Ministry of Science & Technology
Five tips on how to live with novel coronavirus
02 JUN 2020 10:49AM by PIB Delhi
After seventy days of lockdown, the unlock 1.0 is put into action. Officially designated lockdown 5.0, from June 1, 2020, the economy and ordinary life are returning to normalcy in a controlled and phased manner. This is the beginning of a new normal. It is going to be a long haul. Experts and officials are suggesting that ‘we must learn to live with the virus’. With vaccine still months away, we need to live in a new normal. Speaking to India Science Wire, Prof. K Vijay Raghavan, Principal Scientific Advisor to the Government of India, gave five tips to ‘living with the virus’.
“Either we must change the virus, or we must change ourselves; changing the virus is going to take time,” says Prof. Vijay Raghavan. Research and development of drugs and vaccine are underway, but for them to be available for broader use, after proper clinical trials, is going to take time. Producing the drugs and vaccine for everyone is also time-consuming. Meanwhile, we can change ourselves to face the pandemic.
Here are the five tips from Prof. Raghavan:
1. Wear a mask when you step out of the houses
Recent studies have found that when a person speaks, about 1000 tiny droplets of saliva comes out. If that person happens to be infected with novel coronavirus, then each of these droplets will carry thousands of germs. Large droplets will fall off the ground, usually within one-metre distance. However, the plum of tiny droplets can float in the air for a longer time, mainly if the area is not well ventilated. Many people who are infected by the virus do not show any symptoms. Therefore, they may not even be aware that they are affected. Wearing a mask protects not only us but others as well, if we are infected. “We have prepared a handbook on manufacturing homemade mask, which one can use to make their own face cover,” says Prof. Raghavan.
2. Practise vigilant hand hygiene
An analysis of 75,465 COVID-19 cases in China by a WHO-led study shows that novel coronavirus is primarily transmitted between people through respiratory droplets and contact routes. Thus, the COVID-19 virus can be transmitted when one comes into direct contact with infected people. Or when we touch surfaces in the immediate environment or objects used by the infected person (e.g., door handle and washroom tap). Our normal urge is to reach our face. When we wash our hands thoroughly with soap for at least thirty seconds, the virus, if any, on our hands is destroyed. “There are suggestions that the virus may also be transmitted by faecal and oral routes. Hence it is better to wash the hands and legs,” says Prof. Raghavan.
3. Maintain social distance
Most likely, the infection happens through direct contact or inhaling the droplets shed by an infected person. Droplets in usual conditions travel about a metre from the infected person. Keeping a distance of one metre from one another in markets, offices, and public transport would greatly help. “Young people can get infected without showing symptoms, and they can infect the elderly. Hence, we need to take special care to maintain physical distancing, particularly with the vulnerable like elderly, those who are ill in multiple ways,” says Prof. Raghavan.
4. Test and tracking
“If someone turns out to be COVID-19 positive, then one has to go back in time and identify proximal contacts of that person and identify them. We must test them,” says Prof. Raghavan. Only an infected person can transmit the virus to others or contaminate a surface and spread the virus. If most of the infected persons are identified, then controlling the transmission of the virus becomes easy.
5. Isolation
“The people who have been identified as positive cases should be isolated,” says Prof. Raghavan. Once isolated, the infected person can receive proper medical attention. Further, as they remain isolated, an infected person cannot spread the virus to others. The tentacles of the infection can be cut.
“If one can do this with high speed the last one and follow all the others, then we can have a semblance of a normal life while we wait to do something for drugs and vaccine. If we don’t do any of these things and if we slip up on any one of these, then we will have a problem,” said Prof. Raghavan.
He also pointed out that the conditions are different in India as compared to those in western countries. Physical distancing becomes difficult as many people live in a densely populated area like Dharavi in Mumbai. Further, in India, most households have three generations living together. “This may make the implementation of physical distancing difficult. So, we need to have some innovative solutions to deal with these specific problems,” says Prof. K Vijay Raghavan.
“There are multiple levels of responsibility to decide what to do. Most important of all are communication and putting the message in that communication into action by all of us” Prof K Vijay Raghavan said.
