUN 2020 2:29PM by PIB Imphal
মরূপশিং,
মসিগী থৌরম অসি নিংথিজনা হৌদোক্ত্রিঙৈদা ঐহাক্না খগরিয়াগী ইচিল-ইনাওশিং খরগা ৱারী শান্নখি। ঙসি খুঙ্গংগী মী ওইরিবা অদোম খুদিংমক্কা ৱারী শান্নবা ফংবসি য়াম্না নুংঙাইবসু ফাওই অদুগা য়াম্না অপেনবসু ফাওই। কোরোনাগী অরুবা ফীভম অসি হেনগৎলকপা হৌরকপদগী কেন্দ্র সরকার ওইরো নত্রগা রাজ্য সরকার ওইরো অদোম পুম্নমক্কীদমক্তা ৱাখি। মতম অসিদসু লৈরি-লৈরিবা মফমশিংদুদা তেংবাং পীনবা তৌখ্রে। ঐখোয়না শিন্মী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা স্পিসিএল শ্রমিক ত্রেনসু চেনবা হৌহনখি!
তশেংনমক, অদোমগা ৱারী শান্নজবসিদা অদোমগী শক্তিদসু য়াম্না তগৎ-তগৎ তেকপদৌনা লৈরিবা, ইকাই-খুম্নবগী ৱাখল্লোন অমা লৈরিবা, থাজবা অমা লৈরিবা মসি পুম্নমক ঐনা উবা ফংই। কোরোনাগী অসুক চাওরবা খুদোংথিবসিদা মালেম পুম্বা নিকহল্লবা, ৱাহল্লবা মতমসিদা অদোম্না হনবা লৈতনা লেপখি। ভারতকী খুঙ্গংশিংদা কোরোনাবু লান্থেংনরিবসিগী মওং অসিনা সহরশিংদা পারা অমা তম্নবিরে।
খন্দুনা য়েংবিয়ু, ভারতকী মীশিং শরুক অহুম থোকপগী শরুক অনি খুঙ্গং লাক্ষ ৬তগী হেনবা ঐখোয়গী লৈবাকসিদা চাওরাক্না মীওই কোতী ৮০-৮৫ লৈরিবা খুঙ্গংগী মফমশিংসিদা লায়চৎ অসিবু অদোম্না য়াম্না নিংথিজবা মওংদা লান্থেংনদুনা থিংলি। অদুগা মী মশিং অসি য়ুরোপকী লৈবাকপুম্বগা য়েংনরুরগসু য়াম্বা য়াম্না হেল্লি। মী মশিং অসি অমেরিকাগা য়েংনরুবদসু, রুসকা য়েংনরুবদসু, অস্ত্রেলিয়াগা য়েংনরুরবসু য়াম্বা য়াম্না হেল্লি। অসুক য়াম্লবা মীয়ামশিংসিগী ওইনা য়াম্না থৌনা লৈনা কোরোনাগা লান্থেংনবা, য়াম্না মায় পাক্না লান্থেংনবা হায়বসি য়াম্না অচৌবা ৱাফম্নি। মসিগী মায় পাকপসিগী মরুমদা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী ভারতনা য়াম্না হৈ-শিংনা থবক তৌখি, পঞ্চায়েৎকী থাকফাওবগী ঐখোয়গী লোকতন্ত্রগী সিস্তেম, ঐখোয়গী হকশেলগী খুদোংচাবশিং, ঐখোয়গী হেল্থ সেন্তর-ৱেলনেস সেন্তর, ঐখোয়গী স্বচতা অভিয়ানগী য়াম্না চাওবা থৌদাং লৈরি।
অদুবু হৌবদগী হৌনা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী মরুপশিং, খুঙ্গংগী প্রধান, আঙ্গনৱাদী ৱার্কর, আশা ৱার্কর, জীবিকা দিদি হায়রিবশিংসিনা য়াম্না নিংথিজনা থবক তৌখি। পুম্নমক অসি ৱা-ৱা হায়নিংঙাইগী মশক্নি, থাগৎনিংঙাইগী মশক্নি।
মরূপশিং,
ৱাফম অসি করিগুম্বা নোংচুপ লৈবাক্তা থোকপা ওইরম্লবদি মালেম অসিদা মায় পাকপগী ৱাফম অসি ৱা-ৱা লাওনরমগবনি। ঙসি অদোম পুম্নমক্কা ৱারী শাবসিদা থম্মোয়দা মকা লাম্বা অমসুং নুংঙাইবা ফাওই। তমথিরবা কোরোনাগী লায়চৎসিনা হেনগৎলকপা হৌরকখিবদগী কেন্দ্রবু ওইরো রাজ্যবু ওইরো সরকার অনিমক্কী ওইনা অৱাবা ওইখি। মতাংসিদা লৈরম লৈরম্লিবা মফমদুদা তেংবাং ফংহন্নবা হোৎনখি। ঐখোয়না শিন্মী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা শ্রমিক স্পিসিএল ত্রেনসু চেলহনবা হৌখি !
