হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মন্ত্রীগী কাংলুপনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং য়েংশিনখ্রে
ভারতনা মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংদগী হেন্না শাফরি অদুবু পেন্থোকপগী মতমদি নত্তে: দা. হর্শ বর্ধন
"ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লান্থেংননবগীদমক অমগা-অমগগী মরক্তা অথাপ্পা থমদুনা, খুৎ-শা লুনা-নান্না হামদুনা অমসুং মাস্ক নত্ত্রগা মাই খুম্বগী চৎনবী চেৎনা ঙাক্তুনা 'সোসিএল ভেক্সিন' কাউথোক্লোইদবনি"
09 JUN 2020 4:22PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী মতাংদা ফম্বা অৱাংবা থাক্কী মন্ত্রী কাংলুপ (জি.ও.এম.)গী ১৬শুবা মীফমদা ঙসি মফম অসিমক্তদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ভিদিও কনফরেন্স অমগী খুত্থাংদা ময়াই তাংবল লৌখি। মহাক্কা লোইননা মপাল থৌরম পুবা মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর, সিবিল এবিএসন মন্ত্রী শ্রী হর্দিপ সিংহ পুরি, গৃহ রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যানন্দ রাই, সিপ্পিং, অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মন্সুখ লাল মান্দবিয়া, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিন কুমার চৌবেগা লোইননা চীফ ওব দিফেন্স স্তাফ শ্রী বিপিন রাৱৎসু শরুক য়াখি। মন্ত্রী কাংলুপ অসিগী ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইরবা মীহুৎশিং অমসুং ওফিসরশিংনা ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগী কাংলোনশিং ইনবগা লোইননা শরুক য়াখি।
মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ওইবা খ্বাইদগী নৌবা ফিবম, পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অমসুং শিল-লাঙলিবশিংগী মতাংদা থমখি। মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা লোকদাউন তপ্না-তপ্না কোমহনলকপগী হাইরপ মান্নবা তাংককশিং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা ভারতকী ওইরিবা ফিবম, লোকদাউন অসিদগী ফংখিবা কান্নবশিং, অমসুং লাইচৎ অসি লাকশিনবদা করম্না মসিদগী খুদোংচাবা লৌগদগে হায়বগী মতাংদা তেন্তক্না থমখি। মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা ইম্পাৱার্দ গ্রুপ ১১দা শিন্নখিবা থবকশিংগী খুমাং চাউশিনবগী হৌজিক ওইরিবা ফিবমসু পাউদমখি। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না মীয়ামগীদমক অমসুং সেমি-পব্লিক এনবাইরোন্মেন্তকীদমক পীবা এস.ও.পি.শিংনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লৌখৎলিবা চেকশিল-থৌরাংশিং কাইহন্দনা শেল-থুমগা মরী লৈনবা থবকশিং করম্না পায়খৎপা য়াহনগদগে হায়বগী মতাংদসু মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা পাউদমখি।
মন্ত্রী কাংলুপ অসিগী চিয়রমেন ওইরিবা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি, ঐখোয়না অথিংবশিং কোমহনলক্লিবা অমসুং লৌথোক্লক্লিবা অনলোক ১.০গী তাংকক্তা চংলক্লবনা, ঐখোয়না কোবিদকা মরী লৈনবা লমচৎ-শাজৎশিংবু মীয়াম তিনবা মফমদা অমগা-অমগা থাপতোক্নবগী কাংলোনশিং, মাস্ক অমসুং মাই খুম্নবশিং শীজিন্নদুনা, খুৎশা হামদোকপগী কাংলোনশিং চেৎনা ইন্দুনা অমসুং নিংশা হোনবগী চৎনবীগী প্রোতোকোলশিং ঙাক্না চৎপা তঙাই ফদে। ঐখোয়না পেন্থোক্তুনা লৈবগী মতম লৈতে হায়না মহাক্না কন্না পুক্নিং চিংশিল্লক্লি। হৌজিক্তি সরকারগী লোইশঙ পুম্নমক হাংলবনা, বিভাগশিং অসিগী মকোক ওইরিবা হেদ ওব দিপার্ত্মেন্তশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা হায়ঃ "ঐখোয়না কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা লান্থেংননবগীদমক অমগা-অমগগী মরক্তা অথাপ্পা থমদুনা, খুৎ-শা লুনা-নান্না থমদুনা অমসুং মাস্ক নত্ত্রগা মাই খুম্বগী চৎনবী চেৎনা ঙাক্তুনা 'সোসিএল ভেক্সিন' কাউথোক্লোইদবনি।" মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা ইশানা হকচাংগী ফিবম য়েংজবদা মতএং ওইগদবা অমসুং কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোকপদা মতেং ওইগদৌরিবা আরোগ্যা সেতু এপ দাউনলোদ তৌবীনবা নিংশিংখি। লৈবাক অসিগী মীওই কোতি ১২.৫৫ হেনবনা হৌজিকফাওবদা এপ অসিবু দাউনলোদ তৌখ্রে।