The office of the Principal Scientific Advisor to the Government of India has developed guidelines for hygiene and sanitation in densely populated areas and a manual on homemade protective covers for face and mouth. These are available for free download in many Indian languages in the website http://psa.gov.in/information-related-covid-19.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
নোবেল কোরোনাভাইরসকা লৈমিন্ননবা পাম্বৈ মঙা
02 JUN 2020 10:49AM by PIB Imphal
নুমীৎ ৭০নিগী লোকদাউনগী মতুংদা অনলোক ১.০ থবক ওইনা পাংথোকপা হৌখ্রে। জুন ১, ২০২০দগী ওফিসিএল ওইনা হৌগদৌরিবা লোকদাউন ৫.০দগীদি শেনমিৎলোন অমসুং মহৌশাগী পুন্সি অসি চেকশিনবা অমসুং তাঙ্কক নায়না হান্নগুম্না হঞ্জিল্লক্লগনি। মসিনা অনৌবা মহৌশাগী পুন্সিগী অহৌবা ওইরগনি। মসি য়াম্না শাংবা খোঙকাপ অমদি ওইগনি। অখং অহৈ অমসুং ওফিসিএলশিংনা “ঐখোয় ভাইরস অসিগা লৈমিন্নবা তমগদবনি” হায়না হায়নরি। বেক্সিন পুথোকপদা থা কয়া ৱাৎখিগদবা অসিনা ঐখোয়না অনৌবা মহৌশাগী পুন্সি অমা হৌবা তাই। ইন্দিয়া সাইন্স ৱায়রদা ৱা ঙাংবদা ভারত সরকারগী প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদবাইজর প্রোফেসর কে. বিজয় রাঘবন্না ‘ভাইরসকা লৈমিন্নবগী’ পাম্বৈ খরা হায়খি।
“ঐখোয়না ভাইরস অসি শেমদোকপা নত্ত্রগা ঐখোয় ইশা শেমদোকচগদবনি; ভাইরস অসি শেমদোকপদদি মতম শাংনা চংখিগনি” হায়না প্রোফেসর বিজয় রাঘবন্না হায়খি। হিদাক অমসুং বেক্সিন শাবগী থবক অসি কন্না চত্থরি অদুবু মখোয়শিং অসি ক্লিনিকেল ত্রায়েল তৌরবা মতুংদা মীয়াম্না পাক শন্না শিজিন্নবা ফংবগী ওইনদি মতম শাংনা চংখিগনি। মীয়াম পুম্বগী ওইনা হিদাক অমসুং বেক্সিন পুত্থোকপদা মতম য়াম্না চংগনি। মতমদু ফাওবগীদি ঐখোয়না ইশাবু হোংদোক্তুনা লায়চৎ অসি থেংনবা ঙম্নবা হোৎনবা তাই।
প্রোফেসর রাঘবন্না পীখিবা পাম্বৈ মঙা অদুদিঃ
১. য়ুমদগী থোকপা মতমদা মাস্ক উপ্পা
মীওই অমনা ৱা ঙাংবগী চিন কাথোকপা মতমদা তিনগী অপিকা মরিক ১০০০মুক থোকই হায়বসি নৌনা থিজিন হুমজিনবদা খংবা ঙমখ্রে। করিগুম্বা মীওই অদু নোবেল কোরোনাভাইরসনা নাবা ওইরবদি তিন মরিক অমদা মহিক-মতাই লিশীং লিশীংদা য়াওগনি। তিন মরিক অচৌবদি মীতর ১গী অরাপ্পদা লৈবা লৈমাইদা তাগনি। অদুবু তিন মরিক মচাশিংদি, নুংশিৎ নুংশা চংদবা মফম ওইরগদি, নুংশিত্তা মতম কুইনা পায়দুনা লৈ। ভাইরস অসিনা শোকহল্লবা মীওই কয়া অমদি লাইওং উত্তে। মরম অদুনা মখোয় মশা ফাওবদা ভাইরস অসিনা শোকহল্লে হায়বসি খংজদে। করিগুম্বা ঐখোয়দা ভাইরস অসি চংলবদি মাস্ক উপ্পনা ইশা ঙাকথোকপদা নত্তনা অতোপ্পা মীওইবুসু ঙাকথোকই। ঐখোয়না ইশাগী মায় ঙাকথোক্নবা য়ুমদা মাস্ক করম্না শাগদগে হায়বগী লাইরিক অমসু ফোংলে হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি।
২. খুৎ-শা নান্না লৈহনবগী হৈনবী লৈবা
দবল্যু.ঐচ.ও.না লুচিংদুনা চাইনাগী কোবিদ-১৯ কেস ৭৫,৪৬৫ নৈনবদা কোরোনাভাইরস অসি নিংশা হোনবদা য়াওবা মহি অমসুং শোক্ন-শম্নবদা মরু ওইনা শন্দোকই হায়বা খংবা ঙম্লে। মরম অদুনা অনাবা মীওই অমগা হকথেংননা শোক্ন-শম্নবদা কোবিদ-১৯গী ভাইরস অসি শন্দোকই নত্ত্রগা অনাবা মীওই অমগী অকোইবা অমসুং মহাক্না শিজিন্নরম্বা পোৎ-চৈশিং (থোং পাইফম অমসুং অমাংশংগী কোন্সিল) শোক্লুবা মতমদা শন্দোকই। ঐখোয়না মায়দা য়াম্না পায়নিংবগী ইথিল অমা লৈ। ঐখোয়না য়ামদ্রবদা সেকেন্দ ৩০ চংনা শাপোন শিজিন্নদুনা খুৎ হাম্বা মতমদা করিগুম্বা খুত্তা ভাইরস পক্লম্বা থোক্লবদি ভাইরস হিংবা ঙমদে। ভাইরস অসি মায়-মীত্তগী নত্ত্রগা চিন্দগীসু শন্দোকপা য়াই হায়বসি খংলে, মরম অদুনা খোং-খুৎ হামদোকপসু ফৈ হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি।
