প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজীৱ গান্ধী ইউনিভাৰ্চিটী অৱ হেল্থ ছায়েন্সেছৰ ২৫সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাষণৰ অসমীয়া অনূবাদ
01 JUN 2020 12:19PM by PIB Guwahati
এই বিশিষ্ট বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ২৫সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদ্বোধন কৰিবলৈ পাই অতিশয় আনন্দিত হৈছো৷ এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিগৰাকী চিকিৎসক আৰু বিজ্ঞানীসমূদায়ক মই অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷ বিগত বছৰসমূহত আপোনালোকে শিক্ষণৰ সমান্তৰালভাৱে ঔষধ ব্যৱস্থাৰ প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য কাম কৰিছে৷
২৫ বছৰ মানে এই বিশ্ববিদ্যালয় এতিয়া তৰুণ হৈ উঠিছে৷ এই বয়সত বহু ডাঙৰ চিন্তা কৰাৰ লগতে উন্নত কাম কৰিব পাৰে৷ মোৰ বিশ্বাস অনাগত দিনত বিশ্ববিদ্যালয়খনে উৎকৰ্ষতাৰ নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব৷ মই ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰাত কৰ্ণাটক চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৱলীৰ শলাগ লৈছো৷ বন্ধুসকল, স্বাভাৱিক সময়ত এই দিৱস অতি জাকজমকতাৰে উদযাপন কৰা হ’লহেতেন৷ এই বিশ্ব মহামাৰী নোহোৱা হ’লে মই বাংগালুৰুত এই বিশেষ দিনটোত আপোনালোকৰ মাজত থাকিলোহেতেন৷
কিন্তু বৰ্তমান বিশ্বই বিগত দুখন বিশ্বযুদ্ধৰ পাছত সৰ্ববৃহৎ সংকটৰ সন্মখীন হৈছে৷ বিশ্ব যুদ্ধৰ আগত আৰু পাছত হোৱাৰ পৰিৱৰ্তনৰ দৰে ক’ভিডৰ আগত আৰু পাছতো একেদৰে ব্যাপক পৰিৱৰ্তন হ’ব৷
বন্ধুসকল, এই সময়ছোৱাত বিশ্বই আমাৰ চিকিৎসক, নাৰ্ছ, মেডিকেল ষ্টাফ আৰু বৈজ্ঞানিক সমূদায়ৰ ফালে আশা আৰু কৃতজ্ঞতাৰে চাই আছে৷ বিশ্বই আপোনালোকৰ পৰা যত্ন আৰু আৰোগ্য দুয়োটাই বিচাৰে৷
ক’ভিড-১৯ বিৰোধী ভাৰতৰ যুঁজখনৰ মুলতে ভাৰতৰ সাহসী চিকিৎসক সমূদায় আৰু আমাৰ ক’ৰোনা যোদ্ধাসকল৷ সৈনিক সাজ অবিহনে চিকিৎসক আৰু চিকিৎসা কৰ্মীসকলো একো একোগৰাকী সৈনিক৷
এই ভাইৰাছ অদৃশ্য হ’ব পাৰে, কিন্তু আমাৰ ক’ৰোনা যোদ্ধাসকল অপৰাজেয় আৰু এই অদৃশ্য আৰু অপৰাজেয় মাজৰ যুঁজত আমাৰ চিকিৎসা কৰ্মীসকলৰ জয় নিশ্চিত৷
বন্ধুসকল, আগতে গোলকীকৰণৰ বিতৰ্কত অৰ্থনৈতিক দিশবোৰে গুৰুত্ব লাভ কৰিছিল৷ এতিয়া, বিশ্বই ঐক্যবদ্ধ হৈ উন্নয়নৰ মাৱককেন্দ্ৰিক দিশবোৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব৷
প্ৰতিখন দেশে আগতকৈ স্বাস্থ্য খণ্ডক অধিক সুবিধাসম্পন্ন কৰিব লাগিব৷ বন্ধুসকল, বিগত ৬ বছৰত স্বাস্থ্য খণ্ড আৰু চিকিৎসা শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা কেতবোৰ পদক্ষেপে দেশৰ স্বাস্থ্যখণ্ডত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিব বুলি কয়৷ আমি দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ উন্নতিৰ বাবে আমি ব্যাপক ভাৱে চাৰিটা স্তম্ভত কাম কৰিছোঃ
প্ৰথমটো হৈছে-প্ৰতিৰোধমূলক চিকিৎসা৷ ইয়াৰ ভিতৰত যোগা, আয়ুৰ্বেদ আৰু সাধাৰণ ফিটনেচক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে৷ জীৱনশৈলী সম্পৰ্কীয় ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ৪০ হাজাৰতকৈ অধিক আৰোগ্য কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হৈছে৷ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সফলতাও প্ৰতিৰোধমুলক চিকিৎসাৰ আন এক মুখ্য অংশ৷