লৈবাক অসিদা হিদাক লাংথক্কী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসিগী মতাংদা অমসুং জুন ৯, ২০২০ ফাওবদা, কোবিদকা মরী লৈনবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি কোবিদ খক্তগী ওইবা হোস্পিতাল ৯৫৮তা আইসোলেসন বেদ ১,৬৭,৮৮৩, আই.সি.য়ু. বেদ ২১,৬১৪ অমসুং ওক্সিজেন লৈবা ফমুং ৭৩,৪৬৯ থমদুনা মপাঙ্গল কনখৎলে হায়না মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা পাউদমখি। কোবিদ খক্তগী ওইবা হকশেলগী সেন্তর ২,৩১৩দা আইসোলেসন বেদ ১,৩৩,০৩৭; আই.সি.য়ু. বেদ ১০,৭৪৮ অমসুং ওক্সিজেন লৈবা ৪৬,৬৩৫ থমদুনা মথৌ তৌখ্রে। মসিগীসু মথক্তা, কোবিদ কেয়র সেন্তর ৭,৫২৫তা ফমুং ৭,১০,৬৪২গা লোইননা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ লান্থেংনরি। কোবিদকী ফমুংশিংদা থম্বা ভেন্তিলেতরনা মশীং ২১,৪৯৪।
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি./সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎশিংদা এন.৯৫ মাস্ক লাখ ১২৮.৪৮ অমসুং পর্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত (পি.পি.ই.) লাখ ১০৪.৭৪ পীখ্রে। কেন্দ্র সরকারনা অহেনবা ভেন্তিলেতর ৬০,৮৪৮ থমখ্রে। আই.সি.এম.আর.গী তেস্ত তৌবা ঙম্বগী মশীংসু সরকারগী লেবোরেতরীদা ৫৫৩ অমসুং প্রাইবেৎ লেবতনা ২৩১ (অপুনবা ওইনা ৭৮৪ লেব) হেনকৎখ্রে। হৌজিকফাওবদা ক্যুমুলেতিব তেস্ত লাখ ৪৯ হেন্না তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ১,৪১,৬৮২ তেস্ত তৌখি।
ইম্পাৱর্দ গ্রুপ-৫কী চিয়রমেন শ্রী পরামেস্বরন আইয়রনা ই.জি. অসিনা লৈবাক অসিদা লাইচৎ অসিগা লেন্থেংননবা হোৎনবদা চংবা তঙাইফদবা অরুবা পোৎলমশিং ফংহনবগা লোইননা লোকদাউনগী পোৎলুম খরা য়াংহন্নবগীদমক লৌখৎখিবা অহকপা থৌরাংশিংগী মতাংদা পাউদমখি।
আই.সি.এম.আর.গী মাইকৈদগী দা. রামন গঙ্গাখেদকরনা তেস্তিং লেবশিং, লৈবাক শীনবা থুংনা মশীং হেন্না তেস্ত তৌবা ঙম্লক্লিবশিংগী মতাংদা শুগাইনা পাউদমখি, অমসুং মন্ত্রী কাংলুপ অসিবু ঐচ.সি.ক্যু., রেমদেসির, অমসুং সেরো-সর্বিলিএন্স স্তদিজগা মরী লৈননা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খঙহনখি।
হৌজিকফাওবদা, মীওই ১,২৯,২১৪ নাবা ফখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনাবা মীওই ৪,৭৮৫ নাবা ফখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী অপুনবা নাবা ফবগী চাং ৪৮.৪৭% য়ৌখ্রে। হৌজিকফাওবদা অপুনবা এক্তিব কেস মশীং অসি ১,২৯,৯১৭নি।
কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরী শ্রীমতি প্রীতি সুদান, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দা ও.এস.দি. ওইরিবা শ্রী রাজেশ ভুশান, এদিসনেল সেক্রেতরী (হেলথ) শ্রীমতি আরতি অহুজা অমসুং আই.সি.এম.আর.দগী দা. রমন গঙ্গাখেদকরনা মন্ত্রী কাংলুপ অদুগা লোইননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুথাংদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
GOM reviews containment measures of COVID-19
India in a much better place than rest of the world but no time for complacency: Dr Harsh Vardhan
“Let us also not forget the ‘social vaccine’ against COVID-19 through strict adherence of norms of physical distancing, hand hygiene and mask/face covers”
09 JUN 2020 4:22PM by PIB Delhi
The 16th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was chaired by Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare via a video-conference, here today. He was joined by Dr S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Hardeep S. Puri Minister of Civil aviation, Sh. Nityananda Rai, Minister of State for Home Affairs, Sh. Mansukh Lal Mandaviya, Minister of State for Shipping, & Chemical and Fertilizers, and Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare along with Sh. Bipin Rawat, Chief of Defence Staff. The Hon. Members of the GoM and officers participated following norms of physical distancing.