৩. সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌবা
অনাবা মীওই অমদগী থোক্লকপা তিনগা থেংনরুবা নত্ত্রগা নিংশা হোঞ্জিনবদা লায়না অসি অয়াম্বা মতমদা শন্দোকই। অনাবা মীওই অমদগী তিন মরিক অসি অয়াম্বা মতমদা মীতর অমা লাপ্না পায়থোক্কল্লি। কৈথেল, লোয়শংশিং অমসুং মীয়ামগী চত্থোক চৎশিন তৌনবা মফমশিংদা মীতর অমা লাপ্ননা লৈবনা কান্নবা পীগনি। নহা ওইবা মীওইশিংদা লাইওং উত্তনা ভাইরস অসি চংবা য়াই অমসুং মখোয়না অমুক অহল ওইবশিংদা অমুক শন্দোকপা য়াই। মরম অদুনা ঐখোয়না য়াম্না মরু ওইনা লায়না তিলনা নাগনবা অহলশিংদগী লাপ্ননবা সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌদুনা চেকশিনগদবনি হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি।
৪. তেস্ত অমসুং ত্রেক্কিং তৌবা
“করিগুম্বা মীওই অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরবদি, মীওই অদুগা শোক্ন শম্নরুবশিং থিগত্তুনা মশক খংদোক্লবা মতুংদা তেস্ত তৌথোক্কদবনি” হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি। মহিক চংলবা মীওই খক্তনা লায়না শন্দোকপা ঙম্মি অমসুং থেংনরুবা লৈমায়শিংদা মহিক পকহন্দুনা লায়চৎ অসি শন্দোকহনগনি। করিগুম্বা মহিক চংলবা মীওইশিং অসি মশক খংদোকপা ঙম্লবদি ভাইরস অসি লাকশিনবা অমসুং মতুং তানা শন্দোকহন্দনবা হোৎনবদা অরায়বা অমা ওইগনি।
৫. তোঙান্না লৈবা
প্রোফেসর রাঘবন্না পোজিতিব কেস ওইরে খংলবা মীওইশিংদি তোঙান্না লৈগদবনি হায়খি। তোঙান্না হেক লৈহনবগা নারিবা মীওই অদুদা মেদিকেলগী মীৎয়েং নিংথিনা চংবা য়ারগনি। মখা তানা তোঙান্না লৈবনা নারিবা মীওইদুনা অতোপ্পদসু লায়না অসি শন্দোকহন্দে। মতৌ অসুম্না লায়না শন্দোকপগী মশা অসি ককথৎপা য়াগনি।
অরোইবগী অসি করিগুম্বা খোংজেল থুনা পাংথোকপা ঙমদুনা হায়রিবা পুম্নমকসি ইন্দুনা চৎলবদি ঐখোয়না হিদাক অমসুং বেক্সিন ঙাইনা-ঙাইনা মহৌশাগী পুন্সিগা মান্নবা মওংদা হিংবা ঙমগনি। করিগুম্বা ইনবা ঙমদ্রগদি নত্ত্রগা হায়রিবশিং অসিগী মরক্তগী অমা ইনদবা থোক্লগদি ঐখোয় পুম্নমক খুদোংথীবা তাগনি হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি।
নোংচুপলোমগী লৈবাক্কা ঐখোয়গী ভারতকগী মরক্তা খেৎনবা খরা লৈ হায়বসি মহাক্না হায়খি। মুম্বাইগী মী য়াম্না কুংনা তাবা ধারাবিগুম্বা মফমদা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং তৌবসি য়াম্না অরুবা থবক অমনি। মখা তানা, ভারত্তদি ইমুং অমদা চারোন শুরোন অহুম্মুক পুন্দুনা অদুম লৈমিন্নৈ। মরম অসিনা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং তৌবা অসি খুদোংচাদবা অমসু ওই। অদুনা অসিগুম্বা ফিভমশিং অসিবু নিংথিনা থেংননবা অনৌবা পাম্বৈ খরা পুথোকপা তঙাই ফদ্রে হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি।
“ঐখোয়না করি তৌফম থোকপগে হায়না খনবগী থাক য়াম্না লৈ। খ্বাইদগী মরু ওইবদি ঐখোয়না হায়নরিবা অমসুং অমগা অমগা পাউ ফাওনরিবা ৱাফমশিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপনি হায়না প্রোফেসর রাঘবন্না হায়খি।
ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদবাইজরগী লোয়শংনা মী কুংনা তাবা মফমশিংদা লু-নান্না লৈনবা অমসুং সেনিতেসনগী গাইদবুক অমা শেম্লে অমসুং য়ুমদা মায় অমসুং চিন কুপ্নবা শাজনবগী মেনুএল অমসু ফোংলে। হায়রিবশিং অসি http://psa.gov.in/information-related-covid-19 দা ভারতকী লোন অয়াম্বদা ফংগনি অমসুং লেম্না দাউনলোদ তৌবসু য়াগনি।