ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କିତ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
• ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ 50ଟି ପୌରପାଳିକା ଅଞ୍ଚଳରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳ ମୁତୟନ
• ଓଡ଼ିଶାର 5 ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ମୁତୟନ ହେବେ ଦଳ
09 JUN 2020 1:51PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର 15ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର 50ଟି ଜିଲ୍ଲା ଓ ପୌରପାଳିକାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳଙ୍କୁ ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି । ଅଧିକ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟ ନେଇ ସେମାନେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ । ଏହି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ହେଲା – ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (7 ଜିଲ୍ଲା / ପୌରପାଳିକା), ତେଲଙ୍ଗାନା – 4, ତାମିଲନାଡୁ -7, ରାଜସ୍ଥାନ – 5, ଆସାମ – 6, ହରିୟାଣା – 4, ଗୁଜରାଟ – 3, କର୍ଣ୍ଣାଟକ – 4, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ – 3, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ – 5, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ – 3, ଦିଲ୍ଲୀ – 3, ବିହାର – 4, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ – 4 ଏବଂ ଓଡିଶା – 5 । ଓଡ଼ିଶାର କଟକ, ପୁରୀ, କେନ୍ଦ୍ରାପଡା, ନୟାଗଡ଼ ଓ ବଲାଙ୍ଗୀର ରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳକୁ ମୁତୟନ କରାଯିବ ।
ଏହି ତିନି ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଦଳରେ ଦୁଇ ଜଣ ଲେଖାଏଁ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ / ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ତତ୍ତ୍ୱବିତ, କ୍ଲିନିସିଆନ ଏବଂ ଜଣେ ଯୁଗ୍ମସଚିବ ସ୍ତରର ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀ ରହିବେ ଯିଏକି ପ୍ରଶାସନିକ ଦାୟିତ୍ଵ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିବେ । ଏହି ଦଳଗୁଡିକ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା ପରିଦର୍ଶନ କରି ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗକୁ କୋଭିଡ-19 ସୁପରିଚାଳନା ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ ।
ଅଧିକ ସମନ୍ଵୟ ଓ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ତ୍ଵରିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହିସବୁ ଜିଲ୍ଲା ଓ ପୌରପାଳିକାମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ସହ ସମନ୍ଵୟ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଭଳି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସମନ୍ଵୟ ଯୋଗୁଁ ସଙ୍ଗରୋଧ, ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉପଚାରଗୁଡିକର ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ସୁପରିଚାଳନା ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳଗୁଡିକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସୁବିଧା ଅସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା ନେଇ ବ୍ୟତିକ୍ରମ, ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତରେ କମ ପରୀକ୍ଷଣ, ଅଧିକ ପଜିଟିଭ ହାର, ଶଯ୍ୟା ଅଭାବ, ମୃତ୍ୟୁହାର ବୃଦ୍ଧି, ହଠାତ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟ ରହିଛି ।
ଅଧିକାଂଶ ଜିଲ୍ଲା / ପୌରପାଳିକା ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରିସାରିଛନ୍ତି ।

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
Central teams deployed to over 50 municipal bodies facing high COVID-19 case load
09 JUN 2020 1:51PM by PIB Delhi
Ministry of Health & Family Welfare has deployed high level multi-disciplinary Central teams to 15 States/UTs with more than 50 districts/municipal bodies that are witnessing high case load and high spurt of cases to assist the State Governments by providing technical support for containment and facilitate management of COVID-19 outbreak. These States/UTs are: Maharashtra (7 districts/municipalities), Telangana (4), Tamil Nadu (7), Rajasthan (5), Assam (6), Haryana (4), Gujarat (3), Karnataka (4), Uttarakhand (3), Madhya Pradesh (5), West Bengal (3), Delhi (3), Bihar (4), Uttar Pradesh (4), and Odisha (5).
The three-member teams are composed of two public health experts/epidemiologists/clinicians and a senior Joint Secretary level nodal officer for administrative handholding and improving governance. These teams are working in the field and visiting health care facilities to support the State health department in implementation of containment measures and efficient treatment/clinical management of cases within the districts/cities.
In order to ensure better coordination, quick action on the ground, adoption of a more granular strategy, it is proposed that these districts/municipalities should regularly remain in touch with central teams which are already coordinating with the States. Such frequent interaction would further strengthen the surveillance, containment, testing and treatment related action on the ground.
The central teams are assisting the States/UTs in addressing some of the challenges faced by the State/UT authorities such testing bottlenecks, low tests/per million population,, high confirmation rates, high testing confirmation rate, risk of capacity shortfall over the next two months, potential bed shortage, growing Case Fatality Rate, high doubling rate, sudden spike in active cases, etc.
Many districts/municipalities have already formalised a dedicated Core Team at the district level comprising of district level medical and administrative officials to coordinate over regular basis with the Central Team.