The GOM was briefed about the latest status, response and management of COVID-19 in the country. A brief snapshot was presented to the GOM highlighting the comparative position of India vis-a-vis other countries in similar stage of easing lockdown, underscoring the benefits that have accrued from the lockdown and how this can be leveraged in management of disease. The GOM was briefed on the progress made in the spheres of the tasks assigned to the 11 Empowered Groups. The GoM was briefed about how the SoPs issued by the Ministry of Health and Family Welfare for public and semi-public environments would allow resumption of economic activity without compromising the preventive measures to contain COVID-19.
Dr Harsh Vardhan, Chairman of the GoM, stated that as we enter into the Unlock1.0 phase where restrictions have been eased and curbs have been lifted, we need to be more disciplined in our COVID appropriate behaviour to ensure that all follow norms of physical distancing, make use of masks and face covers in all public places, adhere to norms of hand hygiene and follow protocols of respiratory etiquette. There is no space for complacency, he strongly reiterated. As all Government offices are opening now, he appealed to the Heads of Departments: “Let us also not forget the ‘social vaccine’ against COVID-19 through strict adherence of norms of physical distancing, hand hygiene and mask/face covers”. He also reminded everybody to download Aarogya Setu app which will help in self risk assessment and in protection against COVID-19. More than 12.55 crore people in the country have downloaded the app, as on date.
GoM was also apprised about the growing medical infrastructure in the country and was informed that as of 9th June 2020, the COVID related health infrastructure has been strengthened with the availability of 958 dedicated COVID Hospitals with 1,67,883 isolation beds, 21,614 ICU beds and 73,469 oxygen supported beds. 2,313 dedicated COVID Health Centres with 1,33,037 Isolation beds; 10,748 ICU beds and 46,635 oxygen supported beds have also been operationalised. Moreover, 7,525 COVID Care Centres with 7,10,642 beds are now available to combat COVID-19 in the country. The ventilators available for COVID beds are 21,494.
The Centre has also provided 128.48 lakh N95 masks and 104.74 lakh Personal Protective Equipments (PPEs) to the States/ UTs / Central Institutions. The Centre has further placed an order of 60,848 ventilators. ICMR’s testing capacity has increased through 553 government and 231 private laboratories (total of 784 labs). More than 49 lakh cumulative tests have been conducted in the country, as on date. Also, 1,41,682 samples have been tested in the last 24 hrs.
Sh. Parameswaran Iyer, Chairman of Empowered Group-5, presented the critical strategies adopted by the EG to ease the burden of lockdown while enabling supply of critical items for the country to fight the pandemic.
Dr. Raman Gangakhedkar from ICMR presented details on the status of testing labs, augmented capacities for testing across the country, and also enlightened the GoM on various issues related to HCQ, Remdesivir, and sero-surveillance studies.
So far, a total of 1,29,214 people has been cured. 4,785 patients were cured in the last 24 hours. This takes the total recovery rate to 48.47%. The total number of active cases is now 1,29,917 .
Ms Preeti Sudan, Union Health Secretary, Sh. Rajesh Bhushan, OSD to MoHFW, Ms Arti Ahuja, Additional Secretary (Health) and Dr. Raman Gangakhedkar from ICMR attended the GOM through Video conferencing.