তশেংনমক,
ময়ামগা ৱারী শান্নরগা ময়ামসিগী থৌনাশিংগী মতাংদসু খংবা ঙম্লি। কোরোনাগী অসুক চাওবা খুদোংথিবসিনা লৈবাকপুম্বা পুংনোম নোমহল্লে, লোইনা খংনরে অদুবু অদোম্না খোংফম হন্দোক্তনা লেপ্লি। ভারতকী খুঙ্গংশিংদা কোরোনাবু লান্থেংনরিবা মওংসিদগী সহরশিংনসু অচৌবা পারা তম্বিরে।
খনবিয়ু, ভারতকী মীশিং শরুক অহুম থোকপগী শরুক অনি খুঙ্গং লাক্ষ ৬তগী হেনবা ঐখোয়গী লৈবাকসিদা চাওরাক্না মীওই কোতী ৮০-৮৫ লৈরিবা খুঙ্গংগী মফমশিংসিদা লায়চৎ অসিবু অদোম্না য়াম্না নিংথিজবা মওংদা লান্থেংনদুনা থোক্তনবা তৌরি।
মী মশিং অসি য়ুরোপকী লৈবাকপুম্বগা য়েংনরুরগসু য়াম্বা য়াম্না হেল্লি। মী মশিং অসি অমেরিকাগা য়েংনরুবদসু, রুসকা য়েংনরুবদসু, অস্ত্রেলিয়াগা য়েংনরুরবসু য়াম্বা য়াম্না হেল্লি। অসুক য়াম্লবা মীয়ামশিংসিগী ওইনা য়াম্না থৌনা লৈনা কোরোনাগা লান্থেংনবা, য়াম্না মায় পাক্না লান্থেংনবা হায়বসি য়াম্না অচৌবা ৱাফম্নি। মসিগী মায় পাকপসিগী মরুমদা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী ভারতনা য়াম্না হৈ-শিংনা থবক তৌখি।
অদুবু হৌবদগী হৌনা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী মরুপশিং, খুঙ্গংগী প্রধান, আঙ্গনৱাদী ৱার্কর, আশা ৱার্কর, জীবিকা দিদি হায়রিবশিংসিনা য়াম্না নিংথিজনা থবক তৌখি। পুম্নমক অসি ৱা-ৱা হায়নিংঙাইগী মশক্নি, থাগৎনিংঙাইগী মশক্নি। কনাগুম্বনা ইল্লক্লবসু হনবা লৈখিদ্রবশিংসিগীদমক অদোমগীদমক জয়-জয় হায়না লাওজরি। অদোম্না অদোমগী মী লিশিং-লাক্ষ কয়াবু কোরোনাদগী কনবিদুনা পুন্যগী ওইবা থবক তৌবিরি। ঐনা অদোম পুম্নমকপু খুরুমজরি।
মরূপশিং,
পতনাদা কোরোনা তেস্তিং তৌনবা অনৌবা মখলগী তেস্তিং তৌনবা মেছিন অমনা থবক তৌবা হৌরগনি হায়না ঐঙৌন্দা খংহল্লকখ্রে। মেছিন অসিনা নোংমদা চাওরাক্না তেস্ত ১৫০০ তৌবা য়াগনি।
ঙসিগী নুমীৎ অসি পুৱারিগী ওইবা নুমীৎ অমনি। ঙসি লায়রবশিংগী য়াইফনদমক্তা, মখোয়বু থবক্কীদমক্তা য়াম্না অচৌবা অভিয়ান অমা হৌদোক্লে। মসিগী অভিয়ান অসি ঐখোয়গী শিন্মী ইচিন-ইনাওশিংগীদমক্তা, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা নহা ওইরিবা ইচল-ইচাশিংগীদমক্তা কত্থোক্লবনি। মসি অয়াম্বনা লোকদাউনগী মতমদা য়ুমদা হল্লকখিবা শিন্মীশিংগীনি। মখোয়শিং অদুনা মখোয়গী হোৎনজবা অমসুং হৈথোই শিংথোইবনা মখোয়গী খুঙ্গংবু চাওখৎনবগীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌবা পাম্মি! মখোয়না মখোয়গী খুঙ্গংদা লৈরিঙৈফাওবা মখোয়গী খুঙ্গংবু চাওখৎহনবা থবক তৌবা পাম্মি।
ঐখোয়না হোৎনরিবসি মসিগী অভিয়ানসিদগী শিন্মীশিং অমসুং থবক তৌরিবশিংগী ময়ুমগা নক্ননা থবক পীনবনি। হৌজিকফাওবা অদোমগী হোৎনবনা অমসুং হৈজ-শিংজবনা অদোমগী সহরশিং চাওখৎনবা তৌরম্বদু হৌজিক অদোমগী খুঙ্গংশিং অদোমগী লৈকায়শিং চাওখৎহল্লগনি।
