প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘মন কী বাত ২.০’গী ১২সুবা তাঙ্কক্তা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি, অপুনবা থবকশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাক্তা কোরোনাগী মায়োক্তা লাল শোক্নরি
থবক অমসুং কৎথোকপগী অসি শুপ্নগী ঐখোয়গী ফিদমশিং নত্তে; মসি পুন্সিগী লম্বী অমনি হায়বা মীয়াম্না উৎলে : প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন শরুক য়ানবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি
31 MAY 2020 4:04PM by PIB Imphal
‘মন কী বাত ২.০’গী ১২সুবা তাঙ্কক্তা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি অপুনবা থবকশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাক্তা কোরোনাগী মায়োক্তা অকনবা লাল শোক্নরি। শেন-থুমগী মরুওইবা শরুক অমা হাংদোরকপা অসিদা কোবিদ লাইচৎ অসিদগী হেন্না চেকশিন্নবা অমসুং মিকুপ-নাহুম শিংনবা মহাক্না মীয়ামদা তকশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেনশিং য়াওনা ত্রেনশিং চেনবা হৌরে; অতোপ্পা অখন্নবা ত্রেনশিংসু চেনবা হৌরে। চেকশিন-থৌরাংশিং পায়খৎতুনা ফ্লাইতশিং অমুক পাইবা হৌরে; উদ্যোগসু হান্নগুম থবক হৌরে; অসুম্না শেন-থুমগী মরুওইবা শরুক অমা হাংদোকপা হৌরে। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, ঐখোয় হেন্না চেকশিনবা অমসুং মিকুপ-নাহুম শিংবা দরকার ওইরি। ফিৎ ৬ থাপ্না লৈবা, মাইখুম উপ্পা নত্ত্রগা য়ুমদা লেংদনা লৈবা দরকার ওইরবসু, ঐখোয়গী পুন্সি মহিংদা কোমথোকপা অমতা তৌরোইদবনি। অৱাবা কয়া খাংদুনা লাক্লবা মতুংদা, লৈবাক অসিনা লাইচৎ অসি লাকশিল্লিবা অসি লেম্না মাংহল্লোইদবনি।
ঐখোয়গী মীয়াম্না উৎলিবা থবক মতেং পাংনিংবগী ৱাখল্লোল অসি প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি অমসুং মসি খ্বাইদগী কনবা পাঙ্গলনি হায়খি । মহাক্না হায়খি। ‘সেবা পর্মো ধর্ম’, থবক তৌবা অসি নুংঙাইবা অমনি… থবক তৌবা অসি মশামক অপেনবা অমনি হায়বা ৱাখল্লোল অসিগা ঐখোয়গা অমতা ওইরি । লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মেদিকেলগী থবক তৌরিবা মীওইশিং থাগৎলদুনা লৈবাক অসিগী দোক্তরশিং, নর্সশিং, সেনিতেসনগী মীওইশিং, পুলিসকী মীওইশিং অমসুং মীদিয়াগী মীওইশিংগী থবক তৌনিংবগী ৱাখল্লোল অদু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎলি। মসিগী ৱারবা মতম অসিদা নুপী সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী শিংথানিংঙাই ওইরবা থবকশিংসু মহাক্না থাগৎখি।
মখোয়গী শেন-থুমগী ফিবম ফৎত্রবসু মসিগী ৱারবা মতম অসিদা অতোপ্পশিং মতেং পাংখিবা মীচমশিং হায়বদি তামিল নাদুগী কে.সি মোহন, অগরতলাগী গৌতম দাস, পাথানকোতকী দিবয়াং অমা ওইরিবা রাজুগী থবকশিং মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি নুপীশিংগী সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী মাইপাকপগী ৱারি কয়া লৈবাক্কী মফম কয়াদগী লাক্লি।
লাইচৎ অসি থেংননবা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা লনাই মীওইশিংগী থবকশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎলি। মহাক্কী ত্রেক্তরদা সেনিতাইজ তৌনবা মেছিন অমা পানশীনখিবা নাসিক্কী রাজেন্দ্র য়াদবগী খুদম মহাক্না পীখি। ‘দো গজ কী দুরী’ ঙাক্নবা দুকান ফম্বশিংনা মখোয়গী দুকানশিংদা অচৌবা উতোংশিং থমখি ।
লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া খাংলিবা মীয়ামগী অৱাবশিংদা মহাক্কী অৱাবা শরুক য়ারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনাভাইরসনা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক শোকহল্লে অদুবু লাইরবশিং অমসুং শিন্মীশিংনা হেন্না শোকহল্লি। কেন্দ্র, রাজ্যশিং, লোকেল বোদিশিং অমসুং মী খুদিংমক খুৎশম্নদুনা য়াম্না য়াংনা মতেং পাংবগী থবক পায়খৎলি। মখোয়না থেংনরিবা অৱাবশিং লৈবাক শীনবা থুংনা খঙই অমসুং অৱাবা ফাওরি অমসুং কেন্দ্র, রাজ্যশিং, লোকেল বোদিশিং অমসুং মী খুদিংমক নুমিৎ চুপ্পা থবক তৌরি। ত্রেনশিং অমসুং বসশিংদা শিন্মীশিং পুরিবা, মখোয়গী চানবা থৌরাং তৌরিবা অমসুং জিলা খুদিংমক্তা মখোয় ক্বারেনতাইন তৌনবা চোকথবা নাইদনা হোৎনরিবা মীওইশিং মহাক্না থাগৎখি ।
হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা অনৌবা পাম্বৈ অমা থিবগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মসিগী মতাংদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। খুঙ্গংদা থবক ফংহন্নবা, মশা মরোমদোম থবক পীজনবা অমসুং অপীকপা উদোকশিং মতেং পাংনবা খুদোংচাবা কয়া লৈবা ৱারেপশিং হন্দক কেন্দ্রনা লৌরে। চৎলিবা দিকেত অসিদা আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন্না লৈবাক অসি অৱাংবা থাকশিংদা পুখৎকনি হায়না মহাক্না অচেৎপা থাজবা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনা লাইচৎ মনুংদা মফম খুদিংমক্তা মীয়াম্না য়োগা অমসুং অয়ুর্বেদগী মরমদা খঙবা পামখি অমসুং মসি পুন্সিগী শরুক অমা ওইনা লৌখি। য়োগা অসি “মীয়ামগী, লায়না ঙাকথোক্নবা অমসুং অপুনবগী শক্তম শেমগৎনবা” মহাক্না তকশিনখি। মহাক্না হায়খি ভাইরস অসিনা ঐখোয়গী শ্বর হোনবগী কয়াৎশিং খ্বাইদগী শোকহনবা মরম্না, হৌজিক লাইচৎ মনুং অসিদা য়োগা অসি য়াম্না মরুওইরে। য়োগাদা, ঐখোয়গী শ্বর হোনবগী কয়াৎশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা প্রানায়াম মখল কয়া লৈরি অমসুং কান্নবশিং মতম কয়াগী মমাংদগী খঙদুনা লাক্লি।
মখা তানা, অয়ুস মিনিস্ত্রিনা শীনবা ‘মাই লাইফ, মাই য়োগা’ মালেমগী ভিদিও ব্লোগ কম্পিতিসনদা মখোয়গী ভিদিওশিং শরুক য়ানবা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা তকশিনখি। চাংদম্নবা অসি শরুক য়ানবা অমসুং লাকলিবা মালেমগী য়োগা নুমিৎকী শরুক অমা ওইনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মীয়ামদা হায়জখি।
লাইচৎ থেংননবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখী অমসুং ‘অয়ুশ্মান ভারত’ স্কিমগী কান্নবা ফংলবা মীওই ক্রোর অমা হেনবদা চাউথোকচবা পোকখি। লাইচৎ মনুংদা অনাবশিং লায়েংলিবা দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং মেদিকেলগী মীওইশিং অমসুং অয়ুশ্মান ভারতকী কান্নবা ফংলবা মীওইশিং মহাক্না থাগৎখি ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমরোমদা ঐখোয়না কোরোনাভাইরস থেংনরি অমসুং নোংলৈ নুংশিৎ অম্ফানসু থেংনরি। অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ অম্ফান থৌনা ফনা থেংনখিবা নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং ওরিসাগী মীয়ামগী থৌনা অদু মহাক্না থাগৎখি। রাজ্যশিং অদুগী লৌমীশিংনা মাংখিবশিং অদু মহাক্না পনখি অমসুং মখোয়না খাংবা কনবা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোয়ননা অৱাবা থেংনখিবা অদু থাগৎফম থোকই হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নোংলৈ নুংশিৎকী অৱাবা মথক্তা লৈবাক্কী মফম কয়াদা কৌজেংশিংনা লান্দারকখি। অৱাবা মরক্তা সরকারনা চোকথবা লৈতনা থবক পায়খৎলি ,মরম অদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা মীচম মীয়াম্না তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংবদগী অৱাবা থেংনখিদে। মসিগী অৱাবা মরক অসিদা লৌমীশিং মতেং পাংনবা অমসুং মহৈ-মরোং মাংবা হন্থহন্নবা কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং, এগ্রিকলচর দিপার্তমেন্ত, মী খুদিংমক শরুক য়ারি অমসুং অনৌবা তেক্নিকশিং শীজিন্নরি।
ঈশিং তুংশিন্নবা হৌজিক্কী মীরোলনা মখোয়গী থৌদাং মশক খঙবগী দরকার ওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। মহাক্না হায়খি নোংগী ঈশিং তুংশিনবা দরকার ওই অমসুং মী খুদিংমক ঈশিং তুংশিন্নবা হোৎনগদবনি। চহি অসিগী ‘ইনভাইরনমেন্ত দে’ লাকপদা উ চারাশিং থাদুনা মহৌগী সেবা তৌগদবনি অমসুং মহৌশাগা নক্নবা মরী থম্নবা হোৎনগদবনি। লোকদাউন অসিনা পুন্সিগী খোঙজেল তপথহল্লে অদুবু মহৌশাদা ফজনা য়েংনবা খুদোংচাবা পীরে অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিং মশিং য়াম্না থোরকলে।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চেকশিন্দবা য়ারোই । কোরোনা লান্থেংনবা অসি হৌজিক ফাওবা য়াম্না তমথিবা ওইরি।

Prime Minister's Office
PM addresses 12th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’
Battle against Corona is being waged in our country through collective efforts, says PM
People have proved that the notion of service and sacrifice is not just our ideal; it is a way of life: PM
Yoga is good for community, immunity and unity: PM
PM calls for participation in Aatmanirbhar Bharat campaign for taking the country to greater heights
31 MAY 2020 4:04PM by PIB Delhi
Addressing the 12th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’, Prime Minister Shri Narendra Modi said that battle against Corona is being fiercely waged in the country through collective efforts. He urged people to be more alert and careful in the midst of the COVID pandemic even as a major segment of the economy has been opened up.