দ্বিতীয়টো হৈছে-সহজলভ্য চিকিৎসাঃ আয়ুষ্মান ভাৰত-বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ স্বাস্থ্য সেৱা আঁচনি ভাৰতত গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ দুবছৰতকৈ কম সময়ৰ ভিতৰতে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ১ কোটিতকৈ অধিক লোক উপকৃত হৈছে৷ এই আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীৰ ভিতৰত মহিলা আৰু গাঁৱত বসবাস কৰা লোকৰ সংখ্যাই সৰ্বাধিক৷
তৃতীয়টো হৈছে-যোগানৰ দিশটো উন্নয়ন সাধনঃ আমাৰ দৰে এখন দেশৰ উপযুক্ত চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি থাকিব লাগে৷ দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত মেডিকেল কলেজ বা স্নাতকোত্তৰ চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাটো সুনিশ্চিত কৰা হৈছে৷
দেশত ২২খন এইমছ নিৰ্মাণৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে৷ বিগত পাঁচ বছৰত আমি ৩০ হাজাৰ এমবিবিএছ আৰু ১৫ হাজাৰ স্নাতকোত্তৰ আসন যোগ দিবলৈ সক্ষম হৈছো৷ স্বাধীনতাৰ পাছত পাঁচটা বছৰত যিকোনো এখন চৰকাৰে বৃদ্ধি কৰা আসনৰ ভিতৰতে এয়া সৰ্বাধিক৷ সংসদত আইন গৃহীত কৰি ভাৰতৰ চিকিৎসা পৰিষদৰ পৰিৱৰ্তে ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা হিচাপে গঠন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ মেডিকেল শিক্ষা বিশ্ব মানৰ কৰি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে৷
চতুৰ্থ স্তম্ভটো হৈছে—সকলো প্ৰকল্পৰ দ্রুত ৰূপায়ণ৷ কাগজে-কলমে কোনো চিন্তাধাৰা বাস্তবায়িত কৰাটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ কাম৷ সেয়েহে এইবোৰ ৰূপায়ণ কৰাটো অতি জৰুৰী৷
এইখনিতে মই ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পুষ্টি অভিযানৰ সাফল্যৰ কথাটো উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছো, যাৰ ফলত মহিলা আৰু শিশুসকল উপকৃত হৈছে৷ ভাৰতে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত যক্ষ্মা ৰোগ নির্মূল কৰাৰ বাবে ২৪ ঘণ্টা কাম কৰি আহিছে৷ সমগ্ৰ বিশ্বত ২০৩০ চনৰ ভিতৰত যক্ষ্মা ৰোগ দূৰীকৰণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে৷ ভাৰতে এই ক্ষেত্ৰত ৫ বছৰ পূৰ্বেই এই ৰোগ নির্মূল কৰিব৷ মিচন ইন্দ্ৰধনুষৰ জৰিয়তে বছৰত টীকাকৰণৰ হাৰ ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে৷ বন্ধুসকল, কেন্দ্ৰই বৰ্তমান এক নতুন আইন অনাৰ ক্ষেত্ৰত অনুমোদন জনাইছে৷ ইয়াৰ ফলত, স্বাস্থ্য আৰু সেৱাৰ সৈতে জড়িত ৫০ বিধৰ ক্ষেত্রত বৃত্তি সৃষ্টি হ’ব৷ এই আইন প্ৰণয়ন কৰিলে দেশত পেৰা মেডিকেল কর্মীৰ ঘাটি দূৰ হ’ব৷ ভাৰতে অন্য দেশতো দক্ষ কর্মী প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব৷
বন্ধুসকল, মই তিনিটা বিষয় লৈ আলোচনা কৰাৰ বাবে আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো৷
প্ৰথমটো হ’ল—টেলিমিডিচিনৰ উন্নতি৷ টেলিমেডিচিনক আৰু অধিক ব্যাপকৰূপত জনপ্রিয় কৰি তোলাৰ বাবে আমি কি নতুন মডেলৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব পাৰো?