সরকারগী স্কুলদা লৈদুনা শিন্মীশিং অসিনা মখোয়গী হৈজ-শিংজবনা স্কুল অদু অমুক নৌনা শেমজিন-শাজিনখ্রে। ঐগী শিন্মী ইচিল-ইনাওশিংগী থবকসিনা, মখোয়গী মরৈবাক নুংশিজবনা, মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবনা অভিয়ানসিগী ৱাখল্লোন অসিগী ইনোৎ হাপ্পিখিবনি।
অদোম্না খন্দুনা য়েংবিয়ু,
তেলেন্ত কয়া অমা ঐখোয়গী খুঙ্গংদা হল্লক্তুনা লাক্লে হায়বা। লৈবাক অসিগী সহর খুদিংমকপু য়াংনা চাওখৎহন্নবা কন্না হোৎনবা অমসুং হৈজ-শিংজবা অদু খগরিয়াগুম্বা খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক পাংহল্লবদি ঐখোয়গী বিহার অসি কয়া য়াম্না চাওখৎহনগদগে হায়বা।
গরীব কল্যান য়োজনা অভিয়ান্দগী অদোমগী খুঙ্গংশিং চাওখৎহন্নবগীদমক্তা অদোম্বু থবক ফংহন্নবগীদমক্তা, চাওখৎহন্নবা থবকশিংগীদমক্তা লুপা কোতী লিশিং ৫০ চাদিং তৌগদৌরিবনি। মসিগী শেনফম অসিনা খুঙ্গংশিংদা থবক ফংহন্নবগীদমক, চাওখৎহন্নবগীদমক চাওরাক্না থবক্কী লম ২৫ মশক খংদোকখ্রে। থবক ২৫ নত্রগা প্রোজেকশিং অসি খুঙ্গংগী পুন্সিবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্কা মরী লৈনবনি। মসিগী থবক অসি মশাগী খুঙ্গংদা লৈরগা, মশাগী ইমুং-মনুংদা লৈদুনা তৌগদবনি।
খগরিয়াগী তেলিহার খুঙ্গংদা ঙসিদগী আঙ্গনৱাদী শঙলেন, ময়ামগী ওইবা অমাংশঙ, খুনগী কৈথেল অমসুং গুহাশিং শান্ননবা থবক হৌগদৌরে। মতৌ অসিগুম্না খুঙ্গং খুদিংগী মশা-মশাগী মথৌ তাবশিং লৈ। অসিগুম্বা মথৌ তাবশিং অসি হৌজিক গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানদগী মপুং ফাহনগদৌরি।
মসিদগী তোঙান-তোঙানবা খুঙ্গংশিংগী মফমশিংদা লায়রবশিংগীদমক্তা নিংথিজবা য়ুমসু শাগনি, উপাল-ৱাপালসু থাগনি, শা-শনশিং থম্ননবা শেদসু শাগনি। থক্নবা ঈশিংগীদমক্তা খুঙ্গংগী লুপশিংগী মতেংনা জল জীবন মিশনবুসু খুমাং চাওশিলহন্নবা তৌগনি। মসিগীশিং অসিমক খুঙ্গংদা লৈহনগদনি। অদুবু মসিগা লোয়ন-লোয়ননা মসিগী অভিয়ান অসিদগী অনৌবা খুদোংচাবশিং অসিদগী খুঙ্গংশিং অসি শমজিন্নহল্লগনি। সহরশিংগুম্না খুঙ্গংশিংদসু য়ুম-য়ুম খুদিংদা অহোংবা অমসুং অয়াংবা ইন্তর্নেৎকী মথৌ তাই।
মরূপশিং,
খুঙ্গংশিংদা খুঙ্গংশিংদগী হেন্না ইন্তর্নেৎ শিজিন্নগদৌরিবা অসি লৈবাক অসিগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা ওইহনগদৌরি। খুঙ্গংশিংদা ইন্তর্নেৎকী স্পীদ অসি হেনগৎহন্নবা, ফাইবর কেবল য়ৌহন্নবা মসিগা মরি লৈনবা থবকশিংসু পাংথোক্কনি। মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগীদমক্তা অতৈ পাম্বৈশিং তাশিন-খোমজিন্নবা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংবুসু সেলফ হেল্প গ্রুপশিংদগী শমজিন্নহনগনি।