The Prime Minister said, train services have resumed including the Shramik Special trains and special trains with adequate precautionary measures. He added that flight services have resumed and industry too is returning to normalcy. He cautioned that there should be no laxity and suggested people to maintain 'do gaj ki doori' (two yards distancing), wear face masks and stay at home to the extent possible. He stressed that after so many hardships, the country’s deft handling of the situation should not go in vain.
The Prime Minister hailed the spirit of service shown by our people and called it the biggest strength. He said, we are familiar with the dictum- Sewa Paramo Dharmah; service is a joy in itself….service is a satisfaction in itself. Expressing his deepest regards for the medical services personnel across the country, the PM hailed the spirit of service on part of the doctors, nursing staff, sanitation workers, police personnel and media persons of the country. He also praised the remarkable work of Women Self Help Groups during this crisis.
He cited the examples of common countrymen like KC Mohan of Tamil Nadu, Gautam Das of Agartala, Raju a Divyang from Pathankot, who went out of their way despite limited means to help others in this time of crisis. He added that numerous stories of perseverance of women's self help groups are coming to the fore from all corners of the country.
PM also commended the efforts of individuals for playing a very proactive role in dealing with this pandemic. He gave the example of Rajendra Yadav of Nasik who devised a sanitization machine attached to his tractor. Many shopkeepers have installed big pipe lines in their shops to adhere to the 'do gaj ki doori'.
Sharing his pain at the sufferings and hardships of people due the pandemic, the Prime Minister said, Corona virus has afflicted all sections of society but the underprivileged labourers and workers have been the most affected. PM said that the Centre, State Governments, each and every department and institution are working hand in hand for relief at full speed. He stated that the entire country understands and feels what they are going through and everyone from the centre, states, to local governance bodies are toiling round the clock. He praised the people who are relentlessly engaged in safely transporting lakhs of labourers in trains and buses, caring for their food, and arranging for their quarantine in every district.
The Prime Minister highlighted that the need of the hour is devising a new solution. He said, government has taken several steps in this direction. He added that recent decisions taken by the Centre have opened up vast possibilities of village employment, self employment and small scale industry. He expressed confidence the Atmanirbhar Bharat campaign will take the country to greater heights in this decade.
The Prime Minister reinstated that during the present Corona pandemic, people everywhere want to know more about 'Yoga' and 'Ayurveda' and adopt it as a way of life. He advocated Yoga for “community, immunity and unity”. He said that during the present Corona pandemic, Yoga has become all the more important, because this virus affects the respiratory system. In yoga, there are many types of Pranayama that strengthen the respiratory system and the beneficial effects have been witnessed for long.
Furthermore, the PM urged people to share their videos for the International Video Blog competition 'My Life, My Yoga', organized by the Ministry of Ayush. PM Modi requested everyone to participate in this competition, and be a part of the upcoming International Yoga Day.
The Prime Minister praised the efforts of the government in combating the pandemic and took pride in sharing that the beneficiaries of ‘Ayushman Bharat’ scheme crossed over one crore. He also congratulated beneficiaries of 'Ayushman Bharat' as well as doctors, nurses and medical staff who treated patients during the pandemic.
The Prime Minister said that at one point we are fighting Coronavirus and also disasters like Cyclone Amphan. He lauded the courage and bravery with which the people of West Bengal and Odisha combat during the super cyclone Amphan. He sympathized with the losses suffered by farmers in these states while adding that the ordeal they faced and the manner in which they showed their grit and determination is commendable.
Shri Modi said besides the cyclonic calamity, many parts of the country have been affected by locust attacks. He highlighted how the government is working relentlessly during the crisis, so that the common man throughout the country does not have to face the shortage of essential commodities. Efforts are on and from center to state governments, agriculture department or administration, everybody is involved using modern techniques to help the farmers and reduce crop loss due to this crisis.
The Prime Minister underlined the need for the current generation to go in for realizing their responsibility to save water as well. He stressed on the need to save Rain water and said everyone must strive for water conservation. He also requested countrymen to serve nature this 'Environment Day' by planting some trees and making resolutions in order to forge a daily relationship with nature. He said that Lockdown has slowed down life but it has given an opportunity to look at nature properly and wild animals have begun to come out more.
The Prime Minister concluded his address while saying that becoming careless or lackadaisical cannot be an option. The fight against Corona is still equally serious!