PIB Headquarters
ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଯୋଗୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରିଛି: ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ
• 2025 ସୁଦ୍ଧା ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ; 5 ଲକ୍ଷ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ 15 ଲକ୍ଷ ପରୋକ୍ଷ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି ହେବ
02 JUN 2020 1:01PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ ଅବା ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇଣ୍ଡିଆ, ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ସବୁବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ଭାରତବାସୀ ସଶକ୍ତ ହେବା ସହ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରୟୋଗ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ଡିଜିଟାଲ ଶକ୍ତିର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । 2019ର ଜାତୀୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ନୀତି ସଂଶୋଧିତ ଦକ୍ଷତା ଯୋଜନା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗୁ ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ 2014ରେ 29 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିବାବେଳେ 2019ରେ 70 ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଛି । 2014 ମସିହାରେ ମାତ୍ର 2ଟି ମୋବାଇଲ କାରଖାନା ଥିବାବେଳେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି । 2018-19 ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ 29 କୋଟି ୟୁନିଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାବେଳେ ଏହା 2014 ମସିହାରେ ମାତ୍ର 6 କୋଟି ୟୁନିଟରେ ସୀମିତ ଥିଲା । 2018-19ରେ ଏ ବାବଦ ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି 1 ଲକ୍ଷ 70 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ 2014ରେ ମାତ୍ର 19 ହଜାର କୋଟି ଥିଲା । 2014-15ରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନୀ 38,263 କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ 2018-19ରେ ତାହା 61,908 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । 2012 ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୋଗଦାନ ମାତ୍ର ଶତକଡା 1.3 ଭାଗ ଥିବାବେଳେ 2018 ମସିହାରେ ଏହା ଶତକଡା 3 ଭାଗକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଅନେକ ସମୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମେତ ନିଜସ୍ୱ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ମାନବସମ୍ବଳ ଯୋଗୁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ।
ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସହାୟକ ହେଉଥିବାରୁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ତିନୋଟି ଯୋଜନା ହେଲା – (କ). ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା (PLI) ଯାହାକି ବୃହତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟକ ହେବ । (ଖ) ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଏବଂ ହେଭି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା (SPECS) ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଲଷ୍ଟର (EMC 2.0) ଯୋଜନା ।
ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାରେ 4ରୁ 6 ଭାଗ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ ଦ୍ରବ୍ୟ ଉପରେ ଦିଆଯିବ । ଏହା ମୂଳ ବର୍ଷ ସମେତ 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ ରହିବ ।
ଏସପିଇସିଏସ ଯୋଜନାରେ ଶତକଡା 25 ଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମୂଳ ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ରହିବ । ତେବେ ଏହା କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା – ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ହେଭି କଣ୍ଡକ୍ଟର, ନିର୍ମାଣ ୟୁନିଟ, ଆସେମ୍ଲି, ଚେଷ୍ଟ ମାର୍କେଟିଂ ଏଣ୍ଡ ପ୍ୟାକେଜିଂ ୟୁନିଟ ଇତ୍ୟାଦି ।
ଇଏମସି 2.0 ଯୋଜନାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ରହିବ । ଯାହାକି ବିଶ୍ୱ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିପାରିବ ।
ଏହି ତିନୋଟି ଯୋଜନା ପାଇଁ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଦେଶର ଘରୋଇ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହ ଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବ । ଏହି ତିନୋଟି ଯୋଜନା ବଡ ଧରଣର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଉତ୍ପାଦନ ସହ ସପ୍ଲାଇ ଚେନଗୁଡକ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ 2025 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ସାମଗ୍ରୀକ ଉତ୍ପାଦନ 5 ଟ୍ରିଲିଅନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ତିନୋଟି ଯାକ ଯୋଜନା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଅଧିକ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଯୋଗାଇ ପାରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଇଛି । ଏହାପରେ 2025 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏହା 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ସହ ଏହାଦ୍ୱାରା 5 ଲକ୍ଷ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ 15 ଲକ୍ଷ ପରୋକ୍ଷ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।

Ministry of Electronics & IT
India as a major country of the world with appropriate technology, capital including FDI and extraordinary human resource contributing significantly to the global economy: Ravi Shankar Prasad
The government has always believed in transformative programs be it Digital India, Make in India and Startup India
02 JUN 2020 1:01PM by PIB Delhi
The government headed by Prime Minister Narendra Modi has always believed in transformative programs be it Digital India, Make in India and Startup India. These initiatives have empowered ordinary Indians, led to digital inclusion, encouraged innovation and entrepreneurship and raised the stature of India as a global digital power.
Promotion of electronics manufacturing has been a key component of Make in India program. With efforts such as the National Policy on Electronics, 2019, Modified Special Incentive Scheme (MSIPS), Electronics Manufacturing Clusters and Electronics Development Fund etc., India’s production of electronics grew from USD 29 billion in 2014 to USD 70 billion in 2019. The growth in mobile phone manufacturing in particular has been remarkable during this period. From just 2 mobile phone factories in 2014, India now has become the 2nd largest mobile phone producer in the world. Production of mobile handsets in 2018-19 has reached 29 crore units worth Rs. 1.70 Lakh crore from just 6 crore units worth Rs. 19,000 crore in 2014. While the exports of electronics has increased from Rs. 38,263 crore in 2014-15 to Rs. 61,908 crore in 2018-19, India’s share in global electronics production has reached 3% in 2018 from just 1.3% in 2012.
Prime Minister Narendra Modi has given a clarion call for Aatma Nirbhar Bharat - a self-reliant India. Minister of Electronics and IT Ravi Shankar Prasad has often elaborated that this does not mean India in isolation but India as a major country of the world with appropriate technology, capital including FDI and extraordinary human resource contributing significantly to the global economy.
With a view to building a robust manufacturing ecosystem which will be an asset to the global economy we are looking forward to developing a strong ecosystem across the value chain and integrating it with global value chains. This is the essence of these three Schemes namely, the (i) Production Linked Incentive Scheme (PLI) for Large Scale Electronics Manufacturing, (ii) Scheme for Promotion of Manufacturing of Electronic Components and Semiconductors (SPECS) and (iii) Modified Electronics Manufacturing Clusters (EMC 2.0) Scheme.
The PLI Scheme shall extend an incentive of 4% to 6% on incremental sales (over base year) of goods manufactured in India and covered under the target segments, to eligible companies, for a period of five years subsequent to the base year. The SPECS shall provide financial incentive of 25% on capital expenditure for the identified list of electronic goods, i.e., electronic components, semiconductor/ display fabrication units, Assembly, Test, Marking and Packaging (ATMP) units, specialized sub-assemblies and capital goods for manufacture of aforesaid goods. The EMC 2.0 shall provide support for creation of world class infrastructure along with common facilities and amenities, including Ready Built Factory (RBF) sheds / Plug and Play facilities for attracting major global electronics manufacturers, along with their supply chains.
The triology of Schemes entail an outlay of about Rs. 50,000crore(approximately USD 7 billion).The Schemes will help offset the disability for domestic electronics manufacturing and hence, strengthen the electronics manufacturing ecosystem in the country. The three Schemes together will enable large scale electronics manufacturing, domestic supply chain of components and state-of-the-art infrastructure and common facilities for large anchor units and their supply chain partners. These Schemes shall contribute significantly to achieving a USD 1 Trillion digital economy and a USD 5 Trillion GDP by 2025.
The three new Schemes are expected to attract substantial investments, increase production of mobile phones and their parts/ components to around Rs.10,00,000 crore by 2025 and generate around 5 lakh direct and 15 lakh indirect jobs.