মসিদা নত্তনা, শিন্মী খুদিংমকপুসু, অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবশিংগা মেপ্পিং তৌবা হৌখ্রে। হায়বদি অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবগী মতুং-ইন্না অদোম্না থবক ফংনবা খুঙ্গংশিংদুদা অদুম্মক অদোমগী হৈজ-শিংজবশিং মশক থংদোক্লগনি। অদোম্না হৈরিবা থবক অদুগীদমক মথৌতাবা থবকশিং অদু অদোমগী নাক্তা য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
তমথিরবা কোরোনাগী লায়চৎ অসিগী মতমদা অোম্বু খুঙ্গংশিংদা লৈদুনা কনাগুম্বদগী শেল অমত্তা পুরুদনবা, কনাগুম্বগী মমাংদা খুৎ তিংথোক্লুদনবা সরকারনা কন্না হোৎনরি। লায়রবশিংনা মশাগী ইকাই খুম্নবদু ঐখোয়না খংজৈ।
অদোম থবকপু অথোইবনি খনবশিংনি, থবকপু ইরাৎচরিবশিংনি, অদোম্না থবক পাম্মি, এম্প্লোইমেন্ত পাম্মি। মসিগী ৱাখল্লোনশিংসিনা খ্বাইদগী অথোইবা ওইনা থম্লগা সরকারনা য়োজনা অসি শেমখি, য়োজনা অসি তেল্লবা মতমদা থবক পাংহল্লে।
মরূপশিং,
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান হৌদোকখিবা অসিসু প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনাদগী হৌদোকখিবনি। চাওরাক্না লুপা লাক্ষ কোতী ২.২৫ রোম চাদিং থোখ্রে। থা অহুমসিদা লায়রবা কোতী ৮০গী পুখম য়ৌনা চেং-হৱাই ফংহন্নবা থবক তৌখ্রে।
খন্দুনা য়েংবিয়ু, য়ুম-য়ুমদা চৎলগা জন ধন একাওন্ত হাংহল্লমদ্রবদি, মোবাইলগা একাওন্ত অমসুং আধার কার্দ শমজিন্নহলমদবা তারবদি মসি করম্না ওইথোক্লমগনি। মমাংদা ওইরম্লিবা মতম অদু অদোমসু খংবিরমগনি। শেল চৎলম্মি, অদোমগী মিংদা চৎলম্মি অদুবু অদোমদা য়ৌরমদে। হৌজিক্তি পুম্নমক্তা অহোংবা লৈরে। অদোম্বু সরকারগী দুকান্দগী চেং-হৱাইগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা ‘লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমগী য়োজনা’ সু হৌদোখ্রে।
আত্মনির্ভর ভারতকীদমক আত্মনির্ভর লৌমীসু অদুক্কী মতিক মথৌ তাই। অদুবু চহী অসুক য়াম্বসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিং অসি মরম চাদনা চৎন-পথাপশিংদা পুনশিন্দুনা থম্লমখি। অদুদা ফম্বিরিবা লৌমী মরুপশিংনা অসুক য়াম্বা চহিসিদগী উপায় করিসু লৈজদ্রবগুম ফাওবিরমগনি।
মরূপশিং,
হৌজিক্তি লৌমীশিংনা মশাগী রাজ্যগী মপান্দসু মহৈ-মরোংশিং য়োনবা য়ারগনি অমসুং কৈথেল অমদা হেক্তা য়োনবা য়ারগনি। হৌজিক্তি অদোমগী পোত্থোক অদুগী মমল নিংথিনা পীগদবা লল্লোনবশিংগা, কম্পনীশিংগা হকথেংননা শম্নবা য়ারগনি, মখোয়দা হকথেংননা পোত্থোক অদু য়োনবা য়ারগনি।
আত্মনির্ভর ভারত পেকেজদা লৌমীশিংগী মহৈ-মরোংশিংবথম্ননবা কোল স্তোরেজ শারে, লৌমীশিংবু হকথেংননা কৈথেলশিংগা শম্ননবসু কোতী লাক্ষ ১ ইনভেস্তমেন্ত লাওথোকখ্রে। লৌমীশিংনা কৈথেলগা শম্নরবদি মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং অদু অয়াম্বা মমলদা য়োন্নবগী লম্বীসু হাংলগনি। অদোম্না আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান্দগী অতোপ্পা ৱারেপ অমগী মতাংদা তাবিরম্লগনি!