আনটো বিষয় হ’ল—স্বাস্থ্য খণ্ডত মেক ইন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ৷ এই ক্ষেত্রত প্রাথমিকভাৱে যি অগ্ৰগতি দেখা গৈছে, তাক লৈ মই অতি আশাবাদী৷ আমাৰ দেশৰ উৎপাদনকাৰীসকলে পিপিই কিট প্ৰস্তুত কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে আৰু ক’ভিড যোদ্ধাসকলৰ বাবে ১ কোটি পিপিই কিট যোগান ধৰা হৈছে৷ একেদৰে, আমি সকলো ৰাজ্যত ১.২০ কোটি মেক ইন ইণ্ডিয়া এন-৯৫ মাস্ক যোগান ধৰিছো৷
তৃতীয়টো হ’ল—তথ্য প্ৰযুক্তিক স্বাস্থ্য সেৱাত কিদৰে কামত লগাব লগোৱা৷ মই নিশ্চিত যে আপোনালোকে ম’বাইলত আৰোগ্য সেতু এপটো আপোনালোক ডাউনলোড কৰিছে৷ স্বাস্থ্য বিষয়ত সজাগ ১২ কোটি লোকে আৰোগ্য সেতু এপটো ডাউনলোড কৰিছে৷ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত এইটো অতি সহায়ক৷
বন্ধুসকল, মই জানো এই বিষয়ত আপোনালোক সকলোৱেই খুব চিন্তিত৷ এই যুদ্ধৰ প্ৰথম শাৰীত থাকি যিসকলে কাম কৰিছে, সেই কর্মৰত চিকিৎসক, নাৰ্ছ, স্বাস্থ্য কর্মীকে ধৰি অন্যান্যসকল আক্ৰমণৰ বলি হৈছে৷ মই এই বিষয়ত স্পষ্টকৈ জনাব বিচাৰিছো যে আক্ৰমণ, গালি পৰা আৰু দুর্ব্যৱহাৰ কেতিয়াও সহ্য কৰা নহ’ব৷ যি কোনো ধৰণৰ আক্ৰমণৰ পৰা আপোনালোকক ৰক্ষা কৰিবলৈ সকলো ধৰণৰ পদক্ষেপ হাতত লোৱা হৈছে৷ আমি সন্মুখৰ শাৰীত থাকি যিসকলে যুদ্ধ কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে ৫০ লাখ টকাৰ বীমাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো৷
বন্ধুসকল, মই অতিশয় আনন্দিত যে বিগত ২৫ বছৰত এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ যাত্ৰাত হাজাৰ হাজাৰ চিকিৎসক আৰু পেৰা মেডিকেল কর্মী গঢ় দিছে, যিসকলে সংকটৰ এই সময়ত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সেৱা কৰিছে৷ মই নিশ্চিত যে এই বিশ্ববিদ্যালয়ে ভৱিষ্যতেও উন্নত মানৰ স্বাস্থ্য কর্মী গঢি তুলিব, যিসকলক লৈ ৰাজ্য আৰু দেশ গৌৰৱবোধ কৰিব৷
ধন্যবাদ৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s Address on the 25th Foundation Day of Rajiv Gandhi University of Health Sciences
01 JUN 2020 12:19PM by PIB Delhi
It gives me great joy to inaugurate the Twenty Fifth Foundation Day of this distinguished University. I congratulate the entire medical and scientific community associated with this University.
In these years,you are doing wonderful work in teaching as well as training on systems of medicine.