অদোমগী খুঙ্গংগী মনাক নকপদা, সহরশিংদা অমসুং অপীকপা খুঙ্গংশিংদা মফমদুগী ওইবা পোত্থোকশিংদগী তোঙান-তোঙানবা পোৎলম শানবা, পেক্কিং তৌবা পোৎলম শানবগীদমক্তা ইন্দস্ত্রীগী গ্রুপশিং শারগনি। বিহারদা মখানা লৈ, লিচি লৈ, লফোই লৈ! ইয়ু.পি.দা হৈক্রু লৈ, হৈনৌ লৈ, রাজস্থান্দা মোরোক লৈ, মধ্য প্রদেশতা হৱাইশিং লৈ, ওরিশাদা, ঝারখন্দগী উমংশিংগী পোত্থোকশিং লৈ। জিলা খুদিংমক্তা মফমদুগী ওইবা পোত্থোক কয়া অমা লৈ, মসিগীশিংসিগা শম্নহনগদবা ইন্দস্ত্রী অসি নক্না শেমগৎনবা য়োজনা লৈরে।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ৬সিদা লেপ্তনা হোৎনরিবশিংসিগী পান্দমসি অমখক্তংদি ঐখোয়গী খুঙ্গং, ঐখোয়গী লায়রবশিংনা মশাগী পাঙ্গলনা লেপচবা ঙম্ননবা, পাঙ্গল লৈবা ওইনবনি। ঐখোয়গী লায়রবা, শিন্মী, লৌমী অমফাওবনা কনাগী তেংবাং অমত্তগী মথৌ তাহন্দনবা। ঐখোয় অসি তেংবাংগী মথৌ তাদনা থবকপু ইকাই খুম্ননা হিংবনি।
গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান্না অদোমগী ইশাগী ইকাই খুম্নববু ঙাকপসু ঙম্লগনি অমসুং অদোমগী হোৎনবনা অদোমগী খুঙ্গং অদু চাওখৎহল্লগনি। ঙসি অদোমগী সেবক অসিনা অমসুং লৈবাক পুম্বনা ৱাখল্লোন অসিদা, অদোমগী ৱাশক্কা লোয়ন-লোয়ননা অদোমগী ইকাই খুম্নবা ঙাক্নবগীদমক থবক তৌরি।
মরূপশিং,
অদোম থবক্কীদমক থোকপিরক্লে অদুবু তঙাই ফদনা চেকশিন-থৌরাংশিং অদুদি শোইদনা পাংথোক্নবা হায়জরি। মাস্ক উপ্পগী, গমশা নত্রগা ফীনা মায় কুপশিনবগী, লু-নানবগী অমসুং গজ অনি লাপথোক্না লৈনবগী চৎন-কাংলোনশিং ঙাকপা কাওবিগনু।
ময়াম পুম্নমক হকচাং ফনা লৈবীয়ু, মাংলোমদা চংশিনবীয়ু , অদোমগা লোয়ননা লৈবাক অসিসু মাংলোমদা চংশিনবা ওইসনু, য়াইফ পাউজেল অসিগা লোয়ননা মরূপ পুম্নমকপু হন্ন-হন্ন থাগৎচরি।
ঐহাক্না ইকায় খুম্নজরিবা মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমকপু তৌবীমল খংবা উৎচরি, অখন্ননা বিহার সরকারবু তৌবিমল খংবা উৎচরি, অসিগুম্লবা য়াম্না মরু ওইবা থবক অসি শিল লাংবগীদমক অমদি মসিবু মাংলোমদা পুখৎপগীদমক, অদোমগী তেংবাংগীদমক অদোম্বু তৌবিমল খংবা উৎচবগা লোয়ননা ময়াম পুম্নমকপু হন্ন-হন্ন থাগৎচরি।