25 years means this University is in the prime of its youth. This is the age to think even bigger and do even better. I am confident that the University will continue to scale new heights of excellence in the times to come. I would also like to appreciate the efforts of the Karnataka Government in handling the Covid-19 situation. Friends, in normal times, the celebrations would have surely been bigger. Had it not been for the global pandemic, I would have loved to be with you all in Bengaluru to mark this special day.
But, today the world is facing one of the biggest crisis since the two world wars.Like the world changed pre and post-World Wars, the same way the pre and post Covid world will be different.
Friends, during such a time, the world is looking up to our doctors, nurses, medical staff and scientific community with hope and gratitude. The world seeks both care and cure from you.
Friends,at the root of India's brave fight against Covid-19 is the hard-work of the medical community and our Corona warriors. In fact, doctors and medical workers are like soldiers, but without the soldiers’ uniform. The virus may be an invisible enemy,but our Corona warriors, medical workers are invincible. In the battle of Invisible versus Invincible,our medical workers are sure to win. Friends, earlier, the debates on globalisation have focused on economic issues. Now, the world must unite and focus on humanity centric aspects of development.
Advancements nations make in the health sector will matter more than ever before.Friends, during the last six years, we in India many initiativesin health-care and medical education.
We are broadly working on four pillars:
The first is - Preventive Healthcare. This includes the importance to Yoga, Ayurveda and general fitness. More than forty thousand wellness centreshave been openedwhere a key focus is on controlling life-style related diseases. The success of the Swacchh Bharat Mission is another key part of preventive healthcare.
The second is- Affordable Healthcare. Ayushman Bharat- the world's largest healthcare scheme belongs to India. In less than two years, One crore people have benefitted from this scheme. Women and those staying in villages are among the major beneficiaries of this scheme.
The third pillar is- Improvements on the supply side. A nation like ours has to have proper medical infrastructure and medical education infrastructure. Work is under-way to ensure a medical college or post-graduate medical institute in every district of the country.
The country has seen rapid progress in setting up 22 more AIIMS. Over the last five years, we have been able to add over Thirty thousand seats in MBBSand fifteen thousand seats in post-graduation. This has been the largest increase in the five year term of any government since independence. The Medical Council of India has been replaced by a new National Medical Commission through an Act of the Parliament. This will go in a long way in improving the quality of medical education, bringing it at par with the international standards.
The fourth pillar is - Mission mode implementationA well-thought of idea on paper makes it only a good idea. And, a good idea well implemented makes it a great one. Hence, implementation is very crucial.
Here, I would like to highlight the success of India's National Nutrition Mission that is helping youngsters and their Mothers. India is working twenty four by seven to eliminate TB by 2025. This is five years ahead of the global target of 2030. Mission Indradhanush has increased our rate of annual rise in vaccination coverage by four times. Friends, The Central government recently approved the introduction of a new law for expanding education of more than 50 different allied and healthcare professionals. This law, once passed, will address the shortage of para-medical personnel in the country. It will also help India in supplying skilled resources to other countries.
Friends, There are three things on which I would urge maximum discussion and participation.
One is - advances in tele-medicine. Can we think of new models that make tele-medicine popular on a larger scale.
The other is related to 'Make in India' in the health sector. The initial gains make me optimistic. Our domestic manufacturers have started production of PPEs and have supplied about 1 crore PPEs to Covid warriors. Similarly, we have supplied 1.2 crore 'Make in India' N-95 masks to all States.
Third is- IT related tools for healthier societies. I am sure you have the ArogyaSetu App on your Mobiles.12 crore health conscious people have downloaded it. This has been very helpful in the fight against Coronavirus.
Friends, I am aware of an area that is of great concern to you all. Due to a mob mentality, those working on the front-lines,those on duty be it doctors, nurses, Safai workers, others are subject to violence. I want to state it clearly - violence, abuse and rude behaviour is not acceptable. Steps have been taken to protect you against any form of violence. We have also provided an insurance cover of Rupees fifty lakhfor those on the front-line.
Friends,I am happy to see the fruitful journey of this University over last 25 years which has produced thousands of medical and para-medical personnel who are serving the poor and the needy in this challenging time. I am sure that the University will continue to produce health personnel of excellent quality and caliber that will make the State and the Country proud. Thank you. Thank you very much.